Genç Girişimci Desteği Hakkında

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

merhaba müridler.

Şahıs şirketi kuracağım. bu genç girişimci desteğini almak için şirketi şuan üni de okuyan kardeşimin üzerine kuracağım. 

Bi muhasebeci ile konuşmmaya gideceğim ama ön bilgim olsun istedim. 

1 yıl bağkur ve 3 yıl belli bi tutara kadar vergi muafiyeti var deniyor.

Bu kişi daha önce sigortalı çalışmışsa hem bağkur hem de vergi muafiyetinden yararlanabilir mi ?

Sigortalı değilse ama şirketi kurduktan sonra bağkuru yatarken başka bi şirkette sigortalı işe girebilir mi ?

İşe girerse muafiyetler yanar mı ?

bu soruların cevabını merak ediyorum

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tuzlu Kahve
    EricNorthman
    EricNorthman's avatar
    Erkek

Geçmişte bende bu destek ile açmıştım 
    Güncelliğini yitirmemiş veya şartlar değişmemiş ise ; 

+ 1 yıl bağkur ve 3 yıl belli bi tutara kadar vergi muafiyeti var deniyor.

- Bu doğru, 1 yıl boyunca bağkur ödemesi olmuyor. Ama ben muhasebeci hatası yüzünden borca batmış ve sonra zar zor sildirmiştim. 
    Eski tip muhasebeciler de problem var, en başta bu mükellefim " Genç Girişimcidir " diyerek belge ve başvuru yapmıyorlar.  Bu yüzden her ay;
    https://www.turkiye.gov.tr/4b-borc-durumu https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi bu iki adresten borç durumunu ve hizmet bilgilerini kontro etmlisin. 

O zamanlar 75.000TL gibi bir rakam hatırlıyorum ama tam emin değilim. İndirim vs almaktasın vergi vs için. 

+ Sigortalı değilse ama şirketi kurduktan sonra bağkuru yatarken başka bi şirkette sigortalı işe girebilir mi ?
    + Bu kişi daha önce sigortalı çalışmışsa hem bağkur hem de vergi muafiyetinden yararlanabilir mi ?
    + İşe girerse muafiyetler yanar mı ?

Evet, geçmişte bir sigortalılık olması problem değil. Genç Girişimci olayı belirli bir yaş sınırına kadar genç olarak kabul edilip bundan yararlanmaktadır. 
    Ayrıca hem şahış şirketi sahibi olup, hem genç girişimci olup, hem de bağkur ücretsizliğinden yararlanıp, hem de bir işte sigortalı olarak çalışabilirsin. 
    ( Şartlar değişmedi ve yanlış hatırlamıyorsam bu konuda da problem yok ) gene de bir sorup üstünden geçmeden öğrenmeden bu bilgiyi doğru kabul etmemelisin. 

Çünkü; ben şahıs firmasını kapatma sürecinde hala bağkur'dan yararlanıyordum. Ama bir işe de girmem gerekiyordu. 
    Bu ikisini aynı anda yaptım, sigortalı olarak çalıştım. Ücretsiz bağkurdan yararlandım, bu süreçte de işimi kapatmaya çalıştım. 
    Şahıs firması kapandı, ben çalışmaya devam ettim. Bağkur sürecim sonlandı. Her hangi bir borç yada farklı bir durum yaşamadım. 

Gene de mutlaka muhasebeci ile konuşarak üstünden geçmelisin hocam bu soruların cevabı adına. 
    Çünkü çok zaman geçti ve geçerliliğini yitirmiş olabilir bu yaşadığım tecrübelerde ki bilgiler. 
    Tavsiyelerle değil, mutlak surette net bilgilerle hareket etmelisin. 

Hayırlı uğurlu olsun.

Bu plandan niye profil resmi değişmiyor
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Grafiker
    SaviorAngel
    SaviorAngel's avatar
    Erkek

mesaj attım hocam 

No way out
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Erkek

X bir anonim şirketinde %5 hissesi olan biri genç girişimcilik desteklerinden faydalanabilir mi?

Konudan bağımsız, x bir şirkette %5 hissesi olan ve o şirkette çalışan biri, işten çıkarılınca işsizlik maaşı alabilir mi?

@hakkinen ne yaptın gelişme var mı hocam

...said addicted.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek

Ben de melek yatırımcı bulma konusunu merak ediyorum. Yatırımcı nasıl bulunur? Nasıl bir yol haritası izlenmesi gerekir bilgisi olan var mı?

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnableTurk
    EnableTurk's avatar
    Erkek

Şirketi kurmayacaksın, önce başvur. Sonra kurman gereken dönem var. Belgeleri aldıktan sonra.

yolun açık ve aydınlık olsun ferdi baba.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Shakespeare
    Shakespeare's avatar
    Erkek

hocam ben şirketi kurduktan sonra muhasebecimden bir dilekçe alıp sgk ya gittim. şirketi açtıktan 2-3 ay geçtikten sonra onaylandı. bu arada biriken borcumda silindi.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Erkek
    MhmdAlmz bunu yazdı

Ben de melek yatırımcı bulma konusunu merak ediyorum. Yatırımcı nasıl bulunur? Nasıl bir yol haritası izlenmesi gerekir bilgisi olan var mı?

Daha önce başarılı bir startup serüvenin olmadığını varsayarak konuşuyorum.

1-) Aile, akraba ve arkadaşlardan tohum yatırım bulma

2-) Kitle fonlama platformları üzerinden kampanya başlatma

3-) Kripto paralar üzerinden kitle fonlaması yapma

Bu 3'ünü deneyebilirsin. Melek yatırımcı olayını unut. Türkiye'de seni tanımayan bir kişinin sana gelip 100k-200k dolar gibi paraları vermesi pek olası değil. Daha çok halihazırda para kazandığın bir projen/işin varsa, o zaman süreç farklı olabilir.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek
    Hannibal_King bunu yazdı
    MhmdAlmz bunu yazdı

Bu 3'ünü deneyebilirsin. Melek yatırımcı olayını unut. Türkiye'de seni tanımayan bir kişinin sana gelip 100k-200k dolar gibi paraları vermesi pek olası değil. Daha çok halihazırda para kazandığın bir projen/işin varsa, o zaman süreç farklı olabilir.

Geliştirdiğim 4 büyük modüler proje var. Bunları pazarlamak vs istiyorum. Ama pazarlama elemanı, bugfix yapacak dev, reklam bütçesi vs derken aylık 350-400k TL gibi bütçe çıkıyor. Bunu çözersem deneyeceğim ama biraz desteğe ihtiyacım var açıkcası. Bu desteği de devlet dışı bir yatırımcı ya da ortak bulmam lazım. 

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Erkek
    MhmdAlmz bunu yazdı
    Hannibal_King bunu yazdı
    MhmdAlmz bunu yazdı

Geliştirdiğim 4 büyük modüler proje var. Bunları pazarlamak vs istiyorum. Ama pazarlama elemanı, bugfix yapacak dev, reklam bütçesi vs derken aylık 350-400k TL gibi bütçe çıkıyor. Bunu çözersem deneyeceğim ama biraz desteğe ihtiyacım var açıkcası. Bu desteği de devlet dışı bir yatırımcı ya da ortak bulmam lazım. 

Ben yaşadığım tecrübelere göre melek yatırım olayının girişimcilik tecrübesi olmayan kişiler için zor olacağını düşünüyorum. Sen mükemmel bir yazılımcı olup, mükemmel bir ürün de geliştirsen yatırımcının gözünde yazılımcısın. Yatırımcı şunu düşünecek;  bu kişi daha önce girişim kurmuş mu? 7-8 milyon parayı yönetmiş mi? Bu ekip bu işi yapabilir mi? Yazılımcı olaya daha çok ürün olarak bakıyor. Yazılım ürününe odaklanıyor. Yatırım yapacak kişi olaya bir iş olarak bakıyor, çözüm ve süreç olarak bakıyor.

Ama bunlar benim düşüncelerim elbette. Sen tabiiki bir yatırımcı sunumu hazırla öncelikle. https://pitch.com/templates/collections/Pitch-deck burayı kullan. Sunum 5-6 dakikadan uzun sürmesin. Teknik detaylara çok inme. Çok fazla yazı kullanma. Resim ve yazı dengeli olsun. Sonra bu sunumu melek yatırımcı topluluklarına gönderirsin. Sunumu hazırladıktan sonra paylaşırsan yine yorum yapabilirim.

https://pitch.com/blog/15-great-pitch-decks-from-successful-startups

burada başka güzel sunumlara da bakabilirsin.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek
    noname bunu yazdı

X bir anonim şirketinde %5 hissesi olan biri genç girişimcilik desteklerinden faydalanabilir mi?

Konudan bağımsız, x bir şirkette %5 hissesi olan ve o şirkette çalışan biri, işten çıkarılınca işsizlik maaşı alabilir mi?

@hakkinen ne yaptın gelişme var mı hocam

hocam 3 muhabeseci ile konuştum 3 ü de %80 aynı % 20 farklı şey söyledi.

içlerinden genç ve yeni yasaları takip ettiğine inandığım kadın muhasebeci ;

şahıs şirketinin sahibi olacak kişi genç olduğunda 3 yıl vergi ve 1 yıl bağkur ödemesinden muaf olacağını belirtti. ( gelir vergisi ) %15 direkt kardan alınan bi vergi daha varmış onu veriyormuşuz.

eğer bu şahıs şirketi sahibi başka bi işletmede sgk lı olarak işe girerse vergi muafiyeti devam eder bağkur o tarihten itibaren iptal edilir. eğer şahıs tekrar işten çıkarsa 1 yıl dolmamışsa tekrar bağkur bağlanır devlet ödemeye devam eder dedi.

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
Toplam Hit: 1004 Toplam Mesaj: 11
genç girişimciler