20 Milyar Yıl Uzağa Bakan Ne Görür ?
-
2 saat sonrasını görsem iddaa sonuçlarını blsem yeter ..
dipnot: şaka bir tarafa elinde , konudaki müridin paylaştığı gibi bu konuyu ele alan bilimsel videolar vs belgeseller olan varsa pm'den iletirlerse sevinirim arkadaşlar
-
ışık kırılacağı için önceyide sonrayıda göremezsin.
-
güzel konu takipteyim.
-
abi hiç mi işiniz gücünüz yok biz 1 yıl sonrasını göremiyoruz siz 20 milyar yıldan bahsediyorsunuz
-
20 Milyar Yıl Sonrasını Görmek İçinde Geçen Tüm Ayrıntıları Görebileceğimiz Anlamına Gelmez.... Sadece Işığın O Süre Zarfındaki Varlığından Haberdar Olabileceğimiz Bir Kanıtlanmış Teori bu.... İlk Teori idi Biliyorsunuz.
Yani Zamanda Yolculuk Sanmasın kimse... Sadece Işığın Kendi Dalga Boyunda Aldığı Hız=Zaman Denkleminin Kendi Uzantısına Tanık Olmaktır bu.
Örneğin Dünyanın 20 yıl öncesinin Görüntü yansımasını Görmen Dünyanın İçinde Olup Bitenleride Görebileceğin Anlamına Gelmez... Ayrıca Işığın Aldığı Yol Sebebi ile Geçmişten Gelen Yansımalardır Gördüklerimiz...
20 Milyar Yıl Önce Yola Çıkmış Bir Işığın Beraberinde Getirdiği Gezegen veya Yıldızın Görüntüsünden Daha Farklı bir şeyin yani Ayrıntıların da Görülebileceğini Zannetmiyorum.
Görülse bile Gerçekliğini yitirmiş bu Görüntülerin Videoda Seyrettiğiniz Görüntülerden bir farkı yok. Seyirlik yani... Müdahale edemezsin. Olanı biteni değiştiremezsin.
-
EnerJiC bunu yazdı
abi hiç mi işiniz gücünüz yok biz 1 yıl sonrasını göremiyoruz siz 20 milyar yıldan bahsediyorsunuz
ilgini çekmiyosa X işareti sağ üst köşede ona basınca kapanıyo sayfa ok ;)...
edit: video foto resim olanlar paylaşırsa güzel bir arşiv olabilir ....
harddeath0070 tarafından 30/Ağu/12 12:52 tarihinde düzenlenmiştir -
Hiç okumadan söylüyorum,bu bahsedilen saçma hesapla ben de şöyle bir şey düşündüm ki yeterince saçma olduğu anlaşılsın.
Yeteri kadar yüksek bir hız kullanarak(kısa zamanda ulaşmak için) yeteri kadar uzağa gidildiğinde evrenin oluşmadanki halini yani - zamanları,zaman öncesi hali görebilirz :D
Biliyorum çok saçma oldu ama yeteri kadar bir uzaklığa gidip de bir yere bakmak da saçma geliyor.
cem-engine tarafından 30/Ağu/12 13:31 tarihinde düzenlenmiştir -
BigBange deki ışık doppler etkisine uğrar.Yani yol aldıkça kızıla kayar.O kadar çok kızıla kaymıştır. O kadar kayma olmuştur ki şu anda radyosteleskoplarla tespit ediliyor kozmik arkaplan ışıması.
BigBang'den önce yalancı uzay boşluğunun olduğu söylenir, yani bigbangden önce karadelikler vardı diye bir şey yok.Karadeliklerin olması için kütle olması lazım ve bildiğim kadarıyla kütle bigbangten sonra higgs bozonuyla kazanıldı(yanlışsa düzeltin).
Karadelik nedir diye soranlar var onlara da açıklayayım..Karadelikler şöyle oluşur.Büyük kütleli yıldızlar ömrünü tamamladıklarında süpernova adı verilen bir patlamayla patlarlar, bu patlamayla dış kabuklarını dışarı doğru iterken iç kısım iyicene kendi içne doğru çökmeye başlar. Oluşan muzazzam kütle çekimi belli bir miktar uzaklığa kadar olan her cisimi içine çeker(ışık dahil). Çektikçe büyür ve büyür.Bir karadelik belli bir miktarda büyüdükten sonra Hawking Radyasyonu denen bir ışımayla içindekileri yavaş yavaş çıkarır.(Yuttuğu halde çıkarmaz tabikide adı üstünde ışıma :) )
@cem-engine öyle bir şey için gereken hız ışık hızından hızlıdır. Işık hızından hızlı gitmek te mümkün değil e=mc^2 formülüne göre sonsuz enerji gerektirir.
Şimdi konuya dönelim.
1.Termodinamik yoktan bir şeyin var edilemeyeceğini söyler.. O zaman evrenin oluşumunu nasıl açıklar?
2.Bigbang öncesini oluşturan neydi?O patlayan plazma nerden var oldu?
3.sorum ise ışık hızında gittikçe kütle artıyorsa o zaman fotonlar nasıl ışık hııznda sabit bir şekilde hareket edebiliyor?
-
FireX bunu yazdı
Evren sürekli genişlemekte ve galaksiler birbirinden ışık hızından daha hızlı bir şekilde (Işık hızının geçilmesi söz konusu değil) uzaklaşmakta. Yuvarlak bir cismi evren olarak düşünürsek ve üzerine galaksi adı verilen benekler yerleştirirsek, devamında ise bu topu şişirirsek aralarındaki mesafe galaksiler yerinde hareketsiz dursa dahi hızlı bir şekilde açılır. Tabi bu olayın temsili yanı. Evrenin şekli elbette çok daha farklı olabilir. Fakat topolojik olarak akla yatkın versiyonları var. Hayal edilemeyecek bir şey değil yani.
Buradan yola çıkarsak, evreni dolaştığımızda yeniden başladığımız yere geri döneceğimiz düşünülür. Şişme teorisine göre bu böyledir ve günümüzün en gözde teorisi budur.
Diğer yandan sonsuz boşlukta olabilsen bile haliyle o mesafeden görebileceğin hiçbir şey olmayacaktır.
Tabi bu denilenlerin hemen hepsi varsayım. Bunun da altını çizmek gerek.
"Işık hızının geçilmesi söz konusu değil". Bunu neye dayanarak söyledin ? (sorma amacım yargılamak yada aksini iddia etmek değil. sadece merak)
-
ecstatic_60 bunu yazdı
@pcdoctor hocam senin kadar araştırmadım yanılıyo olabilirim tabi ama bildiğim şeyi söyleyeyim yanlışsam düzelt..
teoriye göre bigbang bütün evreni oluşturan kütlenin muhteşem bir çekim ile bir arada olması, bu çekimin etkisiyle gittikçe küçülmesi ve bi yerden sonra dahada küçülemeyip muazzam bir patlamayla uzay denen boşluğa yayılması ve sonra da parçalanan kütlenin fizik kuralları dailinde birbirini çekmesiyle oluşan sistemlerle evren oluşmuş..
şu anda bile o patlamanın etkisiyle cisimler birbirinden uzaklaşmakta ve evren genişlemektedir...bildiğim teorinin devamına göre bi yerden sonra bu genişleme duracak, her kütle birbirini çekmeye başlayacak ve bir süre sonra yine bütün kütleler tek bir cisim olacak ve yine aynı muazzam çekimle kendi içerisine çökecek be yeni bir big bang ile herşey yeniden başlayacak
Evrendeki cisimlerin birbirinden uzaklaşıyor olması, evrenin genişlediğini göstermeyebilir.
şöyle düşünelim;
bir av tüfeğinin fişeği patladığı zaman ( Bing Bang ) namludan dağılan saçmalar ( Gezegenler,yıldızlar, vs. ) birbirinden uzaklaşarak yol alır. Ama saçmaların bu uzaklaşması onların bulunduğu ortamın ( Havanın-evrenin ) onların gidiş istikametine doğru genişlediği anlamına gelmez.
Tam anlatamamış olabilirim ama böylede düşünülebilir sanıyorum.
karabudun tarafından 02/Kas/12 00:42 tarihinde düzenlenmiştir