Asenkron İletim Modu ( ATM ) [ Döküman ]
-
Merhaba Tahribat.Com müritleri..
Son zamanlarda networkle uğraşan bir çok kişi Asenkron haberleşme sistemi ile dökümanların pek azlığından ve bilgi kirliliğinden dolayı şikayetçi.
Kendi uslubumla derleyerek ve resimleyerek bu iletim modunu sizlere anlatmak istedim..
hadi gelin hep beraber Asenkron haberleşme modunu inceliyelim.
( ATM / Asynchronous Transfer Mode ) günümüzde en çok kullanılan haberleşme modlarından biridir. Asenkron olması, yani alıcı / vericinin aynı anda haberleşmesinin özelliğidir.
paket haberleşmesinde ortam iyileşmesine bağlı olarak sabit paket boyutunda farklı iletim hızları ile haberlerşme ATM'de olasıdır. Frame relay de ise paket boyutu değişken iletim hızı sabittir. ATM ile zamanda çoğullaştırma TDM (Time Division Multiplexing-Zaman Bölmeli Çoğullama) arasında ki farkları size aşşağıdaki örnekte anlatmaya calıştım;Şekilde de görüldüğü gibi ATM de kanal verimi klasik zaman bölmeli çoğullama yapısına göre (TDM / Time Division Multiplexing ) yapısına göre çok üstündür.
ATM 53 byte'lık hücrelerden oluşur. Her hücrenin başında 5 byte'lık başlık mevcuttur.- GFC ( Akış Kontrolü Bitti / Generic Flow Control )
- VPI ( Sanal Yol Belirleyici / Virtual Channel Identifier )
- PT ( yük tipi / ) CLP ( Hücre Kayıp Önceliği/ Cell Loss Priority)
- HEC ( başlık hata kontrol bitti / Başlık Hata Control)
ATM üni başlığını yukarda ki şekilde akıcı bir şekilde göstermeye calıştım. ATM-UNİ Kişisel bilgisayarlar arasında ki bağlantılarda bulunan ATM yapılarında geçerlidir.
modeli aynen aşşağıdaki şekilde ki gibidir ;
katmanlar arasında ki ilişkiyi de söyle anlatabiliriz ;
yukarda ki resimde AAL1 katmanının oluşması için senkronizasyon biti gerekmektedir. Her 125 mikro saniyede bir 1 byte'lık senkron bitine ihtiyaç vardır.
ALL ( ATM Adaptation Layer ) katmanları içinde senkorizasyon gerektirmeyen katman ise AAL5'tir ve en çok kullanılan modeldir.
ATM anahtarında hücreler, diğer hücrelere göre port numaralarına göre ATM anahtarı üzerinden yönlendirilir.
Her ATM anahtarında giriş çıkış tabloları mevcuttur. ATM hücrelerinde ki VPI ve VCI değerlerine göre yönendirme yapılabilir.
Noktadan noktaya ve noktadan çok noktaya ( point-to-point / point-to-multipoint ) ATM anahtalarma yapısını hep beraber inceliyelim ;
görüldüğü üzere noktadan noktaya( point-to-point ) : bu tür bağlantı tek yönlü veya çift yönlü olabilir.
noktadan çok noktaya ( point-to-multipoint ) : bu tür bağlantı sadece tek yönlü olabilir.
çoklu sunucular tek noktadan çok noktaya haberleşmeyi aşşağıda ki şekilde ki gibi sağlar ;ATM daimi sanal bağlantı servisi de şekilde olduğu gibidir, yapı itibari ile PVC' ( permanet virtual connection ) ye çok benzer.
yukarıda ki resimlerde olduğu gibi ; giriş veri hızlı yönlendiricilerde sabih bir hıza dönüştürülür ve ilgili olmayan veriler sistemden derhal atılır, ve ATM anahtarları üzerinden yönlendiriciler birbirleriyle güvenli olarak haberleşirler.en kısa ve yalın bir dil ile anlatmaya çalıştım, yazarken sürç-ü lisan olduysa affola.
başka bir network konu anlatımında beraber olmak dileği ile.
Tahribat.Com/ Amd-x
-
Adam netvörk ya :) eline saglik beybi.
-
eline sağlık
-
eline sağlık kardeşim :)
-
Eline,emeğine sağlık dayııı.
-
Amd-X teşekkürler döküman için. Bende bi kaç ekleme yapmak istedim, umarım faydalı olur.
ATM (Asynchronous Transfer Mode=Eşzamansız iletim modu)
=>Sabit boylu paketleri kullanan hücre temelli bir anahtarlama teknolojisidir.=>Yüksek performanslı çoklu ortam ağları için tasarlanmıştır.
=>LAN, WAN ve Kampüs uygulamalarında omurga ağ olarak hızlı ve yüksek performansla çalışır.
=>ATM standartları ITU-T tarafından belirlenmiştir.
=>ATM, hem LAN hem de WAN teknolojisidir.
=>OSI modeline tam uyumlu değildir ancak LAN üzerindeki çalışması data-link katmanı üzerindedir.
=>ATM’in hızı 25 Mbps ila 2.4 Gbps arasında değişir.
=>LAN omurgası olarak kullanıldığında veri iletim hızı 100 Mbps ila 155 Mbps arasında olur.
______________________________________________
başlık kullanıcı verisi 5 byte 48 byte =>Bir ATM hücresinin boyutu 53 byte’tır.
=>ATM ağlarında, tüm bilgi 5 byte’lık hücre başlığı ve 48 byte’lık yük kısmından oluşan sabit boylu hücreler şeklinde yapılandırılmıştır.
_______________________________
=>ATM ağlarının üstün hız performansı;
–Yönlendirmenin donanım tabanlı gerçekleşmesinden,
–Paketlerin de sabit büyüklükte ve küçük olmasından
kaynaklanmaktadır.=>Sabit büyüklükteki kısa paketleri donanım ile anahtarlamak değişken büyüklükteki paketleri yazılım ile yönlendirmekten çok daha hızlıdır.
=>Ayrıca paketler küçük olduklarından, bant genişliğini uzun süre işgal etmezler.
_____________________________________
ATM Modeli
3 katmandan oluşur.ATM Modelinin Fiziksel Katmanı
=>Hücrelerin, ağ ortamı üzerinden nasıl aktarılacağını belirtir.
=>Taşıyıcı işaretin seviyesi, frekansı ve konnektör türü gibi ortamın fiziksel özelliklerini içeren elektriksel karakteristikleri tanımlar.
=>Alıcı ile verici arasında senkronizasyonu sağlayacak işaretleşme bilgisini üretir.
=>Kendi içinde fiziksel ortam (Physical medium, PM) ve iletim dönüşümü (Transmission convergence, TC) olarak adlandırılan iki alt katmana ayrılmıştır.
ATM Modelinin ATM Katmanı
=>ATM işlevleri, hücreleri çoklama, uygun sanal yol ve sanal kanalları seçme, üstbilgi oluşturma ve akış denetimi
=>Sanal Kanallar (VC=virtual channels)
–İki son kullanıcı arasındaki ağ
=>Sanal Yollar (VP=virtual patches)
–Aynı uç noktaya giden bir demet sanal kanal
ATM UYARLAMA KATMANI(ATM Adaption Layer – AAL)
=>ATM uyarlama katmanları (AAL), daha yüksek katmanlardaki bilgilerinin ATM hücrelerine uyarlanmasından sorumludur.
=>Kayıp ya da zarar görmüş hücrelerin ve diğer hataların doğrulanmasının yapıldığı katmandır.
=>İki alt katmandan oluşur
–Yakınsama (çevirme) altkatmanı (CS – Convergence sublayer)
–Parçalama ve tekrar birleştirme altkatmanı (SAR – Segmentation and Reassembly Sublayer)
ATM’in çeşitli hizmet sınıflarını desteklemek maksadıyla beş AAL yapısı vardır. Sağlanan her hizmet türü için ATM, kullanıcı verisini değişik şekillerde paketler.
–AAL1 ve AAL2 garantili uygulamalar için dizayn edilmiştir (ses, video)
–AAL 3/4 paket data için dizayn edilmiştir
–AAL 5 IP datagramları taşımak için dizayn edilmiştirATM Referans Modelindeki Katmanların İşlevleri
ATM UYGULAMASI
Bu bölümde bir atm uygulaması hangi aşamalardan geçer onu aşama aşama anlatacağım.
1. Adım: Bir kullanıcı işlemi başlatmakta ve diğer bir kullanıcıya bir veri paketi göndermektedir.
2. Adım: Veri paketi ATM uyarlama katmanında işleme girmektedir. Bu katmanda veriler biçimlenmekte (formatlanmakta) ve 48 byte'lık gruplara bölünmektedir
3. Adım: ATM katmanı 48 byte'lık bu formatlanmış parçaların önüne 5 byte'lık başlık bilgilerini ekler ve Hücre'leri oluşturur.
4. Adım: Fiziksel katman çoklu hücreleri kullanarak ve bakımla ilgili birtakım bilgileri de yerleştirerek Bilgi Zarfları'nı oluşturur.
5. Adım: Baştan beri yapılan tüm işlemler tam ters yolla eski şekillerine dönüştürülür. Böylece kullanıcının gönderdiği veri paketi bir başka kullanıcıya iletilmiş olur.
ATM Bağlantı Arayüzleri
UNI - User-Network Interface (Kullanıcı Ağ Arayüzü)
ATM portu olan bir uç sistemin ATM ağa bağlanması için kullanılır.NNI - Network Node Interface (Ağ Düğüm Arayüzü)
ATM bulutu oluşturan anahtarların birbirine bağlanması için kullanılır.B-ICI - Broadband Inter-Carrier Interface (B-ISDN Ara-Taşıyıcı Arayüzü)
DXI - Data Exchange Interface (Veri Değişim Arayüzü)
ATM Servis Kategorileri
=>Gerçek zamanlı servisler
–Sabit bit oranı (Constant bit rate - CBR)
–Gerçek zamanlı değişken bit oranı (Real time variable bit rate – rt-VBR)
=>Gerçek zamanlı olmayan servisler
–Gerçek zamanlı olmayan değişken bit oranı (Non-real time variable bit rate – nrt-VBR)
–Kullanılabilir bit oranı (Available bit rate - ABR)
–Belirli olmayan bit oranı (Unspecified bit rate - UBR)
Private Network to Node Interface (PNNI)
Özel Ağdan Düğüme Arayüzü
Piyasada pek çok firmanın sunduğu ATM anahtar ürünleri bulunmaktadır ve geniş alanda bu anahtarların birbirleri ile uyumlu olmaları gerekmektedir.
ATM Forum bu amaçla bir standart geliştirme yoluna gitmiş ve bu anahtarlara PNNI adını vermiştir.
-
r10aldinho
hocam teşekkür ederim :)iki müridin dayanışması gibi birşey olmuş evet dökümana kaldırılmasını rica ediyorum.
-
netvörkır adam :| ellerine klavyene sağlık.
-
eyv.
yukarı dökümana gidiş.
-
harbi şaşırıyorum ben bu adama evimde 1 tek satır kod yazdıramadım ama döküman paylaşıyor
-
anlamam böyle şeylerden ama yararlıdır umarım emek var sonuçta ellerine sağlık amd-x'im benim :W