folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlamaya Giriş
linefolder Günlük Hayatında Markup Language Kullanan Var Mı?

Günlük Hayatında Markup Language Kullanan Var Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kofcu
    kofcu's avatar
    Erkek

Merhaba arkadaşlar, günlük hayatta notlarımı, fikirlerimi, kaynaklarımı çeşitli şekillerde bir yerlere yazıyorum. Kağıt, defter, not uygulamaları vs... Beyin fırtınası, zihin haritalama gibi daha düşünsel anlarda notları kağıt üzerine almaktan daha etkili, verimli ve kolay bir yöntem açıkçası keşfedemedim. Ancak bu zihin haritalama, beyin fırtınası notlarından yapısal ve kalıcı bir not üretmem gerektiğinde daha derli toplu olması için bu düzenlenmiş fikirleri belli kurallar çerçevesinde not alma ihtiyacı duyuyorum ve henüz en uygun yöntemi henüz keşfedebildiğime emin değilim.  Genel olarak uygun sekme aralıkları, madde işaretleri, başlıklar, oklar vs gibi şeyleri sezgisel olarak kullanıyorum. Bir dönem xml formatı gibi bir format kullanıyordum. TreeSheets isimli bir uygulama keşfetmiştim o da açıkçası görsel olarak zaman zaman başvurduğum bir uygulama. Ancak söylediğim gibi hepsi sezgisel, kafama göre, kendime göre kurallar. Halihazırda var olan bazı işaretleme dillerini (markup language) dönem dönem incelemiştim ancak malesef uygulamakta çok yeterli olamadım. Sizin günlük hayatta kullandığınız yöntemler nelerdir? Herhangi bir işaretleme dilini aktif olarak kullanan ve memnun olan, önerebilecek biri var mıdır aramızda? Görüşlerinizi duymaktan memnun olurum.

ben de sevgiden yanayım...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manglerman
    manglerman's avatar
    Erkek

zihin haritası için draw.io kullanan arkadaş var.

ama gündelik sıradan şeyler için değil. ezberlemesi gereken kalıcı hafızaya yerleştirmek için yaptığı özel bir çalışma oluyor.

boş zamanında yaptığı bir iş değil.

zamaını boşaltıp odaklanarak yaptığı bir şey.

sen hep elimin altında olsun sürekli çatır çatır kullanayım diyorsun heralde ama öyle bir teknik olduğunu çok düşünmüyorum :)

şimdiye kadar kullandıklarını da verirsen biz de faydalanmış oluruz.

etrafımda senin gibi çok adam yok çünkü :D

ben zihin haritasını direkt kafamda çiziyorum hatırlatıcı unsurlarla. o yüzden bir kağıda geçirme ihtiyacı hissetmedim.

ama bir tur planı, alınacaklar listesi, sallıyorum arabanın eksikleri vb gibi durumlar için notion kullanıyorum.

eşle dostla paylaşılabildiği için de usibility yüksek oluyor.

türk kızlarından sabun yapalım, rus kızları elini yıkasın.:)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo

iş takibi içinse bu notlar aldığın notu başkasına anlatır gibi almak baya işe yarıyor. özellikle işi unuttuktan sonra (atıyorum 1 hafta sonra baktın o nota) bakarsan çok iyi bu şekilde not almak.

clickupta (app.clickup.com) brainstorming için whiteboard diye bişey var. senin aradığın şey bu sanırım. 

clickup genel olarak çok güzel bir app. 

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Homo

İçerisindeki özelleştirmeler ve her yerden erişebildiğim için ben notion kullanıyorum. Alışkanlık olarak da "markdown" ile yazıyorum. Gayet efektif. 

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek

Evet html xml yaml markdown bbcode aktif olarak kullanıyorum(z). En gündelik işe yarayanı markdown olabilir. Mesela şuan bu satırları yazarken de önceden forumlarda bbcode şimdi html ile yazıyoruz

Markdown için örnek: https://stackedit.io/app#

Ama bence senin aslında istediğin şey diagram / UML

https://tr.wikipedia.org/wiki/UML

Mesela class diagramlar ihtiyacını görebilir

Mermaid js için güzel bir lib. Neredeyse bütün diagramları destekliyor. Dokümantasyonuna baksan bile kafanda bir şey oluşabilir, mermaid kullanmana gerek yok

https://mermaid.js.org/syntax/classDiagram.html#class-diagrams

iyibu! yeniden..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FrodoTheYuzuksuz
    FrodoTheYuzuksuz's avatar
    Erkek

Markdown'u aktif olarak profesyonel ve kişisel hayatımda kullanıyorum. İşlemek için Obisidan App kullanıyorum. Basit, hızlı ve eklenti ile genişletilebilir.  Basitte olsa bir canvas da sunuyor bu arkadaş.

BBCode ise local host üzerinde bir forumda teknik yazıları yazmak ve yazı serilerini tutmak için kullanıyorum. Gerçi orada WYSIWYG editör var ama neyse :D

HTML ise günlük uygulamamda günlük yazarken kullanıyorum. Ama çok basit, p ve br den oluşuyor genelde yazının tamamı.

FrodoTheYuzuksuz tarafından 12/Ara/24 22:22 tarihinde düzenlenmiştir

Acı Çekene Saygı