Doğalgaz İçin Kombiyi Petekleri Alsak Ucuz Olur Mu?
-
Merhabalar değerli tbt liler,
Memleketteki eve doğalgaz döşetmek istiyoruz. Çıkarılan maliyet 7-8 bin tl. Acaba kombi, petek, boru, çimentoyu kendimiz alsak daha ucuza gelir mi merak ediyorum.
Sadece işçilik versek diye düşünüyorum.
Petek sayısı ve petek boyutu oda bazında şöyle:
Hol: 1 (1.5m)
Mutfak: 1
Salon: 2 (2m)
Oda-1: 1
Oda-2: 1
Oda-3: 1
Banyo: 1 (1m)
Banyo ve salon hariç odalara yaklaşık 1.5 metre yeter gibi geliyor.
Bu şartlar altında sizce ortalama maliyeti düşürebilir miyiz? Yoksa firmalar daha ucuza kendileri temin edebilir mi?
Not: Evde kalorifer hattı bulunmuyor.
Hiç bilgim olmadığımı belirtmem gerek.
Yorumlarınızı rica ederim.
Teşekkürler.
zeybekustasi tarafından 02/Oca/18 17:31 tarihinde düzenlenmiştir -
zeybekustasi bunu yazdı
Merhabalar değerli tbt liler,
Memleketteki eve doğalgaz döşetmek istiyoruz. Çıkarılan maliyet 7-8 bin tl. Acaba kombi, petek, boru, çimentoyu kendimiz alsak daha ucuza gelir mi merak ediyorum.
Sadece işçilik versek diye düşünüyorum.
Petek sayısı ve petek boyutu oda bazında şöyle:
Hol: 1 (1.5m)
Mutfak: 1
Salon: 2 (2m)
Oda-1: 1
Oda-2: 1
Oda-3: 1
Banyo: 1 (1m)
Banyo ve salon hariç odalara yaklaşık 1.5 metre yeter gibi geliyor.
Bu şartlar altında sizce ortalama maliyeti düşürebilir miyiz? Yoksa firmalar daha ucuza kendileri temin edebilir mi?
Not: Evde kalorifer hattı bulunmuyor.
Hiç bilgim olmadığımı belirtmem gerek.
Yorumlarınızı rica ederim.
Teşekkürler.
hocam yamulmuyorsam proje çizimi yapman gerekiyor iç hat tesisat vs. bunları yaptın herşeyi ayarladın doğalgaz için iga mı artık sizin yörede ne ise onlar gelip teyit ediyorlar evi ve dış aksamları mesela projede üstten direkt giden boruyu sen L yaparak götürdüysen bile sıkıntı çıkartıyorlar diye hatırlıyorum.
eski kız arkadaşım bi ara bu keşif vs işini yapmıştı orada az buz bu kadar bilgim var yanlışta olabilir.
-
gazın geldiği demir borunun projesi çizilir kombiden sonraki tesisata kimse karışmaz ucuz bulursan al tak yapabilirsen.
-
camların boyutundan 20 cm kısa al petekleri
-
Cok bisi degismez abi
-
Diyelim ki işçilik 2000 tl alacak adam malzeme sana ait muhakkak unuttuğun bişey olacak kollektör civatası sonunu borusu derken yine 500 tl para gidecek 2000 binden aşka kombi yok alt seviye saglam bişey alırsan evde tesisat yok demişsin birde boruları boru tutanakları Vs bir sürü incigi boncuğu var malzemem artacak çünkü artmasa yetmez yani ver anlaş herşeyi ile ber parasını kurtul inşaat sektöründeyim elektrikçiyim adam malzemeyi ben alayım işçilik yap dese kabul etmem çünkü bekliyorsun birşeyi eksik alıyor yanlış alıyor zaman kaybı aldığın para karşılamıyor garanti vermiyorsun arızalı cıkıyor bazıları servis yazmak zorunda kalıyorsun ben taksam değiştiririm fakat adam almış malzemeyi servis yazmam gerek müşteriye buna itiraz ediyor kendince haklı bende haklıyım. Olay çıkmaza giriyor en iyisi ver ustasına üç aşka beş yukarı yapsın müdür uğraşma git gelle
Kabaca hesap ettim
1500 tl petek
2500 kombi
4 bin lira ana kolon hatti projesi kabulü tesisatı fiyat gayet makul gibi geldi tabi içerde altyapı varsa fiyat biraz düşwr
Foxxxxxx tarafından 02/Oca/18 22:26 tarihinde düzenlenmiştir -
Hop makine mühendisi geldi 'anım....
Projeyi çizdirmek için bir mühendise ihtiyacın olacak, üst/alt komşularına sor nerede yaptırmışlarsa (ki ikisi de farklı yerde yaptırmış olabilir, daha iyi) o mühendislerin yanına git, aynı daire olduğu için sayaçtan daire içine dağıtımı aynı olacağı için aynı projeyi kullanabilir ve bak işin kolay artık indirim yaparsın argümanıyla daha ucuza getirebilirsin proje işini.
daire içi dağıtım planını da aynı mühendise hesaplatabilirsin, bu da oldukça önemli çünkü işi bilmeyen ve daha vasatı bildiğini sanan ama hiç bi bok bilmeyen ustalara denk gelirsen salak saçma bi şekilde döşeyip soğuktan donmana neden olabilirler. Mesela bizim evde zamanında tesisat döşendiğinde karadüzen gidip yarım parmak boru kullanmışlar ve odalardan biri haricinde diğer bölümlere sıcak su gitmek istemiyor çok fazla dirsek ve küçük boru çapı kullanıldığından direnç yüksek olduğu için.Not: doğalgazda imza yetkisi olayı var mı yok mu bilmiyorum, dersini aldım ve dahi çizimini de yaparım istersen en fazla bi saatimi alır ama imza yetkisi yoksa (yeterlilik sınavları olabiliyor ama dediğim gibi var mıydı bilmiyorum) bir değeri olmaz çünkü aynı parayı yine alacaklar sırf imza atmak için bile olsa.
Not2: Malzemeyi dışarıdan alabilirsin iç tesisat için ama kafadan almak yanlış olur, bir sürü paran gittiği yetmiyormuş gibi üstüne bir de donacağın için fazladan yakman gerekir ki onun da masrafı çok olur yıllara vurunca da zarar etmiş olursun o yüzden kaliteli yalıtımlı boru ve güzel paslanmaz petek almaya bak. Kombi konusunda birşey demeyeceğim ama daire 200 m² den büyük değilse yoğuşmalı almana gerek yok, ancak hem alsan daha iyi olur hem de kaliteli kuralı burada da geçerli yoğuşmalı olsun yoğuşmasız olsun.
-
1 alacağın kombi kesinlikle yoğuşmalı olsun
2 petekten ziyade yerden ısıtma öneririm çok daha iyi oluyor.
-
Konuyu baltalamak gibi olmasın kombi olarak hangi markayı tavsiye edersiniz
-
Orta yada orta üstü buderus kombi alın, komşularınızdan her ay 100 lira daha az yakın.
-