TC Okuma Ve Saklama Yasal Mı?
-
Bir kurum şirketten bir uygulama istedi. Ziyaretçilerinin kimliklerini istiyorlar tc lerini kağıda not alıyorlar eğer t*r*r gibi bir olay olursa içeri kimler girdi gibi bir bilgi lazım olabilirmiş.
Benden sistem istediler.
Kamera ile TC yi alacağımız hazır bir uygulama var mı bilmiyorum henüz nfc filan.
İşin diğer tarafı bunu saklamak yasal olur mu prosedürü bilen var mı?
İsteyen kurum bir devlet iştiraki yani devlete yanlı bir kurum. (Emin olamadılar bana sordular :D)
zeybekustasi tarafından 10/Şub/25 16:04 tarihinde düzenlenmiştir -
Doğru mu anladım, binaya fiziksel olarak giren insanların TCKN'lerini alacaklar ve saklayacaklar. Bildiğim kadarıyla bu KVKK'nın konusu ve hanıma sordum(hanımköylü olarak).
TCKN'sini alıp kaydedeceksen ve buna ihtiyacın varsa adama KVK onayı sunman lazım.
-
kvkk aykırı, izin alman lazım vatandaştan
-
Kişisel veri onayı almadan ismini bile alıp işleyemezsin.
Açık rıza beyanı alman ve nasıl işleyeceğini nasıl saklayacağını belirtmen lazım.
-
Teknik olarak zaten kâğıda yazıyorlarmış, yani zaten KVKK yı önemsememişler. Diğer yandan sorumluluk geliştirici olarak sizde değil, karşı tarafta. İzne ihtiyaç duyup duymayacaklarını kendileri netleştirsin, siz ona göre geliştirin.
-
Güvenlik için gerekliyse sansürle kayıt edilebilir. Mesela 123*****9** a****k o*****c
Olay o kişiye senin bir daha ulasamaman (anonimlestirilmis) ama kolluk kuvvetlerinin ulaşabilmesi.
Kamera için de 24 saat görüntülü ve sesli kayıt yapılmaktadır piktogramli uyarı levhası gerekli görülebilecek yerlere.
Tam detayı hatırlamıyorum.
-
bi olay yapacak olan buyur abi benim numara diye kendi tckn'sini verir mi?
-
yanlı kurum olup olmadığı fark etmez. görüntü ve tckn gibi kvkk kapsamındaki verilerin saklanması ve işlenmesi için prosedürler olmalı. hele kamera kaydında bilgilendirici levhalar vs bulunmalı öyle kafana göre kamera koyamıyorsun.
yazılımı temin etmek ayrı olay ama işletme sorumluluğu olan yerin bunları planlaması yasal prosedüre uydurması gerekir. sizin en fazla sorumluluğunuz ilgili hassas veri varsa bunun 3. parti şahıslara bir şekilde ulaşmadığını ispatlamak, yazılım test süreçlerinden geçirip belgelemek olabilir. genelde böyle çalışan kurumlar pentest raporları ister kurumsal yaklaşıyorlarsa. olası bir zafiyet ve veri sızma noktasında gereken destek ve altyapı durumunu ispatlamanız ve yardımcı olmanız beklenir. yani buradan da yalnızca yazılımı yaptık verdik sorumluluk bizden gitti çıkarımı yapamıyorsunuz.
ucu her yere değen bir konu. blog sitesi yapmaya benzemez.
-
kamju kurumu değilse tc alamaz. onu yapana kadar adam akıllı kamera koyarsınız yüzü güzelce kaydeder isteyen oradan ayıklar..hikvisionda böyle özellikler mevcut
-
İşi iyi bir paraya aldık.
RFID üzerinden okuma yapıp şifreli şekilde saklayacağız diye konuştuk.
Turnike okuma save etme sonrası açılacak.
teşekkürler.
-
zeybekustasi bunu yazdı
İşi iyi bir paraya aldık.
RFID üzerinden okuma yapıp şifreli şekilde saklayacağız diye konuştuk.
Turnike okuma save etme sonrası açılacak.
teşekkürler.
yav kral al işi ne saklaması ne güvenliği ülkede güvenlikmi var :) kvkk falan tamamen tayyipi ve kurumlarını koruyor baska bişi değil davalık asama olmasın diye yap işinizi bakın keyfinize takılmayın yasaya
aq ülkesinde iss firmaları sahte session kayıtları ile btkyı kandırıyor siz bizmi kandıramıcaz :)
interium interium btk :)