Atatürk"Ün Dindar Kişiliği
-
Sosyopat bunu yazdı:
-----------------------------Tiesto bunu yazdı:
-----------------------------Atatürk bildiğim kadarıyla "Deist" ti.
Yani: (evreni bir tanrının yarattığına inanmakla beraber yaratıcının evrene hiç bir müdahalesi olmadığını savunan görüş.)
-----------------------------hocam sen okumayı bilmiyorsun sanırım ? ya da maksat ortalığı galeyana getirmek mi anlamadım açıkcası :S
edit : ByAlex ellerine sağlık usta ;) güzel bir yazı olmuş...
------------------------Niye karıştırıyım ki?
Bu konuyu niye tabu olarak görüyorsunuz anlamıyorum...
Kaldiki Müslüman olmuş atetist olmuş, herkesin dini kendine (tabi diğerinin dinine müdahae etmedği sürece)
....................................................................................................................................................................................................................................
Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçay, ‘Tek parti döneminde pozitivist anlayışla halkı bilime inanmaya zorlamak tepkiler yaratmıştır. Bu tepkilerin üzerine Demokrat Parti, iktidara gelebildi, Süleyman bey de kaç sene iktidara gelebildi. Öyle anlaşılıyor ki bu AK Parti üzerinde uzunca süre devam edecek’ dedi.
BATI BİR GEÇMİŞ UYDURMUŞ
Prof. Dr. Mete Tunçay, İnönü Üniversitesinde düzenlenen ‘Batı Düşüncesine Eleştirel Bakış’ konferansında yaptığı konuşmada, Batı uygarlığının 500 yıllık bir uygarlıktan ibaret olduğunu belirterek, ‘Ama Batı, kendisine bir geçmiş uydurmuş. O geçmişte eski Yunan medeniyetine dayanıyor’ dedi.
‘ATATÜRK DEİSTTİ’
Aydınlanmanın 18. yüzyılda yaşandığını ifade eden Tunçay, ‘Aydınlanma dinin dışında bilime yönelmek olarak kabul edildi. Aydınlanmada pek çok insan dini reddetmekle birlikte tanrıyı reddetmemiş deist olmuş, deist yani yaradancılık. ‘Bu dinde bir takım hurafeler olabilir, ama aslolan bir yaratıcısı olmalı bu alemin’ diyorlar. Atatürk’ün de bir deist olduğunu düşünüyorum. Agnostik ya da ateist değildi’ diye konuştu.
DİN VE DEVLET İŞLERİ AYRILMAZ
19. yüzyılda batı düşüncesinin temelinin pozitivizm yani bilime inanma şeklinde geliştiğine işaret eden Tunçay, pozitivizmin Türkiye’de 20. yüzyılda hakim olduğunu dile getirdi. Tunçay, şunları ileri sürdü:
‘Türkiye’de laiklik dinle devlet işlerinin ayrılması diye yanlış bir tanımla anlatılır. Türkiye’de dinle devlet işleri ayrılmaz. Tam tersine Türkiye’de din devlet denetim altında olmuştur. Çağdaşlaşmanın çok önemli bir bacağı dinin kamusal hayata hakim durumda olmasına izin vermemek. Ama bu izin vermemek yasakla değil, toplumun geliştirerek buna ihtiyaç duymaması ile olmalı.
İYİ BİR MÜSLÜMAN DEĞİLİM AGNOSTİĞiM
Hilafetin kaldırılması, Cumhuriyet döneminde laiklik için atılan adımların başında geliyor. Hilafet kaldırılmasa ne olurdu sorusunu düşünüyorum. İyi bir Müslüman değilim, agnostiğim. Türk toplumunda hilafetin onayı ile cumhuriyet devrimleri yapılmış olsaydı bugün acaba böyle din temelli bir hareket iktidara gelme imkanını bulabilir miydi? Tek parti döneminde pozitivist anlayışla halkı bilime inanmayı zorlamak tepkiler yaratmıştır. Bu tepkilerin üzerine Demokrat Parti, iktidara gelebildi, Süleyman bey de kaç sene iktidara gelebildi. Öyle anlaşılıyor ki bu AK Parti üzerinde uzunca süre devam edecek.’
DEİZM NEDİR
Deizm veya yaradancılık, evreni bir tanrının yarattığına inanmakla beraber yaratıcının evrene hiç bir müdahalesi olmadığını savunan görüştür. Deistler sadece tekbir tanrı olduguna inanırlar.......................................................................................................................................................................................................................................
-
Atatürk deist olsa ilk mesajda yazılan şeyleri neden yapsın. Sen gerçekten Atatürk'ün deist olduğu halde böyle şeyler yaptığına inanıyo musun? Atatürk öyle biri değildi. Ne yaptıysa samimiyetle yaptı. Öyle, "düşünüyorum" la falan olmuyo bu işler. Eğer bi kanıtın varsa çıkıp göstericeksin.
Herkes kendine göre Atatürk atıyo ortaya. Sağcısı sağa çekiyo solcusu sola çekiyo. Atatürk bi tane kardeşim.
-
Tiesto bunu yazdı:
-----------------------------
Niye karıştırıyım ki?Bu konuyu niye tabu olarak görüyorsunuz anlamıyorum...
Kaldiki Müslüman olmuş atetist olmuş, herkesin dini kendine (tabi diğerinin dinine müdahae etmedği sürece)
Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçay, ‘Tek parti döneminde pozitivist anlayışla halkı bilime inanmaya zorlamak tepkiler yaratmıştır. Bu tepkilerin üzerine Demokrat Parti, iktidara gelebildi, Süleyman bey de kaç sene iktidara gelebildi. Öyle anlaşılıyor ki bu AK Parti üzerinde uzunca süre devam edecek’ dedi.
BATI BİR GEÇMİŞ UYDURMUŞ
Prof. Dr. Mete Tunçay, İnönü Üniversitesinde düzenlenen ‘Batı Düşüncesine Eleştirel Bakış’ konferansında yaptığı konuşmada, Batı uygarlığının 500 yıllık bir uygarlıktan ibaret olduğunu belirterek, ‘Ama Batı, kendisine bir geçmiş uydurmuş. O geçmişte eski Yunan medeniyetine dayanıyor’ dedi.
‘ATATÜRK DEİSTTİ’
Aydınlanmanın 18. yüzyılda yaşandığını ifade eden Tunçay, ‘Aydınlanma dinin dışında bilime yönelmek olarak kabul edildi. Aydınlanmada pek çok insan dini reddetmekle birlikte tanrıyı reddetmemiş deist olmuş, deist yani yaradancılık. ‘Bu dinde bir takım hurafeler olabilir, ama aslolan bir yaratıcısı olmalı bu alemin’ diyorlar. Atatürk’ün de bir deist olduğunu düşünüyorum. Agnostik ya da ateist değildi’ diye konuştu.
DİN VE DEVLET İŞLERİ AYRILMAZ
19. yüzyılda batı düşüncesinin temelinin pozitivizm yani bilime inanma şeklinde geliştiğine işaret eden Tunçay, pozitivizmin Türkiye’de 20. yüzyılda hakim olduğunu dile getirdi. Tunçay, şunları ileri sürdü:
‘Türkiye’de laiklik dinle devlet işlerinin ayrılması diye yanlış bir tanımla anlatılır. Türkiye’de dinle devlet işleri ayrılmaz. Tam tersine Türkiye’de din devlet denetim altında olmuştur. Çağdaşlaşmanın çok önemli bir bacağı dinin kamusal hayata hakim durumda olmasına izin vermemek. Ama bu izin vermemek yasakla değil, toplumun geliştirerek buna ihtiyaç duymaması ile olmalı.
İYİ BİR MÜSLÜMAN DEĞİLİM AGNOSTİĞiM
Hilafetin kaldırılması, Cumhuriyet döneminde laiklik için atılan adımların başında geliyor. Hilafet kaldırılmasa ne olurdu sorusunu düşünüyorum. İyi bir Müslüman değilim, agnostiğim. Türk toplumunda hilafetin onayı ile cumhuriyet devrimleri yapılmış olsaydı bugün acaba böyle din temelli bir hareket iktidara gelme imkanını bulabilir miydi? Tek parti döneminde pozitivist anlayışla halkı bilime inanmayı zorlamak tepkiler yaratmıştır. Bu tepkilerin üzerine Demokrat Parti, iktidara gelebildi, Süleyman bey de kaç sene iktidara gelebildi. Öyle anlaşılıyor ki bu AK Parti üzerinde uzunca süre devam edecek.’
DEİZM NEDİR
Deizm veya yaradancılık, evreni bir tanrının yarattığına inanmakla beraber yaratıcının evrene hiç bir müdahalesi olmadığını savunan görüştür. Deistler sadece tekbir tanrı olduguna inanırlar.......................................................................................................................................................................................................................................
Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 Cuma günü açılmıştır. Bu açılışın 21 Nisan 1920'de tüm Türkiye'ye gönderilen bildirgesi, bildirgeyi kaleme alan Atatürk'ün samimi dindarlığını açıkça gözler önüne seren tarihi bir belge niteliğindedir:
Atatürk’ün de bir deist olduğunu düşünüyorum. Bu mudur hocam?
Burada dünya kadar kanıtlar sunulmuş, Mustafa Kemal Atatürkün ağzından konuşmalar yeralmış, günlüklerinden alıntılar yapılmıştır. Birinin çıkıpta, Atatürkün deist olduğunu düşünüyorum demesiyle mi Atatürk deist oluyor?
Şu dünya kadar kanıtı bırakılım, sadece TBMMnin açılış bildirisini okuyarak insan Mustafa Kemalin ne kadar dindar bir insan olduğunu anlar. El insaf...
Türkiye Büyük Millet Meclisi Açılış Bildirisi:
1. Allah'ın yardımıyla 23 Nisan Cuma günü, Cuma namazından sonra Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.
2. Vatanın bağımsızlığı, yüksek halifelik ve saltanat makamının kurtarılması gibi çok önemli vazifeleri olan Meclisin açılış gününü, Cumaya tesadüf ettirmekten maksat, o günün kutsallığından faydalanmak ve açılmadan önce sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Camii'nde Cuma namazı kılmak, Kuran ve namazın nurlarından faydalanmaktır. Namazdan sonra Peygamberimiz (sav)'in sakalı ve sancağı el üstünde olduğu halde Meclis binasına gidilecektir. Camiden buraya kadar olan merasim için Kolordu Komutanlığı'nca özel olarak askeri tertibat alınacaktır.
3. O günün kutsallığını güçlendirmek için bugünden başlayarak valiliklerde, vali beyefendinin düzenlemesiyle hatim indirilecek, muhayiri şerif okunacaktır. Hatmin son kısımları Cuma namazından sonra Meclis binası önünde tamamlanacaktır.
4. Kutsal ve yaralı vatanımızın her köşesinde aynı biçimde bugünden başlanarak muhari ve hatm-i şerif okutularak Cuma günü ezandan önce selavat verilecek ve hutbede halife padişahımızın adı söylenirken, padişahımızın ve topraklarımızın bir an önce kurtuluşu ve mutluluğa erişmesi için dua edilecektir. Cuma namazı kılındıktan sonra hatim duası yapılarak yüce halifelik ve saltanat makamının ve bütün yurdun kurtulması uğrundaki milli çalışmaların kutsallığı ve milletin her bireyinin kendi temsilcilerinden oluşan Büyük Millet Meclisi'nin vereceği vatan görevlerini yerine getirmesine ilişkin vaazlar verilecektir. Sonunda halife ve padişahımızın, din ve devletimizin, vatan ve milletimizin kurtuluşu, mutluluğu ve bağımsızlığı için dua edilecektir.
Bu dini ve vatani törenin arkasından camilerden çıkıldıktan sonra bütün yurtta hükümet konaklarına gelinerek Meclisin açılmasından dolayı kutlama yapılacaktır. Her tarafta Cuma namazından önce Mevlid-i Şerif okunacaktır.
5. Yüce Allah'tan tam başarı dileriz."
Beş maddeden oluşan bu bildirgenin her maddesi Atatürk'ün samimi, dindar kişiliğinin açık birer ifadesidir.'... Halbuki Elhamdülillah, hepimiz Müslümanız, hepimiz dindarız....'
(16 Mart 1923, Adana Türk Ocağı, esnaf ve sanatkarlarla toplantı) -
Atatürk gayet dindar bir insandı.bunun için balıkesir hutbesini okumak bile yeterli.bazı çevrelerin çok zoruna gidiyor bu mevzu gerçi.ama yinede tek bir doğru var.Atatürk iyi bir dindardı.
-
zaten atamız bu dın pazarlamacılardan daha dındardır .
-
atamız dinin daha iyi öğrenilmesi için elmalı hamdi yazıra ilmihal yazdırıp her yere dağıtmıştır.
-
http://www.kitapstore.com/goster/kitap.asp?kitap=98914
-
Newottoman bunu yazdı:
cenaze namazı nkılınmamış galiba..
hassiktir.. böyle konuların galibası olmaz biliyosun konuş dinleyelim bilmiyosan sus adam sanalım -
deist derken düşündüm ve şu kanıya vardım. Ulu önderimiz dindardır yada değildir bu değil asıl olan. Atatürkün deistliği vurguladığı nokta Mecliste deist tavrıdır...jan dündar filminde mecliste konuşma yapıyor ya Biz ilham olarak uzaydan filan değil kendi düşüncelerimizle yaptığımız işlerle yaşarız gibi bir cümle var tam aklımda değil...Ulu önder burda deistliği mecliste siyaset yaparken dinin kullanılmamasını istiyor akılcı bilimci düşüncesi fikri ile yapılacak işlerin doğru olduğuna karar verilmesi aslında...
ben ulu önderimizi dinsiz gösterilmesine karşıyım. meclisin dualarla açılışına yemekte rakı içmesine.. çanakkale namaz kıldırışınada yaptığı bütün işlerinin hepsine hayranım...
-
kaygusuz bunu yazdı:
-----------------------------deist derken düşündüm ve şu kanıya vardım. Ulu önderimiz dindardır yada değildir bu değil asıl olan. Atatürkün deistliği vurguladığı nokta Mecliste deist tavrıdır...jan dündar filminde mecliste konuşma yapıyor ya Biz ilham olarak uzaydan filan değil kendi düşüncelerimizle yaptığımız işlerle yaşarız gibi bir cümle var tam aklımda değil...Ulu önder burda deistliği mecliste siyaset yaparken dinin kullanılmamasını istiyor akılcı bilimci düşüncesi fikri ile yapılacak işlerin doğru olduğuna karar verilmesi aslında...
Evet Bende Atatürk'ün Deist olduğuna dair bazı şeyler izlemiştim.Okumuştum... Saçmalamadan Önce Biraz Araştırma yapalım...