




Soğuk Kahve - Yazın Ferahlatıcı Lezzeti Cold Brew - Basit Ve Ucuz Yöntem - Evde Yap Boşa Para Verme!
-
En basit haliyle: Kahveyi alırsını iri olarak öğütür kavanoza atıp dolaba atar beklersiniz. 12:18:24 saat sürelerde kahveniz hazır. Süre bittikten sonra süzmeniz gerekiyor. Süzerken etrafı çok fazla batırabiliyorsunuz. O kadar bekledikten sonra kahvenin heder olması çok canınızı sıkabiliyor :)
Benim size anlatacağım: kahveyi süzmeye neredeyse gerek kalmayan etrafı kirletmediğiniz aynı zamanda tartısız da yapabileceğiniz bir yöntem. İhtiyacınız olan tek şey aslında çay süzgeci.
(Göz kararı)En özet olarak: 7.5cm çapında 6.5cm derinliğinde bir süzgeci al. Kahveyi kapağa kadar doldur. Kapağı açılmayacak şekilde ince bir iple bağla. Kavanozu da 2-3 parmak boşluk kalacak kadar suyla doldur. Dolaba at. Sonra bir kağıt filtre ile süz ki ince parçalardan da kurtul. Buz ile servis yap afiyet olsun.
Güzel bir rehber olsun dedim 2 saatimi aldı. Afiyet olsun :) Sizin yönteminiz varsa paylaşın.
Standart bir kavanoza 7.5-8cm çapında 6.5cm derinliğinde kolaylıkla içine giriyor.
Kahve demlerken önemli olan su ve kahve oranlarıdır. Cold brew demlerken 1:8 gibi bir oranda demlerler. (Bu damak tadına göre değişir.) konsantre olarak yapmak isterseniz 1:2 veya 1:4 olarakta yapabilirsiniz. Sulandırarak içersiniz.
Yani yaklaşık 90 gram kahveye 720~750gr su ile kavanoza atabilirsiniz.
Hacım tartım yok tartı mı alayım; Tartısız olarak yapmak istersen; (Tartı ile yapmak her zaman daha iyidir)
Peki ~7.5-8cm çapında 6.5cm derinliğinde olan süzgeç ne kadar kahve alıyor? Yaklaşık 90-95 gram kadar kahve.
Peki kavanoz süzgeçle birlikte yaklaşık ne kadar su alıyor: 800-850 gr kadar su. -Süzgeç hacim olarak 50-80 cl'e felan karşılık geliyor. Kavanoz toplamda 900 gr su alıyor.-
Yani 7.5cm çapında 6.5cm derinliğinde bir süzgeci al. Kahveyi kapağa kadar doldur. Kapağı açılmayacak şekilde ince bir iple bağla. Kavanozu da 2-3 parmak boşluk kalacak kadar suyla doldur. Dolaba at. Sonra bir kağıt filtre ile süz ki ince parçalardan da kurtul. Buz ile servis yap afiyet olsun.
Brom beni uğraştırma yok mu bunun sürahisi?;
peki ucuzu; -Dikkat etmeniz gereken cam olsun, çelik olsun.- Diğer en öneli nokta ağzı iyi kapansın. Kahvenizin tadı buzdolabınızın tadı ve kokusu gibi olur.
Nelere dikkat edeyim; ("Tadı benim için önemli brom ne yapayım")
Sürahinin-Kavanozun-süzeğin cam/metal olmasına dikkat edin. Cam yüzey pürüszsüz olduğu için yüzeyinde başka koku ve tat kalmayacaktır. Kahve koku ve tat konusunda hassas olduğu için direkt olarak konulduğu kabın koku ve tadını alır.
Süzeğin ağzı açılmayacak şekilde bağlayın. Yoksa emekler boşa gider .d Silindir olduğundan bağlamak sıkıntı olabiliyor.
Süzgecin göz aralıklarını daha büyük alırsanız işiniz kolaylaşır. Kavanoza koymadan iki sallarsanız, tozlar veya küçük boyuttakiler fazla demlenip kahvenin tadını bozmaz. Bendeki süzeğin göz aralıkları çok ince. Ucuz marka değirmen alıp kruve elek alabilirsiniz. eleği kullanarak en ideal boyda olanları kullanarak tadını bozmadan cold brew yapabilirsiniz. Bunlar neden önemli çünkü neredeyse 24 saat demlenecek.
Çekimin homojen olması lazım. Bu yüzden iyi bir değirmende çekilmeli yada elekten geçirilmeli. Bunun için alternatif elek var mı bilmiyorum "param var brom alayım derseniz," en mantıklı kahve yatırımı elek. (Bende sözen el değirmeni var kesinlikle tavsiye etmem. Ama kahve taze olduğundan mıdır nedir, bir yere kadar yeterli oluyor.) Elek işine girebiliriz hacılar alternatifi yok. :)
Kahve çekirdeklerini öğütürken iri boyutlarda öğütmelisiniz. Kahveyi öğütülmüş olarak satın alırsanız o kahve 20-30 dkya bayatlayacaktır. Bundan dolayı da daha fazla asidik olacak mideyi yakacaktır. Soğuk olsa bile. -Soğuk kahve daha az antioksidana sahip, daha az asidik.- Bundan dolayı değirmen edinmenizi tavsiye ederim.
Süzeği kavanoz içinde en alta inmemesine dikkat edin. Ortalarda kalsın. Ağzını da bir güzel kapatın. Kahve hassastır, buzdolabının kokusunu ve tadını alır.
Yok mu bilen birinin bir videosu izleyeyim; En basit yöntemle yapmış. Süzmesi bayağı uğraştırıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=bxciPgCePSY
Peki hangi kahveyi alayım?
If you like a fruity coffee usually, we recommend either our coffee from Colombia, Burundi or our Ethiopian coffee for cold brewing.
If you like a more ‘smooth’ or chocolatey coffee, we recommend our Peruvian coffee, or our coffee from El Salvador for cold brewing.
If you want a balance of high body but also high levels of complexity, go for our Czar Street blend which currently contains a Peruvian & Colombian coffee.
Peki yok mu alternatif tarifler;
1-Google it!
2-https://www.manmadediy.com/3599-how-to-make-your-own-iced-coffee-soda
3-Cold brew concentrate – strong ratio (coffee to water ratio of 1:4) brewed at a drip filter setting for 18 hours at room temperature then paper filtered and bottled. Great for use in alcoholic espresso cocktails or for diluting into a longer drink…
4-Cold brew espresso martini – ice, 25ml vodka, 35ml coffee liqueur, 35ml cold brew concentrate, shaken together then served in a chilled glass!
5-Cold brew latte – cold brew concentrate, stirred into whole milk and ice, to taste.
6-Tropical latte – as above but with added sugar and a light, store-bought coconut milk (not a coconut ‘drink’) instead of dairy milk.
3,4,5,6;
Kahve kavrumuna göre bekleme süreniz değişecektir. Light kavrumda 24, medium'da 14~16, medium to medium dark ta 16~18, dark ta 12~14 gibi düşünebiliriz. Tabi bunlar hep damak tadı. Deneye deneye öğrenirsiniz.
Kavrum nasıl etkir?
https://creatorsofcoffee.com/best-coffee-beans-for-cold-brew-coffee/#best_coffee_roast_for_cold_brew
Best Coffee Roast For Cold Brew
One of the most common questions is ‘what coffee is best for cold brew’. When making cold brew coffee at home, you may be confused about which is the best coffee to cold brew and whether to use light, medium or dark roast beans.
Medium to Medium Dark roasts are considered by many to be the best coffee type for cold brew. Balanced flavor and aromas, without the bitterness sometimes attributed to dark coffee roasts.
Dark roast coffee will yield rich and earthy coffee. Think chocolatey, spicy and nutty flavors. They are often a good choice if you add milk or cream, as the flavor can carry through better than other lighter roasts. Just don’t let it brew too long as the flavor can become a little overwhelming with a darker roast.
Light roasts, on the other hand, are more delicate, acidic and tend to have fruity or floral overtones. A longer brewing time is required to extract these more nuanced flavors.
Ek olarak kavanoza ağızlık tarzında birşey alabilirsiniz. Ben a101den buldum bayağı güzel. Standart kavanoza takılıyor, sürahi gibi kuallnıyorum. Bim-a101, küçük züccaciyelerde gibi yerlerde bulabilirsiniz herhalde.
banneduser tarafından 29/Haz/20 21:47 tarihinde düzenlenmiştir -
Teknik birkaç şey; (Önceki konulardan buraya meraklısına diye ekliyorum.) Bilinçli kahve tüketin afiyet olsun.
kahve doğru kavrulursa, doğru öğütülürse tadını alırsınız.
Ayrıca kahve daha fazla kavrulursa (kömür yapılmadan) asiditesi az olur. Böylece daha az mide asidini yükseltir. Kahve başlı başına mide yakıcı :) Tadını ön plana çıkarmak için cold brew'i light kavuruyorlar ama her kavrum yapılabilir sonuçta damak tadı önemli.
Best Coffee Roast For Cold Brew
One of the most common questions is ‘what coffee is best for cold brew’. When making cold brew coffee at home, you may be confused about which is the best coffee to cold brew and whether to use light, medium or dark roast beans.
The truth is all will work if brewed correctly, so it’s a matter of personal preference. Coffee lovers are divided when it comes to the best roast for cold brew coffee.
https://creatorsofcoffee.com/best-coffee-beans-for-cold-brew-coffee/#best_coffee_roast_for_cold_brew
Şu makaleyi asitlik ve antioksidanlık için inceleyebilirsiniz. Ama sonuç olarak kahve soğukken daha az asidik ve antioksidan seviyesine sahip. (Figure'lere baktım. İncelemekte fayda var.)
Yani sonuç olarak kavrum önemli galiba hocaların içtiği kahveleri light kavrum veya bayat kahvelerle yapıyorlar. (Ki ben büyük firmaların kavrumu siklediğini zannetmiyorum. Elde kalan bayat kahveleri kullanarak cold brew yaptıklarını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla bayat kahve asiditesi çok daha yüksek) Şu link bunu bilgimi doğruluyor;
https://www.coffeebrewguides.com/does-coffee-go-bad/
the most noticeable change happens when the pH (acidity) of your coffee is raised.
Kavrum asiditesi;
-
çok iyi oldu. Deneyeceğim
-
KotomineKirei bunu yazdı
çok iyi oldu. Deneyeceğim
afiyet olsun hocam :) Ben şimdi içiyorum yahu inanılmaz bir tat. Sumathra Madheling kavurmuştum. Sanırım birazcık fazla kavurmuşum alırsan light kavrum al hocam. Ya da dolapta çok bekletmişim emin olamadım. Yapa yapa öğrenicez.
-
Bunu geyiğe açmışsın ama bence faydalı bir döküman. Geyik anasayfada görünmüyor, istersen kategorisini değiştirt.
-
Greek frappe yapın rahatınıza bakın :)
Klasik toz kahve,soğuk su, süt(opsiyonel), şeker(opsiyonel) ve köpürtmek için küçük çırpıcı alet.