Algıların Farklı Olma İhtimali.
-
-
Tüm renk körlerinin aynı olarak sınıflandırdığımız bir rengi görememesi bu tezi çürütebilir nitelikte olabilir.
-
PathfindeR00 bunu yazdı
Tüm renk körlerinin aynı olarak sınıflandırdığımız bir rengi görememesi bu tezi çürütebilir nitelikte olabilir.
aynen arti olarak benim mavi dedigim senin icin kirmizi olacagi ihtimalini dusunmuyorum cunku her renkin insan uzerindeki duygulara mudahalesi asagi yukari ayni/ornegin kirmizi kalp atisini hizlandirir sari durgunluk verir mavi soguk renktir falan
-
beyaban bunu yazdıPathfindeR00 bunu yazdı
aynen arti olarak benim mavi dedigim senin icin kirmizi olacagi ihtimalini dusunmuyorum cunku her renkin insan uzerindeki duygulara mudahalesi asagi yukari ayni/ornegin kirmizi kalp atisini hizlandirir sari durgunluk verir mavi soguk renktir falan
Bir cismin bana senin yeşilinle göründüğünü ve ikimizin de ona kırmızı dediğini düşünelim. Ben o cisimden aldığım ışık dalgalarını beynimde yeşil görüyorum sen de kırmızı görüyorsun ama ikimiz de kırmızı diyoruz. Önemli nokta şu cisimden çıkan dalgalar aynı o yüzden vücut üzerindeki etkileri de aynı olacaktır. Sadece beyindeki yansıması farklı olacaktır.
-
Sağlık teknolojisi ilerledikçe açığa kavuşabileceğini düşünüyorum.
Misal, renk körlüğü genetiktir evet, ama gözde midir beyinde midir?
Göz nakilleriyle anlaşılabilecek bir durum bu algı karmaşası. Bir gün gözünü kaybedersin, bir başka insanın gözünü takarlar sana ve sol gözünle kırmızıyı kırmızı görürken sağ gözünle mavi görürsün.
-
noname bunu yazdı
Sağlık teknolojisi ilerledikçe açığa kavuşabileceğini düşünüyorum.
Misal, renk körlüğü genetiktir evet, ama gözde midir beyinde midir?
Göz nakilleriyle anlaşılabilecek bir durum bu algı karmaşası. Bir gün gözünü kaybedersin, bir başka insanın gözünü takarlar sana ve sol gözünle kırmızıyı kırmızı görürken sağ gözünle mavi görürsün.
Renk oluşumunun gözde değil beyinde olduğunu düşünüyorum. Gözde mercek ışığı kırıyor, dalgalar elektrik sinyaline çevirilip beyine gönderiliyor. Algı konusunda gözün hiçbir işlevi yok. Ama beyin naklini becerebilirlerse olur :)
-
eger oyle olsaydi cogu seyde kaos ortaya cikardi tasarim acisindan. Yapilan seylerin tasarimi dahi bir diger insana inanilmaz kotu gelebildirdi.Ortak kanaat ile varilabilir sonuca.
-
uplayalım konuyla yakından ilgileniyorum farklı görüşler istiyorum
-
nessaj bunu yazdı
benzer genlere sahip olduğumuzdan ötürü benzer şeyler algılıyoruzdur
farklı olanlar da tespit edilebilir incelemeyle.
burda işlemci olayı da var. yani beyin ne şekilde işliyor verileri? mesela bazıları daha dalgındır bazıları daha canlı. hepimiz dikkatliyken renkleri daha net hatırlarız, dalgınken soluk ve hatta farklı olarak bile hatırlayabiliriz.
ama sou felsefi olarak iyi. küçükken benim de aklıma sürekli gelen sorulardan biridir.
-
whopper bunu yazdı
eger oyle olsaydi cogu seyde kaos ortaya cikardi tasarim acisindan. Yapilan seylerin tasarimi dahi bir diger insana inanilmaz kotu gelebildirdi.Ortak kanaat ile varilabilir sonuca.
bir de şöyle düşün, insanların %90ı maviyi seviyor olsun kırmızıdan da nefret ediyor olsun. %10 da maviden nefret etsin kırmızıyı sevsin. burda soru şu, ya aslında insanlara olumlu etki eden tek renk var o da mavidir de %10 maviyi sevmeyenler maviyi kırmızı olarak görüyorsa?
renklerde böyle değildir muhtemelen, bakınız genetik yapı. fakat insanları sevmek sevmemek açısından kısmen böyledir. çünkü bir insanı hiçkimse tam olarak tanıyamaz. fakat bıraktığı izlenime göre bir algı oluşur ve o algıyı sever-sevmez. hepimiz, bize kavgalı olduğumuz insanı hatırlatan biriyle tanışınca ona soğukluk hissederiz benzediğii farkedelim etmeyelim. unutamadığımız eski kızarkadaşımız varsa ona benzeyen biriyle tanıştığımızda hoşlanırız.
uzatmayayım, benzemek konusunu azıcık açıp bırakayım. yüz yapısı, burun şekli, yürüyüş tarzı gibi şeyleri bilinçli olarak ayırt edemeyiz genelde. fakat beynimiz algılar ve bağdaştırır. yani yeni tanıştığımız bir insan, en yakın arkadaşımıza ilk bakışta hiç benzemiyor olabilir. fakat bir hareketi, detaylarda olan bir benzerlik varsa beyin onu algılar ve içimiz ona ısınır.