Matematik -> 2 Adet 'Logaritma' Sorusu
-
RootB bunu yazdı:
-----------------------------
logx - 1
_____________ <= (küçük eşittir) 0 eşitsizliğinin çözüm kümesi nedir arkadaşlar?
log ( x - 1 )
Konuya katkı sağlayan herkese teşekkürler
düzenlersek(logx-log10).log10
__________________ <= 0 olur.
logx
logx e a dersek
(a-1)= 0 olur (emin deilim)
a =1 olur x=10 olur ama büyük küçüktür işaretlerini dikkate alamadım.Yapamdım.
-
Eşitsizliklerde içler dışlar çarpımı yapmayın diyorlardı ya.. Burada yapsak bi zararı var mı ? hangi durumlarda yapmayın diyorlardı. ben buradaki paydayı içler dışlar ile göndermek istiyorum ztn eşitsizliğin sağ tarafı 0 ;) Bu sorunun da sonuna geliyoruz. Bu postuma cevap alırsam bitiriyorum soruyu.
-
hmm abi logaritmayı unuttum ben ama şöyle atraksiyonlar oluyodu sanırım logaritmada
logx - 1 = logx - log10
logx - log10 = log(x/10)
log(x/10)
---------- = log (x-1) tabanında (x/10)
log(x-1)
log (x-1) tabanında (x/10) <=0x/10 <= (x-1) uzeri 0
x/10 <= 1
x <= 10
taban değiştirme böyle uygulanabiliyodu sanırım :| :D -
Ayrıca şu 2 soru için bir çözüm buldum
Log 3 tabanında (log 2 tabanında (x-1) ) < 1 ise
log 2 tabanında (x-1) >0 ve <3 olur
log2 tabanında (x-1) < 3
buradan x<9 olur
x<2 olur.
Bundan dolayı 2<x<9 olur.
Ama x-1 parantez içinde değilse yani ayrı ayrıysa x=16 çıkar ve arkadaşın yazdığı cevap ta doğrudur.Başka çözümü yok len bunun :D
-
35ygt45 bunu yazdı:
Ayrıca şu 2 soru için bir çözüm buldum
Log 3 tabanında (log 2 tabanında (x-1) ) < 1 ise
log 2 tabanında (x-1) >0 ve <3 olur
log2 tabanında (x-1) < 3
buradan x<9 olur
x<2 olur.
Bundan dolayı 2<9 olur.
Ama x-1 parantez içinde değilse yani ayrı ayrıysa x=16 çıkar ve arkadaşın yazdığı cevap ta doğrudur.Başka çözümü yok len bunun :D
-----------------------------Aynen her iki şekilde de şıklar cevap vermiyor . O sorunun şıkları hatalı arkadaşlar. Kafaya takmayalım o soruyu :) İki türlü de denendi.
-
alp bunu yazdı:
hmm abi logaritmayı unuttum ben ama şöyle atraksiyonlar oluyodu sanırım logaritmada
logx - 1 = logx - log10
logx - log10 = log(x/10)
log(x/10)
log(x-1)
x/10 <= 1
x <= 10
taban değiştirme böyle uygulanabiliyodu sanırım :| :D
şu son soru için bunu denedin mi? eğer doğru çıkarsa öss'ye girecem tekrar :P :D -
Bende 10 buldum ama büyük eşit mi küçük eşit mi bilemem orasını :) eşitsizliklerle aram iyi değildi
-
alp bunu yazdı:
alp bunu yazdı:
logx - 1 = logx - log10
logx - log10 = log(x/10)
log(x/10)
log(x-1)
x/10 <= 1
x <= 10
taban değiştirme böyle uygulanabiliyodu sanırım :| :D
şu son soru için bunu denedin mi? eğer doğru çıkarsa öss'ye girecem tekrar :P :D
-----------------------------Hocam teşekkürler , eşitsizliklerde içler dışlar çarpımı yapabiliyorsak ben soruyu böyle değil daha kolay işlemlerle de çözdüm , senin çözümün de doğru sonuç verdi aynı cevabı bulduk ve cevabımız doğru da çıktı fakat hani eşitsizliklerde sakın ha içler dışlar falan yapmayın diyolardı. biz burada yapıyoruz bir şekilde. hatalı sonuç doğuruyor mu . bence doğurmuyor çünkü doğru sonuçları bulduk her 2 çözümde de sağ tarafın 0 olmasından dolayı içler dışlar ile paydayı postaladık.
ne yapalım. yapabiliyor muyuz diyelim. doğru yanıtı bulduk ama bunu da sorgulayıp öyle bitirelim bugünkü matematik partimizi :)
-
İçler dışlar çarpımı yapamazsın.Pay ve Paydayı ayrı ayrı inceleyeceksin.Ama bu soru da bala döte çıkmış işte :))
-
35ygt45 bunu yazdı:
İçler dışlar çarpımı yapamazsın.Pay ve Paydayı ayrı ayrı inceleyeceksin.Ama bu soru da bala döte çıkmış işte :))
-----------------------------Tamam pay ve paydayı ayrı ayrı incelediğimiz zaman sonuç sorunsuz çıkıyor.
Ayrı ayrı incelemek derken pay <= 0 yapıcaz , sonra payda <= 0 yapıcaz öyle mi hocam .ben böyle anladım.