folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder RAID 5/6 Dan Anlayan Mürid Var Mı ?

RAID 5/6 Dan Anlayan Mürid Var Mı ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo

selamlar

önemli verilerimi saklamak için ufak bir nas yapmak istiyorum kendime.  bi raid5/6 array yapıp verilerimi buna atayım ama ben veriyi okurken de integrity check yapsın istiyorum.

1 litrelik lenovo pclerden alıp yürümeyi düşünüyorum. neden hazır nas almıyorum ? (1 litrelik pc link)

NAS bakındım biraz (qnap, synology falan) karşıma 2 sorun çıktı:

1- pahalılar, ve ilerde disk eklemek istersem ekleyemiyorum. 4 diskli NAS aldım. max 4 diskteyim. direkt 6-8 diskli alayım desem baya pahalı.

2- anladığım kadarıyla linux mdadm ile raid yapıyolar. mdadm de veri okurken integrity check yok diye anladım. RAID5/6 nın bi anlamı kalmıyo o zaman :D bu durum çok saçma geldi bana. 

bu konuda 2 sorum var:

1. şu tarz raid kartlar bu checki yapıyor mu? LSI sitesinde falan dolandım ama anlamadım. doğal olarak yapması lazım gibi geliyo bana. zaten RAID5/6 nın amacı bu değil mi ? : https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-sunucu-server-lsi-sas-9300-16i-12g-s-ata-16-port-4x-sff-8643-hba-controller-1185974154/detay

bahsettiğim check, disk "ben bozuldum" demeden raid controllerın veriyi okurken "3. diskten gelen data ile diğer disklerdeki parity uyuşmuyor" demesi, sonra o parçayı diğer disklerden aldığı parity lerle düzeltmesi vs.

2. diyelim bi arrayim var. diskler vs sağlam ama raid kartım bozuldu. o zaman ne oluyor? bu diskleri pcye direkt bağlayıp vs veriyi okuyamam heralde. aynı karttan bi tane daha mı bulmam gerekecek? o zaman alacağım karttan 2 tane alıp birini yedek tutmak mı lazım? ya da aynı markanın herhangi bi kartı okuyabiliyor mu. bu durum nasıl oluyor.

3. bir diğer seçenek te diskleri direkt bağlayıp ZFS+Zraid yapmak, ZRAID de hem integrity check var hem de bi donanıma bağlı değilim. ama hiç yapmadığım bişey, kendi mallıklarım sonucu veri kaybetmekten korkuyorum. kaybeder miyim? bu konuda tecrübeli müridler varsa tecrübeleriniz nasıl ?

29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DracuLax
    DracuLax's avatar
    Erkek

https://www.turhost.com/blog/raid-nedir/

Kafandaki sorulara cevap verecektir, ama 1 litre pc ler iyidir kart işi cazip değil ben öyle yapıyorum çünkü.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    DracuLax bunu yazdı

https://www.turhost.com/blog/raid-nedir/

Kafandaki sorulara cevap verecektir, ama 1 litre pc ler iyidir kart işi cazip değil ben öyle yapıyorum çünkü.

hocam nası cevap versin anlamadım. lisede öğrendiğimiz şeyler zaten

kart işi neden cazip değil ? sen nasıl yapıyorsun hocam ? 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

1- Her RAID kart integrity check yapmaz hocam, kartin datasheet'ine bakmak en dogrusu olur ama dedigim gibi RAID kartim var kafam rahat diyemezsin.

2- Raid karti bozulursa ayni karttan bulman gerekir, metadata yuzunden sorun yasarsin. Alternatif olarak ya iki adet ayni karttan alip birisini backupta tutacaksin veya raid configi de yedekleyeceksin ki farkli bir kart taktiginda config ve meta data ile yedekten tekrar raid array'i olusturabilesin ama bu riskli bir yaklasim, en mantiklisi yedekte raid kartin olsun.

3- ZFS + Zraid'e guvenebilirsin. Raid5/6 yaklasimindan daha mantikli. Yine burada da donanimin seni yari yolda birakmasina bagimlisin. ZFS poolar ilk once kafa karistirir gibi olur ama aslinda basittir. Burada RAM'lerin ECC olmasina dikkat et ki ZRAID ise yarasin.  Bence 3. yoldan git.

sahibinden linki acilmiyor bende ama linkten okudugum kadariyla bir raid kart degi, bu bir HBA(host bus adapter), yani sadece ek diskler takman, external diskleri sisteme dahil etmende yardimci olur, herhangi bir ecc falan yapmazlar standartta.

Zaten gordugun gibi ideal bir cozum hicbir zaman yok onun icin hep devreye backup stratejileri girer. Ali ata bak, gibi basit bir yaklasimi vardir bunun da. Daha once farkli konularda da uzun uzun aciklamistik zamaninda

"3-2-1" temelde, sonuna varyant ekleybilrsin.

Is kisisel dosyalara gelince ben olaya daha farkli yaklasiyorum ve sifir yedek stratejisi guduyorum yillardir. Arada veri kaybet iyidir. Gereksiz tonla seyi saklamaya gerek yok :D

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    ComputerWolf bunu yazdı

1- Her RAID kart integrity check yapmaz hocam, kartin datasheet'ine bakmak en dogrusu olur ama dedigim gibi RAID kartim var kafam rahat diyemezsin.

2- Raid karti bozulursa ayni karttan bulman gerekir, metadata yuzunden sorun yasarsin. Alternatif olarak ya iki adet ayni karttan alip birisini backupta tutacaksin veya raid configi de yedekleyeceksin ki farkli bir kart taktiginda config ve meta data ile yedekten tekrar raid array'i olusturabilesin ama bu riskli bir yaklasim, en mantiklisi yedekte raid kartin olsun.

3- ZFS + Zraid'e guvenebilirsin. Raid5/6 yaklasimindan daha mantikli. Yine burada da donanimin seni yari yolda birakmasina bagimlisin. ZFS poolar ilk once kafa karistirir gibi olur ama aslinda basittir. Burada RAM'lerin ECC olmasina dikkat et ki ZRAID ise yarasin.  Bence 3. yoldan git.

sahibinden linki acilmiyor bende ama linkten okudugum kadariyla bir raid kart degi, bu bir HBA(host bus adapter), yani sadece ek diskler takman, external diskleri sisteme dahil etmende yardimci olur, herhangi bir ecc falan yapmazlar standartta.

Zaten gordugun gibi ideal bir cozum hicbir zaman yok onun icin hep devreye backup stratejileri girer. Ali ata bak, gibi basit bir yaklasimi vardir bunun da. Daha once farkli konularda da uzun uzun aciklamistik zamaninda

"3-2-1" temelde, sonuna varyant ekleybilrsin.

Is kisisel dosyalara gelince ben olaya daha farkli yaklasiyorum ve sifir yedek stratejisi guduyorum yillardir. Arada veri kaybet iyidir. Gereksiz tonla seyi saklamaya gerek yok :D

çok teşekkür ederim hocam.ben hba ları da RAID kart sanıyordum, zaten açıklamalara bakınca anladım değillermiş. ve hw raid artık pek yaygın değil sanırım. çünkü sahibindene bakınca çok eski olanlar hariç hepsi HBA

ZFS en mantıklısı gibi duruyor o zaman, ZFS tarafında kendime güvenmiyorum çok. saçma bi config yaparım ve farkında olmadan datamı piç ederim diye korkuyorum. 

ama ZFS te donanım beni yarı yolda bırakırsa diskleri başka makinaya takıp çalıştırdığımda devam edemez miyim?

o zaman şu tarz ama ECC ramli bi alet bulup üstüne ZRAID yapıp yürüyeyim : https://store.minisforum.com/products/minisforum-ms-01?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Zamanında raid5 yapmıştım, hddlerden biri bozulunca yeniledim ama rebuild yapmamışti. FYI

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Banlanmış Üye
    Homo
    Kaan bunu yazdı

Zamanında raid5 yapmıştım, hddlerden biri bozulunca yeniledim ama rebuild yapmamışti. FYI

çözebildin mi abi sonra neden yapmadığını ?

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    yolbulucu bunu yazdı
    Kaan bunu yazdı

çözebildin mi abi sonra neden yapmadığını ?

Sürekli hata verdi, rebuild edemedi. Yedeklerim vardı sonradan Raid1 kurmuştum. Tabi bu 13 sene önce olmuştu :D Sonradan teknoloji gelişmiştir.

Toplam Hit: 493 Toplam Mesaj: 8
raid 5 raid6