




Bankalar KRS‘Yle Nasıl Para Yaratıyor (Havadan Para Yaratma)
-
Çok bilgilendirici bir video olmuş, özellikle işletme, iktisat, maliye, ekonomi gibi bölümlerde okuyan öğrenciler için daha akılda kalıcı.
Kısmi Rezerv Sistemi (KRS)
Herkes için anlaşılır hazırlanmış.
Prof. Dr. Gültekin Çetiner tarafından hazırlanmıştır.
4 dk video
http://www.youtube.com/watch?v=H3emNLok5Bw
Bankalar nasıl para yaratıyor?
Ekonomilerde sanıldığının aksine parayı devletler üretmez. Bankalar borç olarak üretir.
Bankalar kendilerine yatırılan parayı borç olarak vermezler. Borç verdikleri parayı havadan yaratırlar. Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) bu amaçla bankaların kullandığı para yaratma yöntemidir.
Günümüzde Borca Dayalı Para Sistemi (BDPS) ile ekonomilerde üretilen tüm para borca dayalı olarak üretilmektedir. Bunun %8-10'u devletleri, devlet tahvili/sukuk/bono gibi araçlarla borçlandırarak üretilmekte.
Bu %8-10 kısımda devleti borçlandırırken bankalar KRS'yle havadan yarattığı paralarla devleti borçlandırırlar.
Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) bugünkü bankacılık sisteminde bankaların havadan para yarattıkları mekanizmanın adıdır. Günümüzde tüm Dünyada üretilen paranın %92'sini bankalar KRS ile yaratmışlardır. Bankalar KRS'yle parayı yaratır ve bunun faiz/kar payını alırlar.
Türkiye'de piyasada mevcut fiziksel para sadece 57 milyar TL (eski parayla 57 katrilyon) iken bankalarda 700 Milyar TL (700 katrilyon) para bulunmaktadır. Bu paranın 650 milyar lirası bankalar tarafından sanal (kaydi) olararak yaratılan kısmıdır.
Bu 4 dakikalık videoda KRS yani Kısmi Rezerv Sistemiyle paranın bankalar tarafından nasıl üretildiğini göreceksiniz. Yanınızda taşıdığınız 10 adet 1 Liralık madeni paralarla bunu herkese anlatabilirsiniz. -
Bu konuda Türkiye'de 2 kişi çalışıyor,
Prof Gültekin Çekiner, diğeri Prof Mete Gündoğan'dır.
Meraklı arkadaşlar
Mete Gündoğan'ın web sayfasından "Borca Dayalı Para Sistemi" ve "Faiz Tuzağı" Kitaplarını okuyabilirler.
-
Gerçekten fazla uzak değil bu video fakat tam olarak gerçek de değil.
Kısmi rezerv denilen o 1 tl ler merkez bankasında tutuluyor. Tüm bankalar merkez bankasının birer şubesi gibi çalışıyorlar. Eğer merkez bankasının kontrolu devlete aitse o zaman pek bir problem yok fakat yine de havadan para yaratıldığı doğru.
Zaten paranın gerçek anlamı da devletin size borcudur. Çünkü her bir banknotun merkez bankasında karşılığı olmadığı için devlet de güvenilir bir kurum olduğu varsayıldığından birbirimize devletin bize olan borçları ile ödeme yapmaktayız.
Bildiğim kadarıyla Türkiye merkez bankası bir anonim şirkettir, küçük bir yüzdesi devlete ait gerisi yabancıların ve birkaç türkün elindedir. Hikayenin ilginç kısmı bence burda başlıyor. burdaki yazılar ilginç mesela ilgilenenlerin okumasını tawsiye ederim
HolyOne tarafından 10/Mar/13 19:56 tarihinde düzenlenmiştir
http://www.hisse.net/forum/archive/index.php/t-7797.html -
HolyOne bunu yazdı
Bildiğim kadarıyla Türkiye merkez bankası bir anonim şirkettir, küçük bir yüzdesi devlete ait gerisi yabancıların ve birkaç türkün elindedir. Hikayenin ilginç kısmı bence burda başlıyor. burdaki yazılar ilginç mesela ilgilenenlerin okumasını tawsiye ederim
devletin payı %51
http://www.tcmb.gov.tr/yeni/banka/kanun.pdf
Bankanın sermayesi, hisse senetleri
Madde 5- Bankanın sermayesi 25.000.000.-Lira olup, her biri yüz Liralık 250.000 hisseye ayrılmıştır. Bu sermaye,
Hükümetin tasvibiyle artırılabilir. Hisse senetlerinin itibari kıymetleri 100, 200, 500, 1.000, 5.000 ve 10.000 Liralıktır.
(A) sınıfı hisse senetleri
Madde 8- (A) sınıfı hisse senetlerinin her biri en az 100 hisseliktir. Bu sınıf hisse senetleri münhasıran Hazineye ait
olup, sermayenin yüzde ellibirinden aşağı düşemez. -
10 lirayı eve arabaya bağlamak için değil.
10 liradan 9 yatırım sağlamak için yapılmış sistemdir. Kaydi para olarak geçer. Yararlıdır.