İş Yerinde Lisanssız Program Kullanmakla İlgili
-
Bir elektronik firmasının ar-ge'sinde çalışıyorum. İş yerinde boş vaktim çok oluyor ve boş durmayı sevmediğimden aklımdaki projeleri bu boş zamanlarımda yapmaya çalışıyorum. tabii ki iş proje olunca mecburen bazı programları kullanmak zorundayım. Ben pic ve avr programlama ile uğraşıyorum. Bu uğraşlarım ve kullandığım programlar tamamen kişisel, iş yeri ile alakalı değil, öyle olsa bu programların lisanslarını alırlardı.
Bildiğiniz üzere iş yerlerine ani baskınlar oluyor ve bilgisayarlardaki programların lisanslı olup olmadığına bakılıyor, daha önce de birkaç kez gelip kontrol etmişler, yani bu konuda gerçekten bir denetim var.
Ben de bu riske karşı portable yapılmış yani kurulumsuzlaştırılmış programlar kullanıyorum. Bu programları flash belleğe yükledim, oradan çalıştırıyorum ve bir tehlike anında bilgisayardan flashı çıkararak kendimce önlem almaya çalışıyorum.
Konu başlığı aslında "KURULUMSUZ PROGRAMLAR BİLGİSAYARDA BİR UZANTI BIRAKIR MI?" şeklinde olacaktı ama birden aklıma geldi ve everything programıyla basit bir arama yaptım ve gerçekten bilgisayarda bir dosya/klasör uzantısı kaldığını fark ettim.
Şimdi asıl konuya gelelim, diyelim ki bir kontrol oldu ve bu dosya uzantıları bulundu, fakat ortada portable program görünmüyor(flash bellekten çalıştırıldığını anlamayacak kadar da mal değildir sanırım adamlar), flash bellek için üzerimi de arayacak değiller ya.
Bu durumda da bir cezai yaptırım uygulanabilir mi? Çünkü uzantılarda THINSTALL görünüyor.
Ben erken davranıp everything programı ile bu dosya uzantılarını bulup hemen sildim diyelim, yine de bir yerlerde başka uzantılar veya anahtarlar bulunabilir mi? Bulunursa da ortada programın kendisinin bulunması mı gerekir?
Proteus programını kullanıyorum, ucuz bir program da değil. Ayrıca lisanssız program kullanmanın yaptırımı nedir?
(acaba konuyu gizlemeye gerek var mı, bu işle uğraşan adamların aklına kurulumsuz programları da yoklamak geliyor mudur? eşşeğin aklına karpuz kabuğu sokmuş olur muyuz?)
-
Hükümet adamları sonuçta. Ne kadar sıkı bir kontrolden geçirebilirler ki? Yine de takip...
-
Ayazz bunu yazdı
Hükümet adamları sonuçta. Ne kadar sıkı bir kontrolden geçirebilirler ki? Yine de takip...
Hocam ne kadar doğru bilmiyorum ama bir süre önce(belki birkaç ay önce belki de seneler önce birkaç kez gelmişler sormadım orasını) gelmişler ve bilgisayarları tarayan adam savcıymış. Savcı kendisi taramış felan doğruysa tabii adamın savcı olduğu. savcılar anlar mı bu işten ne bileyim :)
antivir-US tarafından 13/Tem/13 20:37 tarihinde düzenlenmiştir -
BSA sanıldığı gibi çat kapı gelmiyor yada ben denk gelmedim.Öncelikle telefon ile iletişime geçip belirli bi tarihe kadar firmada kullanılan programlar,lisansları ve faturalarını beyan etmenizi istiyorlar.eğer sağlıklı ve zamanında bir bildirim yaparsanız firmaya gelmiyorlar fakat şüphenlendikleri bişi olur veya düzgün bir beyan olmaz ise yanlarında polis ve avukatla gelip kontrol yapıyorlar.geldikleri andan itibarende kimsenin makinelere dokunmasını istemiyorlar.
tek tek regedit kayıtlarını inceliceklerini sanmıorum. belirli klasör yolları ve program ekle kaldıra vs.. bakıyorlardır. -
denetim masasinda ki programlarin lisansini isterler. flash disk takiliysa icini kontrol ederler. elinde flash disk gorse tak bir bakalim bile demez.
-
Deloitte firamsı da bu kontrolleri yapıyor,
Denetim masasındaki kurulu proğramların listesini isterler, sora lisansları isterler. tutmayanları ya öde yada kaldırman için süre verirler.
tavsiyem kaçak yazılım kullanmamamn portable de olsa bulurlar çünki adamlarda script var çalışıtıyorlar. ne var ne yok ortaya çıkıyor.
networkten buluyorlar
-
usta ne uğraşıyosun kur Oracle Virtualbox'a xp, keyfine bak ?
VDI dosyalarını da arayacak halleri yok ya.
ha işimi şansa bırakmam diyorsan VDI dosyasını usb hdd'de tutarsın :)
-
iş yerini bilmemde taskıldığım internet cafeye belediye ve ibb düzenli kontrole geliyordu
cafede lisanslı olan tek şey handy cafeydi (beleş die xd)
hiç bi ceza yemedi çünkü bakmıyorlar neyle sorumlularsa ona bakıyorlar sadece
ellerinde 1 a4 üzerinte
tuvalet
aydınlatma
mutfak
kamera
falan yazıo bakılacaklar listeesi tamam olanlara tik atıyo olmayanlar için bi dakine yaptır diyor ve gidiyorlar
-
hocam şöyle bi çözüm önereyim.
evdeki bilgilsayarına uzak masaüstü ile bağlan (bilgisayarına bir server kur oradan windowsun kendi uzak masaüstü bağlantı aracını kullanabilirsin, server kur dememin sebebi birden fazla kişi bağlanacaksa, eğer sadece sen kullanacaksan normal windows yeterlidir) ve bağlantı sağladıktan sonra programını öyle çalıştır. kontrole gelseler dahi, programlar firma bilgisayarında olmayacağı için sıkıntı olmayacaktır.. bu yöntemi bizim hoca anlatmıştı üniversitede. hatta çoklu lisans isteyen yerlerde, yazılımı servera kurup, o servera ağ içindeki herkesin bağlanılmasına olanarak vererek tek lisans ile programı çok kişnin kullanılabileceğini anlatmıştı.. yararlı bilgi
-
makinada uzantı-dosya kaldı diye ceza vereceklerini sanmam.
bu dosyalara ait program nerede diye sorsalar bile, deneme sürümünü yükledim, işime yaramayınca kaldırdım dersin olur biter. neden bu klasörleri temizlemedin diye soracak halleri yok ya :)
-
eyvallah beyler allah razı olsun
Ben bazen kendi bilgisayarımı da götürüyorum gerek projelerimle kendi bilgisayarım üzerinden çalışmak için, gerekse beleş internet için. Peki benim laptop orada görülse ona da bakarlar mı? kendi bilgisayarımı nasıl koruyabilirim? kendi bilgisayarımda findowstan başka orijinal bişey yok çünkü :)
Bir de şöyle bişey düşündüm;
bir bilgisayarda iki HDD olacak ve bu her iki HDD de de ayrı işlem sistemi yüklü olacak, basit bir uzaktan kumanda ile sadece power kabloları devreye alınacak veya devreden çıkarılacak ve bilgisayar hangi işletim sistemi kullanılacaksa ona göre çalıştırılacak, data kabloları yine takılı olacak(elektronikçiyim uzaktan kumanda yapmak benim için basit) sadece bir resetle HDD değiştirilmiş gibi bişey olacak. Bu durumda HDD enerji almasa bile sadece data kablosunun takılı olduğunu yani ikinci bir HDD nin olduğunu anlayabilirler mi?
Ayrıca işe sadece yazılım olarak mı bakarlar, kasanın içinde böyle bir düzenek olma ihtimalini düşünürler mi ve kontrol etme ihtimalleri var mı?
edit
ben yazarkene bir kaç cevap daha gelmiş.
antivir-US tarafından 13/Tem/13 21:41 tarihinde düzenlenmiştir