Linux Firewall Yapılandırması Hakkında [Çözüldü]
-
Centos 7 kurulu bir sunucuda firewall yapılandırması hakkında sorun yaşıyorum.
firewall-cmd --list-services komutu ile erişime açık servisleri listelettiğimde aşağıdaki servisler listeleniyor.
dhcpv6-client http ssh
firewall-cmd --list-all komutu ile rule'ları listelettiğimde aşağıdaki gibi listeleniyor:
public (active)
target: default
icmp-block-inversion: no
interfaces: eth0
sources:
services: dhcpv6-client http ssh
ports:
protocols:
masquerade: no
forward-ports:
source-ports:
icmp-blocks:
rich rules:
firewall-cmd --list-ports komutu ile erişime açık portları listelettiğimde sonuç boş dönüyor. Ancak şuanda sunucudaki bazı portlara (Kibana, Redis gibi) erişebiliyorum. Bunun sebebi nedir?
*Kurcalarken şöyle birşey farkettim. iptables default olarak Centos 7 de kurulu gelmiyor olması gerek ve iptables kurulumu yapmadım. systemctl --type=service | grep iptables komutu listeleme yaptığımda sonuç dönmüyor. Ancak iptables -L -n komutu ile iptables da tanımlı kuralları listelebiliyorum. Durum ilginç değilmi?
TeRRoR tarafından 18/Şub/20 22:33 tarihinde düzenlenmiştir -
service firewalld status
yada
systemctl status firewalld
ne döndürüyor hocam.
-
-
running yazıyor :/
-
bir umut updullah
-
Firewalld, iptables icin için bir frontend. Yani firewalld'de izin verdiğin, engellediğini portları iptables'a yazıyor.
iptables -L'nin sonucuna güvenebilirsin. Firewalld niye göstermiyor bilmiyorum belki bir reload/restart falan bekliyordur.
Edit: Portları --permanent ile eklediysen config dosyasına (/etc/firewalld/zones/public.xml) yazıyor ancak running confige işlemiyor. Aynı komutu --permanent olmadan yazıp running config'e de işletebilirsin, yada firewall-cmd --reload yada reboot)
Diğer bir ihtimal de biri yada bir script direkt iptables komutu çalıştırmıştır
MaviEkran tarafından 18/Şub/20 20:08 tarihinde düzenlenmiştir -
MaviEkran bunu yazdı
Firewalld, iptables icin için bir frontend. Yani firewalld'de izin verdiğin, engellediğini portları iptables'a yazıyor.
iptables -L'nin sonucuna güvenebilirsin. Firewalld niye göstermiyor bilmiyorum belki bir reload/restart falan bekliyordur.
Edit: Portları --permanent ile eklediysen config dosyasına (/etc/firewalld/zones/public.xml) yazıyor ancak running confige işlemiyor. Aynı komutu --permanent olmadan yazıp running config'e de işletebilirsin, yada firewall-cmd --reload yada reboot)
Diğer bir ihtimal de biri yada bir script direkt iptables komutu çalıştırmıştır
firewalld - iptables ikilisi hakkında verdiğin bilgi için teşekkürler. keşke baştan iptables çıktısını koysaydım büyük ihtimalle anlayacaktınız. docker image'ı olarak çalıştırdığım servislere erişilebiliyordu ancak fark edemediğim için ihaleyi docker'a yıkmak aklıma gelmemişti. docker containerları exposed portlarını iptables'a otomatik olarak yazıyormuş. /etc/docker/daemon.json 'a "iptables": false ekledim restart ettim sorun düzeldi.