folder Tahribat.com Forumları
linefolder Vukuatlar
linefolder 13 Saat Çalıştırılıp 3 Saatinin Mesai Olarak Verilmesi Durumu

13 Saat Çalıştırılıp 3 Saatinin Mesai Olarak Verilmesi Durumu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi
    SaNaL_AjaN bunu yazdı

Hocam büyüklerin bi sözü var.El işinden adam olunmaz derler.Gerçekten öyle şöyle bakıyorumda çevreme sabit 3 kuruş maaşa çalıştıran patronlar çalışmak zorunda olan insanlarla dolu çevremiz

Hangi büyük söylemiş:) Yeni duydum. Çok doğru söylemişler test ettim. Tamda bu konuya böyle birşey yazacaktım. 

13 saat,  Sizlerin deyimiyle " hayvan gibi" çalışacağınızı kendi işinize çalışsanız bayağı yol alırdınız. İş kurmak o kadarda çok para değil istenirse. 

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Erkek
    NoktaliVirgul bunu yazdı
    do_som bunu yazdı

8-21 çalışıyorsan; 21-8=13 saat
    -1saat yemek = 12 saat
    -3 saat mesai = 9 saat fiilen çalışıyorsun.
    9 x 5 = 45 saat haftalık resmi çalışma süren. 

Sen adama haftada 45 saatini, saati X TL'den satmışsın. Adam anlaştığın haftalık 45 saatlik  paranı ve fazladan çalıştığın 5x3'er saatlikler için 15X paranı ödüyor mu? Ödüyor.

Yol için servis sağlamış mı? sağlamış. Gel-git'in iş saatinden sayılmaz. Toplamda 15 saat çalışmış olmuyorsun. Ama şirketin servisiyle işe giderken kaza yaparsan sigortan öder, merak etme.

Bu arada sigorta yapmış, primlerini ödüyor mu? Ödüyor.

Öğlen yemeğin için paranı yada yemeğini veriyor mu? Veriyor.

Adam sana yapacağı/yapması gereken herşeyi yapmış. Az para alırsın çok para alırsın bu seninle alakalı. Senin kanunen o adama çalışma borcun var. 

Açın borçlar kanununu, iş kanununu ve işçi-işveren haklarını okuyun biraz. 

hesab iyi de doğru değil . 

hiç bir fabrika 5 gün çalıştırmaz  . 6 gün olacak . 

6*8=48 ki bunun gerçek süresi 6*8,5=51 saatir doğru olan . 

az para alması işçinin sorunun dersen

1404 tl iyi para diyen 26,000tl maaş alan millet veikilinden farkın kalmaz . bunu unutma fabrika çalışanlarının %70i ni vasıfsız lise mezunu tutmak ister . az para az sosyal hak vermek için. böyle bişey söylemen o %70 in sömürülmesi oh olsun gibi olur .  adam çok çalışıp az kazanıyorum diyor . sen patron haklı diyorsun :(   hesap yapıyorsun . bu adamın karnı doysa gelip bu konuda burda şikayetini yazarmı ? 

Minimalist Değilim Tembelim
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoktaliVirgul
    NoktaliVirgul's avatar
    Erkek
    samaccc bunu yazdı
    NoktaliVirgul bunu yazdı
    do_som bunu yazdı

-1saat yemek = 12 saat

Sen adama haftada 45 saatini, saati X TL'den satmışsın. Adam anlaştığın haftalık 45 saatlik  paranı ve fazladan çalıştığın 5x3'er saatlikler için 15X paranı ödüyor mu? Ödüyor.

Yol için servis sağlamış mı? sağlamış. Gel-git'in iş saatinden sayılmaz. Toplamda 15 saat çalışmış olmuyorsun. Ama şirketin servisiyle işe giderken kaza yaparsan sigortan öder, merak etme.

Adam sana yapacağı/yapması gereken herşeyi yapmış. Az para alırsın çok para alırsın bu seninle alakalı. Senin kanunen o adama çalışma borcun var. 

1404 tl iyi para diyen 26,000tl maaş alan millet veikilinden farkın kalmaz . bunu unutma fabrika çalışanlarının %70i ni vasıfsız lise mezunu tutmak ister . az para az sosyal hak vermek için. böyle bişey söylemen o %70 in sömürülmesi oh olsun gibi olur .  adam çok çalışıp az kazanıyorum diyor . sen patron haklı diyorsun :(   hesap yapıyorsun . bu adamın karnı doysa gelip bu konuda burda şikayetini yazarmı ? 

Ben fabrika kurdum haftada 4 gün çalıştırıyorum mesela, olamaz mı? 

Ben resmi kanuni hak olarak bahsediyorum. Bak ne güzel adama cumartesi-pazar tatil olsun diye hesaplamışım. Demek istediğim bu işte; işverenin iyi yada ekstra yaptığı şeyleri alınca "aa çok güzel yapıyor iyi adam" diyen olmuyor. ama asgari olarak yapması gerekenleri yapınca "omg patronlar kötü" diyoruz.

Sen patrona saatini 10TL'den satıyorsun arkadaş. Patron araba tutup seni işe getirmek zorunda değil. Servis koyuyorsa bu senin için bonustur. İş yerin yemek yerine uzaksa iş yerine yemek getiriyorsa bu bonustur. Bende sanayideyim. Patron gelip "arkadaşlar buyrun günlük 10tl'den yemek paranız. 1 saat molanızda gidip yiyip gelin" diyebilir. sen 15dk yürürsün, yemek yersin, 15dk yürür gelirsin. o zaman çıkıp "lokantada buluduğumuz süre 1 saat olmalı" diyemezsin. yemeği dışarda yedirirse ve seni araçla götürürse bu da bonustur. Ama bunlar için "aaa çok iyi yapıyor" demez kimse, kendine hak görür. Sabah 8de işbaşı yapacaksan, 7 de servis geliyor diyorsun. Servis olmasa 6da çıkacaksın evden. 5:30da uyanacaksın. Servis varken 6:30da uyanıyorsun. Bunları hesaba katan yok. "adamın karnı doysa konu açarmı" demişsin. Adamın servisi var ya, bu bile bir bonus. Ama konu açmış işte.

saatini 10tl'ye satıp ayda 45*4 saat çalışınca 1800TL'ni alıyorsan, patronda kanunen gerekliliklerini yerine getiriyorsa, sana ekstra saat ücretini ödüyorsa, sana kalan tek şey çalışma borcunu ödemek. yerine getirmiyorsa, örneğin iş güvenliğini almadan sana iş yaptıracaksa yapmamak da senin hakkın. kanunlar iki tarafı da bağlıyor.

Adam çok çalışıp az kazanıyorum diyor ama saatini 10TL'den satmış. Düşünsene: bütün dünyadaki vasıfsız işçiler "benim saat ücretim 20tl" dese. 1700tlye çalışan kalmaz. evet bu ütopik bir durum. Birlik olmuyoruz işte, Birlik olsak maaşımızı biz ve tecrübemiz belirler. Olamadığımız sürece patronun belirlediği maaşa çalışırız. Bu iş sadece benim 20tl/saat istememle olmaz. 1 kişi bile 19tl/saat istese o işi alır. Hal böyle olunca piyasa az paraya çalışanlar sayesinde düşüyor.

Aramızdaki webmaster arkadaşlar neden 300tl ye e-ticaret sitesi yapanlara dragon gibi ateş püskürüyor, işte bu yüzden.

Benzer kalitedeki suyu bim daha ucuza satınca neden ordan alıyorsunuz, işte bu yüzden.

Aynı işi yapan mühendisin ucuza çalışanı neden tercih ediliyor, işte bu yüzden.

Vasıfsız elemanın maaşı neden düşüyor, işt... neyse gerisini siz anladınız.

Üzgünüm ama durum böyle...

---

Edit: Ne milletvekili maaşını doğru buluyorum nede 1404tl'yi doğru buluyorum. eylül ayındaki açlık sınırı 1486tl civarında yanılmıyorsam. 1300 asgari ücretle açlık sınırının altında maaş alıyorsun. Bu adam çocuk mu okutsun, eve et mi alsın, sinemaya gidip kitap mı alıp okusun, yırtılan ayakkabının yerine yenisini mi alsın. Sosyal hakların azlığı ve sömürülmemesini istemek konusunda seninle aynı görüşteyim. patron haklı demiyorum. hesap yaparak konuyu açan arkadaş "tam olarak haklı değil" diyorum. Yoksa benim konuyu açan arkadaşın vasfına, maaşına söylediğim birşey yok. Patrona çuvaldızı batırmadan önce toplu iğnenin baş kısmını kendimize batırmamız gerekiyor diyorum.

NoktaliVirgul tarafından 31/Oca/17 10:32 tarihinde düzenlenmiştir

If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour... you"re gonna see some serious shit.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DadasAdam
    DadasAdam's avatar
    Erkek

Göte giren şemsiye açılmaz. Halkın çoğunluğu bundan şikayetçi değil.

Başkan olsun anamı siksin ben memnunum diyenler var. Şu anki sistem dünyadaki diğer ülkelerden daha iyi diyenler var. 

Hatta bakanın biri 1300 lira için şöyle demişti: "Milli gelirine oranla dünyada en yüksek asgari ücrete sahip olan ülkeyiz".

Bu rakam 1300 TL yani 350 dolar ! Aylık 350 dolara geçinmek, ev kurmak, beyaz eşya almak...

Tabi bunlara cahil cühela kesim inanıp mutlu oluyor. Araştıran kesim ise afrika ülkelerinde bile bu oranın bizden daha yüksek olduğunun farkında.

Kahve muhabbeti yapmıyorum inanmayan araştırsın, GSYH ile ülkelerde alınan asgari ücretleri kıyaslasın. Ülke bilgilerini tıklanabilir yaptım. Togo, Komorlar, Mozambik, Nijer, Çad ve daha 20 küsür dandik ülke bizi solda sıfır bırakıyor.

Amerika, Japonya, Rusya, Çin gibi süper güçlerin elbette bizden ışık mesafesi uzakta olduğundan bahsetmeme gerek yok herhalde.

Gelir vergisi zaten başlı başına psikoloji / felsefe branşlarında tartışılıp beyin yakacak cinsten bir uygulama.

TV izlemem, haftada belki 1 gün birkaç saat haberlere bakarım can sıkıntısından. O izlediğim birkaç saatlik ana haber bülteni benim anksiyete ve stres seviyemi 1 ay boyunca maksimum düzeyde tutmaya yetiyor.

Ben de sağlık sektöründe asgari ücrete ve hiçbir hak hukuk olmadan çalışan bir işçiyim. Artık dayanamadığımdan ve ruh sağlığımı korumak adına arada bir uyuşturucu ve alkol kullanırım.

Sağlıkçılar hem halkın gözünde hem devletin gözünde değersiz köpekler sürüsü olduğu için (özellikle halkın gözünde) gördüğü muameleye ve çalışma koşullarına rağmen beyni yanmayan, uyuşturucu kullanmayan sağlıkçı sayısı çok azdır.

Boş zamanlarımda toplumu gözlemlemeyi severim. Biraz da insan psikolojisine ilgili olduğumdan ve işim gereği binlerce yeni insanla tanıştığımdan dolayı Türkiye toplumu için şunu söylemek istiyorum:

İNSANLAR CİNNET EŞİĞİNİN ÇOK ÇOK ÜSTÜNDE VE CAN ALMAK İNSANLAR İÇİN BASİTLEŞTİ. HOŞGÖRÜ VE SAYGI HAK GETİRE.

DadasAdam tarafından 31/Oca/17 10:48 tarihinde düzenlenmiştir

Bir anadan dünyaya gelen yolcu...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sunyy2003
    sunyy2003's avatar
    Erkek
    DadasAdam bunu yazdı

Başkan olsun anamı siksin ben memnunum diyenler var. Şu anki sistem dünyadaki diğer ülkelerden daha iyi diyenler var. 

Hatta bakanın biri 1300 lira için şöyle demişti: "Milli gelirine oranla dünyada en yüksek asgari ücrete sahip olan ülkeyiz".

Bu rakam 1300 TL yani 350 dolar ! Aylık 350 dolara geçinmek, ev kurmak, beyaz eşya almak...

Tabi bunlara cahil cühela kesim inanıp mutlu oluyor. Araştıran kesim ise afrika ülkelerinde bile bu oranın bizden daha yüksek olduğunun farkında.

Kahve muhabbeti yapmıyorum inanmayan araştırsın, GSYH ile ülkelerde alınan asgari ücretleri kıyaslasın. Ülke bilgilerini tıklanabilir yaptım. Togo, Komorlar, Mozambik, Nijer, Çad ve daha 20 küsür dandik ülke bizi solda sıfır bırakıyor.

Amerika, Japonya, Rusya, Çin gibi süper güçlerin elbette bizden ışık mesafesi uzakta olduğundan bahsetmeme gerek yok herhalde.

Gelir vergisi zaten başlı başına psikoloji / felsefe branşlarında tartışılıp beyin yakacak cinsten bir uygulama.

TV izlemem, haftada belki 1 gün birkaç saat haberlere bakarım can sıkıntısından. O izlediğim birkaç saatlik ana haber bülteni benim anksiyete ve stres seviyemi 1 ay boyunca maksimum düzeyde tutmaya yetiyor.

Ben de sağlık sektöründe asgari ücrete ve hiçbir hak hukuk olmadan çalışan bir işçiyim. Artık dayanamadığımdan ve ruh sağlığımı korumak adına arada bir uyuşturucu ve alkol kullanırım.

Sağlıkçılar hem halkın gözünde hem devletin gözünde değersiz köpekler sürüsü olduğu için (özellikle halkın gözünde) gördüğü muameleye ve çalışma koşullarına rağmen beyni yanmayan, uyuşturucu kullanmayan sağlıkçı sayısı çok azdır.

Boş zamanlarımda toplumu gözlemlemeyi severim. Biraz da insan psikolojisine ilgili olduğumdan ve işim gereği binlerce yeni insanla tanıştığımdan dolayı Türkiye toplumu için şunu söylemek istiyorum:

İNSANLAR CİNNET EŞİĞİNİN ÇOK ÇOK ÜSTÜNDE VE CAN ALMAK İNSANLAR İÇİN BASİTLEŞTİ. HOŞGÖRÜ VE SAYGI HAK GETİRE.

Hocam paintscreen yaparak gelirler neredegorunuyorz gosterirmisin cozemedim bakarak @DadasAdam

tek bir an var ATA mın diz çöktüğü çalar harmandalı zeybek oynar bu dilden firar eden her söz yaydan çıkmış ok gibi (sagopa kajmer) Sago sıcak ekmek üzerine bal kaymak. "Bla bla" larını tartıda tartar bakkal aylak. Aşkın bir sabunsa köpürt beni Pentax
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oinomaos
    oinomaos's avatar
    Erkek
    samaccc bunu yazdı
    NoktaliVirgul bunu yazdı
    do_som bunu yazdı

-1saat yemek = 12 saat

Vekilin aldığı para 26bin lere gelmeden 10bin li civarlardaykende çoktu konuştukları aptal konularda çok.

Fabrikalar vasıfsız işçi tutmak istemesinin 50 bin sebebinden en önemli biri de şudur: Örnekle açıklıyorum (gerçek hikaye) iş şunu gerekiyor. Bir yerden mal çıkıyor çıkan mal 5 dk da 1 adet. Bu çıkan ürünün başında ve sonunun kesilmesi gerekiyor. Bunu makineyle yapamıyorsun insan lazım. kesme işlemi basit 30 sn almıyor toplamda. yani saatte yani 12 kere toplamda 360 sn = 6 dk çalışacak gün boyu (8 saat mesaide) 48 dk aktif olarak çalışacak bir adam lazım.

Şimdi bu adama ne kadar para ödenmesi gerekir? Ücret + Yol + Yemek + Sosyal haklar(yıllık izin+bayram+doğum vs paraları) + sgk ne olması lazım?

Bu uç örnek dersen adamı alıyorsun geçen malı gözle kontrol et makinada olağan üstü bir durum var mı? sadece gelene bakıyor. Yada çıkan malı adama paketleteceksin sadece paket yapacak. Fiziki kondisyon istiyor güç de değil streçleyecek kolileri mesela?

Yani asgari ücret bazı işlere çok bile ama diyemiyorum asgari ücret düşsün zira iş veren bu ücrete bakıyor ve mühendise diyorki sen yeni başladın asgarinin en fazla %50 fazlası. Ee napacaksın?

İşte burada devlet devreye girer mantıken. İşin vasfına göre asgari ücret belirlenir. Haliyle vasıf farkı burada işlevsel olur.

Çok çalışanın hakkını vermeyen çok fazla işte burada da devletimiz var şükür ki izin vermiyor böyle şeylere. Ne sigortasız çalıştırabilen var ne de elden para ödeyebilen çok şükür. Bu hökümetten önce kim kime çakarsaydı artık öyle değil. Asgari ücrette çok güzel oldu sigara da sağlığa zararlı değil. Teşekkürler.

Not: @NoktaliVirgul 'ün okuma hakkındaki fikrine katılıyorum. Okuyun la o kadar yazıyoruz okuyun.

Anıl
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ryans
    Ryans's avatar
    Erkek
    sunyy2003 bunu yazdı
    DadasAdam bunu yazdı

Hocam paintscreen yaparak gelirler neredegorunuyorz gosterirmisin cozemedim bakarak @DadasAdam

•  Kişi başına 422 $[3]

sağ tarafda aşağıya doğru şöyle bişey yazıyor muhtemelen orası.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    janni
    janni's avatar
    Erkek

https://onedio.com/haber/21-adimda-zenginler-icin-daha-da-zengin-olma-rehberi-717589

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sunyy2003
    sunyy2003's avatar
    Erkek
    Ryans bunu yazdı
    sunyy2003 bunu yazdı
    DadasAdam bunu yazdı

•  Kişi başına 422 $[3]

sağ tarafda aşağıya doğru şöyle bişey yazıyor muhtemelen orası.

Turkiyenin ki yone yuksek cikiyor yaziyi kopyalayio arkadasa attim oda soruyor neye gore dedin bunj diye :)

tek bir an var ATA mın diz çöktüğü çalar harmandalı zeybek oynar bu dilden firar eden her söz yaydan çıkmış ok gibi (sagopa kajmer) Sago sıcak ekmek üzerine bal kaymak. "Bla bla" larını tartıda tartar bakkal aylak. Aşkın bir sabunsa köpürt beni Pentax
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spyware__007
    Spyware__007's avatar
    Erkek

aylık 260 saat çalışırsın 200den az gösterirler maaş desen tırt millete çok görünür kurumsal dersin güvenirsin paran peşin yatıyor derler kesintiden kafanı kaldıramazsın en ufacık hatada işten çıkartırlar hiçbirşey alamazsın 1600 lira para ev kirası mı doğalgaz elektrik vb fatura mı mutfağın mı günlük yol yemek paran mı vergiler desen aldı başını gidiyor yakındır kıdem tazminatı mevzusuda kalkıyor herkes işsiz herkes aç