folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Amerikada Kültür Bakanlığı Neden Yok?



Amerikada Kültür Bakanlığı Neden Yok?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    UzatmaNaciye
    UzatmaNaciye's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Nisan/2011
    Erkek

    la arkadaş devamlı bizi gömüm durmayın yeter ya yeter s. ama napak intihar mı edek kitap okumyı sevmiyor bu kadarı bile mucize olmayanı oldurmaya calışmayın zaten olmaz bi konuda bende sorunluym etrafımızda kütüphane hic yok acilen kütüphane acılması lazım

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mektepli
    mektepli's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Şubat/2005
    Erkek

    Camilerimizi restore ediyor bakanlık. Sadece camiler değil külliyeler, milli parklar ve dahası. Yetiyor bana aga, ha kültür endişesi olan insan kendini yetiştirir zaten. Bakanlık olsa ne olur olmasa ne olur

    edit. itü kütüphanesinden örnek vereyim, her gün itiraf sayfasına kütüphanedeki kız diye başlık atanlarla dolu okul. Kütüphaneymiş, kaç yazıyor mk. 

    mektepli tarafından 09/Şub/13 03:03 tarihinde düzenlenmiştir

    We can be more, we can be much more.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    neyzen
    giriftzen
    giriftzen's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Aralık/2009
    Erkek
    ZoRKaYa bunu yazdı
    umbatu bunu yazdı

    aslında bu olayaa şu bakış açısıyla bakmak gerekir diye arkadaşllar yazmış.

    bizde var ve ne işe yarıyor.

    demokrasinin ve ilkelerinin tam oturmadığı ülkelerde bu tür bakanlıkların ve çeşitli kültür muhafazası yapan müzelerin bulunması birşeyleri değiştirmiyor.

    örneğin: kültür bakanlığı musiki kültürün folklör  külltürünü koruyabilmek için çeşitli şubeler, çeşitli yapılanmallar içerisine giriyor ancak iş siyasi mevzulara dönüşerek işini yapan değil siyasette önde olan borusunu öttürüyor ve istenen performans sağlanamıyor.

    amerika ise kabullenmemiz gereken bir kaç mevzu var, orada torpil denen şey neredeyse yok denecek kadar az ve gerçekten işini yapabilen şahıslar geliyor, işini yapamayanı  sistem kendiliğinden bitiriyor.

    ayrıca o kütüphanelerin çoğundaki belgeler oradan şuradan buradan toplamadır, isal arap müziğiyle bizans müziğiyle türk müziğiyle alakalı çoğu belgeyi insanlar amerikadaki bilmem hangi kütüphaneden getiriyor. amerikanın politikası her açıdan aynı yönde işlemekte.ve başarılıda oluyorlar.

    mevzu niçin kültür bakanlığı olmadığının mevzusuydu:

    aslında bütün insanların bildiği şey patates kızartması, hamburger gibi fast food yiyecekler. kültür yemekten ibaret değil.

    çeşitli eyaletlerde çeşitli kültür biçimleri mevcut ama 500 yıllık bir tarihte nasıl bir kültür oluşabilir yeni keşfedilmiş bir yerde herşey nasıl baştan yazılabilir düşünmek gerek.

    bu amerikanın politikalarının  aynını bizimm ülkede zamanında uygulamaya kalktı. farklı şeyleri, bizim külltürümüzden uzak şeyleri kafamıza şak diye aşılamaya çalıştı. bu aşılama sistemi insan oğlunun doğasına aykırı olduğundan ötürü kabullenenler şuanda sert bir biçimde izlenen plitikaları savunmakta ve karşı görüşleri keskin bir şekilde reddetmekdedir.

    son olarak parmak basmak istediğim bir nokta daha var. adamların kültürlerinin tam olarak oturmaması yahut bulunmaması bir şeyleir değiştirmiyor. kendilerine dair herşey koruma içgüdüsündeler. bizde o bile yok.

    adam türk sanat müziği dinliyor, halk müziği dinliyor, ebru yapıyor, hat yapıyor, yada osmanlıca farsça çağatayca biliyor diye eleştirilliyor.

    halbuki amerikanlarda ve diğer avrupa ülkelerinde ne olursa olsun adamlar kendi tarihlerine sahip çıkıyorlar...

    evet... öldürdükleri kızılderilileri bile savunabiliyorlar...

    ama bizimkiler?

    herşeye bir kılıf uydurabilmek için osmanlıcaya gelince, zaten arapça farsça karışımı saçmasapann bir dildi... diyerek pişkin pişkin sırıtıyorlar. bırakın bu ayakkkları, etrafınıza bir bakın yahu. siz nerden gellmişsiniz, size insanlar neyi aşılamaya çalışıyor...

    not: özet geç vs diyecek olanlar alt+f4 basabilirler. okuyan çıkmaz ama deşarje olabilmek için yazdım bişeyler.

    Yazını zevkle okudum, aslına bakarsan sorduğum soru da buydu. İğneyi başkasına çuvaldızı kendine batıracaksın. Amerika'daki kültür bakanlığı olmaması değil sorun bizde olup da ne işe yaradığı.

    Belli bir kültür bütün topluma dikte mi ediliyor bazılarının iddia edildiği gibi yoksa yapılan hiçbir şey yok mu? Ayrıca bazı arkadaşlarım tarihden bahsetmiş, Kültür Bakanlığının görevi tarihi anlatmak mı ki? Hiç zannetmiyorum, kültürün korunması demek (bence) bugüne kadar gelmiş olan ve unutulmaya yüz tutmuş osmanlıca, hat, tahta kaşık oymacılığı, bilmemnerenin halı dokumacılığı gibi ilimlerin eğitimlerini uzmanlarca vermek ve hatta kitaplara yani yazıya aktarmaktır. Söz uçar yazı kalır dememişler boşuna.

    Hepimiz belgeselleri izlerken görmüşüzdür falanca mesleği yapan Türkiye'de 3 kişi kaldı 65 yaşında bilmemne... Ee bunlar ölünce ne olacak bugüne kadar o işler o sanat o zanaat icra edilmemiş mi olacak. Bence çoook büyük bir kültürümüz var. Kültür sadece yemek,dans,müzik değildir. Kültür bakanlığının görevi de sadece yer altında kalmış olan binaları çıkartmaksa onu bile tam yapamadıklarını söyleyebilirim.

    Karabük - Eskipazar ilçesinde koskoca bir antik kent bulundu Hadrianapolis diye ve buranın kazımı başladı büyük süslü kiliseler M.Ö. 3000 senelerine ait sikkeler vs vs. bulundu. Bir süre öyle açıkta kaldı çalan çalacağını çaldıktan sonra deniz kumuyla örttüler kazdıkları yeri. Fakat bütün Eskipazarın altının tarihi antik kentlerle dolu olduğu söyleniyor(oranın eski yerlisi tarafından). Fakat ben kendimi bildim bileli orası öyle örtülüdür ve müzedir. İçine bakmaya gittiğinde kapalı olduğunu söylerler. 

    edit: Heveslenerek konuyu açmamın sebebi de içi fikir ve bilgi dolu, okumaktan zevk duyulacak mesajlar görmekti. Fakat hayal kırıklığına uğradım bir kaç mesaj dışında.

    bak hocam misal olarak

     yanlış hatırlamıyorsam amerikada bir sistem uygulanıyor, ordinalyus mu oldun, profesör mü oldun, yada sanatının erbabı mısın, ya o sanatta bildiklerini bir kitapta toplayacaksın, ya öğrencilerine aktaracaksın, yada bir filmde, kasette en ince ayrıntılarıyla anlatacaksın.
    ayrıca bunun için ödenek çıkartıyorllar adama, yeterki bilinen sanat, ilim kkorunsun diye.
    bizimkiler ne yapıyor? sanatla uğraşanı kültürün getirdiklerini yaşam biçimi olarak benimseyenlleri aç koyuyor.
    böyle olunca insanlar şahıs yapılanmalarına doğru ilerliyor, kültürünü araştıran okuyan genişletiyor. diğerlerinin umrunda değil.

    aç kalan ise farklı yönlenmelere girerek o kültürün üzerine olmadık şeyler empoze ediyor. sonra kültür yozlaşması...


    fuck the system!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek

    http://www.youtube.com/watch?v=__d5_rRlf48

    ComputerWolf tarafından 09/Şub/13 11:16 tarihinde düzenlenmiştir

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    amerukan universitesi olsaydi ispanyol kizla evlenecektim 

    neden yok bilmem


    Aldananlar aldanmaktan zevk aldıkları için hile ortaya çıkmıyordu Tolstoy
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mettoman
    mettoman's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Aralık/2009
    Erkek
    mürit benim farkettiğim bir olay var kültür bakanlığı siyasi içerikli filmlere -devrim konulu sol propagandası yapan filmler- para vermiyor.
Toplam Hit: 4676 Toplam Mesaj: 37