Kpss İptal Edilirmi?
-
baron_27 bunu yazdı:
-----------------------------
yakayı kurtarmaya çalışıyor, çünkü kendisini savcılığa vermişler. bence kesin kopya var. çünkü nekadar çalışılırsa çalışılsın o sınavda 120 de 120 yapmak imkansızdır. çünkü ztn. sorular elemek için çeldirici hazırlarınıyor. yanlışın olmasa olur. giren bilir.
71 alana kadar anlımın damarı çatladı :S hiçbirişe yaramıyor :S
-----------------------------10 yıldır kimse full çekememiş ama nedense bu sene 350 kişi full çekiyo
-
İnsanların bu kurumlara güveni iyice azalacak artık.Birde aptal aptal savunma yapanlar yok mu kesin değil,olabilir gibisinden.Halkta tepkisiz.Çocuklarını bu hırsızlara mı emanet edecekler?
-
buda yeni bomba..
2010 KPSS’den Eğitim Bilimleri bölümünde 120 tam net yapan adayların çoğu dershane veya özel okul öğretmeni çıktı. Bu sonuç skandal bir iddiaya neden oldu. Buna göre ihtiyaç fazlası öğretmenlerin sınav sonuçları ÖSYM’de değerlendirilirken netleri yükseltildi.
2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) üzerindeki şaibeler bitmek bilmiyor. Sınavda Eğitim Bilimleri bölümünden 120 tam net yapan 350 kişinin birçoğu dershane veya özel okul öğretmeni çıktı. Ortaya çıkan sonuç, skandal bir iddiaya neden oldu. Buna göre bazı özel dershane ve okullarda çalışan ihtiyaç fazlası öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı’na geçmeleri için, sınavın değerlendirme sahfasında optik okuyucular ile oynanarak bu kişilerin netleri yükseltildi.
Kayseri Özel Yelkenoğlu Lisesi Müdür Yardımcısı Bahadır Yolaçan ve tarih öğretmeni eşi Reyhan Yolaçan, Sakarya Anafen Dershanesi’nden Matematik Öğretmeni Levent Çelebi ve felsefe öğretmeni eşi Seher Çelebi, Diyarbakır’dan Matematik öğretmeni İdris Çiftçi ve eşi Nil İlköğretim Okulu İngilizce Öğretmeni Ayşegül Çiftçi ve Kahramanmaraş Birey Dershanesi’nden İngilizce öğretmeni İlhan Güler. Hepsi de özel dershanelerde veya okullarda öğretmen olarak çalışıyor. Kendilerini ilk aradığımızda sorularımızı yanıtlamaktan çekindiler. Ancak ısrarımız üzerine sorularımıza yanıtladılar.
Sakarya’da Anafen dershanesinde matematik öğretmeni olan Levent Çelebi ve yine aynı dershane de felsefe grubu öğretmeni olan eşi Seher Çelebi de sınavın Eğitim Bilimleri bölümünden 120 net yaparak tam puan aldılar. Oysa Levent Çelebi 2009 yılında girdiği KPSS’de aynı bölümden 35 yalnış yaparak sınavda toplam 80 puan almıştı. Eşi Seher Çelebi ise geçen yıl Eğitim Bilimlerini boş bırakarak sınavda toplam 70 puan almıştı. Bu yıl ise Eğitim Bilimleri bölümünden 120 net yapan Levent Çelebi 99.4 ve eşi Seher Çelebi ise 97.5 puan aldı.
1500 lira harcadım
Sınavda kopya çekmediğini söyleyen Levent Çelebi, kopya çektikleri idialarını yalanlayarak şunları söyledi, “Söylentiler asılsız. Ben ve eşim 5 ayrı kaynaktan KPSS’ye hazırlandık. İzin günüm de bile ders çalıştık. 1500 TL para harcadım çalışma kitaplarına. Şimdi de çıkmış kopya çektiğimizi iddia ediyorlar. İddialar tamamen asılsız. Hakkımızda çıkan söylentilerle ilgili, bu söylentileri yayan internet sitelerine dava açacağım.” Öte yandan Eğitim Bilimleri testinde 120 net yapan diğer adaylar da dikkat çekti. Diyarbakır’dan matematik öğretmeni İdris Çiftçi eşi İngilizce öğretmeni Ayşegül Çiftçi ile beraber bu kişiler arasında yer aldı. Ayşegül Çiftçi Diyarbakır’da 3 yıl önce küçük kız öğrencilerin türbanla okula gitmesiyle tartışma yaratan Nil İlköğretim Okulu’nda çalışıyor.
Savcılık soruşturuyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS’de “kopya çekildiği ve soruların çalındığı” iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili olarak soruşturma başlatırken Türk-Eğitim Sen de, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “KPSS’nin iptali konuşulurken 30 bin öğretmenin atamasını nasıl yaparsınız? Sınavda evli 10 çiftin 120 net yaptığı ortaya çıktı. Uzmanların bile doğruluğu konusunda hemfikir olmadığı soruların bulunduğu bir sınavda 120’de 120 yapmak tesadüfle açıklanamaz” dedi.
“Dava açacağız”
KPSS’de tam puan alan iki memur adayıyla da görüştük işte açıklamaları:
İdris Çiftçi, “Şu an çalışmıyorum. Öğretmenliğe başlayalı 4 yıl oldu. Matematik öğretmeniyim. Eşim Ayşegül Çiftçi ise ingilizce öğretmeni ve 3 yıldır öğretmenlik yapıyor. Eşim Özel Nil İlköğretim Okulu’nda görev yapıyor. KPSS sınavına girdiğimiz doğru. Sıradan bir puan aldık neden böyle bir sıkıntı oluştuğunu analayamadık. Sınavda kopya çekildiği doğru olabilir fakat bütün eşler kopya çekti diye bir genelleme yapılması çok yalnış. İnternet sitelerinde adımızın dolaşması hiç hoş değil. Mahkemeye başvurmayı düşünüyorum.”
İlhan Güler / Birey Dershanesi
“KPSS de yüksek puan elde ettim. Bu doğrudur. Fakat kopya gibi asılsız iddalar beni çok üzüyor. Böyle birşeyin olması imkansız. Şu anda Kahramanmaraş’ta bir dersanede ingilizce öğretmenliği yapmaktayım.“
Çelebi çiftinin 2009 sınavı başarısız
Seher (üstte) ve Levent Çelebi çifti 2009 yılında da KPSS sınavına girdiklerini söylüyor. Ancak o sınavda tam puan almak mümkün olmamış. Levent Çelebi’nin tam 35 yanlışı çıkmış. -
eyleme çıkalım a.q
-
-
wking bunu yazdı:
-----------------------------
@mrphs Kusura bakma da çok merak ettim, imza kime?
-----------------------------hababamı izlemedinmi :D
-
DJ_Alper bunu yazdı:
-----------------------------
wking bunu yazdı:
-----------------------------
@mrphs Kusura bakma da çok merak ettim, imza kime?
-----------------------------hababamı izlemedinmi :D
-----------------------------Tabii ki de 123907123713 kere izledim ama öyle bir söz dizisi yok aklımda :D
-
wking bunu yazdı:
-----------------------------@mrphs Kusura bakma da çok merak ettim, imza kime?
-----------------------------hocam hababamdaki çalıskan ahmetin sözü. hababam köy okuluna yardım diye bazı sigara poster vs. yollamaya kalkınca patlıyo çalışkan ahmet :)
-
Yarımağan: Şevkim kırıldı, ayrılacağım
Yarımağan, KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu.
ANKARA (A.A) - ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KPSS'ye yönelik iddiaları değerlendirirken, bazı güçlerin kurum üzerinde ''bilek güreşi'' yaptıkları belirterek, ''Soruşturma yapacaklarsa yapsınlar. Meclis de yapsın, Cumhurbaşkanlığı da yapsın. Bizim kurumsal olarak hiçbir kusurumuz olmadığı kanaatindeyim. Biz görevimizi yaptık, fazlasıyla yaptık, yapıyoruz. Bir suç varsa onu da çıkarsınlar ortaya'' dedi.
Yarımağan, KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu.
YÖK Denetleme Kurulu'nun konuya ilişkin soruşturma yapmak üzere görevlendirildiğini ancak henüz ÖSYM'ye gelmediklerini söyleyen Yarımağan, ''Herhalde önce bizim burada yapacaklar. Onlar tabii bizlerle görüşebilirler, öğretmenlerle görüşebilirler soruları hazırlayanlarla görüşebilirler ama onların adayları çağırma yetkileri yok. Onların da bizim de yok'' diye konuştu.
YÖK Başkanı veya üyelerle bu konuda yeniden toplantı yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine Yarımağan, zaman zaman telefonla görüştüklerini ifade etti.
-''HERŞEY NORMAL GİTTİ''-
Yüksek puan alan adayların bilgilerini araştırdığını, soruları hazırlayan hocalarla da görüştüğünü yineleyen Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Benim yapabileceğim başka birşey yok. Biz elimizdeki belgeleri inceleyebiliriz ancak. Onun ötesinde, zaten bir olay olsa bütün sınav salonlarında tutanaklar tutuluyor. Bütün sınav merkezi yöneticilikleri, bir olay olsa bize rapor olarak yazıyorlar. Matbaada sorular basılırken bizim elemanlarımız 24 saat orada da nöbet tutuyor, jandarmayla birlikte. Bütün bu olaylar sırasında bize intikal etmiş hiçbir şey yok. Tuhaf bir olay, başka birşey olmamış. Artı bilgisayar kayıtları, cevap kağıtları, adayların bilgilerini araştırdık. Yapabileceğimiz bundan ibaret. Bizdeki bilgilerde bir anormallik yok.''
Sınav evrakı sınav merkezlerine gittikten sonra birşey olma olasılığı bulunup bulunmadığı konusunda Yarımağan, şunları söyledi:
''Orada da bir ihtimal vermiyorum. Çünkü 81 merkezde bu sınav yapılıyor. 81 merkeze kapalı kasa kamyonla polis nezaretinde gidiyor ve orada soruların saklandığı odaların önünde nöbet tutmak üzere biz Ankara'dan her ile iki kişi gönderiyoruz. Sınav evrakının bulunduğu odanın kapısı kilitleniyor, mühürleniyor ve 24 saat kapının önünde bizim Ankara'dan gönderdiğimiz ve buna ek olarak yerel görevliler bekliyor. Bizim bütün sınavlarımızda bu olur. Bu konuda bir ihlal olduğu, bir olay olduğuna ilişkin de bize hiçbir şey intikal etmedi. Herşey normal gitti.''
''Siz bilim adamı kimliğinizle elinizdeki verileri inceleyip buna göre vardığınız sonucu söylüyorsunuz ama iddiaların bir başka boyutları da var. Bir karı-koca aynı sınavda 120 net çıkarabilir mi, geçen yıl çok düşük puan almış adaylar bu yıl nasıl yüksek puan alabiliyor?'' sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi:
''Ben ne kesin olmuştur diyebilirim, ne de kesin olmamıştır diyebilirim. Ama benim elimdeki veriler, bana intikal eden bilgiler, bizim aldığımız önlemlerde bir anormallik yok. Bunu söylüyorum ama kesin birşey olmamıştır diyebilmem de mümkün değil. Ben zaten onun için diyorum ki eğer olmuşsa bunu savcılık ortaya çıkarır. Eğer organize bir olay olmuşsa, organize bir suç örgütü varsa buna kimler katıldı hiç bilemem. Tamamen hayali konuşuyorum. Bunu ben ortaya çıkaramam. Ama ben şunu söyleyebiliyorum, bizim burada, sınav evrakı ÖSYM'ye geldikten sonra yapılan değerlendirmede bir anormallik olmadığını ben belgelerle görüyorum. Bizim burada olmamıştır. Bilgisayar kayıtlarımız doğrudur, değerlendirmemiz doğrudur.''
-''KİM GELİYORSA GELSİN DENETLESİN''-
KPSS ile ilgili iddiaların ardından kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, soru önergeleri verildiği ve Meclis araştırması istendiğinin anımsatılması üzerine Yarımağan şunları söyledi:
''Ben kim gelecekse gelsin istiyorum. YÖK, Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu, onlar da gelsin, savcı da gelsin. Kim geliyorsa gelsin denetlesin. Birşey varsa çıkarsınlar ortaya. Kurum haksız yere eleştiriliyor. Ben kurumsal olarak bir kusurumuz olmadığı kanaatindeyim ama herşey de benim elimde değil. Biz önlemlerimizi almışız, hepsi polis nezaretinde, jandarma nezaretinde, öğretim üyesi nezaretinde, bunları görevlendirmişiz. Herkesin raporunu almışız, herşey normal ama bütün buna rağmen bizim bilmediğimiz bir olay olduysa onu ben ortaya çıkaramam, bilemem. Benim kişisel kanaatim olmadığı yönünde ama emin değilim, kesin konuşamam.''
-''HAKSIZLAR''-
''ÖSYM'ye yönelik tepkileri haklı buluyor musunuz?'' sorusuna Yarımağan, ''Haksız buluyorum. Bazı güçler ÖSYM üzerinde bilek güreşi yapıyorlar'' dedi.
Bunları hangi güçler olduğu sorusu üzerine Yarımağan, ''Bilemiyorum. Hatta bizim arkadaşlarımızın bir kısmında şu kanaat de var, bu olaylar, birilerine bir menfaat sağlamak için değil, ÖSYM'yi yıpratmak üzere planlanmış hareketler diyenler de var'' diye konuştu.
''Bu kanaati oluşturacak herhangi bir veri var mı?'' sorusunu Yarımağan, ''Öbürleri nasıl sonuç çıkarıyorsa bizimkiler de öyle sonuç çıkarıyor. Olaylardan dolayı öyle düşünenler var'' diye yanıtladı.
-''ŞEVKİM KIRILDI''-
Hakkındaki suç duyuruları konusunda ne düşündüğünü Yarımağan, ''Herşeyi yapsınlar. Ben 37 yıl şerefiyle bu kuruma hizmet etmiş biri olarak ben kurumla özdeşleşmiş biriyim. Ben gocunmam ama bütün şevkimi kırdı. Ben, şimdi kaçmıyorum ama olaylar durulur durulmaz ayrılacağım. İnsanın bir de sağlığı var. Haksız yere bir kurumun, bir kişinin üzerine bu kadar gelinmez. Ben buradayım. Hesabımı vereceğim ama verdikten sonra da ayrılacağım'' sözleriyle aktardı.
Basında çıkan haberlerden de yakınan Yarımağan, ''Basın istiyor ki onların istediklerine alet olayım. Onlar birşey söylesin ben birşey söyleyeyim. Tabii bundan basın kazanç da sağlıyor, onun da farkındayım. Belli gazeteler, belli kanallar bu konuda reytinglerini artırıyorlar. Biz görevimizi yapık, fazlasıyla yaptık, yapıyoruz ve bir suç varsa onu da çıkarsınlar ortaya'' dedi.
-''ASLINDA, BU YIL NORMAL''-
Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Benim kurumumda bir suiistimal yapılmamış, bir sahtekarlık yapılmamış. Bana intikal etmiş bir rapor yok, hiçbir şey yok. Adayların elimdeki bilgilerini incelediğimde bir sonuca varamıyorum. Normal olmayan tek şey, aslında normal olmasına rağmen, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında normal olmayan tek şey, tüm soruları yapan adaylar çıkması.
Yine tekrarlıyorum, aslında bu yıl yapılan normal. Test değerlendirmesine göre bu yılın sonuçları normal, geçen yıl anormal. Ancak geçen yıllarda tüm soruları yapan yokken bu yıl çıkınca o biraz kafa karıştırıyor, onu kabul ediyorum. Soruları hazırlayanlara onu da söyledim.
Bu seneki sınav kalabalık bir sınavdı. Bu sınav iki yılda bir kalabalık yapılıyor, yani iki yılda bir adayların sayısı artıyor. Tekli yıllarda daha az sayıda adayla sınav yapılıyor. 2008 ile karşılaştırdığımda 2008'de testin ortalaması 52 küsür imiş, bu yıl 61 küsür. Yani 9 puan yükselme var. Bu ciddi bir yükselme. Tabii geçen yıl müfredat da değişmiş. Geçen yıldan beri soru türleri de değişmiş. Bu yıl geçen yılın aynısı, geçen yıl ilk defa yeni soru türleri yeni müfredata göre sorular hazırlandığı için sorular adaylara biraz ters gelmiş olabilir, bu nedenle geçen sene başarı biraz düşük olabilir. Zaten geçen sene 3-5 soru da iptal edilmişti. Ama bu sene geçen seneki soru türleri devam ettiği için ona göre insanlar hazırlanmış da olabilirler. Ben olayın hep iki yönünü görmeye çalışıyorum. Herşey normal de olabilir. Yani şu andaki verilerde bir yöne doğru bir ağırlık yok.''
-''BİRKAÇ TÜRLÜ KURYEMİZ VAR''-
ÖSYM olarak yaptıkları araştırma çerçevesinde sınavda görev alanlarla görüşülüp görüşülmediği sorusuna Yarımağan, görevlilerin üniversite öğretim elemanlarından oluştuğunu, genellikle araştırma görevlileri ile yardımcı doçent veya doçentlerin görev aldıklarını anlattı. Yarımağan, şunları kaydetti:
''Bizim birkaç türlü kuryemiz var. Bir nakil kuryesi. Her kamyona şoförün yanına bir polis biniyor, kamyonun arkasında bir polis arabası gidiyor, polis arabasının içinde de bizim bir öğretim üyesi var. Bir de koruma kuryesi var. Ankara'dan iki kişiyi sınav evrakı gelmeden önce ile gönderiyoruz. İle gidiyor, soruların saklanacağı odayı kontrol ediyor, sorular gelince odaya taşınmasına nezaret ediyor, kapıyı kilitleyip mühürleyip önünde 24 saat sınav sabahına kadar bekliyorlar.
Ayrıca her ile biz Ankara'dan o ilin risk düzeyine göre belirli sayıda ÖSYM temsilcisi gönderiyoruz. Bazı illere her binaya bir kişi gönderiyoruz. Onlar da sınav günü sınavın standart biçimde yapılmasını sağlamaya çalışıyorlar.
Bunlar her sınavda değişiyor. Her yıl kim nereye gitmek istediğini bize bildiriyor, biz de onların arasından seçiyoruz. Geçen yıl gidenleri bu yıl göndermemeye çalışıyoruz. Farklı üniversitelerden karıştırmaya çalışıyoruz.''
Yarımağan, soruların nasıl hazırlandığı konusunda da ''Soru hazırlayanlar Ankara'daki üniversitelerden öğretim üyeleri. Onlar da zaman zaman değişiyor ama orada süreklilik önemli. Özellikle koordinatör arkadaşımız daha önce ÖSYM'de de çalışmış olan ÖSYM'den üniversiteye geçmiş bir arkadaşımız'' dedi.
-''BENİ DE SORUŞTURSUNLAR''-
Soruları hazırlayanlar konusunda şüphe bulunup bulunmadığı sorusunu Yarımağan, şöyle yanıtladı:
''Bizim güvendiğimiz arkadaşlarımız. Ama denetçiler, savcılar araştırsınlar tabii. Beni de soruştursunlar, onları da soruştursunlar. Ben güvenilir buluyorum. Koordinatör arkadaşımızı çok iyi tanıyorum. Bu şekilde bize soru yazmaya gelen üniversitelerden 100'ün üzerinde öğretim üyesi var. KPSS'de eğitim bilimlerinde 5-6 kişi. Ama hukukta, iktisatta, istatistikte, uluslararası ilişkilerde, kamu yönetiminde var. Bunların hepsindeki soruları üniversiteden gelen hocalar hazırlıyor. Ben bunların hepsini de tek tek tanımam açıkçası.''
-
paraları aldı kaçıyo dürzü