Bir Grafiker Dijital Platformlar Ve Web Üzerinde Kendini Nasıl Geliştirir?
-
Merhaba müridler,
4 yıllık grafikerim, genelde hep matbaa yazılı görseller üzerinde kurumsal kimlik üzerinde çalıştım. Dijital platformlar için Web görsel tasarımı, uygulama ui tasarımı için kendimi nasıl geliştirebilirim? Bunlar üzerine iş yapan özgün tasarımcılar beni bilgilendirirlerse sevinirim.
Elimde bulunması gereken arşivler neler olmalıdır? Bir web sitesinde olmazsa olmazlar, android uygulamasında olmazsa olmazlar nelerdir, neler unutulmamalıdır? Nelere önem verilmelidir gibi ince bilgiler verebilirmisiniz?
https://www.behance.net/cetinterbiyeli
-
Güzelmiş hocam (yorumum sadece bu kadar :))
-
Yukari
iyi soru:)
-
önce bir karakter sahibi olmalıdır. iş ahlakına, etiğe vs önem vermelidir ve tüm bunları göz önünde bulundurarak iletişim kurmalıdır. iş teslimi, yönetimi, revizesi konusunda müşterisini illallah ettirmemeli. "yaaaa offf biz freelancer'ların işi çok zor yaaa müşteri çok uğraştırdı yaaa" gibi saçma cümlelerle şımarmamalı. bunlar 1 kişiyle sorun yaşayıp çıkardığım sonuçlar değil, ne kadar grafikerle çalıştıysam bu şekilde bi çalışma tarzları var. seni tenzih ederim hocam tanışmıyoruz çalışmadık vs. ben de freelance çalışan biriyim ama müşterilerimle mümkün olduğu kadar orta yol bulmaya çalışıyorum gak guk etmiyorum "bu benim işim sen anlamazsın" gibi triplere girmiyorum. iş hayatında çok tecrübeli olmasam da şunu gördüm ki iş yapabilirlikten önce düzgün bi insan olmak geliyor. iletişim problemi yaşayıp çok iyi iş yapmanın çoğu zaman bi önemi olmuyor. karşındaki insanı girdiğin triplerle "ya tamam şu hale geleceksen işi bitirelim gitsin lanet olsun" dedirtmek hoş değil, çoğu zaman kabul görmez.
sorunun gerçek cevabına gelecek olursak da,
portfolyo incelemeli, sürekli fotoğraf, grafik, video, tutorial izlemeli. denemeli. sürekli ama sürekli. örn. photohop'ta X'i alıp Y'ye taşımanın 100bin tane yolu var. bunlardan en kısasını ya da en çok işine gelenine alışmalı. daldan dala atlamamalı ve bi konuda uzmanlaşmalı. KESİNLİKLE javascript vs css konusunda bilgi sahibi olmalı. mümkünse iyi derecede öğrenmeli. Grid sistemine hakim olmalı. 960px i yalayıp yutmalı. themeforest ve benzeri siteler sık kullanılanlarda olmalı(çalmaktan bahsetmiyorum, yazı yazmadan önce okumanın daha önemli olması meselesi) ve bence kendi stock sistemini oluşturmalı. yalan yok herkes bi yerlerden bi şeyler araklar ama kişinin kendi oluşturması gelişim açısından daha önemli diye düşünüyorum. shutterstock, graphicriver'dan para kazanma fikri hiç de fena değil bence. ortaya çıkardığı ürünü son nokta olarak görmeyip daha iyisini yapmalıyım demeli. bence.
ek: speedart işler izlemek hem keyifli hem insanı gaza getiren bi şey. ben de yaparım lan bunu hissine kapılıyor insan. o nedenle tavsiye ediyorum. matte painting işine girin bi de gelecek harbiden o işte. ve türkiyede düzgün yapan yok.
çalışmalar güzel bu arada hocam eline sağlık.
ek2: themeforesttaki iyi tasarımcıları googleda youtubeda arayın. genelde elemanların kendi siteleri ya da kanalları oluyor. adamlar satış yapsa da insanlara yardım etmeyi de ihmal etmiyor. örn. themeforest için yağtığı bir temanın tutorialını da hazırlıyor.
-
burakbet bunu yazdı
verdiğin bilgiler için teşekkürler hocam, themeforestte falan takılıyorum eskide çok sık ziyaret ederdim de bu sıralar bakamaz oldum, söylediğin tavisyelere dikkat edeceğim, biraz tutorial izleyip themeforeste koyulan tasarımların birebirini yapmaya çalışayım, öyle öyle kendiliğinden sanırım gözlerim alışır ona göre tasarlamaya başlarım
-
bu kısım güzelmiş. küpe, zincir, bilezik, saat, kolye, halhal. XD
@Burakbet " müşterilerimle mümkün olduğu kadar orta yol bulmaya çalışıyorum gak guk etmiyorum "bu benim işim sen anlamazsın" gibi triplere girmiyorum. iş hayatında çok tecrübeli olmasam da şunu gördüm ki iş yapabilirlikten önce düzgün bi insan olmak geliyor. iletişim problemi yaşayıp çok iyi iş yapmanın çoğu zaman bi önemi olmuyor. "
RitmFarbRacourci tarafından 11/Mar/16 13:32 tarihinde düzenlenmiştir -
web üzerinde islamın 5 şartı gibi
html, css, js, + bootsrop ve jquery
bunları yalayıp yutarsan çok ekmek yersin
-
snnyk bunu yazdı
hocam kodlamaya girişmek istemiyorum, herkesin kendi mesleğini yapması taraftarıyım, bu şekilde daha profesyonel ve daha kaliteli işler çıkacağını düşünmekteyim. Mantığını bilmek tabiki önemlidir.
Merak ettiğim birşey daha var, android uygulamalarda görseller vektörel olarakmı kullanılıyor? Telefonda açılan uygulama ile tabletteki farklı görseller telefona göre hazırlarsan tablette piksel piksel görürsün, ama ikisinde de pürüzsüz vektörel gibi bir görünüm oluyor genelde web mantığını az çok biliyorum ama uygulamalardan bi haberim
-
gece up
-
behance'ı kullanıyosun işte onun yanına dribble'ıda al. yapılan her işi taklit edip aynısını yap öyle gelişirsin, tabii ben yaptım diye koyma bi yere:) bi süre öyle takıl sonra gelişmiş olacaksın, artık kendin üreticeksin.
ha bide user experience ve mobil ve web tasarımı hakkındaki tüm makalelerede göz at. işin incelikleri ve detayları anlatılıyor.
mesala bi butonun büyüklüğü bile çok önemli
Daniel-Koo tarafından 11/Mar/16 22:43 tarihinde düzenlenmiştir -
ArduouS bunu yazdısnnyk bunu yazdı
hocam kodlamaya girişmek istemiyorum, herkesin kendi mesleğini yapması taraftarıyım, bu şekilde daha profesyonel ve daha kaliteli işler çıkacağını düşünmekteyim. Mantığını bilmek tabiki önemlidir.
Merak ettiğim birşey daha var, android uygulamalarda görseller vektörel olarakmı kullanılıyor? Telefonda açılan uygulama ile tabletteki farklı görseller telefona göre hazırlarsan tablette piksel piksel görürsün, ama ikisinde de pürüzsüz vektörel gibi bir görünüm oluyor genelde web mantığını az çok biliyorum ama uygulamalardan bi haberim
Merhaba, benim naçizane önerim evvela platform boyutlarını öğrenmelisin (ki muhtemelen biliyorsundur). Bir web sayfası tasarımı yaparken genelde önce mobil kısmından başlıyorlar. Minimum boyutta görünecek/kaldırılacak bileşenler belirlenip ona göre tasarım yapılıyor. Daha sonrasında bir üst ölçekteki seçenekler, sonra bir üst, sonra bir üst... Böyle böyle gidiyor...
Ama genelde en çok kullanılan iPhone, Samsung gibi telefonların ölçekleri baz alınıyor. Hepsine göre tek tek tasarlamak ölüm ve maliyetli olur. Mesela şurada bazı cihazların ölçeklerini görebilirsin. Bir de mobil aygıtlarda "-...-device-pixel-ratio: 2" gibi tanımlamalar var ki bu da belirtilen px değerinin katları olarak algılanır. Yani 480px için ratio: 2 ise bu aslında 960px demektir. Ki bu Retina ekranlarda kullanılır. Android'de şuradaki site üzerinden resimlerde repeat özelliği tanımlanabiliyor. Orada biraz değişik durumlar var. Biraz araştırabilirsin.
Daha geniş zamanda tekrar bu konuya rastgelirsem daha detaylı yazarım :)