Matematik Dahisi Olan Varmı
-
turev ın mantıgı lazım da
-
kafam biraz çalışır bu işlere ama daa hazırlıkta olduum için kendilerinin adını duydum ama tanışmadım walla kusura bakma
yane olsa hemen anlatırdım ama napiimki neyse bulunca banda yolla belki işime yarar
-
turev ın mantıgı lazım da
dahi olmaa gerek yok
turev ve difransiyel boyutlararasi gecisi saglar (uzay filmindeki boyutlar degil)
ornegin bir dogru parcasi dusun.
bu dogru parcasinin bir ucunu sabit tut.180 derece dondur.olusturacagi iz bir daire olusturacaktir
bu dairenin ortahattindaki farazi cizgiyi kipirdatmadan kendi ustunde dondur
dairenin bu hareket sonunda yapacagi iz bir kure olusturacaktir
turev ve difransiyel bilginle(bildigin alan,hacim formulu disinda) eger dogru parcasinin uzunlugunu bulursan kurenin hacmini hesaplarsin yani:
2 boyuttan 3 boyuta gecis yaptin.bu senin anlayacagin 3 boyuttu
matematikte bir takim hesaplari kisa yoldan halletmek icin 4. 5. veya N. boyutlar ve formulleri kullanilir ve bunlar turev ve difransiyeller ile cozulur.
yani bir cizgi filim adam olsaydi,kagit uzerinde cizili bir yaratik olacakti.Kagidin ucundan diger ucuna gitmesi kagidin eni kadar mesafedir.Ama bi de soyle dusun:Eger kagidi katlarsan ve bir anlik bu 2 boyutlu adama 3. boyudu verirsen adam kagidin diger tarafina direk gecer.
iste turev ve difransiyel aslinda bize gecici olarak islemleri kisaltmamiza yatiyor.
verdigim basit ornekleri kafanda biseylerin olusmasi icin verdim.
-
Dostum, sen samimi yardım arıyorsan ne yap ne et bana ulaş. Bu işleri daha lisedeyken kaptım ve ODTÜ"de Calculus dersine devamsızlık tutulmadığı için hiç devam etmememe rağmen notum BA geldi. Ben sana ister Türkçe ister Tarzanca anlatırım. ssakgul@yahoo.com
-
sana ilginç bir şey söyleyeyim.bizim okullarda gördüğümüz türev tek katlı türev.Mimar Sinan Sülamaniye Camii'ni yaparken 33 katlı türev kullanmış.
-
Biri beni çağırdı zannedersem
-
zuhahaha başlığı görür görmez aklıma sen geldin zaten
-
CLK matematik mi okuyorsun sen?
-
Bildiğim kadarıyla öss ye hazırlanıyor.Tam emin değilim ama öyle biliyorum. bir el şuna kerem :D
-
robertcan hocam ne guzel aciklamissin da yanlis aciklamissin... turev degiskendleri yok etmek icin kullanilan bi tekniktir... genelde hesaplari ve grafikleri daha anlasilabilir yapmak icin kullanilir... alanla bi alakasi yoktur... gelelim senin anlattigina, biz grafikte alan bulma islemine INTEGRAL diyoruz, ki bu da turevin ters fonksiyonudur... Yani ozetle turev sadece grafikleri kolaylastirmak, formulleri kisaltmak icin yapilan bi yuvarlama islemidir... yani mesela senin maliyet formulun (X^5+x^2+2813782137812) bunun grafigini cizsene.. yada bunla hesap yapsana, cok zor oldugu icin adamlar degisken olmayanlardan kurtulalim demisler... bunun turevini aldiginda o sacma sapan sayi gidicek... yani kalan formul 5x^4+2x olucak ki hesaplanilmasi daha kolay bise... zor bise diil yani hocam..
-
metematik benden sorulur..010101100101001 1+1=2 :) puahah
Toplam Hit: 7154 Toplam Mesaj: 27