




İşimize Yarayacak Ufak Bilgiler (Hukuksal)
-
Hangi bölümde okursanız okuyun, herkese hukuk dersi verilmesi taraftarıyım. Özellikle iş hukuku ve temel hukuk. Maalesef henüz yok ve burada hukuçu arkadaşlarda vardır. Onlar yardım edebilir.
(Biliyorum her ne kadar hukuksuz bir hukuk devleti olsakta, bazı şeyleri bilmemizde yarar var)
Örneğin ;
- yolda giderken polis durdurup kimlik sorabilir mi ?
Kimlik sorduğunda , üst araması yapmak istediğinde (sanıyorum) mahkeme kararı gibi birşey olması gerek ?
Bunu sorabilir miyiz ? Sorarsak, kağıt parçası gösterirlerse nereden anlayacağız neyin ne olduğunu ?
Polis kimliğini sorabilir miyiz ? Gösterip hemen çekebilirler mi ? (malum isim falan okumak için)- Gözaltına alındığımızda haklarımız nelerdir ? (Yanlış olabilir , benim bildiğim avukat gelene kadar hiçbirşey yapmadan durabiliriz [sorgu/imza vs..]).
---------
vs.. vs..
Bir hakim tanıdığımız vardı, savcı ile tartışmışlar. O sırada savcı , hakime benimle dalaşma demiş. Bu söz yüzünden dava açtı ve kazandı. Savcı tazminat ödemişti. NEDEN ? Çünkü dalaşmak, köpeklerin yaptığı birşeymiş.
Böyle ufak, ilginç bilgiler ile daha bilinçli hale gelebiliriz. Bildiklerimizi yazalım, avukatlar doğru ve yanlışları düzeltebilir.
-
Düzenleme vs.. için aldım
-
Polis ile ilgili örneğine cevap vermiş olayım.
Polis yolda yürürken şüphelenirse seni durdurup kimlik kontrolü yapabilir. Polis sivil ise sende ona kimlik sorabilirsin. Hatta o kimlik göstermeden sen göstermezsin. O polis resmi üniformalı polis ise ona kimlik sormamalısın. Ancak ahte polis olduğundan şüphelenirsen sorarsın, göstermek zorunda. Onuda ekip aracı yoksa yanında sorman daha doğru olur. ekip aracı varsa zaten adamın polis olduğu belli.
Seni çeviren polis şüpheli görürse üst araması yapabilir. Bu yüzden sivil polislere kimlik sor. Çünkü bazı uyanıklar sivil polis olduğunu söyleyip üst araması yapıyor ve milletin cep telefonunu parasını falan gasp edebiliyor.
Yunus polisler diğer polislere göre biraz daha fazla yetkilidir. Onlara direnme. Kimlik sormana gerek yok. Motorlu ve üniformalıdır zaten. yolda aracınla giderken seni durdurup araç ve üst araması yapabilirler.
Eklemek istediğim hukuki birşeyler var. Onları sonraki mesajımda yazarım. (iş hukuku)
-
Göz Altına alındıktan sonra engeç 24 Saat içerisinde Savcıya götürmek zorundadırlar. savcı ya bırakın yada tutuklayın der. Savcı Ek süre verirse Gözaltı süreleri 4 günden fazla olamaz,Avukat İsteme hakkın var, avukatın gelmeden ifade ve sorguya çekilemezsin direnmelisin,işkence ve baskı yaparak kimse senin ifadeni alamaz. ifade hür alınır.
Yasadışı yollardan edinilen bilgi ve tanıklar, mahkeme huzurunda Geçersizdir. örneğin yasadışı dinleme v.s
neyle suçlandığını bilmek zorundasın ve söylemek zorundadırlar.
Göz altında aile bilgileri çalıştığın yer v.s yani geçmişinle ilgili konuşma. neyle suçlanıyorsun onun savunmasını yap.
Önce Verilen soruları dinle. sonra konusmama hakkını kullan.Polislerle Laubali olma , sohbet etme. Gayet Ciddi ol.
-
Bilişim Forumu olduğumuz için şunu paylaşayım, Polis Bilgisayarınızı Götüremez buna yasal hakkı yok. Sadece kopyalayabilir.
Eğer götürmeye kalkarsa Bunu ona söyleyin. ısrarla götürüyorsa, Savcıya şikayet edin.
Kapalı mekanlarda , yani ev v.s için Gündüz Arama yapmak zorundadırlar
Güneşin doğumundan 1 saat önce ile batışından 1 saat sonra arasında arama yapılabilir,Tv'den Hatırlarsanız Şafak baskınları Meşhurdur Emniyetin.
Polis kapınızı çaldığınıda arama kararında adres, saat ve suç kontrol edin. Aramada Avukat, savcı, muhtar ya da iki komşu bulunması gerekiyor. arama işlemine hemen başlatmayın, eğer avukatınız 15 dakika içinde gelecek derseniz beklemek zorundadır kolluk kuvvetleri. Galoş giymelerini isteyin ya da ayakkabılarını çıkarn deyin. İstedikleri zaman istedikleri odayı da arayamazlar
Kanunlar Çerçevesinde Polisin Bir yetkisi yok. Yetki Savcıda.
mehmetcan tarafından 22/Haz/13 11:13 tarihinde düzenlenmiştir -
Kesinlikle katılıyorum özellikle iş hukuku konusunda.
-
2259 polisin salahiyet kanununa göre kolluk kuvveti sana kimlik sorabilir.. kanunda belirtilen hallerde üst araması yapabilir. ( sanırım buraya kadar hem fikiriz. )
Sivil ve resmi polise kimliğini sorabilirsiniz.. göstermek zorundadır.. Ama inatlaşmayınız.
resmi poliste ; üstümüzde ki üniforma boya tulumumu veya altımızda ki araba at arabası mı gibi tepkiler alabilirsiniz.
sivilde ; ben ayakkabı boyacısıyım vb gibi serzenişte bulunabilirler..
evet kimliği alıp inceleyebilirsin.. ( karşindaki elemanada bağlı )
hakların sayılır, avukatın gelmeden konuşmazsın. vs vs
kendi anlattıklarını ve anlattığını tastik ettikten sonra imzalamanda vs sorun yok.
-
kimlik sorabilir yetkisi var göstermek zorundasın zorluk çıkartmamalısın bu konuda gbt yapabilir
ortada bariz belli bir suç yada suç oluşmasının önleyecek herhangi bir dururm yoksa üst aramasını kafasına göre mahkeme ve savcılık kararı olmadan yapamaz bunun unutmayın bazıları cüzdanınızızn içine vs bakıyor yok arabayı durdurup arıyor torpido vs bu yasaktır bu kesinlikle yasal değil özelindir cüzdanın senin
ancak korumakla görevli olduğ utesis bina vs yerlerde pvsk den aldığı yetkiyle üst araması yapabilir bunun unutmayın
kimliğini her türlü koşulda sorabilirsin ister resmi olsun ister sivil her koşulda göstermek zorunda...bunlarar aykırı hareket eden polislerle münakaşa yada kavgaya girmeyin gerek yokhaklıyken hasksız duruma düşmeye gerek yok
SeRDaR tarafından 22/Haz/13 15:27 tarihinde düzenlenmiştir
mümkün olduğunca ekip arabasının plakasını ve yaka numarasının vs almaya çalışın ezberleyin aonra hiç üşenmeden en yakın savcılığa gidip şikayetnizi bildirin
ayrıca egm nin sitesinde insan hakları ihlali bölümünden şikayet de edebilirsiniz, oda yetmezse bimerdende durumu bildirebilirsiniz
oda yeterli gelmezse meclis insan hakları komisyonuna TBMM nin siteniden ulaşıp mail mesaj atabilirsiniz
şikayetçi olmaktan korkmayın bunlar şikayet edildikçe düzelicek şeylerdir bu adma bir kere bu yüzden soruşturma geçirse bir daha yapmaz böyle şeyler bunun yakın arkaşlarıda duyunca aman başım ağrımasın diye yapmayacaktır bu tür hukuk dışı hareketler... -
birisine terbiyesiz adam derseniz bu suçtur ve ceza alırsınız.
ama adama bu yaptığın terbiyesizlik derseniz herhangi bir suç işlemiş olmazsınız.
Çünkü; ilkinde adamın şahsına hakaret var ikincisinde adamın yaptığı eyleme söz söylüyorsunuz...
nolanded tarafından 22/Haz/13 15:27 tarihinde düzenlenmiştir -
sanki ülkede hukuk var amk da...
bilsek ne olacak... -
Göz altına alındığın zaman söyleyeceklerini 3 kere düşün. Evet 3 kere düşünmen lazım. Bu bile yetmeyebilir. Çünkü polis seni manipüle edebilir. Korkarsan, korktuğunu hissediyorsan kesinlikle söyleyeceklerini 10 kere düşünmen lazım. Hata yapma olasılığın %90. Sorguda kendinden çok emin cevaplar verme. Çok da korkma. Ciddi cevaplar ver. Yani senin salak olmadığını anlamaları gerek yoksa üstüne gelirler. Polislerin bazı konuşturma taktikleri oluyor. Onlara direnemezsin. Hemde beni dövdüler de diyemezsin. Mesela aletini çıkarıp joplasalar napacaksın? Darp raporumu alacaksın? Böyle durumlarda savcı karşısında baskı altında ifade verdiğini söyleyeceksin.