Okuma Yazma Öğretmek
-
arkadaslar anneme okuma yazma öğretmeye karar verdim.( 49 yasında biraz geç oldu ama olsun :D ) bende matematikçiyim bu iş nasıl olur pekde bilmem. bununla alakalı netten bulabileceğim kaynak belge veya taktikler hakkında bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum.. forumda arattım bulamadım varsada.. şimdiden tşkler..
-
Hocam parçadan bütüne, sırasıyla harflerden başlamalısın. Ama sesleri çıkararak öğrenmesi daha kolay olur. Öğretmen forum sitelerine gir 1. Sınıf okuma yazma etkinliklerini incele. Sistem çok farklı önceden olduğu gibi değil.örneğin "S"harfini biz "Se"diye okurduk yeni müfredat "s" diye ses çıkararak okunuyor. Bilmeme anlatabildim mi:)
-
bildiğin güzel bir öğretmen forum sitesi varsa alabilirim hocam.. saolasın..
-
www.sinifogretmeniyiz.biz
www.sinifogretmeni.com
www.sinifogretmeni.org
www.turgayyagmuroglu.com
umarım işini görür hocam..
-
seni tebrik etmekle birlikte arkadaşların dediği gibi önce harfleri öğretmelisin.
-
"Harflerin öğretilme sırası ise alfabetik olarak değil, kullanım sıklığı sırasına göre yapılıyor. Örneğin ilk olarak "a" harfinin yerine "e" öğretilecek. En son öğretilecek harf ise "j". Harfler dört grupta ele alınıyor. Birinci grup e, l, a, t; ikinci grup i, n, o, r, m; üçüncü grup u, k, l, y, s, d ve dördüncü grup g, c, p, h. Harflerden sonra hecelere, sözcüklere ve cümlelere geçilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bu yöntem öğrencilerin duyduğu ve çıkardığı seslerin bilincine varmasını sağlıyor. Böylece öğrencilerin kelimeleri doğru telaffuz etmesine, akıcı konuşmasına katkıda bulunulacak. Ayrıca öğrenci yazı ile konuşma arasındaki benzerlikleri görüp yazının harflerin birleştirilmesiyle; konuşmanın ise seslerin birleştirilmesiyle yapıldığını anlayabilecek. Yeni müfredatın bir diğer farklılığı da yazı yazma stili hakkında. Öğrenciler ilk okumayazma öğretimine bitişik eğik yazıyla yani el yazısıyla başlayacaklar. "
"Örneğin parmaklarını nasıl kullanmaları gerektiği, nasıl kalem tutulacağı, serbest ve düzenli resim çalışmaları gibi. Bu aşamadan sonra öğrencilere sesi tanıtma ve hissettirme çalışmaları yapılacak. Örneğin tanıtılan sesin hangi öğrencilerin adında bulunduğu, hangi bitki, hayvan veya eşya adında olduğu sorulacak. Daha sonra öğretmen tahtada bu sese karşılık gelen harfin nasıl yazıldığını gösterecek ve öğrencilerle birlikte okuyacak."
gibi artı parantezler buldum;ama esas öğreten siteler var mı bilgim yok...
Valla annem kardeşime okuma yazmayı öğretiyor,6 yaşında şuan;sabır şart...genç beyinler her şeyi daha iyi kaparlar...ama olsun giriştiğin eylem çok iyi (:
Bu arada belediyenin verdiği ücretsiz kurslar vardı bir zamanlar,onlara ne olduğunu bilen var mı?..
-
hocam sen nie öğretiosn halk eğitmin kursları var para marada istemiolar ?
-
Hocam bu sene okullarda okuma yazma bilmeyen velilere okulda okuma yazma kursları açılıyordu..Bitişik eğik yazı öğreniyorlardı hem.Yine aynı uygulama olablir.İşi beceremezsen böyle bişey düşünebilirsin.
-
onuda arastırıyorum ama ananm geçen 2 ay gitmiş harf bile öğrenemeden gelmişti :D valla işim zor ama okumanın da yası yoktur.. biz elimizden geleni yapalım da olursa olur olmazsa ....
-
Öğrenmenin yaşı yoktur demişler.Sen okuma yazmadan sonra matematik te anlat :) hesap kitapta çok lazım olur
-
BuZuL bunu yazdı:
-----------------------------seni tebrik etmekle birlikte arkadaşların dediği gibi önce harfleri öğretmelisin.
-----------------------------harbiden takdirlerimi sundum sana bu hareketinden ötürü =))