3D Printerlarda İlk Parca Nasil Sabit Duruyor ?
-
merhaba
konu dogru yerdemi bilmiyorum, 3d printer diye arattım buraya açmışlardı bende açtım
sorum şu: 3d printerların speclerine baktım yarım mikronluk falan hassasiyetle yazıyolar. buda demek oluyoki verdiğimiz işe ilk başlarken koydukları ilk nokta yarım mikron boyutunda(belki burda yamuluyorum)
bu yarım mikronluk plastik parçası nası uçup gitmiyo ?
-
Şimdi öncelikle lise1 matematk birimler konusun gelelim :)
1 mikron = 0,001 milimetre
Yarım mıkrın = 0,0005 milimetre
3D yazıcıların Z ekseni o kadar hassasiyetle hareket edebilir, çünkü bazı makinelerde Z ekseni step motorlu ve tij-somun sistemiyle yükselip alçalıyor. Yani tij'in hatvesi ve step motorun çok küçük dönmesi ile o seviyeleri yakalayabilirsin ancak nozzle çıkışınında o derece küçük olması lazım. (Bende yamuluyorsam düzeltin)
Örneğin bendeki makina 0,4mm çapındaki bir nozula sahip ve 0,2mm yükseklikle yazdırdığımda güzel sonuçlar elde ediyorum. Daha düşüğünü denemedim, akşam deneyeyim.
Sorunun cevabına gelirsek: printerın yazılan yer, heat bed denilen alttan ısıtıcı bir yüzeye sahip. Bu yüzeye gelen plastik direk yüzeye yapışıyor, havada durmuyor.
-
vay ⊙_⊙ ^^,'
-
NoktaliVirgul bunu yazdı
Şimdi öncelikle lise1 matematk birimler konusun gelelim :)
1 mikron = 0,001 milimetre
Yarım mıkrın = 0,0005 milimetre
3D yazıcıların Z ekseni o kadar hassasiyetle hareket edebilir, çünkü bazı makinelerde Z ekseni step motorlu ve tij-somun sistemiyle yükselip alçalıyor. Yani tij'in hatvesi ve step motorun çok küçük dönmesi ile o seviyeleri yakalayabilirsin ancak nozzle çıkışınında o derece küçük olması lazım. (Bende yamuluyorsam düzeltin)
Örneğin bendeki makina 0,4mm çapındaki bir nozula sahip ve 0,2mm yükseklikle yazdırdığımda güzel sonuçlar elde ediyorum. Daha düşüğünü denemedim, akşam deneyeyim.
Sorunun cevabına gelirsek: printerın yazılan yer, heat bed denilen alttan ısıtıcı bir yüzeye sahip. Bu yüzeye gelen plastik direk yüzeye yapışıyor, havada durmuyor.
sicak oldugu icin yapisacagini dusundum ama o kadar ufak parca yapistiginda sekli bozulmuyormu ? statik elektrikle falanmi tutuyo acaba diye dusunuyodum
-
Kaliteli yazıcılar destek malzemesi atıyor önce. Sonra asıl malzemeyi basıyor. Yamulmamasi için boşluklara destek malzemesi atıyor. Baskı bittikten sonra bir sıvıya koyuyorsun destek malzemesi eriyor.
-
Ayrıca 0,0005 milimetre olan yazıcılardan örnek verir misiniz? İncelemek isterim. Bayağı üst düzey makineler olsa gerek
Çünkü genellikle reprap'taki yazıcılarda 0.1 mm civarı sapma oluyor oda kalibrasyon mükemmel olursa