folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Çekim Kuvveti, G Kuvveti Falan (Felsefik Bişey)

Çekim Kuvveti, G Kuvveti Falan (Felsefik Bişey)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

f=mg , işte g vardır şudur budur.Dünyaya neden yapışık kalırız ? çünkü neymiş, dünya dönüyor işte bi ton yasa formül falan.

şimdi aklıma takılan mevzu şu ; çay tepsinini örnek gösterip, çevirdiğinde çaylar dökülmez derler.İyide o çaylar içinde oluyor, dışarı çıkmak istiyor ama tepsi tutuyor.

Şimdi biz dünyanın üzerindeyiz.Yani bir futbol topunun üstne konan bozuk para gibi birşeyiz.Topu döndürdüğümüzde bozuk para düşer.NE bozuk para topa çekim kuvveti uygular, nede top çekim kuvveti uygular.

Bu işin içinden çıkamadım.Yasa, formül falan değilde, işin mantıksal kısmını açıklayacak birisi varmı ?

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zodiac
    Zodiac's avatar
    Erkek

Uzay boşluğunda 0'ın üstündeki kütlede olan her cismin çekim gücü vardır. Seninde bir çekim gücün var bi nötron atomununda. Örneğin dünyanın çekim gücünden kurtulmak için kendini 10km/s hızla magnetosferin dışına fırlatacak bi mancınığa ihtiyacın var :)

Uzaydaki her cisme göre değişir bu fırlatma kuıvveti. Misal bir karadeliğin olay ufkunu geçtiğin anda ışıkhızında bile kendini dış uzaya fırlatsan sonsuzluğa doğru yol almaktan kurtulamassın :)

mantığın korkunu yenemiyorsa kendini düşünenden sayma,
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Erkek

hacı senin dediğin çay tepsisindeki kuvvet merkez kaç kuvveti dairesel çevirdiğinde tepsiyi tutan adamın parmağı merkez oluyor çaylar da ordan kaçmaya çalışıyor dediğin gibi tepsi bunu tutuyor,

ancak dünyadaki olay tamamiyle kütle çekim kanunu yani bi kaçış yok her kütle her kütleyi çeker örneğin mars şuan dünyayı dünyada marsı çekiyor yada çindeki bi adam seni sende onu çekiyosun büyük olan kütlenin çekim kuvveti daha fazla doğal olarak dünya bizi sinek gibi kendine çekip yapıştırıyor olay bundan ibaret 2 kuvvet birbirinden farklı

Fiat Justica Et Ruat Caelum...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

hocam çekim gücü mevcut, fakat ub iş mıknatıs gibi magnetik değil.Yani bizim dünyada kalmamıza sebep olan şey dünyanın dönüşü değil mi ?

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    skyvalet
    skyvalet's avatar
    Erkek
    f=ma diye bir formül bilyorum ben.Dediklerini tan anlamadım hacıda çay tepsisindeki çayların düşmemesine en büyük etken sürtünme kuvvetidir.Fs den biyük bir merkez kaç olursa gayet düşerler.TOpla bozuk para olayına gelince top bozuk paraya bir çekim uygulamıyoki fakat dünya bize uyguluyor.Kafanı karıştıran noktayı tam anlıyamadım.Biraz daha açarsan konuşabiliriz.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Erkek

zumsuk bunu yazdı:
    -----------------------------

hocam çekim gücü mevcut, fakat ub iş mıknatıs gibi magnetik değil.Yani bizim dünyada kalmamıza sebep olan şey dünyanın dönüşü değil mi ?

hayır dünya dönmesede seni çeker daha doğrusu kütle çekimin formulünü bilmiyorum ama dönüşle ilgili olmadığını tahmin ediyorum uzaklık ve kütleye bağlı bir olay formulu bilen ve açıklayacak olan biri varsa öğrenmiş oluruz

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zodiac
    Zodiac's avatar
    Erkek
    zumsuk bunu yazdı:

Hayır sen dünyanın merkezindeki demir oranını azalt yani kütle yoğunluğuu düşür onun yerine su koy hacim aynı hacim olmasına rağmen dünyadaki yerçekimi kuvveti düşer. Yani olay şu uzayda herangi bi boşlukta blunan bi cisim yakınındaki cisme yada üzerinde herneyse kendi ağırlık merkezinin gücüyle etki eder.

mantığın korkunu yenemiyorsa kendini düşünenden sayma,
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

skyvalet bunu yazdı:
    f=ma diye bir formül bilyorum ben.Dediklerini tan anlamadım hacıda çay tepsisindeki çayların düşmemesine en büyük etken sürtünme kuvvetidir.Fs den biyük bir merkez kaç olursa gayet düşerler.TOpla bozuk para olayına gelince top bozuk paraya bir çekim uygulamıyoki fakat dünya bize uyguluyor.Kafanı karıştıran noktayı tam anlıyamadım.Biraz daha açarsan konuşabiliriz.

hocam şimdi tepsideki mevzu sürtüme, fakat sürtünme kuvvetinin sebebi ise bir itme kuvveti.Yani mantıksal olarak çaylar tepsiden dışarı fırlamak istiyor fakat tepsinin tabanı onu tutuyor.Bu şekilde düşündüm.

Dünyada kalmamızın sebebi, dünyanın bize, bizimde dünyaya uyguladığımız çekim kuvveti.Fakat bu çekim kuvveti dünyanın dönüşünden kaynaklanmıyor mu ? Yani dünya bizi çekiyor, bizi çektiği için bizde onu çekiyoruz.Dönmesi bu g kuvvetini oluşturuyor.

Eğer dönmesi ise, mantıksal kısmı ne.Yani dünyanın içinde olsak, yani yumurta gibi düşün.Yumurtanın içindeki civciv olsak, biz dışarı çıkamayız yumurta dönerken.Çünkü kabuk engeller.Fakat dünyada böyle birşey yok.

Aksine kabuğun üstünde duruyoruz

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

Kurtcebe bunu yazdı:
    zumsuk bunu yazdı:

Hayır sen dünyanın merkezindeki demir oranını azalt yani kütle yoğunluğuu düşür onun yerine su koy hacim aynı hacim olmasına rağmen dünyadaki yerçekimi kuvveti düşer. Yani olay şu uzayda herangi bi boşlukta blunan bi cisim yakınındaki cisme yada üzerinde herneyse kendi ağırlık merkezinin gücüyle etki eder.

yani dönüşle değil, direkt kütlenin kendisi ile ilgisi var.O zaman tamamdır hocam.Ben çay tepsi örneğini verdikleri için , dönme kuvvetinin etkisi var sanıyordum

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rebellisch
    rebellisch's avatar
    Erkek

düzenleme: bende kavramları karıştırdım :) merkezkaç ile çekim kuvvetinin yönleri ters galiba.  çekim kuvveti çok büyük olduğu için düşmüyoruz olay bu :D

memento mori.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Erkek

Ağırlık, Newton’un genel çekim yasasına göre çekim kuvvetleri sonucu oluşan bir büyüklüktür. Yeryüzünde yerin merkezinden uzaklaştıkça cisimlerin ağırlığı azalır. Bir cismin ağırlığı (G) o cismin kütlesi (m) ile bulunduğu yerin çekim ivmesi (g) çarpılarak hesaplanır. Bir cismin ağırlığı, bulunduğu yere göre değişir. Ay’ın kütlesi ve yarıçapı Dünya’ya göre daha küçüktür. Bu yüzden bir cismin Ay’daki ağırlığı Dünya’daki ağırlığının yaklaşık 1/6’sı kadardır. Bir cismin kütlesi de madde miktarının bir ölçüsüdür ve ayırt edici bir özelliktir. Hiç değişmez. Dünya’dan Ay’a doğru gidildikçe Dünya’nın çekim kuvveti azalır ve Ay’ın çekim kuvveti artar. Bu iki çekim kuvvetinin eşit olduğu yerde cismin kütlesi değişmediği hâlde ağırlığı sıfır olur.

Yer çekimi kuvvetinin, cismin kütlesine ve cismin yerin merkezine olan uzaklığına bağlıdır. Cismin kütlesi arttıkça cismin üzerindeki yerin çekim kuvveti de artar. Kütleler arasındaki çekim kuvvetiyle ilgili olarak Newton, günümüzde de geçerli olan Genel Çekim Yasası’nı bulmuştur. Bu yasaya göre, herhangi iki cisim birbirini, kütleleri çarpımıyla doğru orantılı, kütle merkezlerini birleştiren uzaklığın karesiyle ters orantılı bir kuvvetle çeker.

burdan anlaşılan sadece kütleye bağlı bir olay yani dönüş falan işin içine girmiyor

ayrıca

http://tr.wikipedia.org/wiki/Newton'%C4%B1n_evrensel_k%C3%BCtle%C3%A7ekim_yasas%C4%B1 konuyu açıklıyor herhalde

Toplam Hit: 2409 Toplam Mesaj: 20