"Kendini Geliştirmen Lazım." Ama Nasıl?
-
Evet beyler, bu forumdaki konularda bile var. Tercih döneminde, ne zaman mühendisliklerle ilgili bir muhabbet açılsa hemen kullanılır bu cümle. Fakat kimse söylemez bunu nasıl yapacağını. Bu konu üzerinde biraz fikir alışverişi yapsak. Burda tecrübeli müridler de var, henüz işin içinde olan müridler var. "Vay efendim Türkiyenin şartları şöyle böyle" gibisinden postlar yapmasak iyi olur. Güzel bir konu olması dileğiyle.
KISACA: Bir mühendis kendini nasıl geliştirir? Geleceğini nasıl daha aydınlık yapar?
Not: Burada daha çok elektrik,elektronik,haberleşme,bilgisayar,yazılım,.. türü mühendisliklerden bahsediyorum. Gidip kaldırım mühendisliği demeyin :)
-
Bu soruyu soran adam zaten bıraksın hocam okumayı.
Neden böyle bir çıkışmı yaptım ?
Eskiden olsa internetin olmadığı dönem olsa diyecem ki tek kaynak hocaların ve kütüphanelerdir derdim.
Ulan şimdi internetten yapamayacağın, haberin olmayacağı tek bişey desene ?
Mühendissen en başta ingilizcen tavan düzeyde olacak hocam.
Herzaman dedim üniversite sana sadece temeli verir yani olayın mantığını anlamayı öğretir gerisi yani kendini geliştirmek sana kalmıştır.
Kimse düz liseden çıkıp hiç bilmediği bir dalda hele ki ilk senesinde matematik fizik gösterilen bir yerde 4 senede mühendis olamaz.
Şunu demek istiyorum. Okulda öğrendiğin, olayın mantığını kavramaya yarar. önce mantığı kavrayıp sonra ingilizce sitelerde sabah akşam okuyacaksın hocam.
Yeni gelişmeler neler, yada adamlar hangi yönde neyi kriter alarak gelişim yaşıyorlar. Yada yurt dışında bölümünün gelişim gösteren sektörü nelerdir. Yeni teknolojiler ve bu teknolojilerin neden gereksinim duyulduğudur.
Ya aga oku oku bitmez pratik olmadan napıcaz ? Diyenler için ; Bişeyi pratiğe geçirmek için teoriği tam olarak bilip yorumlama yetisine sahip olman lazım. Sen teoriği tam olarak biliyomusun ki pratikten bahsediyosun ?
Evet türkiyede az bir ar-ge sektörü yada pratik imkanı var bazı konularda. ama sende internette online sempozyumlara şunlara bunlara katılarak görerek öğreneceksin.
Kısacası ben herşeyi yapabilirsiniz demiyorum fakat ünide gördüğünüzün kat kat fazlasını öğrenebilir geliştirebilirsiniz.
Daha yazacak çok şey var. çok adam gördüm mühendisim diyor fakat naylon staj yapmaya yer arıyor. Kimse gidipte kardeşim ne para istiyorum ne başka bişi bana öğretin yardımcı müh. gibi kullanın herşeyi öğretin al sana bedava işçi diyimte özel şirketlerde staj aramıyor..
Yazmaya konu çok hocam..
-
algılaman diğer insanlardan farklı olunca ister istemez kendini geliştirirsin. mesela merak et. en basidinden çelik ranza nasıl yapılıyor demir nasıl işlenir ? demirin kalıbı neyden yapılır ? kalıba dökülünce o kalıp erimez mi ? vb.
-
@ErotikPanda Hocam gerçekten teşekkür ederim mesajın için. Şimdi anlamadığım bazı noktalar var onları sormak istiyorum. Okumayı seven birisiyim fakat "Oku ama neyi?" diye de bir cümle var. Sen internetten bulamayacağınız şey yok demissin doğru diyorsun fakat işte kendimizi hangi yönde geliştirmemiz lazım. İnternet bir derya, okuyacam diye girip kendimizi kaybedip çıkmak söz konusu :)
Ve bir de sadece internetten okumayla olacak iş değil gibi. Yani mesela çap, yandal felan dan bahsediyorum. Biraz da üni nin olanaklarından bahsediyorum ? Sanal dan çok sosyal den bahsediyorum?
@Sarper Hocam ben biraz kontrollü gelişme olmasını istiyorum. Yani merak insanı çok farklı yerlere götürebiliyor. Merak edeceğin şeyi bile kestirmen lazım. Yani size neyi merak ediyim de demiyorum ama bir yol yordam olmalı.
asa42 tarafından 21/Ağu/12 13:55 tarihinde düzenlenmiştir -
ErotikPanda bunu yazdı
Daha yazacak çok şey var. çok adam gördüm mühendisim diyor fakat naylon staj yapmaya yer arıyor. Kimse gidipte kardeşim ne para istiyorum ne başka bişi bana öğretin yardımcı müh. gibi kullanın herşeyi öğretin al sana bedava işçi diyimte özel şirketlerde staj aramıyor..
bunun üstüne laf olmaz.
-
Bol bol yapıp bozacaksın. Meraklı olacaksın. Gerisi gelir. Ne kadar çok farklı deneyimle karşılaşır, ne kadar çok sorun çözersen o kadar gelişirsin. Binlerce sayfa kitabı okuyup pratiğini yapmadığın müddetçe bir halt olamazsın. Bunu bilir bunu söylerim.
-
Kendini geliştirek isteyen biri öncelikle şuna karar vermeli diye düşünüyorum; Benim özelliklerim ve yeteneklerim neler?
Çünkü yeteneğinin olmadığı bir alanda kendini geliştirebileceğin mesafe oldukça kısıtlıdır. Örneğin ben müzik aletlerini çalmasını bilmiyorum. Okulda fülüt bile çalamazdım mesela. Şimdi ben 1 yıl sıkı bir çalışma ile belki gitar çalmayı öğrenebilirim ama tekrar etmezsem notaların yerlerini filan unuturum. Ancak yazı yazmaya, resim yapmaya, araştırma yapmaya, iş hayatını incelemeye, ticarete merakımın olduğunu ve bu konularda vasatın üstünde bir yeteneğe ahip olduğumu farkedince kendimi bu açıdan geliştirmeye çalıştım.
Peki neler yaptım?
Öncelikle şunu sana da tavsiye ederim. Ya hiç yapılmamış bir işi yapacaksın ya da yapılanların en iyisini. Diğer türlü sıyrılman mümkün değil. Önüne bir hedef koyarsan, yol kendiliğinden belirir. Örneğin ben ticaret hayatına girmem gerektiğini ve bu alanda yani özellikle e-ticaret alanında kendimi geliştirmem ve en iyisi olmam gerektiğini kendime bir hedef olarak belirledim. Sonra e-ticaretin zaaflarını, eksikliklerini, yarım kalan yönlerini araştırdım. Gördüm ki Türkiye'de e-ticaret yapanlar, sistem geliştirenler bile muhasebe, vergi, SGK, fatura, hukuksal işleyiş, bankalar, sözleşmeler gibi konularda oldukça zayıf. Bu alanlarda kaynaklar edinmeye başladım. Kaynakları okudum. Aldığım eğitimi (işletme bölümü) bu alanda iyi kullandım, üniversitenin kütüphanesinde ki konuyla ilgili kitapları inceledim, piyasada saygın yer edinmiş sitelere kayıt olup ufak alışverişler yaparak sistemi nasıl işlettiklerini anlamaya çalıştım. Elde ettiğim kazanımları gördükçe kamçıladım kendimi, daha çok şey öğrenmek için motivasyonumu yüksek tuttu. Daha sonra web tasarımla ilgili konularda da birşeyler öğrenmem gerekiyordu. Bu alanda biraz zayıf kaldığımı kabul ediyorum ama gelişme kaydettiğimin de farkındayım.
Neyse uzatmayayım. İşin özü elle tutulur basit küçük hedefler belirlemek ve bu küçük hedefleri üstüste koyduğunda varacağın -ütopik de olabilir- zirve noktsına çıkmaya açlışmak.
Japonların Kayzen sistemini incele derim. Kişisel gelişim alanında sana güzel bir yol göstericisi olabilir.
Saygılar
DanLev tarafından 21/Ağu/12 14:03 tarihinde düzenlenmiştir -
asa42 bunu yazdı
@ErotikPanda Hocam gerçekten teşekkür ederim mesajın için. Şimdi anlamadığım bazı noktalar var onları sormak istiyorum. Okumayı seven birisiyim fakat "Oku ama neyi?" diye de bir cümle var. Sen internetten bulamayacağınız şey yok demissin doğru diyorsun fakat işte kendimizi hangi yönde geliştirmemiz lazım. İnternet bir derya, okuyacam diye girip kendimizi kaybedip çıkmak söz konusu :)
Ve bir de sadece internetten okumayla olacak iş değil gibi. Yani mesela çap, yandal felan dan bahsediyorum. Biraz da üni nin olanaklarından bahsediyorum ? Sanal dan çok sosyal den bahsediyorum?
Ben ne yazmışım sen hala ne diyosun.
Bak güzel kardeşim ;
Sen kendi bölöümünde en azından 2. 3. cü sınıfa geldiğinde bölümünün ve sektörünün ne olduğunu, türkiyede ne kadar yeterlilikle kullanıldığını, hangi dalın daha çok cezbettiğini, hangi kısmının daha fazla merak cezbettiğini bilirsin.
Oturup düşüneceksin ;
Ulan ben merak ettiğim bölümümü araştırıp geliştireyim, yoksa türkiyede en fazla kullanılan kısmı üzerinemi kendimi geliştireyim, gibi sorularla kendi yönünü belirleyeceksin
Daha sen kendi yönünü belirleyemiyorsan zaten gördüğün, okuduğun anda merakını cezbedip ulan bu ne acaba diiyp kendini bilgisayar internet başında bulmuyorsan dediğim gibi bırak bu işi.
-
mühendis adam yeni teknolojileri takip etmeli. bunun içinde yabancı dil şart. O yüzden bu açığın varsa bu açığını kapat. Yenilikçi olmazsan bi kaç sene içinde
çöp kadar değerin olmaz. Uzmanlaşmak istediğin bir alan belirle ve o alana yönelik çalışmalar yap. O alanla ilgili sertifikasyon programlarına katıl,
kurslara,seminerlere, yurtiçi ve gerekirse yurtdışı fuarlarına katıl. İmkanın varsa ya da üniversitenin imkanı varsa bir süreliğine yurtdışında eğitim/staj gör,
emin ol ki dünya görüşün dahi değişebilecek şeyleri göreceksin, öğreneceksin. (erasmus, leonardo da vinci, lingua v.s. )
-
Sizlere gerçekten teşekkür ederim. Forumun üstatları cevap yazmış. Defalarca okuyorum cevaplarınızı.
Ararştırma yapmam gerekiyor şimdi :)
-
başlığı görünce programmer geri döndü sandım. az kalsın 3. kattan atlıyodum =)
hocam sen daha somut bişiler istiyosun sanırım. sana tavsiyem şudur.
bağlı oldugun odaya(tmmob) üye ol. seminerlerine git, düzenledikleri faaliyetlere katıl.
okuldaki ilgili faaliyetlere katıl. seminerler, teknik geziler, eğitimler vs.
bunlar dışında atıyorum yazılım müh okuyosun, kodcu.com u takip et. onun toplantılarına katil.
mesleğin ile ilgili yayınları (gazete dergi vs) takip et.
uniye başlarken öğrencilerin cogu çift anadal/yandal vs yaparım diye düşünür ama %10 u belki yapar :P
o yüzden acele etme derim bu konuda.