Neden Yaratıldık(Felsefe Ve Din Bilimleri)
-
Merhaba arkadaşlar, Öncelikle birçok ateist, deist, müslüman, hristiyan ..vb muridlerle bir arada aynı ortamı paylaşıyoruz, saygı çerçevesinde tartıştığımızda konulara önyargılı yaklaşmıyoruz ve derin konuların belli perspektifler oluşturularak üstesinden gelinebileceğini hepimiz gördük, biliyoruz.
Bugün de 2 aydır yana yakıla aradığım,perspektifte tükendiğim, tatmin olmadığım bir konuda size yazmak istedim.
Ayrıca İslam dinine mensup bir murid olarak, İslam'ın ve İman'ın şartlarına tamamen inandığımı belirterek,arayışta bulunacağım bu konu içerisinde herhangi bir şirk koşmayacağımı söylemek isterim.
Çocukluk yıllarımdan beri var olmanın, din olgusunun mahiyeti, dinlerin ve farklı inançların ortaya çıkışı,dinin sosyal ve bireysel hayattaki yansımaları konularında pek fazla araştırma yapmış biri olarak şu sorunun cevabını 2 aydır yana yakıla arıyorum.
Neden Yaratıldık?
Sadece İslam dininde değil, din olgusunun tüm kaynaklarında belirtilen bir nokta var.Neden yaratıldığımız sorusuna tatmin etmeyen bir cevap.
Neymiş o; Kulluk, ilahi sevgi, varlık.
Kuran-ı Kerim birçok noktada belirtir ki , Bizler Allah'a(c.c) kulluk etmek için yaratıldık bunun mahiyetinde maddi bir görüntünün yanında ruhani bir varlık olduğumuzunda yadsınamadığı söyleniyor ve akabinde Var olmanın var olmamaktan daha iyi olduğu, Allah'ın sevgisini bizimle paylaşmak istediği,Onun var olduğunu görmemizi istediği de söyleniyor.
Allah(c.c) her türlü zayıflıktan münezzehtir.
Peki yavaş yavaş pekspektif oluşturarak konumuza devam edelim.
"Bizler Allah'a kulluk etmek için varız"
Din olgusunu baz alarak şey söyleyerek söze başlamak istiyorum.
"Kulluk nedir" din olgusuna göre kulluk dinin şartlarına ve Allah'ın(c.c) gönderdiği peygamber ve vahiylerine inanmak.
Bu noktada kendime soruyorum Allah herşeyden münezzehtir.Bizler de onun sevgisinden meydana gelmiş isek kulluk adı altında bunca ağır yük neden tamamıyle zayıflıktan oluşan bir varlığa yükleniyor.
Allah herşeyden münezzeh ise neden yaratıklarının kendini bilmesini istiyor, münezzeh kelimesinin anlamı dahilinde insana mensup olan " tatmin olma" duygusu değilmidir bu?.Bunu soruyorum çünkü Allah'ın hiçbir mahiyette bize ihtiyacı yoktur.
Varlık konusuna gelecek olursak.İlahi sevgiyi tatmış olduğumuz halde dünyevi zevklerin hiçbir zerresi insanı mutlu etmeyecek derece de yetersiz kalıyor.Bununla birlikte bu dünyada dünyevi zevklerden yüzümüzü çevirip ilahi zevklere yönelsek bile bir noktadan sonra sonsuz bir mutluluğa erişilemiyor.
Varlığımızın zayıflığı yanında yetersiz bir dünyada yaşıyoruz.Bugün hepimizin birçok problemi, derdi tasası var.Kimimiz ise bu hayatta nirvanaya varmış bir derviş, yahut birçok dünyevi zevki tatmış kişileriz.
Ama yinede sonsuz mutluluğa erişmiş kişiler değiliz, dünyada her istediğini elde eden bir insanın ertesi gün nediensiz yere intihar ettiğini az çok kestirebiliyor, haberlerden takip edebiliyoruz.
Din olgusu inancını taşıyan bir kişi içinse ne kadar İlahi sevgiyi tadarsan tad, karşına mavi ve kırmızı hap seçeneği çıkıyor.Teşbihte yerlerine koyarsak cennet ve cehennem.Her ne kadar ilahi sevgiye yönelsen de bu dünyada sonsuz mutlulağa erişemeyip bir de bu dünya sonrasında hangi hapın bize uygun görüleceğini bilmiyoruz.
Şu birkaç satırı toparlayacak olursak.Bugün dünyevi zevkler de sonsuz mutluluğa erişilemeyeceğini kestirdiğim ve ilahi kudrettede bunun böyle olduğunu kestirebildiğim halde Yüce kudretten tek bir soru yöneltilmesini isterdim.
Var olmak istermiydin?
Var olmanın var olmamaktan daha iyi olduğu şu şartlarda kanıtlanamadığını düşünerek "HAYIR" derdim
-
bence okumayın. hiç bişeyin bi anlamının olmadığına inanırsanız yaşamak çok acı verici olabiliyor. bu doğru ya da yanlış demiyorum olan bu..
-
Selam,
Güzel bir konu :))
Neden yaratıldık? Bu soru her insanın kafasını kurcalamıştır. Bu soruyu şimdilik geçelim.. Sana başka bi şey anlatmak istiyorum..
Öncelikle akılcı ve mantıklı davranıyorsun bunun için tebrik ederim. Ve insanın bu dünyadan mutlak zevki alamadığını da fark etmişsin bu da güzel..
Bir ineği ele alırsak, önüne yemini verdikten sonra o ineğin başka bir şeye ihtiyacı kalmaz ve burada mutlu olur. Ama bir insana eksiğini verdiğin
halde hep daha fazlasını ister.. Çünkü insanın yapısı bu dünya için uygun değil. Azcık mantıklı olarak düşünen biri, diğer canlılar ile insanın farklı
olduğunu görebilir. Bu dünya bize yetmiyor, yetemez. Çünkü genetik kodlamamız böyle işlenmiş. Hep daha fazlasını istiyoruz, diğer canlılara
baktığımızda ise durum aksi.. Herkes bir sürecin içinde ve verilen görevi yerine getiriyor, memnun olmayan yok (gerekli şartlar sağlandığı taktirde),
ama insan için hiç bir şart mutlak memnun etmez.. En çok haz verecek olan şeyler dinlerin öğretilerinde gizlidir. İşte o yüzdendir ki Huzur islam'da
dır denir. Ama zaman ve mekan içine sığdırılmış her şeyin bir sonu olacağı gibi islam'ın da sonu vardır. O yüzden belirli bir noktadan sonra her şey haz vermez. Ama bu sefer de kulluk bilinci başgösterir. Yaratıcı, şunları şunları yaptığınız müddetçe size mutlak mutluluğu vaad eder. Vesakınmanız gereken şeyleri söyler, yaptığınız taktirde de mutlak kötülüğü gösterir. Yani iyilik için müjde, kötülük için uyarı vardır..
Ve o müjdelerden biri, Allah kimseye kaldıramayacağından fazla yük yüklemez olmasıdır. Eğer bir insan yükünü çekemiyorsa kendini zayıflatmıştır bu o kişinin problemidir. Ayrıca Allah her zorlukla birlikte bir kolaylık verir. Bunları görüp fark edebilmesi gerekiyor. Ve o sebeple bizi hayvanlardan ayırt ettiren o büyük nimet yani akıl verilmiştir. Biz akledebiliriz. Düşündüğümüzü düşünebiliriz.. Ve Allah kur'an da yüzlerce kz ne kadar az düşünüyorsunuz, ola ki düşünürsünüzü, düşünün bir toplum için ibretler vardır diye hep aklı işaret eder..
Güç yetiremediğimiz yerlerde ise Allah dua kapısını açmıştır. Gerekli her şeyi yaptıktan sonra dua ederek sonuca ulaşabiliriz. İki çeşit duar vardır. Kalbi ve fiili dua. Birisi Allah a yakarmaktır diğeri ise çalışmaktır.. Bu ikisi tamamlanırsa Allah kabul eder. Her oluşta Allah ın fiili vardır. Allah bir oluşa kendi fiilini yüklemezse o olmaz. İyide de kötüde de o fiil vardır. O sebepledir ki bazen isteklerimiz olmaz. Allah fiile katılmadığı müddetçe gerçekleşmez.
Bize düşen görev,aklımızı kullanarak sıkıntıları gidermek ve bu sınavı en iyi şekilde atlatıp mutlak mutluluğa ulaşmak.
Neden yaratıldığımız sorusu açıktır, İnsanları ve cinleri yanlız bana kulluk etsinler diye yarattım der.. Allah ın kulluğa ihtiyacı yok, kulların Allah a
ihtiyacı var.. Detayları için çok fazla yorum getiremiyorum.
burada bi açklama getirmişler ancak ne kadar tatmin edici bilmiyorum.. :)
Hidayet üzerine olanlara selam olsun..
-
Hocam şimdi tarikat şeyhi oldugum icin, ermiş olduğum için bunu bana soruyorlar.
Hayatta gördüğümüz birçok komplike şeyin bir üreticisi var. binayı yapan, arabayı yapan birileri var o zaman bizi allah yaratmis niye yaratmis diorlar.
Ben de diorum ki Bırakılan herşey düşer, (masadaki herhangi birşeyi göstererek) örneğin bu bir bardak. bu nerden düşmüştür?
Diyor ki düşmemiştir. Ama bırakılan herşey düşmezmi? demekki bu da biyerden düşmüş diyorum.
Bu saçma soruya bu basit cevap dışında bişey vemeye toplum tarafından şartlandırılmadığı için hemen cevap verebiliyor fakat bizi neden yaratmışlar diyince kafa yoruyor da duruyor.
O zaman sorduğu sorunun ne kadar saçma olduğunu daha kolay anlıyor kişi.
Neden sorusu herşey için sorulabilecek birşey değildir. Neden sorusunu sorarsan zaten kafadan zaten bir amaç için yapıldığını kabul ediyor olursun. Ole bi sebep yoksa da arar arar durursun. Böyle sorulara cevabı haketmeyen soru diyoruz.
HolyOne tarafından 30/Eyl/13 20:02 tarihinde düzenlenmiştir -
"Neden yaratıldığımız sorusu açıktır, İnsanları ve cinleri yanlız bana kulluk etsinler diye yarattım der.. Allah ın kulluğa ihtiyacı yok, kulların Allah a ihtiyacı var. "
bu cümleyi ne çekip yazmışlar merak ediyom :D insan mutfak robotu icat etti ama insanın mutfak robotuna ihtiyacı yok mutfak robotunun insana ihtiyacı var :D
-
Kâlû-belâ'da Evet,Rabbimizsin dedik de geldik zaten.
... Hele bu görüşme, insan ruhu ve o ruhta bir mekanizma olan vicdanla olmuşsa...
Binâenaleyh, "elest" bezminde de ruhlar Rable mukâveleye çağrıldılar. Cismâniyet berzâhı arada olmadığı için, her şeyi ayan beyan gördüler ve "evet" diyerek böyle bir mukâveleye imza attılar. Ancak günümüzde çokça bulunduğu gibi bir kısım kimseler, ruh kitabının vicdan bölümünü hiç kurcalamadıkları için böyle bir imzaya ve mîsâka rastlamadılar. Rastlamalarına da imkân yoktu; çünkü o âleme ne bir bakışları, ne de araştırmaları olmamıştı...Kaynak: http://www.sorularlaislamiyet.com/article/2547/kalu-bela-ne-demektir.html
Ayrıca yaratılma ile ilgili kulluk, Allah'ın isimlerinin tecellisi ve Levlake hadisini de araştırırsan sorularına büyük oranda inancın ölçüsünde cevap bulabilirsin.
-
Bakın Din ile Bilim ikisi cok farkı konular Din dogmatikdir,yani anti tez yada teori üretemezsin cüretemezsin bilim ise teori ve sonra kanıt ister bide şimdi millete laf atmaya başlmayın lütfen,bi galatasaraylıyı fenerbahçeli yapamazsınız bir ateistide müslüman yapamazsınız,yada tam tersi ben herşeye mantıklı bakmaya calışan biriyip biri maymundan geldimizi söylüyorsa onunki ne kdar akıl dışıysa digeri topraktan geldimizi söylüyorsa oda o kadar mantık dışıdır..
not:konu cok güzel arkadaşlar konuya sadece bilimsel olarak cevaplarsa cok güzel olur aslında takipteyip bende..
UzatmaNaciye tarafından 04/Eki/13 22:48 tarihinde düzenlenmiştir -
vay vay vay
-
neden yaratıldık sorusu içerisinde yaratıldığımız ve bunun bi sebebi olduğu önyargılarını beraberinde getirir. bunu sormak için önce bu iki konudan emin olunması gerekir. yoksa soru anlamsızdır geçersizdir.
-
Sana daha ilginc bir felsefe sorusu.
Başlangıçta hiçbişey yok ve tanrı varsa tanrı seni kendinden başka neyden üretebilir ki? başka hammadde yok zaten=) Sonuç hepimiz tanrıyız.
HolyOne tarafından 07/Eki/13 23:22 tarihinde düzenlenmiştir -
unbalanced bunu yazdı
......
Bir ineği ele alırsak, önüne yemini verdikten sonra o ineğin başka bir şeye ihtiyacı kalmaz ve burada mutlu olur. Ama bir insana eksiğini verdiğin
halde hep daha fazlasını ister.. Çünkü insanın yapısı bu dünya için uygun değil. Azcık mantıklı olarak düşünen biri, diğer canlılar ile insanın farklı
olduğunu görebilir. Bu dünya bize yetmiyor, yetemez. Çünkü genetik kodlamamız böyle işlenmiş. Hep daha fazlasını istiyoruz, diğer canlılara
baktığımızda ise durum aksi..
.....
işte koyu yaptığım yerden bizi farklı dediğin hayvanlarla aynı kategoriye sokuyor
bütün canlıların (insan dahil) tek amacı:"soyunun devamı"
bunu türlerede bölebilirsin yada bir türdeki bireylere de
bir tür olarak güçlü olmam benim soyumu devam ettirir
bir birey olarak güçlü olmam yavrularımı daha kolay yetiştirebilmemi ve yavrularımın hayatta kalma olasılığını arttırır
"güçlü olan herşeye sahip olur"
insanın aklındaki düşünce budur
ve bütün canlılarda olduğu gibi insanda grubunun en güçlüsü olmak ister
bu yüzden herşeye sahip olmak ister
çok zorlamaya gerek yok insan bir başkadır diye