Müzik Sitelerinin Calisma Mantigi Nedir?
-
Merhaba,
Hepimizin bildigi fizy.com ya da grooveshark.com sitelerinin calisma mantigi nedir?
Yani;* Müzikleri nereden ve nasil cekiyorlar?
* Bu tür sitelerin giderleri ne oluyor?
* Maddi anlamda getirisini nereden, nasil sagliyorlar?
* Buna benzer siteleri olan arkadaslar varsa site adini paylasabilir mi acaba?
Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaslar yazarsa sevinirim.
Kolay gelsin.
-
grooveshark ile fizy nin çalışma mantıkları farklı diye biliyorum. fizy doğrudan youtube gibi sitelerin müziklerini çekiyor, sanırım videoyu da çalıyor ama göstermiyor. grooveshark ise bildiğim kadarıyla doğrudan mp3 çalıyor.
muyap a telif ödemek durumunda kalıyorlar. böyle bir giderleri oluyor.
getiriler reklamdan sağlanıyor.
bu siteden bi müridin "trackq" muydu neydi bir sitesi vardı, altyapısı felan baya sağlamdı, halen var mı bilmiyorum.. -
RockZs bunu yazdı
grooveshark ile fizy nin çalışma mantıkları farklı diye biliyorum. fizy doğrudan youtube gibi sitelerin müziklerini çekiyor, sanırım videoyu da çalıyor ama göstermiyor. grooveshark ise bildiğim kadarıyla doğrudan mp3 çalıyor.
muyap a telif ödemek durumunda kalıyorlar. böyle bir giderleri oluyor.
getiriler reklamdan sağlanıyor.
bu siteden bi müridin "trackq" muydu neydi bir sitesi vardı, altyapısı felan baya sağlamdı, halen var mı bilmiyorum..Cevabin icin tesekkurler.
Mesela diyelim ki siteyi Yurtdisinda kurduk, bu durumda müyap aradan kalkacak mi?
Trackq sanirim kapanmis. -
abi müyapın aradan çekileceğini sanmam, yurtdışında kuruyosan da kurduğun yerin merciileri vardır, onunla iletişime geçerler, kapatacaklarla yine kapatırlar. hiç bi' sitenin öyle tek başına büyümesine izin vermezler, kurallara uymak şart. ha büyürsün, çok popüler olursun, o zaman birileri mutlaka yüklü bir fatura ile kapını çalacaktır. bence böyle..
-
Anladim hocam.
Calisma mantigi ile ilgili yazilar da yazilir umarim. Boyle bir projeye girismek mantikli midir? Goturusu ve getirisi ne olur vs. Merak etmekteyim. -
Maddi anlamda fizy çok güzel paralar kazanıyordur reklamdan ama sen bu siteyi yapacaksın tam site tutacak lan para kazanmaya başlarım yakında diyeceksin müyap tepene çökücek.O yüzden riskli bir sektör ama illa denemek istiyorum dersen r10 tarzı yerlerde 100 tl gibi rakamlara fizy mantığı ile çalışan scriptler satıyorlar.
-
tracqlist şimdi açık ama tıkanmış durumda bekliyor şu an.
1. echonest gibi kurumsal firmalarla da anlaşabilirsin, discogs musicbrainz gibi kaynakların ham veritabanlarını indirip işleyebilirsin ama bu işleme olayı karışık biraz.
2. eğer spotify gibi oynattığın müziklerin parasını ödersen çok fazla oluyor gider. şöyle diyeyim, spotify'ın milyar dolarlık değeri var ama hala zarar ediyor. diğer durumda grooveshark tracqlist gibi yaparsan media provider sen olmadığın için yırtıyorsun ama müzik kalitesi düşüyor işte.
3. aylık üyelik modeli veya reklam.
-
1. soruda metadata'ları kastettiğini düşünerek cevap verdim ama müziklerden bahsediyorsan 3 yolu var onun da:
grooveshark gibi kullanıcılarına upload ettirebilirsin.
youtube, tumblr, garip rus siteleri (vk.com gibi) tarzı media provider'ları kullanabilirsin.
parasını ödeyip direk kaynağından müzik de alabilirsin spotify gibi.
-
fizy ücretsiz üyelikten çıkmış galiba. 30 sn dinletiyor. demek ki gideri var :D
-
Bilgiler icin tesekkurler.
Bu durumda en mantikli olan grooveshark veya tracqlist calisma mantigi ile ilerlemek dogru mudur?
Bir de sunucunun tr de ya da yurtdisinda olmasi birseyi degistirir mi?
-
DawnOfDarkness bunu yazdı
Bilgiler icin tesekkurler.
Bu durumda en mantikli olan grooveshark veya tracqlist calisma mantigi ile ilerlemek dogru mudur?
Bir de sunucunun tr de ya da yurtdisinda olmasi birseyi degistirir mi?
türkiye dışında olsa iyi olur, burda datacenter'lara kapattırabiliyorlar bildiğim kadarıyla sunucuları.
valla mantıklı olan ne bilmiyorum grooveshark'ın amerika'da bile bir sürü mahkemesi var şu an, tracqlist ilk çıktığında büyük bir ivme yaptı ama 2 ay sonra dcma yüzünden ivme gitti hatta baya bir geriledi. güzel bir yol bulursan bana da haber ver hocam. :)