Pkk Terörü Vs Trafik Terörü
-
Merhaba,
Öncelikle bana tepki göstermenizi istemiyorum. Böyle bir konu açılır mı gibisinden. Dağlıca'da şehit düşen askerlerin haberini gördüm (Allah rahmet eylesin tüm şehitlerimize) ve kendimce küçük bir araştırma yaptım.
bildiğiniz yada bilmediğiniz gibi pkk ermeni asıllı bir terör örgüttür (asalanın devamı) bu örgüt 1984 yılında kurulmuş ve bugüne kadar türkiye-suriye-iran-ırak da terör eylemleri yapmaktadır, en çok da türkiyede. Çünkü türkiyede idam yasası yok, iran'da bir terörist yakalandığında direk idam edilir. (neyse bunlar ayrı konular) Törür ile ilgili bir araştırma yapılmış
biraz eski olmasına rağmen biz şehit askerlimizin sayısını 7000 olarak düşünelim. Şehit vatandaşların sayısını da 6000. Toplamda 13 bin kişi kaybetmişiz maalesef.
Trafik teröründe ise, son 27 yılda 152 bin 468 kişi yaşamını yitirmiş. Yaklaşık 11.5 kat daha fazla insan hayatını kaybetmiştir.
Şimdi lütfen yanlış anlamayın. Ben şehitlerin ölümü ile trafikte ölenlerin durumunu bir tutmuyorum. Sadece verilen kayba bakıyorum. Avrupada en fazla bizim insanımız trafikte ölüyor. leblebi gibi insanlar hayatını kaybediyor. Bir bayram oluyor dönüşü kan gölüne çevriliyor ve herkes de bunu biliyor. 10 saaatlik direksiyon eğitimi alıyoruz (bazen o bile olmuyor) kurslara kimse doğru dürüst katılmıyor.. Ama Almanya'da kurs 6 ay sürüyor ve 770x45 dakika eğitim veriliyor. 350 saat Trafik Güvenliği ve Sürücü Davranışları,70 saat Trafik Mevzuatı,100 saat Çevre ve Araç Tekniği,15 saat Direksiyon,235 saat ise Trafik Pedegojisi dersleri var.
Ben yurtdışında yaşadım bir müddet, yaptığım izlenimler sonucu herkes emniyet kemerini takıyor. Polisin korkusundan değil de can güvenliği için takıyorlar. Zaten öyle diyorlar, ben, senin için takmıyorum kendim için takıyorum diyorlar.Arabada arka koltukta bile taktırıyorlar. Bırakın onu bazı otobüslerde bile zorla taktırıyorlar. Oradaki yaya geçidinde koskoca tırlar, otobüsler ne kadar hızlı gelirlerse gelsinler kesinlikle dururlar. Ama türkiyede araç bizi bekleyeceğine biz aracı bekliyoruz yaya geçicidinde. Böyle eğitilmiş bir toplumumuz var. Adama soruyorsun neden kemer takmıyorsunuz? O da teslimiyetçi olduğunu düşünerek, kaderimizde varsa zaten ölürüz diyor. Kader anlayışı bu kadar mı çarptırılı anlayamadım..
Devlet bunun için ne yaptı? Bilmem kaç şeritli yollar yaptı. ee sonuç? İyi bir eğitim verilmiyor. Bence gerek medyasıyla gerek sivil toplum kuruluşlarıyla bu kadar çok insanın yaşamanı kaybeden bir töröre daha hassas yaklaşalım ve önlem alalım. Sonuçta ölenler hep bizim insanımız. Birisi kutsal bir görev için şehit olup cennete gidiyor, birileri de haybeye ölüyor. Terörle mücadele için yıllardır bir sürü para harcandı ve bir türlü durdurulamadı (yurtdışı ve yurtiçi destekleri sayesinde) Trafik kazaları için bu kadar çok önlem alınamıyor ve daha fazla insan ölüyor. Ve işin ilginci pek kimse takmıyor bu durumu. Yani bir çatışmada 7 şehit verilirken (elbette çok üzülüyoruz hepimiz) medya,insanlar çok tepki gösteriyor ama aynı durum 50 kişi hayatını kaybedince bir kazada, kimseden ses yok, kimi zap yapıyor haberleri. Anlamadığm nokta acaba insan ayrımı mı yapıyoruz? Eğer bir insana üzülüyorsak buna neden üzülmüyoruz ve tepki göstermiyoruz?
Bu konudaki fikirlerinizi "saygı" çerçevesinde paylaşırsanız sevinirim. Elimden geldiğince yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için kelimeleri dikkatle seçtim. Bu konunun tartışmadan çok, fikir paylaşmasına dönüşmesine, çözüm üretmeye yönelik olmasını istiyorum
Teşekkürler
-
amerika gibi cezalar caydirici degil ki.Cicisler bile trafigi yarim saat kitleyebiliyor.
-
pkk yı küçük yazdım ama başlık otomatik büyümüş .. neyse burayı alayım da konu silinmesi gerekirse buradan bildiririm :) umarm tartışma çıkmaz
-
bu tabloda olmayipta gayri resmisi var bide..
-
8 şehit daha verdik bugün
Durmak yok, şehitlere devam.
-
@u235, dediğin gibi cezalar caydırıcı niteklikte değil, gerektiğinde idam cezası da uygulanması gerekiyor bence. çünkü dikkatsiz olmak sürücünün suçu, eğer bir çok kişinin ölümüne bu yüzden sebebiyet veriyors uygulansın. özellikle bunu genelde tır şoförleri falan yapıyorlar. adamların arabası büyük, korkmuyorlar..
@holycat, her ne kadar gayri resmisi olsa bile yine de mantıken trafik terörünü geçemez. çünkü her gün her saniye kaza oluyor ve türkiyenin her yerinde. ayrıca trafik kazalarında da gayri resmi olaylar vardır elbette..
anlamadığım nokta bir güne bir gün trafik kazalarını protesto yürüyüşü, eylemi gibi şeyler görmedim. Eften püften sebeplerle millet protesto ediyor ama ülkemizde en çok can alan şeyler için edilmiyor. nasıl bir milletiz anlamakta zorlanıyorum. herkes bile bile ölüme gidiyor..artık kime denk geldiyse mantığıyla hareket ediyoruz
-
Yapıcı bir konu,tebrik ederim.
-
Güzel bir konu. Şehitlere allahtan rahmet diliyorum. Ama şunu anlayamıyorum ulan şehit verilmiş hala neyin siyasetindesiniz? İşte budur terör üzerinden prim yapmak kime hizmet ediyosunuz siz? The_cure durmak yok falan demişin ne alaka adam yukarıda tablo vermiş işte en az şehit verilen 8 yıllık dönemdeyiz daha neyin davasındasınız siz?
İlla terör konusunda birini eleştirecekseniz chp'de terörist olduğu belgelenmiş 5 tane adam var yüksek mevkilerde onlara bakın.
Hiç istemiyorum şu terör,şehitler üzerinden siyaset yapmak. Ama siz bunu yapmadan yerinizde duramıyorsunuz herhalde ayıp ya azıcık insaf olur insanda. Saçma sapan triplere ne diye giriyorsunuzki? Git bitir o zaman terörü tutanmı var seni? Git çatış dağda yok durmak yok teröre devammışmış. Neyin kafasıdır yahu bu? Sanki terör 8 yılda ortaya çıkmış gibi saçma sapan yazıyorsunuz. 1993 yılında verilen şehit sayısına bak 1479 be. Onudamı akp yaptı düşünmeden yazmayın.
İlla siyasete çekecekseniz konuyu alın bunu konuşun.
-
iyi de terörler trafik kazalarını hangi mantığa hizmet karşılaştırıyosun?
ona bakarsan yaşlanıp ölenler bilmem kaç milyon. hadi terörü bırakıp yaşlılığa dikkat çekelim.
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------iyi de terörler trafik kazalarını hangi mantığa hizmet karşılaştırıyosun?
ona bakarsan yaşlanıp ölenler bilmem kaç milyon. hadi terörü bırakıp yaşlılığa dikkat çekelim.
-----------------------------İki durumdada vatandaş zarar görüyor güzel bir konuya değinmiş bence. Elimizde olan bir durum sonuçta trafik. Yaşlılık için çareyi bul burada onu konuşalım. Ama şuan ona elimizden birşey gelmiyor.
-
konuyu siyasete çekmeye gerek yok arkadaşlar :) siyasi bir konu değil, zaten benim savunduğum bir parti de yok. 2001-2002 deki şehitlerin az olmasının sebebi pkk nın silah bırakması ile ilgili. ben isterim ki böyle şeyler yaşanmasın ama işte dış güçler, hainler yapıyor. bazen de devlet korku siyaseti üretmek için destekleyebilir böyle olayları. bunlar uzun konular girmeye gerek yok :)
dikkat çekmek istediğim konu, pkk terörüne gösterilen hassasiyetin %1 i trafik terörüne gösterilsin... bu kadar