Tarihi Savaş Sanatları (HEMA/Historical European Martial Arts)
-
Merhaba arkadaşlar. Sizlerle paylaşmak istediğim bir konu var. İstanbulda bi aktivite arıyordum. 4-5 tane dizi seyrediyorum ve hepside avrupanın tarihi ile ilgili. Geçmişte yaşanan olaylar savaşlar vb. Sonrasında bu kılıçlı, baltalı, oklu mızraklı arkadaşların vurdusu kırdısı baya hoşuma gitmeye başladı. Diyetisyenimin bana önerdiği bir takım sporlar vardı bende madem öyle diyip kılıç ile yapılan sporları araştırmaya başladım. İlk başta karşıma eskrim çıktı. Baya bi hoşuma gitti. Çok asil bir beyefendi sporu. Sonrasında Kendo dediğimiz bambu ile yapılan spora rastladım bu biraz daha sert gibi gekdi ama göze çok hoş gözükmüyordu şekil itibariyle. Tabiki bir spor dalını böyle incelememek gerek fakat ilgimi çok çekmedi. Daha sonra biraz daha araştırınca HEMA(Historical European Martial Arts) yani Tarihi AvrupaiAskeri Sanatı. Yani aslında ben bu kadar çevirebildim :D her neyse. Hacıhocalar kısaca bu abiler avrupai bir şekilde filmlerde gördüğümüz gibi dövüşüyorlar bu kılıçla,baltayla,mızrakla yapılan dövüş sanatını öğreniyorlar. Tam olark aradığım buydu. Türkiyede bunu yapan kurum ve kuruluşları arattığımda Kuzgunakademi(reklama giriyorsa editleyebilirim). Bu kurumdan başka kurum bulamadım yada ben yetersiz araştırdım. Herneyse bu dayılarda bu sanatı Tarihi Savaş Sanatları adı altında gösteriyorlar. Tam olarak istediğim buydu.
İşin duygusal yönünden bakacak olursak Bu akademi 1000tl karşılığında 1buçuk ay boyunca haftanın iki günü (20.00-9.30) arası eğitim veriyor. Sonrasında da belli bi aidat karşılığında antremanlara gidebiliyorsunuz. Bu fiyatı duyduğumda ilk başta YUH! çektim baya bi. Belki emeklerinin karşılığı budur bilmiyorum ama bana gereksiz fazla geldi. Eskrim fiyatlarıda aylık 320 tl ye 1 senelik sözleşmeyle gidebileceğim biryer buldum. Eskrim için istanbulda en ucuz ve en kaliteli yerlerden biri. Diğer yerler haftada yarım saat x 2, yani toplam 1 saat ders veriyorlar ve saati 75tl, burda ise cuma günü hariç istediğin her gün gidip çalışabiliyorsun. Forumlardan da baya araştırdım baya methettiler. Ama daha ucuza biraz daha fiyat/performans kurumu bulabilirsem neden olmasın diyebilrim. Fakat şunu farkettimki bizim gibi göçebe ve tarihinde kılıcın yeri çok önemli olan bir milletin bu ya da bu tarz sporlara önem vermemesi gerçekten canımı sıktı. Her neyse.. sizlerinde bu konuda fikirlerinizi, bilgilerinizi, varsa deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyorum :)
-
Vurdulu kirdili şeylere ne gerek var. Ata sporu olan güreşi dene.
-
Selamlar Eskrim de 4.senem ben ankaradayim. Olaya ben hiç HEMA öğreneyım araştırayim gözüyle bakmadım,spor olarak yaptım. Okul bünyesinde de eskrim yapan okullar var.İTÜ YTÜ Saint benoit lisesi gibi onlarla da iletişime geçip varsa antrenmanlarına katılabilirsin belki.
Ayrıca eskrim vurdulu kırdıli bir spor değildir.