Evrenle İlgili Soru-Cevaplar
-
pcdoktor636 bunu yazdıHannibALgan bunu yazdı
Konuya ilişkin aklıma bir soru geldi. Vakti zamanında bir kaynakta (kitap olması muhtemeldir) Evrenin kapladığı alanın, Rio plajı olduğu farzedilirse; Dünyanın evdende kapladığı alanın Rio plajında ki bir kum tanesi kadar bile olmadığını öğrenmiştim. Şimdi aklımın almadığı sorulara gelirsek:
- Dünyanın evren içerisinden ki konumuna bakacak olursak kocaman bir hiçiz. Örneğin aynı örnekden yola çıkarsak, dünya o kum tanesiyse herhangi bir insan da kum tanesini ortaya çıkartan bir atomdur, hatta bir atom bile olmayabilir. Şimdi bu kadar devasa büyüklükler ve küçüklükler söz konusuyken insanın önemi veya varlığı ne kadar değişkenlik gösterebilir? Yani bırak evreni, Samanyolu galaksisi içerisinde bir gezegenin varlığı-yokluğu bile farkedilemezken o sikindirik gezegenlerden birinde yaşayan 7 milyar insandan herhangi birinin varlığı veya yokluğu o gezegen için veya sistem için kazandırıp ne kaybettirir? Biraz felsefik oldu idare edin
Neyse diğerlerini de zamanla sorarım
Kelebek etkisi dedikleri olay hocam.
Dünya üzerindeki bir kelebeğin önemi nedir sence? Ama yağmuru başlatan hareket kelebeğin kanadını çırpması olabiliyor.
Bir insanın önemi nedir dersek. Mesela bir fatih sultan mehmet,adolf hitler dünya üzerinde bahsettiğin kadar küçük olmasına rağmen nasıl bir etki bırakıyorlar.
Evrendeki herşey birbirini tetikliyor. Hatta şuan konuşulan konulardan biri evrenin bir bilincinin olduğu. Yani tüm evren belli bir bilinçle genişlemeye devam ediyor. Gezegenler belli bir bilinçle o yörüngedeler. Bu tartışılıyor şuan.
http://www.youtube.com/watch?v=XncDAMPKloE
şu video'da anlattığın konuya yakın bir olay.
En ufak birşey bile bir başka şeyi tetikleyebilir.
Şuan dünya üzerindeki atom bombasının sayısı bile dünyayı yokedebiliyor. Veya bir virüsü düşün. mikroskobik bu canlı, 2 metrelik adamı öldürebilir.
Onun küçüklüğü bunu etkilemiyor.
Cümleleri tam toparlayamadım sanırım. Ama anlatmak istediğim anlaşılmıştır herhalde.
Saygılar.
Ne demek istediğini anladım. Ama benim anlatmak istediğimi sanırım şu video baya iyi anlatıyor;
http://www.youtube.com/watch?v=NsWR0KnSNC4
http://www.youtube.com/watch?v=lWmfFC1nx3w
Şimdi bizim bu konuyu tartıştığımız kavramlar; mekan, zaman, ağırlık vs vs. Tüm bunlar maddeye ve nesneye boyut katan kavramlar. Biz kendi boyutlarımızda yani aynı frekansda ki zaman, mekan ve ağırlık ölçütlerinde konuşuyoruz. Eğer amiplerin veya terliksi hayvanların akılları olsaydı emin ol onlarda buna benzer şeyler konuşacaklardı ama kendi boyutlarında.
Dünya gözümüzde büyük görünüyor. Dünyanın dışından bakınca ise minnacık mavi misket. Bu dünya üzerinde milyarlarca insan yaşadı gitti (bilim adamlarının hesaplarına göre günümüze kadar ortalama 150-200 milyar insanın yaşayıp öldüğü düşünülüyor) peki bir eksik bir fazla birşey değiştiriyor mu? Yada bu algılamayı nasıl yapıyoruz? Tabi ki gözleme dayalı olarak yapıyoruz. Gözlemleyemediklerimiz? Sorun burda bence
-
HolyOne bunu yazdı
Işık hızı aşılamıyorsa ve hız göreceliyse birbirine doğru ışık hızının %99 u hızında hareket eden iki parçanın birbirlerine göre hızı nedir?
(biliyorum da ortalığı bulandırayım )
%99 çarpı 2 olmalı düz mantık ama teori max ışık hızıdır diyor
-
kanliparmak bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
Işık hızı aşılamıyorsa ve hız göreceliyse birbirine doğru ışık hızının %99 u hızında hareket eden iki parçanın birbirlerine göre hızı nedir?
dostum bilgin olsun atomaltı parçacıkları ışıktan daha hızlı hareket ediyorlar :):):)
Işıktan hızlı hareket eden bilinen bir atomaltı parçacık yok. Nötrinolar henüz tam olarak anlaşılamamış parçacıklar. Oldukça ufaklar ve etkileri yok. Daha yakın zamana kadar kütlesiz oldukları düşünülüyordu. Şimdi kütleleri olduğu biliniyor.
Edit: Konu yukarı taşınmış. Işıktan hızlı gittikleri iddiasının cevabı...
anonim6918524 tarafından 22/Eki/12 17:02 tarihinde düzenlenmiştir
http://www.bilimsehri.com/makaleler/notrino.html -
kanliparmak bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
dostum bilgin olsun atomaltı parçacıkları ışıktan daha hızlı hareket ediyorlar :):):)
Şimdi yanlış bilgi de olmasın; atom altı parçacıklar ışıktan daha hızlı hareket ediyorlar diye birşey yok. Sadece takyon dediğimiz bazı parçacıklar ışık hızından hızlı hareket ediyor diye bir teori vardır bu da kanıtlı değildir. Diğer parçacıklar ise ışık hızına dahi ulaşamaz, asla. Bir de graviton dediğimiz kütlesiz -kütle çekimi sağlayan- parçacıklar ışık hızında bir iletim yapmaktadırlar. Bu konu hakkında biraz araştırma yapmak yeterli olucaktır. Parçacık fiziği hakkında gayet açıklayıcı basit kitaplar da mevcut.
-
şu an national geographic de konuyla alakalı bi belgesel var...izleyin bence
-
deniz altına belli mesafe aralıklarla 2 adet 870 km aralıklı, nötrino ile etkileşen fosfor benzeri algılayıcı yüzey koyup güneşten gelen nötrinoları ölçümledirler ve sonuçta ışık hızından daha yüksek olan bir ölçümde bulunulmuş her seferinde.
şimdi başka türlü testlerle de bunu ıspatlamaya çalışıyorlar.
yalnız bahsettikleri şey foton değil, güneşten gelen nötrinolar.
foton, ışık hızına bağlı olsa da, ışıktan daha hızlı hareket eden parçacıklarda var.
nötrino'nun maddeyle çok düşük etkileşimi olduğu düşünülürse,
zamanda, hıza göre bükülüyorsa, ışık hızını geçince nasıl bir durum ortaya çıkardı tartışılır.
karmaşık insan beyninin, bu tür parçacıklarla da bağlantısı varsa, zaman ve mekan ötesi görüyü veya iletişimi bir nebze açıklayabilir.
-ki görülen ve algılanan evrenin ışık hızına bağımlılığını, görünmeyen evrenin ise, hızda ve kolaylıkta sınırının olmadığının delili olabilir.
yani insan eğer maddeye bağlı olan yüklerini atsaydı, eskiden yaşamış çok islam bilginlerinin dediği gibi 'nur kesbetseydi', zamanda da mekanda da istediği gibi hareket edebilirdi. ne garip ki, nur yani ışık kesbetseydi demişler. ışıkla veya ışık benzeri ifadelere dönüşmekten bahsetmişler hızlı hareket için...
-
CHaRMaNDeR bunu yazdı
deniz altına belli mesafe aralıklarla 2 adet 870 km aralıklı, nötrino ile etkileşen fosfor benzeri algılayıcı yüzey koyup güneşten gelen nötrinoları ölçümledirler ve sonuçta ışık hızından daha yüksek olan bir ölçümde bulunulmuş her seferinde.
şimdi başka türlü testlerle de bunu ıspatlamaya çalışıyorlar.
yalnız bahsettikleri şey foton değil, güneşten gelen nötrinolar.
foton, ışık hızına bağlı olsa da, ışıktan daha hızlı hareket eden parçacıklarda var.
nötrino'nun maddeyle çok düşük etkileşimi olduğu düşünülürse,
zamanda, hıza göre bükülüyorsa, ışık hızını geçince nasıl bir durum ortaya çıkardı tartışılır.
karmaşık insan beyninin, bu tür parçacıklarla da bağlantısı varsa, zaman ve mekan ötesi görüyü veya iletişimi bir nebze açıklayabilir.
-ki görülen ve algılanan evrenin ışık hızına bağımlılığını, görünmeyen evrenin ise, hızda ve kolaylıkta sınırının olmadığının delili olabilir.
yani insan eğer maddeye bağlı olan yüklerini atsaydı, eskiden yaşamış çok islam bilginlerinin dediği gibi 'nur kesbetseydi', zamanda da mekanda da istediği gibi hareket edebilirdi. ne garip ki, nur yani ışık kesbetseydi demişler. ışıkla veya ışık benzeri ifadelere dönüşmekten bahsetmişler hızlı hareket için...
http://www.bilimsehri.com/makaleler/notrino.html
-
Charmander: islam bilginlerine bağlayana kadar ilgiyle okudum =) yanlız ışık hızının aşılması ne ışık nede başka çeşit bi hadron/lepton için mümkün değil, ışık hızının ölçümünde görecelik de yok her zaman ve mekanda sabit kabul ediliyor.
-
HolyOne bunu yazdı
Charmander: islam bilginlerine bağlayana kadar ilgiyle okudum =) yanlız ışık hızının aşılması ne ışık nede başka çeşit bi hadron/lepton için mümkün değil, ışık hızının ölçümünde görecelik de yok her zaman ve mekanda sabit kabul ediliyor.
islam bilginlerinin o şekilde söylemiş olması ilgimi çekti ve söyledim. sonuçta pozitif fikirli olmadıktan sonra sırf içinde islam geçiyor diye antipati varsa objektif olunamaz oda yanlı bilim olur. ama bilimin ilkeleri tamamen tarafsızlık ve ölçüme dayalılık olmak zorunda.
@wert: benim bahsettiğim cern deki test değil, opera testi. iki sensör arasındaki temas zamanının farkını ölçüp hızı çıkartıyorlar. bu tip metodlar, dalga boyu baz alınarak yapılan rf frekanslarının yayın yaptığı yerlerde de kullanılır var yaklaşık 60 yıldır başarıyla kullanılan bir sistem (D/F diye geçen sistemin zaman tabanlı olan tekniği). 732 km lik aralıklarla koyulan 2 sensörün de nötrinoların hızını bu yöntemle algılanması mümkün.
bariz bir teknik hata yoksa-ki olsa özür dilenirdi çoktan, denedikleri yöntem, başka alanlarda kesin sonuç veren bir yöntem.
edit: konunun daha iyi anlaşılması için video http://www.facebook.com/video/video.php?v=264138763640233
CHaRMaNDeR tarafından 22/Eki/12 16:07 tarihinde düzenlenmiştir -
CHaRMaNDeR bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
islam bilginlerinin o şekilde söylemiş olması ilgimi çekti ve söyledim. sonuçta pozitif fikirli olmadıktan sonra sırf içinde islam geçiyor diye antipati varsa objektif olunamaz oda yanlı bilim olur. ama bilimin ilkeleri tamamen tarafsızlık ve ölçüme dayalılık olmak zorunda.
@wert: benim bahsettiğim cern deki test değil, opera testi. iki sensör arasındaki temas zamanının farkını ölçüp hızı çıkartıyorlar. bu tip metodlar, dalga boyu baz alınarak yapılan rf frekanslarının yayın yaptığı yerlerde de kullanılır var yaklaşık 60 yıldır başarıyla kullanılan bir sistem (D/F diye geçen sistemin zaman tabanlı olan tekniği). 732 km lik aralıklarla koyulan 2 sensörün de nötrinoların hızını bu yöntemle algılanması mümkün.
bariz bir teknik hata yoksa-ki olsa özür dilenirdi çoktan, denedikleri yöntem, başka alanlarda kesin sonuç veren bir yöntem.
edit: konunun daha iyi anlaşılması için video http://www.facebook.com/video/video.php?v=264138763640233
allah allah
http://www.ntvmsnbc.com/id/25331327/