431 Sayılı Kanun

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mauselaus
    mauselaus's avatar
    Erkek
    HİLAFETİN İLGASINA VE HANEDANI OSMANİNİN
    TÜRKİYE CUMHURİYETİ MEMALİKİ HARİCİNE
    ÇIKARILMASINA DAİR KANUN (1) (2)
    (HİLAFETİN KALDIRILMASI HAKKINDAKİ KANUN)

Kanun Numarası : 431
    Kabul Tarihi : 3.3.1924
    Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6.3.1924 Sayı: 63
    Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 5 Sayfa: 323

Madde 1 - Halife halledilmiştir. Hilafet Hükümet ve Cumhuriyet
    Mana ve mefhumunda esasen mündemiç olduğundan Hilafet makamı mülgadır.

şimdi diceksinizki bu kanunun maddesini niye verdim şuan ülkemizdeki tarihçiler bu maddeyi tartışıyor konu kısaca şölee;

Hilafet Cumhuriyette,
    Büyük Millet Meclisinin hilafeti kaldıran 3 mart 1924 tarihli kanununda hilafetin varlığı konusunda geçen bir cümle akılları karıştırıyor. Bu madde de 'hilafetin Cumhuriyete ait olduğu sadece halifeliğin kaldırıldığı geçiyor,

Hilafeti Kim İlan Eder?
    Günün birinde bir Cumhuriyet büyüğü kanundaki bu cümleye dayanarak kalkıp ortaya çıksa ve 'Hilafet hiç gitmedi, Hep bizdeydi' dese ve sonrada halifeliğini ilan etse, seyreyleyin şenliği
    -Murat Bardakçı-

Ve Murat Bardakçı şöyle devam ediyor;

Hilafet acaba hala Türkiyede mi?
    T.B.M.M. 1924 ün 3 mart günü hilafeti kaldırmış ve son halife Abdulmecid'i sürgüne göndermişti. Ama söz konusu kanunun ilk maddesinde halifenin azledildiğinin söylenmesinden hemen sonra bir başka ifade yer alıyor 'Hükümetin ve cumhuriyetin anlamı ile kavramı aslında hilafetide içermektedir.' Deniyordu, maddenin bu şekilde kaleme alınmış olması zihinlerde 'halife gitti ama hilafet hala bizde mi?' şeklinde sorular yatıyor ve 'Acaba gelecekteki bir ihtimalle, mesela Türkiyenin İslam dünyasının lideri olması şeklindeki bir gelişmeye açık kapı bırakılmasına mı çalışılmıştı?' gibisinden sorular hatıra geliyor. M. Bardakçı

'4 Mart 2007 tarihli sabah gazetesi'
    yazının linkleri:
    http://www.sabah.com.tr/2007/03/04/bardakci.html
    http://www.sabah.com.tr/2007/03/04/gnd119.html

İşte kanun böyle diyor, halife gitti diyor hilafet cumhuriyet ve hümetle aynı anlama gelir ve ülkede duruyor diyor

Aslında, temelde biz bir islam ülkesiyiz o zaman yani laiklik ve hilafet, cumhuriyet ve hükümet yani nasıl bi iştir anlamadım ben
    yani makam var ama makam da oturan adam yok bu bence bu demek sizce ne demek?

yorumlarınızı bekliyorum........

“Aşırı harcamalara ilişkin rakamlar, dünyadaki yoksul kesimin ihtiyaçlarını karşılamanın çok masraflı olacağı iddiasını çürütmektedir. Yoksulların yeterli gıda, temiz su ve temel eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için gereken para, insanların bir yıl içinde makyaj malzemelerine, dondurmaya ve evde beslenen hayvanların mamasına harcadığından daha azdır.” (World Watch Institute’ün ‘Dünyanın Durumu’ adıyla yayınlanan raporu, TEMA VAKFI yayınları, İstanbul 2004, 5-6)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hacktorx
    hacktorx's avatar
    Erkek
    bence bu iyi bişey.. ülke içinde halife yok ama birgün dünyadaki müslümanlar bir lider devlete ihtiyaç duyacak olursa.. ozaman zaten bizde olan hakkımızı kullanırız.. tabi ozaman kabul ederler mi bilmiyorum :)) yani yasa diyor ki:

" hernekadar kullanmasak da kendi ülkemizde.. sizin halifeniz biziz ey müslüman toplumlar!! "

artık hiçkimse beni yaşamıyor!! aşklarımı büyük kemanlarla çizdiler...içime belalar doğuyor.. yüzün parmaklarımın arasından kayıp yokoluyor...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kokainman
    kokainman's avatar
    Erkek
    hackorx öncelikle şunu söliim.devlet insan deildir dini olsun.biz bunu taa cumhuriyetin ilk yıllarında devletin dini islamdır yasasını kaldırarak hayata geçirdik.
    ikincisi halifelik hiç bi boka yaramaz.onun için şimdi halifelik bizdeymiş deilmiş boş işler bunlar.tarihe gömülmüştür.ki gömülmeden önce bile bi boka yaramıodu.tarih kitaplarına bakarsanız sultan reşad 1.dünya savaşından önce müslümanların halifesi olarak tüm islam alemine cihad çağrısı yapmıştır.ama kmse oralı bile olmamıştır.hem halifelik olsa nolur olmasa nolur.önemli olan bireylerin Allahla arasındaki ilişki.devletin deil.

... sorcerer & musket ...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolySeclorum
    HolySeclorum's avatar
    Erkek
    Halife olsa ne olur olmasa ne olur? Gelen dinler bir öncekinin anlaşılamayıp uygulanamaması sebebiyle gelmedimi zaten.İnsanlar hangi dini tam olarak anlayıp uyguladı ki? Dinler kozmik yasalardır.Hepsi aynı kapıya çıkar hepsinin özü birdir. Fakat toplumlar bunu anlamak yerine dinleri tekelleri altına almaya çalışıyorlar.Üstelik uyarı gönderilen son kitapta yapıldığı halde. İslamiyet son din, kitap son kitaptır. Yani buraya kadar, bundan sonra kitap, din gelmeyecek.Yeryüzüne gelen hiçbir din anlaşılamadı, hala mezhep çatışmaları ve din üzerinden insan ayırımları var.
    Kuran"da diğerleri gibi anlaşılamadı...Bu yüzden halife olsa ne olur olmasa ne olur..Müslümanlar bir araya gelse ne olur gelmese ne olur? Aynı şey diğer dinler içinde geçerli...
    Benim düşüncelerim bu yönde...

kokainman +1

Her Hakkım Saklıdır
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Criminal
    Criminal's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Bu yeni bir şey değil farkında olduğunuz gibi...

Meclisimizin halifeyi seçme hakkı var...

Bundan bir kaç yıl önce Arabistan'dan halifeliği devretme karşılığı para teklifi gelmişti diye hatırlıyorum hatta :)

Biz önemsemesek de birileri önemsiyor bunu ;)

(Daimi imza : Yokluğun cehennemin öbür adıdır, üşüyorum kapama gözlerini.)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _IsHaCKeR_
    _IsHaCKeR_'s avatar
    Erkek
    halifelik gelse 3. dünya savaşı cıkar zaten cıkacakta....

konusmak ihtiyac olabilir ama susmak bir sanattır... By_IsHaCKeR_ EMeGe SaYGı
Toplam Hit: 1536 Toplam Mesaj: 6