folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Kantar Tartım Farkları Neden Kaynaklanır Ve Çözüm



Kantar Tartım Farkları Neden Kaynaklanır Ve Çözüm

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2010
    Erkek

    Beyler/bayanlar olay şu ki bize düzenli aralıklarla malzemeler geliyor. ama tartım fişleri kafamı kurcalıyor. çok farklılık var.

    Firma TIR'ı kendi kantarında boşken tartıyor. Yükleyip tekrar tartıyor ve tartım fişleri ile beraber buraya geliyor. kantar ile yükleme mesafesini bilmiyorum.

    Biz Gelen TIR'ı kendi kantarımızda tartıyoruz. Hemen boşaltıp tekrar tartıyoruz (şöfor hariç). Kantar ile boşaltım yeri mesafe 30-40 metre kadar.

    Örneğin farklılıklardan bazıları.

    1-bugünkü bir ölçümde TIR firmadan 48640KG toplam ağırlık ile yola çıkmış. Burada tartılmış yine 48640KG gelmiş. 

    Bu adam yolda mazot almadıysa yüklü ağırlık daha düşük olması lazım. Mazot aldıysa nasıl denk gelmiş böyle.

    2-İki kantar arasındaki ölçüm farkı 300 KG ı geçmesi normal bir durum mudur? TIRlar ortalama 25-26-27 TON yük ile geliyor. %1,1 gibi bir değere denk geliyor ki bence büyük bir rakam. (Hepsinde değil)

    Firmada ölçülürken şöfor dahil olsa burada şöfor hariç olsa ortalama 100 kg fark eder. İki kantar arasında yüklü yüksüz tartımlar arasında TIR 3 litre mazot yaksa bile bu farkı kapatmak imkansız. Mazot yoğunluğu 0,84 olduğuna göre 0,84x3=2,52 KG yapar.

    3-Ödeme firmanın ölçümüne göre yapılıyor. Bizim kantarın fazla ölçtüğünü daha görmedim. Yani her seferinde TIR başına ortalama 5-30 TL fazladan ödeme yapılıyor. excell de bir tablo yaptım sürekli rakamlar büyümeye başladı.

    4-Rakım, rüzgar, hava basıncı, yağmur vs bu kadar fark yaratır mı?

    Böyle bir durum söz konusu kantarlar arasındaki fark neden kaynaklanabilir ve nasıl düzeltebiliriz?

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    ağırlık çok 50-100 kg şaşırması normal

    ama 1ton fark varsa bi taraf bi tarafı zikiyor demektir.dikkatli olmak lazım


    Minimalist Değilim Tembelim
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ağustos/2006
    Erkek

    Firmadan tır yola çıkarken şoförün yanına bir personel koy, şoföre eşlik etsin ve size gelince tekrar ölçüm yap. Bakalım yine bahsettiğin olaylarla karşılaşıyor musun. Karşılaşırsan yanlış hesap yapıyorsun. Karşılaşmıyorsan eğer daha öncesinde 3 kağıt çeviriyorlar demektir.


    Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    taekwondo
    taekwondo's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Mayıs/2008
    Erkek

    Firma TIR'ı kendi kantarında boşken tartıyor. Yükleyip tekrar tartıyor ve tartım fişleri ile beraber buraya geliyor. kantar ile yükleme mesafesini bilmiyorum.

    tır boşken zuladaki ağırlığı ile 200 kg (zulası100kg) ve deposu boş tabiki yükü sarmaya giderken zulayı attı 1000 kg yük sardı ölçüldü 1100kg geldi

    1000kg yükün 100kg'ı yolda çalındı kaldı 900kg tır zulası hariç 100kg net ağırlığı idi yolda şoför dediki 100kg çaldım 100lt yakıt alim :) net yük 900 dü, net tır 100 dü eksilen zula yerine 100 mazot alındı =1100 dengeler tamam :) tır geldi ölçtün dolu 1100 boş tarttın 200 sıkıntı yok 

    lakin zula ile aldığı mazotu tutturamayanda eksik çıkar şoföre matematiğin zayıfmış diye takılmaktan başka çare kalmıyor  vs  yada 50 100 den birşey olmaz da deniliyor olabilir 

    çözüm; geldiği yerde boş tartılırken mazot deposuna metreye benzer bi çubukla depodaki mazot sevyesi ölçülür bide sizin orda ölçülür sevye fazlaysa  mazot almış aldığı mazot miktarını düşüp net agırlığa ulaşmak gerek düşükse net ağırlığa ekleyip ordaki ağırlıkla sizdeki ağırlığa ulaşmak gerek

    1-bugünkü bir ölçümde TIR firmadan 48640KG toplam ağırlık ile yola çıkmış. Burada tartılmış yine 48640KG gelmiş. bu söylediğin yukardaki ihtimali şiddetle güçlendiriyor

    taşınan yük nedir ? söylermisin karşı firmamımı çalıyor kamyoncumu ?

    karşı firmaya ziyarete gittiğinizde otobilinizi kendi kantarınızda tartın birde orda tartın depo ful ken zaman zaman  

    50-100 kg fark malzeme çok değerli değilse olağan farklardır bunu karşı firmaya bildirip miktar farkı isteyip tepkisini ölçebilirisin

    kolaygelsin mal alırken kazanılır dikkat etmekte fayda var 

     

    taekwondo tarafından 13/Eki/14 20:28 tarihinde düzenlenmiştir

    Belamı bulmusum bulduqum kadar..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Eylül/2005
    Erkek

    Muhurleyin mazot ile kasa kapaklarini


    İmzalamazsam ne olcak?
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2010
    Erkek

    Hocam öyle herkesin işine yarayacak bir şey değil ki. Katı Halde 1 er tonluk torbalar ile geliyor.

    samaccc

    hocam ben 100 kg a kadar ses çıkarmıyorum zaten ama daha yüksek çıktığında işler değişiyor. Bir keresinde bizimkiler 1 tonluk eksik-fazla çıkardılar. onu da düzelttik. Tartmadan indirmiş indirdiğini diğer TIRa koymuş haliyle birisi 1 TON fazla diğeri biri ton az geldi ama durumu çözdük. Sıkıntı olmadı. Böyle ufak ufak biriktiği zaman rakam büyüyor. Herhangi bir şikayet veya Sayıştay denetiminde farkedilse ilk bize soracaklar.

    mfatihbodur

    Malesef hocam hangi birinin yanına adam koyacaksın her gün 2-3 tane TIR geliyor.

    taekwondo

    hocam kamyoncunun bir işine yarayacağını hiç sanmıyorum öyle her yerde kullanılan bir şey değil ki. Ancak fabrikadan eksik koyuyor olabilirler. Zaten Müdür gelsin gündeme getireceğim. Başka bir yerde de arkadaşım teslim alıyor orada da neredeyse bire bir ölçüyor.

    3516 Nolu Ölçüler ve Ayar Kanunu varmış.

    Bir de bu yasaya bağlı yönetmelik buldum.

    http://www.kecioren.bel.tr/images/files/2421fcb1263b9530df88f7f002e78ea5_kecioren_belediyesi_436.pdf

    Liquid

    bilmiyorum ki mühür olayı nasıl olur/oluyor.

     

    Az önce konuyu bir arkadaşıma anlattım onunda sanayi bakanlığından bir arkadaşı varmış aradık 2 yılda bir muayene varmış. Bizimki garanti kapsamında olduğundan firma ile iletişime geçecekmişiz. 15 tonluk ve 30 tonluk malzemeler ile deney yapıp yeniden ayar vermeleri gerekiyormuş. Yol haritasını belirledim sayılır.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    taekwondo
    taekwondo's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Mayıs/2008
    Erkek

    evet kantarlar denetime tabidir  Ocak ayının başından Şubat ayının son gününe kadar, bulunduğunuz ilin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat etmeniz gerekmektedir.Ekipleri tarafından takip edilir ama zaman zamanda test etmek gerek mal devlete satılıosa illaki orda bi katakulli vardır tespit ettiğin farkları bir üst yetkiliye bildirmekten başka çare kalmıyor 

     

    taekwondo tarafından 13/Eki/14 20:23 tarihinde düzenlenmiştir

    Belamı bulmusum bulduqum kadar..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2010
    Erkek

    Evet hocam devlete alınıyor. Yaklaşık hesapla işte ne kadar para döndüğünü (5 le carp) ve düzeltilmez ise ne kadar fazladan ödeme yapılacağını.

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Kasım/2007
    Erkek

    Hacı bilim,sanayi ve teknoloji il müdürlüğüne yaptırmak zorunda olduğunuz muayenesi var. (2 Yılda bir)

    Kantar yeni kurulmadıysa(Son 2yıl içinde) ve siz muayenesini yaptırmadıysanız çok pis öpebilirler. (Güzel cezaları var hatırladığım kadarıyla)

    Sen dolu tartımı yazmışsın, boşları tartmıyor musunuz??? Dolu-Boş tartımları arasındaki net değerlerde farklılık var mı onu teyit etmen gerekir.

    Anlattıklarından anladığım kadarıyla 1 tona kadar falan yanlış tartıyorsa yükü algılayan loadcell denilen sensörlerden biri ya da birkaçı bozuk, ya da bağlantıları yanlış yapılandırılmış.

    Yok ufak tefek farklar varsa 50-100 kg gibi yine bağlantı kutusundan ve indikatörden ince ayar yapmak gerekir.

    Oralarda da mühür bulunur dikkat cezası vardır. Onarım-ayar yaptırmak istersen de İl bilim sanayi ve teknoloji müdürlüğünün yetkili(lisanslı) kıldığı firmalara yaptırmak zorundasın. Bu firmalara değil de yetkisiz yerlere yaptırırsan yine öperler haberin olsun.

     

    Not: Kantarınızın değerlerini yakında var olan başka bir kantarla karşılaştırın. NET değerler arası max 20-40 kg fark olmalı daha fazlaysa sıkıntılı.

    AnaMuhalefet tarafından 13/Eki/14 19:21 tarihinde düzenlenmiştir

    Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek
    taekwondo bunu yazdı

    Firma TIR'ı kendi kantarında boşken tartıyor. Yükleyip tekrar tartıyor ve tartım fişleri ile beraber buraya geliyor. kantar ile yükleme mesafesini bilmiyorum.

    tır boşken zuladaki ağırlığı ile 200 kg (zulası100kg) ve deposu boş tabiki yükü sarmaya giderken zulayı attı 1000 kg yuk sardı ölçüldü 1100kg geldi

    1000kg yükün 100kg yolda çalındı kaldı 900kg tır zulası hariç 100kg net ağırlığı idi yolda şoför dediki 100kg çaldım 100lt yakıt alim :) net yuk 900 dü net tır 100 dü eksilen zula yerine 100 mazot alındı =1100 dengeler tamam :) tır geldi ölçtün dolu 1100 boş tarttın 200 sıkıntı yok 

    lakin zula ile aldı mazotu tutturamayanda eksik çıkar şoföre matematin zayıfmış die takılmaktan başka çare kalmıyor  vs  yada 50 100 den bişe olmaz da deniliyor olabilir 

    çözüm; geldi yerde boş tartılırken mazot deposuna metreye benzer bi cubukla depodaki mazot sevyesi ölçülür bide sizin orda ölçülür sevye fazlaysa  mazot almış aldı mazot miktarını düşüp net agırlığa ulaşmak gerek düşükse net ağırlığa ekleyip ordaki ağırlıkla sizdeki ağırlığa ulaşmak gerek

    1-bugünkü bir ölçümde TIR firmadan 48640KG toplam ağırlık ile yola çıkmış. Burada tartılmış yine 48640KG gelmiş. bu söyledğin yukardaki ihtimali şiddetle güçlendiriyor

    taşınan yük nedir ? sölermisin karşı firmamımı çalıyor kamyoncumu ?

    karşı firmaya ziyarete gittiğinizde otobilinizi kendi kantarınızda tartın birde orda tartın depo ful ken zaman zaman  

    50-100 kg fark malzeme çok değerli değilse olağan farklardır bunu karşı firmaya bildirip miktar farkı isteyip tepkisini ölçebilirisin

    kolaygelsin mal alırken kazanılır dikkat temkete fayda var 

     

    Türkçenin maaşallah anasını sikmişsin hocam bravo ... Hepsi tamam da temkete nedir diye düşünürken farkettim etmekteymiş baya bi zorlandım anlamakta cidden helal olsun.


    iyibu! yeniden..
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    imlegend
    imlegend's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2010
    Erkek

    Bu hafta bütün ölçümlerde bende bulunacağım yarından itibaren başlıyorum. Müdür izinden gelsin sonrasında bahsettiğiniz merciilere veya garanti kapsamında düzelteceğiz.

    Anlamadığım ise daha bu görevdeki ekibe dahil olalı 1 ay olmadı ben uyandım çözüm arıyorum. Amk benden önce 1 sene kadar bütün yanlış mı hesapladılar şimdi.

     

     

    Iki farklı yerde net fark 300 kg'a kadar nasıl olur. Bu su değil ki buharlaşsın toz değil ki uçuşsun. Bariz birinde hata var. Muhtemelen bizimkinde. Çünkü başka bir yerde de nerdeyse kafa kafaya denk geliyor. Aslında yakınlarda inşaatlar var oralarda bir ağırlık kontrolü yapılabilir ve karşılaştırılabilir. Not olarak buraya eklemiş olayım.

     

     

    @taekwando

     

    Yeni farkettim de resmen matematik problemi çözmüşsün.

Toplam Hit: 4738 Toplam Mesaj: 18