Herkesin İzlmesi Gerektiğini Düşünüyorum : Para Dedektifi
-
Geçtiğimiz haftalarda tam evden çıkacakken denk geldim ve oturup izledim. Adam üreticiye gidip , neden üreticide 70-80 kuruş olan fiyatların tüketiciye gelinceye kadar 3-4 lirayı bulduğunu araştırıyor.
http://tv.cnnturk.com/paradedektifi
Eski programları izleyebilirsiniz.
Benim izlediğim patlıcan ile ilgiliydi ;
**
patlıcan israil tohumu, vitaminler, mineraller falan israil yada Rusya. Isıtmak için yakılan yakıt Rusya'dan. Bir tek toprak, naylon ve soba Türk yapım. Mazot pahallı, herşey berbat. Ekonomi, sistem, kapitalizm, Türkiye'de üreticilik üzerine güzel bir program.
28 bin üretici vaeorken, 500 bin dağıtıcı varmış. Tam Türk işi , komisyonla para kazanma. Bir şey üretmeden, üstüne kar koyup satma. Fakat ülkemize fena zararı var. İSrail'in biyolojik saldırıları falan cabası. Herkes izlemeli.
-
Bende bir bölüme denk gelmiştim. Çiftçi kazanmıyor, manav kazanmıyor, pazardaki adam kazanmıyor vs vs. O zaman bu fiyatlar niye böyle gibi bir bölümdü.
Nakliyeciye, çiftçiye, manava, pazara heryere gitti sırayla. Hepsi kendilerinin bu işten pek kazanmadığını söyledi.
Galiba en çok parayı nakliye sırasında alıyorlardı yanlış hatırlamıyorsam.
-
o programda çiftçinin nasıl sistemli bir biçimde batırıldığı ,bu işten soğutulduğu resmen yapma dediği anlatılıyor
tv lerde şuna destek buna destek diye nara atanların devletin arazisini kiralayıp tarım yapıyorum ayağına tek fide dikmeden tek kazma sallamadan nasıl tarım destekleri aldığı anlatılıyor
sistemin kokmuşluğunu anlatıyor
bu arada tarlada 30 kuruş pazarda 3 lira olan ürünün kim yada kimler tarafından fiyatının bukadar yükseltildiği bilmem kaç bölüm olmasına rağmen hala bulunamamıştır
-
cizik.izlemem gerek kesin
-
içim acıyor abi içim...
Belçika yüzölçümü kadar yerde üretim yok. Bu ne demek ya ?
-
ipucu vereyim. en çok reklam yapan en büyük reklam bütçelerini ayırıyor demektir. 15-20 liraya aldığınız şampuanın üretim meliteyi 3 lira varsa gene iyi. hele parfümler 1 liraya üretilip 30-50 liralara satılıyor. çok kaliteli dediğimiz parfümler de evet hakkaten diğerlerine göre daha kaliteli fakat 250 liraya satılan bir parfümün de maliyeti 10 lira yoktur. işçiler ise asgari ücretle çalışır.
bu oyun nasıl bozulur bilmiyorum.
-
çizik
-
Prometheus bunu yazdı
ipucu vereyim. en çok reklam yapan en büyük reklam bütçelerini ayırıyor demektir. 15-20 liraya aldığınız şampuanın üretim meliteyi 3 lira varsa gene iyi. hele parfümler 1 liraya üretilip 30-50 liralara satılıyor. çok kaliteli dediğimiz parfümler de evet hakkaten diğerlerine göre daha kaliteli fakat 250 liraya satılan bir parfümün de maliyeti 10 lira yoktur. işçiler ise asgari ücretle çalışır.
Sosyalizm.
-
iyi, bugün güzel konular görüyom sitede :D
-
Prometheus bunu yazdı
abi orada markalaşma giriyor işin içine. Algı yönetimi falan fişman. Senelerdir reklam, pazarlama, markalaşma gibi kitaplarda gördüğüm maddelerden birisi yüksek fiyattır mesela.
Yani Channel'in Channel olmasını, Apple'ın Apple olmasını sağlayan etmenlerden birisi yüksek fiyattır.
yada şunda : http://www.idefix.com/kitap/sen-bir-markasin-catherine-kaputa/tanim.asp?sid=OSHJSACNUB3MM5GVFV8I
(ki 2.yi herkese tavsiye ederim) , yazıyordu önemli kurallar. Daralma krualı mesela ; herşeyle uğraşmak yerine, sadece tek bir alana odaklanmak (Google->Arama motoru), yada kelimeyle bağdaşlaştırmak (Volvo >> Güvenli, Mercedes >> Konforlu, BMW >> Sürüş)....
Markalaşana kadar belirli kuralalr var. Sonra kısmen esnetilebilir. bugün Volvo Mercedes'ten çok daha mı sağlam ? Yada Samsung Apple'dan daha mı kötü telefon üretiyor ?
Yada Nokia, LG vs.. Apple ve Samsung'tan 10 kat daha mı kötü telefonüretiyor da marka sıralamasında 70 küsürlerdeler ? http://www.forbes.com/powerful-brands/list/
**
Yani haklısın Channel'e, Apple'a falan marka değeri ödüyoruz.
Fakat burada durum daha başka. Gübre, ilaç, vitamin, mazot, kömür, tohum yurt dışından. Çiftçinin mazot parasının %65'i vergiye gidiyor. İsrail tohumları topraklarımızı zehirliyor vs.. vs..
Yani buradaki olay ; 1 liraya olan patlıcanın 4 liraya satılması. Aracılar, dağıtımcılar kazanıyor. Kapitalizm ve free economy falan eyvallah ama bu ne abicim ? Kontrolsüzlük her yerde, herkes herkese geçiriyor. Yani burada markalaşma yok.
Devletin, eski Türk üreticilerine markalaşma desteği vermesi lazım ama bu apayrı mevzu. Ortada patlıcan deyince akla gelecek bir marka yokken, 4 katı fiyat nedir ? Parayı üretici kazansa ona da eyvallah zaten veriyoruz 4 lirayı.
Fakat parayı kazanan üretici değil, başkasının ürettiğinden para kazanmayı seviyoruz.
Şurada konum vardı bununla ilgili : http://cetinblog.com/83/2013-12-07-turkler-icin-esnaflik-alisveris-uretkenlik-ve-yeni-dunya-duzeni/
**
Bugün adam dükkanda oturup, başkasının ürettiği mala %30-40 koyuyor. Hepsi bu. Sonra diyor ki işle kesat. E olacak tabi. Ben aynı ürünü 3'te 1 fiyatına üreticiden direkt alıyorum.
Artık üretim ve teknoloji ön plana çıktı mesela. Türkiye'deki eski sistem gibi komisyonla ekmek elden su gölden olayı artık bitti. Fakat üretici de kazanamıyor. Yani çok pis bi ikilem arasına girdi sistem
-
ETRoot bunu yazdıPrometheus bunu yazdı
Sosyalizm.
Anarşizm.