Genişleyen Dünya Teorisi
-
bunun gerçek olması için dünyadaki su miktarının artması lazım.
dünyadaki mevcut suyun sirkülasyonunu biliyoruz, buna bakarak artması imkansız gibi.
aksine suyun azaldığını biliyoruz.
edit: su miktarı artmadan da genişleyebilir, atlamışım :)
-
Ya tekrar soruyorum arkadaşlar genişlemeden mi bahsediyoruz genleşmeden mi? Farklı şeyler çünkü, karıştırmamak lazım.
Genişlemekten yani ekvator uzunluğunun artmasından mı bahsediliyor yoksa dünyanın hacminin artmasından mı?
-
bunu "istatistik fizik" ile tam olarak açıklayabilirdim ama gel gelelim dersi ben tam anlayamadığım için açıklayamıyorum. Yarım yamalak birşey söyleyip yanlış bilgi vermek istemem.. Fakat şöyle birşey olması lazım; Entropi denen bir kavram var istatistik fizikte (ya da kimyada).. Bu kavrama göre, gerçek hayattaki herşey sürekli enerji kaybeder, adeta dünya belli bir dengeye ulaşmak istiyormuş gibi.. Dünyayı da bir madde olarak düşünürsek, dünya da sürekli enerji kaybediyor ve dolayısıyla soğuyor (küresel ısınma ayrı bir olay..) ama aynı zamanda dünya dönüyor da ... Bu esnada da genleşiyor doğal olarak... Ama evren de genleşiyor aynı zamanda bu entropi kavramına göre..
Şu da ilginç ; geçenlerde televizyonda biryerde karadeliklerin nasıl oluştuğunu anlatıyorlardı.. Sanırım bu entropiye dayalı olarak anlatılan genişleme olayıyla da bağlantılı. Şöyle ki , enerji kaybeden bir yıldız (örneğin güneş gibi..)genleşiyor, belki biraz hacimsel olarak büyüyor... Fakat bu büyüme olayı biraz da ataletten kaynaklanan bir olay... Hani bir topa vurursunuz ve o ataleti-eylemsizliği kullarak gider... İşte bu genleşme de böyle bir olay... Bu genleşen yıldız artık neredeyse hiç enerjisi yokken bilebu atalet gereği halen genleşmeye devam ediyor... Ortada çok büyük bir kütle var ama enerjisi bitmiş ve sürekli genleşmiş.. İşte bir an geliyor ve genleşme duruyor.. Tam bu sırada , adeta olmayan enerjisini de harcayan yıldız, bu kez de kendi içine doğru büzüşmeye başlıyor... Gittikçe küçülen ve çok büyük kütleye sahip olan yıldız da küçülürken çevresindekileri de bu kez götürüyor (sanırım kütle çekim yasası gereği) .. Bu böyle devam ediyor ve ortaya büyük kütleli fakat çook küçük hacimli birşey çıkıyor. Bu bahsettiğimiz şey de sonuç olarak bir karadeliği işaret ediyor...
Umarım yanlış-eksik birşeyler söylememişimdir... Belki bu konuyu adam gibi öğrenince buraya ileride bir yazı yazarım ya da bu işi bilen arkadaşlar gereken açıklamayı yaparlar..
-
Big bang teorisine göre ilk patlama oldugundan beri evren gitgide yavaşlayarak da olsa genişliyor. Dunyaya gelirsek jeoloji dersinden hatırladıgım kadarıyla dünyadaki aktif faylar kıtaları hareket ettiriyor. Bu nedenle atlas okyanusu kuculurken, pasifik okyanusu genişliyor. Rakamları kesin olarak hatırlayamıyorum ama sanırsam yüzyılda 5m gibi birşeydi. Hareket bu ve ben burada dunyada bir genişleme olup olmadıgı konusunda bilgisizim ama en azından teori olarak duymam lazımdı çünkü jeoloji hocamız gerçekten müthiş bir profesordu.
rockzs hocam; Karadeliklerle ilgili olay ise senin bir miktar açıkladıgın yıldızların süper nova olayından sonra oluyor. Yıldızın çapı bizim güneşin çapından sanırsam 10 kat ve daha büyükse kara delik olma riski doguyor. Maluk ismi gibi kara delik, içinde çekim gücünü sağladıgından sadece kütle oldugunu biliyoruz baska bişi bilmiyoruz. Ama yıldızın çapı 5 kat civarındaysa beyaz cüce denilen beyaz ışık kaynakalrına donusuyor. Gerçi nedir ne değildir o da hala muamma ama. Neyse Merak eden ankaralı mürdler/mürideler varsa imge kitabevinde küçük ama içi dolu şu kitabı bulabilirler; Kendisi benm de hocam oldu ve gerçekten hoş bir kitap
http://www.imge.com.tr/product_info.php?products_id=4779
-
dünya zaten en başta tek bir kıtadan oluşuyodu.. ve bu ilk kıtaya pangea denir.
http://bprc.osu.edu/education/rr/plate_tectonics/pangea_diagram.jpg
yer kabuğu hemen altındaki sıcak ve plastik kıvamdaki mantonun üzerinde bir anlamda yüzüyodur..manto tabakası üst kısmı ile alt kısmı arasında sıcaklık farkı olduğu için mantoda bulunan materyal ısındıkça yukarı çıkıp soğudukya tekrar derinlere çökerek yukarı aşağı yönlü bir akıntı bir hareket oluşuturur..
buda kabuğun mantonun üstünde belli belirsiz kuvvetler sonucu sağa sola çekilmesine neden olur..
bu belirsiz hareketler sonunda kabuk parçalanır ve oluşan levhalar ya birbirine çarpar, ya uzaklaşır ,ya birbirinin üstüne çıkar,yada diğer levhanın altına dalar ve depremler oluşur vede buna bağlıda dağlar vadiler fln oluşur..
bilmeyenler için genel ve basit olarak durum böyle.. :D
Şimdi bence soğuyan bi dünyanın genişlemesi çok mantıksız..
ikincisi dünyadan suyu çıkarın dışarı zaten tek parça halinde kabuk bulunur.. yani suyun altında mağma fln yok .. şu anki kıtalara şeklini veren su seviyesidir.. suyun altındada ztn yine okyanusal kabuk vardır. su seviyesi 200metre fazla yada eksik olsa emin olun hiçbiri birbirine uymaz :D
*Ve aslında sorunun cevabıda burda gizli.. "Dünya genişlemediği için su seviyesi değişmez ve hala kıta sınırıları lego gibi birbirine uymaya devam eder."
animasyondaki gibi genişleyen bi dünyada su seviyesi aşağı inecek ve kıta sınırları yani şekilleri değişeceği için birbirine uymayacaktır :D
-
hepimiz ölücaz :|
-
allahın hikmetinden sual olunmaz bire melunlar :W çarpıalcaksınız :W
-
Evet Dünya Genişliyor, Kıtalar Bu Genişlemeyle Birbirinden uzaklaşıyor. Çekirdekteki Genişlemeden olduğunu sanmıyorum, Açıklanması zor Ama İspatlanmış bir olay. Ama Sebebini henüz bilmiyoruz, Buyrun buradan yakın bu durumuda aklımız kabullenemiyor. ama var işte.
Dünya Genişliyor, Kıtalar Uzaklaşıyor, Sular ne oluyor, Ve Tam tersine Sumu üretiyor Dünya. Nasıl iştir çıkamadım yahu.
-
Ya hala cevap veren olmadı 3. kez soruyorum arkadaşlar. Burada genişlemekten mi bahsediliyor genleşmeden mi?
Ekvatorun uzaması, dünyanın bombesinin artması (genişleme) mı yoksa dünyanın hacminin artması (genleşme) mı bahsedilen şey?
Biri kıtaların ayrılması, magma falan diyor biri evren büyüyor dünya da büyür diyor. Farklı şeyler bunlar.
Tekrar soruyorum "genişleme" mi "genleşme" mi?
-
HAYVANYASAR bunu yazdı:
-----------------------------Ya hala cevap veren olmadı 3. kez soruyorum arkadaşlar. Burada genişlemekten mi bahsediliyor genleşmeden mi?
Ekvatorun uzaması, dünyanın bombesinin artması (genişleme) mı yoksa dünyanın hacminin artması (genleşme) mı bahsedilen şey?
Biri kıtaların ayrılması, magma falan diyor biri evren büyüyor dünya da büyür diyor. Farklı şeyler bunlar.
Tekrar soruyorum "genişleme" mi "genleşme" mi?
-----------------------------Genleşme Zannımca Genişlerse Patlar. Genleşirse Hacim Artışı var demektir, İyide Hacim Neyden artıyorki anlamadım.