Dünyayı Ortadan Deldiğimizi Düşünün [Beyin Fırtınası]
-
Beyin fırtınası falan değil bu, sadece olası durumların varsayımlarından yola çıkarak oluşabilecek durumları tartışmaktır. Ki bu gereksizdir;
1) Dünyanın delinmesi demek tüm dengeleri bozar, depremler bilmemneler dünya diye bişey kalmaz ortada.
2)Ki o şekilde dünyayı delemezsin, hadi deldin diyelim yalıtamazsın.
Konuyla çok güzel dalga geçecektim de dua et en başından uyarı yapılmış :F haa tabii böyle bi konu açman güzel ama,oturup düşünüyorsun en azından :)
-
sLeymN bunu yazdı:
-----------------------------tam kuzey kutuğ noktasından aşağıya en uca karşıya çıkana kadar deliyoruz ve lav sıcaklık gibi etmenlerden etkilenmeyecek şekilde yalıtıyoruz.
Ve ben çıkıp kuzey kutup noktasından merkeze doğru atlıyorum. Sonrasında yapacağım hareket ne olur? Düşüyor mu olurum yoksa yükseliyor mu?
Ya da tam merkezde sonsuz salınım yapacak şekilde takılıp kalır mıyım? Birazcık tartışalım istedim.
Mod: Konuyu temizliyorum bundan sonraki gelicek dalga içerikli mesajlar ciddi konuda geyik olarak değerlendirilip ceza uygulancaktır.
-----------------------------HACIM BU ARADA SEN ne yiyip içiyorsun Mesela sabah kahvltısında akşam yemeğinde.sende bu tarz şeyler akşam saatlerinde beliriyor.Demekki akşam yemeğinde var ne varsa...
Beynine ALLENGİR teşhisi koydum :D:D
-
wasd bunu yazdı:
-----------------------------Beyin fırtınası falan değil bu, sadece olası durumların varsayımlarından yola çıkarak oluşabilecek durumları tartışmaktır. Ki bu gereksizdir;
1) Dünyanın delinmesi demek tüm dengeleri bozar, depremler bilmemneler dünya diye bişey kalmaz ortada.
2)Ki o şekilde dünyayı delemezsin, hadi deldin diyelim yalıtamazsın.
Konuyla çok güzel dalga geçecektim de dua et en başından uyarı yapılmış :F haa tabii böyle bi konu açman güzel ama,oturup düşünüyorsun en azından :)
----------------------------- -
dünyanın homojen olduğunu ve sürtünme olmadığını var sayarsak yaptığın salınımın periyodunu(yada frekansını) ulaşacağın maksimum hızı vb şeyler kolayca hesaplanabilir
@wasd
bence gereksiz değil ama arkadaş için gereksiz
ben fizik öğrencisiyim ve tam olarak integralin ne demek olduğunu nerede nasıl kullanıldığı bu ve benzer sorularla öğrendim
hatta sorulardan bir taneside dünyayı parçalamak için (yani en ufak bir parçayı bile sonsuz uzaklığa götürmek) gerekli olan enerji
bence dalga geçilecek bir durum söz konusu değil :|
-
dünyayı öle delip yalıtana kadar cisimlerin içinden geçme teknolojisi çıkar zaten
-
hiçbişey olmaz, uzay boşluğunda astronotlar nasıl hareket ediyorsa sende öyle hareket edersin. çünkü dünyayı deldikten sonra yerçekimiyle alakan kalmıcak, ortadan uzay boşluğu geçicek, mantıken..
-
wert bunu yazdı:
-----------------------------dünyanın homojen olduğunu ve sürtünme olmadığını var sayarsak yaptığın salınımın periyodunu(yada frekansını) ulaşacağın maksimum hızı vb şeyler kolayca hesaplanabilir
@wasd
bence gereksiz değil ama arkadaş için gereksiz
ben fizik öğrencisiyim ve tam olarak integralin ne demek olduğunu nerede nasıl kullanıldığı bu ve benzer sorularla öğrendim
hatta sorulardan bir taneside dünyayı parçalamak için (yani en ufak bir parçayı bile sonsuz uzaklığa götürmek) gerekli olan enerji
bence dalga geçilecek bir durum söz konusu değil :|
-----------------------------
Ya bazen bende düşünüyorum böyle saçma sapan şeyleri,düşünmek iyidir kafa açar ama ne bileyim bunun konusunu açmak gereksiz geldi gözüme :D
Mesela dediğin sorunun tam tersini, sonsuz uzaklıktan belirli bir potansiyele sahip sisteme bir parçacık getirme olayını çözdük bizde fizik dersinde (tabi bu dünyayı parçalamak düşünülünce biraz hafif kaldı ama mantıken tam tersi :D) ama bu soru bilim ve felsefeyi harmanlayarak görüş belirtilebilecek bi soru,cevap verilebilecek bi soru değil bence :F
Ama dediğim gibi; hadi dünyayı ortadan deldin, o kadar molozu nereye döküceksin? :P diyelimki dünya parçalanmadı,sen yalıtabildin..Bu güneş sisteminin bir dengesi var, sen çekim kuvvetini değiştirirsen(dünyanın kütlesini azaltırsan) tüm gezegelerin birbirlerine ve güneşe olan uzaklıklarında azalma görülür ve bu da dünyadaki yaşama zarar verir. Eğer sadece dünya güneşe yaklaşırsa bu olay çekim yasasını çürütür.... Birsürü şey işte,ben gidiyom kahvaltı hazırlıcam :F
-
sarkaç ne yapıyosa onu yaparsın..
merkeze kadar hzılanır ordan güneye doğru yavaşlar ve çıkışta duruur ve tekrar merkezden kuzey doğru sürekli gider gelirsin.. sürtünmeleri ihmal ediyoruz tabiyy..
-
değişik bi soru olmuş.. valla denemek lazımda oda mümkün olmadığı için bişey diyemedim. ama gelicek bilimsel bi cevap olursa merak ettim..
Tahminim atladığın gibi karşılaşacağın gibi daha düşemeden uzaya çıkarsın yükselerek :) -
Hocam atladğın bir nokta var.
Dünyanın büyük çoğunluğu sıvıdır. yani bir bardak suya delik açmaya benziyor. Dünyanın yüzeyi lavın uzerinde (dunyanın kalınlığına göre) cok ince tektonik katmanlar üzerinde yüzmektedir.
Dünyaya delik açayım dersen tahminen max 100 km sonra sıvı taştan oluşan bir lav denizi bulacaksın. bunu doğru şekilde yalıtsan bile yalıtım malzemene acaip bir basınç olacak hatta dunyanın merkezine kadar birak o tunelin basıncını taşıyacak, kendi ağırlığını tasıyacak ip bile bulamazsın.
Dünyaya bu sıcaklığı veren de içeride hala süren nükleer tepkimelerdir, ısı dışında radyasyon yalıtımına da ihtiyacın olacak =)
Dünyanın merkezine çok hassas bir olcuyle delik açtıysan evet ortada durur kalırsın.