12 Volt Aküden 220 Volt Elektrik Elde Etme(İnvertör Projesi-Devresi)
-
Müridler her notebook kullanıcısının kabusudur elektrik gitiğinde bilgisayarın çalışıp modemin çalışmamamısı :( Benim oturduğum bölgede sık sık elektrikler kesiliyordu.Okuldaki hocama sordum wireless modemi 12 akü ile besleyebilirmiyiz diye oda olmaz git bir ups al dedi.O zaman biraz da ters baglarım aküyü modeme yanar filan diye düşündüm vazğeçmiştim.Üzerinden seneler ğeçti bende de elektroniğe merak var tabi uğraşa uğraşa okuya okuya ögrendik bişeyler.İki sene önce İnvertör devrelerine merak sardım ilk yaptıgım devre 60 watlık bir ampülü yakamadan transistörler gitti.Oturdugum bölgedede elektronikçi yok televizyoncuya gidip taransistörü sordugumda da adam mal mal bana baktı.O ne der gibi.Neyse ara verdim bu sıra bişeyler okudum.Bir gün elektrobilim.org de bir arkadaş paylaşmış devreyi gördüm yorumları filan okudum herkes memnun kafaya taktım ve malzemeleri temin ettim başladım yapmaya en sonun da yaptım.Fiyatı da uygun bir rakama yaptım.Piyasadaki invertörler 80-90 tleden başlıyordu o zaman 150 watlıkları.
Mosfetlerin tanesi 6 tl idi (dolar üzerinden satıyorlardı şimdi yükselmiştir)Açık devre şemasında mosfetler IRFZ44 gözüküyor onun yerine ben IRFP064N kullandım arkadaşaların dediği gibi neredeyse hiç ısınmıyorlar .
Genel devre elemanları,geri besleme filan 10 tl gibi bir rakam hatırlıyorum.
Sıva üstü buat kutusu ve priz 15 tl
Trafo elimde vardı zaten.
Fan,malzemeler ve gerisi sizin marifetiniz.Fiyatı uygun oması trafo,akü gibi elemanların elimde bulunmasıydı. :)
Bu forumda elektronik devreler üzerine fazla konu açılmıyor ama bir şansımı deneyeyim dedim.Belki birisinin işine yarar dedim.
Bu arada yaptıgım devreden çok memnunum.32 ekran televizyona bagladım bendeki trafanun gücü düşük ama banamısın demedi çalıştırdı.Hatta 800 watlık elektrikli süpürgeye bagladım.Süpürgeyi çalıştırdı ama fazla devir alamadan kablolar erimeye başladı. :)
Devrenin tek dezavantajı çıkış voltajı sinüs degil yani priz akıma tam yakın degil bu yüzden hassas cihazları çalıştırmada kullanmayınız.
Hatta aküleride şarj edebilmek için rüzgar gülü de yaptım şuan işyerindeyim akşam eve gidince onuda paylaşıcam.
Fotograflar ve devre şeması.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi
http://elektrobilim.org/forum/guc-kaynaklari/2118-500watt-mosfet-invertor.html
-
Konu cok güzel olmuş :)
Fakat toplam maliyet bu gün çin malı 600 kva bi upsle hemen hemen aynı fiyata gelir gibi...
-
bende elektirik gidince vınn ı takıyorum. aynı işlemi yapiyorum :F
sen şimdi laptop aküsü ile modemi çalıştırdın mı ?
batarya ne kadar gidiyordu, ne kadar gitmeye başladı ?
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------Konu cok güzel olmuş :)
Fakat toplam maliyet bu gün çin malı 600 kva bi upsle hemen hemen aynı fiyata gelir gibi...
-----------------------------Doğru şimdi piyasada cin malları baya ucuzladı ama bilmiyorum ne kadar dayanır. :)
-
FOXXLY bunu yazdı:
-----------------------------bende elektirik gidince vınn ı takıyorum. aynı işlemi yapiyorum :F
-----------------------------
Laptop değil, normal 12 v 7a küçük akü takmış arkadaş.
-
FOXXLY bunu yazdı:
-----------------------------bende elektirik gidince vınn ı takıyorum. aynı işlemi yapiyorum :F
-----------------------------Laptopun bataryası ile degil hocam ayriyeten akü ile resimlere bir bak istersen.
-
eline sağlık :) Peki mosfetler ne amaçlı kullanılıyor fazla akım çektiğinde kapatmamışsa devreyi?
-
hocam bunu araba aküsü için de yapabilir miyiz?
-
SweetyVolty bunu yazdı:
-----------------------------eline sağlık :) Peki mosfetler ne amaçlı kullanılıyor fazla akım çektiğinde kapatmamışsa devreyi?
-----------------------------Hocam mosfetler bu devrenin kapıları yani bir kare dalga üretici devre den gelen sinyal mosfete ulaşır ve mosfette gelen sinyale göre elekrigi iletir ve keser bu da sanyede 50 kez yaptıgında 50 HZ prizden gelen elektrigin firakansı olur.Bu fosfetler sayesinde 12 volt 220 ye cevriliyor.
-
LasTMohicaN bunu yazdı:
-----------------------------hocam bunu araba aküsü için de yapabilir miyiz?
-----------------------------akü konsunda sıkıntı yok 12 volt olan hertür akü ile yapılabilir amperi fark etmez yeterki bu devre için 12 volt olsun Devrede ufak bir degişiklik yapılarak 24 voltlada çalıştırılabilir 24 voltta aslında daha iyi aküen az akım çeker atıyorum 12 votta 60watt ampul 5 amper çeker ama 24 volta 2,5 amper.
-
musa-90 bunu yazdı:
-----------------------------FOXXLY bunu yazdı:
-----------------------------Laptopun bataryası ile degil hocam ayriyeten akü ile resimlere bir bak istersen.
-----------------------------resimlere sonradan baktım. güzel olmuş hocam. bunu nekadar sürede şarj ediyosun peki ?