folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Öss Yine Değişiyor ! - Fakülteler Teste Göre Öğrenci Alacak

Öss Yine Değişiyor ! - Fakülteler Teste Göre Öğrenci Alacak

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TxT
    TxT's avatar
    Erkek

YÖK, 195 dakikalık tek sınavı kaldırıyor.

2010'daki yeni sistemle iki ayrı sınav, ikinci sınavda da 4 ayrı test ve 1 yabancı dil sınavı olacak. Testler iki haftaya yayılacak, fakülteler 'testine göre' öğrenci alacak.

Akşam'dan Kıvanç El'in haberine göre, 2010 yılında ÖSS'de yapılacak köklü değişiklikler konusunda önerilen sistemin ayrıntıları netleşmeye başladı. Yeni sistemde öğrencilerin kaderini 195 dakikalık tek sınav belirlemeyecek. Öğrenciler temel sınavın yanında 2 haftaya yayılan 4 farklı dersin testleriyle karşılaşacak, çözdükleri testlere göre bölümlere yerleşecek.

Önceki gün YÖK Genel Kurulu'nda ele alınan sistemde öğrenciler, nisan ve haziran aylarında olmak üzere iki aşamalı sınava girecek. Nisan ayında temel bilgilerin yer aldığı sınavda belirlenecek barajı geçenler haziran ayındaki sınavlara girecek.

YÖK'ün önündeki yeni sistem şöyle:
    l Nisan'daki sınavda öğrencilere basit düzeyde Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji soruları yöneltilecek.

l Haziran'da 2 haftaya yayılan 4 farklı ders testi öğrencilere uygulanacak. Bu testler; 'Matematik', 'Edebiyat', 'Fen' ve 'Sosyal' testlerinden oluşacak.

l Matematik okumak isteyenlerin sadece bu teste girmesi yetecek. Fakülteler hangi testlere göre öğrenci alacağını açıklayacak.

l Moleküler Biyoloji ve Genetik okumak isteyen bir öğrenci 'Matematik' ve 'Fen' testini çözecek. Fen testi içinde yer alan 'Biyoloji' sorularının standart sapmaları da farklı hesaplanacağından 'Biyoloji' sorularının önemi artacak.

l Yabancı Dil bölümlerinde okumak isteyenler 2 haftalık sınavın haricinde 3'üncü hafta ayrı bir Yabancı Dil Sınavı'na girecek.

l Meslek lisesi öğrencileri de genel lise öğrencileri ile aynı şartlarda sınava girecek. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiş hakkı kaldırılacağından meslek liseliler 'Temel' düzeydeki sınavın ardından puanlarına göre 2 yıllık fakültelere de yönelebilecek.

l 4 yıllığa gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önü de kapanmayacak. Meslek liseliler, 4 teste girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek.

Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık okumak isterse sadece 'Temel' düzey sınavına girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık bölüme gitmek isterse 2'nci aşama sınava girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.

İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. 28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu.

2010'A YETİŞİR
    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan: Sınavlar, iki haftaya yayılacak. İlkine girenler, taban puanı geçtiklerinde 2. sınava da girme hakkı kazanacak. Öğrenci, 'Ben Matematik ve Edebiyat testlerini yanıtlayacağım' diyebilecek. Bir başka öğrenci de 'Ben bütün testlerde şansımı deneyeceğim' deme hakkına sahip olacak. Ama mantıklı olan Fen bölümü mezunu bir öğrencinin Fen testini yanıtlamasıdır. Sözel bölüm mezunu öğrenci, 'Ben Fen testini çözeceğim' derse o konuyu daha önce öğrenmediği için sıkıntı yaşayabilir. Ayrıca bu sistemde ortaöğretim başarı puanının sınav puanlarına belli bir şekilde eklenmesi gerekir ki o konu konuşulmadı, o ayrı bir boyutudur. Fakültelerin ihtiyaçlarına göre çok sayıda puan türü tanımlayabiliriz. Birisi mesela Fen testi içinde yer alan Kimya puanına daha ağırlık verir, biri Fizik sorularına. Kabul edilirse sistemi 2010'a yetiştiririz.

Çok farklı tartışmalar yada düşünceler olabilir ama açıkcası benim aklıma ilk şu geldi

- ÖSYM'nin ÖSS'de yaptığı Meslek Lisesi Katsayısı istemi ve uygulanması Ergenekonda çıktı .. Acababu hangi Xgenekonda çıkabilir..  :|

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    süper olur. biraz daha dallandırıp budaklandırılırsa tamamdır...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

Bu yenilikler güzel bence. Ayrıca şu liselerdeki sözel sayısal eşit ağırlık bölümlerinide genişletirlerse çok iyi olacak. Mesela mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri gibi....

Yani lisede adam biyoloji görüyor ama makine mühendisi olacak niye öğrensin ki biyolojiyi? Bu devirde alanında uzmanlaşmak önemli en kötü şey ise hantal yani gereksiz bilgidir.

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kanvegul
    kanvegul's avatar
    Erkek
    sistem guzel olmus gercekten de dahada gelistirirlerse daha iyi olur
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sivil
    sivil's avatar
    Erkek
    bencede 195 dakikalık bir sınavdan daha güzel bir uygulama..bize yetişir inşallah.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    XpertVision
    XpertVision's avatar
    Erkek
    lise 3 üm 2010 da girecem sınava bana yetişirmi ben mesela zaman problemim var onn için drek 2. bölümden başlıyorum böle olsa bana daha çok yarar ilk 1. bölümü oluruz sonra 2. bölüme girerim daha rahat yani..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SilenC3
    SilenC3's avatar
    Erkek

sistem iyice yalama oldu üzerinde bu kadar oynanan sistemden ne beklenebilirki ??? bunlar geçici çözümler bi 5 yıl sonra gene deişecek gene gene ... kökten çözüm lazım bizim eğitim sisteminin en büyük yanlışı öğrencinin yetenekleri her zaman okulda gördüğü teorik bilgilrin daha altında kalmasıdır ... öğrenci yeteneğine göre okusa daha iyi olur gibi gelio bana ....

Ben giderken sen dönüyodun, sen benden daha fazla şey bilirsin vs.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    theimpossible
    theimpossible's avatar
    Erkek
    aynen öyle herkez istediği bölümü okumalı.neyseki ben tek hedefim olan bölümü okudum okuyorum da :=) son sene inş. :=)

theimp0ssible - cout << " Emektar TBT'çı " << endl ;
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EntelKoylu
    EntelKoylu's avatar
    Erkek

Sabah hanımla kavga eder yeni bi sistem akşam kavga eder yeni bi sistem olan ögrenciye oluyor alın öss sizin olsun

ANDY // Burası mezopotamya, küresel oyunun bumerang cehennemi. Tanrı bile dünya düzeni için peygamberlerini hep buraya göndermiş. Çünkü burası aslında yeryüzü cennetiymiş. Daha Fazla Bilgi İçin Profilimi İnceleyiniz...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    K4R4B4S4N
    K4R4B4S4N's avatar
    Erkek

her yıl öss ıvır zıvır,dershane masraflarıyla her ilde fakülte,üniversite açılsa  öss de olmaz sınavda.Okumak isteyen adam rahatlıkla okur.

ama yok o zaman olmaz nasıl kitap satılacak,nasıl dershane sektörü kaymak yiyecek,nasıl bu öğretmenler ve yüzbinlerce çalışan istihdam edilecek vs.. vs.. nerden gelecek bu değirmenin suyu.

Hem diyelim ki herkes okudu,okulu bitirdi e sonra herkese istihdam sağlamak lazım o nasıl olacak ?

ve yüzlerce cevapsız soru, binbir kirli dümen.

off off güzel memleketim ne hallere getirdiler seni nasıl olacak bu işler.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    g2k
    g2k's avatar
    Erkek
    evet güzel olur da şu obp nin etkisini azaltmaları lazım
Toplam Hit: 2615 Toplam Mesaj: 14