Rs-232 Den Role Kontrol
-
ya en basiti paralel port işte anakartta varsa çıkış paralelden yapsın kaç röle kontol edicekki zaten delphi ilede bi arayüz ona bile gerek yok cmd den bile yapılır herhalde bi bat dosyası ile
-
unbalanced bunu yazdı:
-----------------------------seri porttaki bilgi, seri şekilde iletiliyor o yüzden pic gibi bir mikrokontrollör kullanman gerekecek. Seri portun çıkışı +- 7.5 volt olduğu için bu voltaj değerini pic e göre ayarlamak lazım, gerilimi 0-5v a ayarlamak ve seri bilgiyi bozmamak için max232 entegresini kullanacaksın..
http://elektrobilim.org/forum/malzeme-bilgisi/5543-max232-en-dogru-baglanti-bicimi-nasildir.html
burada örnekler var, bundan sonra seri bilgiyi pic e bağlayacaksın (max232 hem alıcı hem verici görevi yapabiliyor) pic ile seri bilgiyi okuyup ona göre isteidğin çıkışı aktif edebilirsin aynı şekilde seri porta , seri bilgi yollayabilirsin.
eğer elektronik bilgin ve pic programlama bilgin yoksa bu iş biraz sıkıntılı. İşin daha basitine kaçmak istiyorsan paralel portu öneririm sana. Çünkü veriler paralel bir şekilde iletiliyor. Çıkış pinlerinden istediğin değeri yollayabiliyorsun pin olarak. Yani atıyorum 10. pin i 1 yapabiliyorsun. ya da 0 (logic 0 = sinyal yok, logic 1- sinyal var) bu sayede röleyi 10. pine bağlarsın ve 10. pin logic 1 ise röle kontraklarını çeker, logic 0 ise kontakları bırakır.
bunun için inpout32.dll vardı kolay bir şekilde kontrol yapabilirsin. bu dll aynı zamanda seri iltişim için de geçerli. hatırladığım kadarıyla paralel port için dll e referans olarak &h379 yazmalısın, seri port için de &h279. seri port için ayrıca com nesneleri de vardır.
ama dedğim gibi seri iletişim daha zordur veriler artı ardına gider 100101 şeklinde paralel iletişimde ise her çıkış pini için tek bir bit gider ve
1
0
1
1
0
gibi alabilirsin tüm pinlerden. çıkış sayısı kadar da röle kontrol edebilirsin, bir çevirici ya da pic e ihtiyacın yok.
kolay gelsin
-----------------------------yorumların için tşk;
Arkadaşım pic programla ve elektronik bilgim yeterince var. lakin daha önce hiç pc den rs 232 ya da paralel porttan makine kontrol yapmadım. Özellikle Visual Basic de program yazmadığımdan yardım istedim.
Amacım pc den özel bir programla başka pcleri açma kapatma yaptırmak.
-
unbalanced bunu yazdı:
-----------------------------Tnrsk bunu yazdı:
-----------------------------
ben paralel porttan yapmıştım hatta konusunu da acmistim çok basit biseydi şimdi yapacak olsam usb üzerinden biseyler yaparım neden seri port kullanmak istiyosun
-----------------------------seri ya da paralel port ile yapamayan birisine usb ile yap demek biraz zor hocam :) usb olayını çözmesi lazım, product id-vendor id gibi handshake için kullanılan bazı sistemler mevcut. usb aslında çok çok karışık bir şey ama yüzeysel olarak araştırdığında bir şeyler yapılabilir. tabii sistem tamamen değişecek (pic ve yazılım için)
pic için 18f serisine yönlenebilirsiniz. 18f2550 en ucuzu sanırm usb destekleyen pic olarak. ancak çıkış sayısı az. ben 18f4550 kullanıyorum. ccs c dili ile proje geliştiriyorum, bilgisarayar tarafında ise c# ile usb kontrolü yaptım. umng.dll isimli dll i kullandım, farklı teknolojiler de mevcut tabii libusb gibi.
-----------------------------yorumların için tşk;
Arkadaşım pic programla ve elektronik bilgim yeterince var. lakin daha önce hiç pc den rs 232 ya da paralel porttan makine kontrol yapmadım. Özellikle Visual Basic de program yazmadığımdan yardım istedim.
Amacım pc den özel bir programla başka pcleri açma kapatma yaptırmak.
-
Tam olarak neyi bilip bilmediğini yazsaydın ona göre çözümler üretirdik .. :)
Konuda yazdığım gibi en mantıklı iş paralel port ile bu işi yapmaktır. Uğraşmana gerek yok. eğer tamam diyorsan daha önce elimde bulunan bazı örnekleri veriyorum. seri port ve paralel port ile ilgili.. genelde vb 6.0 kullanılış. bir tanesi de sanırm c# dı.
burda da paralel portun yapıs mevcut, programla birlikte daha iyi anlayabilirsin
megep in seri port ile ilgili güzel bir dökümanı var yine vb 6.0 ile yazılmış, onu da ekledim.
seri port için http://speedy.sh/a59KR/seri-port.rar
paralel port için http://www.speedyshare.com/YZ4AG/paralel-port.rar
indir yazısının karşısındaki dosya ismine tıklarsan indirebilirsin.
kolay gelsin
-
unbalanced bunu yazdı:
-----------------------------Tam olarak neyi bilip bilmediğini yazsaydın ona göre çözümler üretirdik .. :)
Konuda yazdığım gibi en mantıklı iş paralel port ile bu işi yapmaktır. Uğraşmana gerek yok. eğer tamam diyorsan daha önce elimde bulunan bazı örnekleri veriyorum. seri port ve paralel port ile ilgili.. genelde vb 6.0 kullanılış. bir tanesi de sanırm c# dı.
burda da paralel portun yapıs mevcut, programla birlikte daha iyi anlayabilirsin
megep in seri port ile ilgili güzel bir dökümanı var yine vb 6.0 ile yazılmış, onu da ekledim.
seri port için http://speedy.sh/a59KR/seri-port.rar
paralel port için http://www.speedyshare.com/YZ4AG/paralel-port.rar
indir yazısının karşısındaki dosya ismine tıklarsan indirebilirsin.
kolay gelsin
-----------------------------eyvallah hocam,
pc de paralel port çıkışı yok. usb rs 232 ye onuda paralel porta dönüştürdüm. uğraşıyorum ;)
-
laptop kullanıyorsun sanrım.. neden usb kullanmıyorsun? ama biraz zor iş usb. hem malzemeleri biraz daha pahalı. iyi bir pic kullanmalısın. Tabii avr ile de atmel ile de yapılabiliyor ama benim bilgim yok.
-
unbalanced bunu yazdı:
-----------------------------laptop kullanıyorsun sanrım.. neden usb kullanmıyorsun? ama biraz zor iş usb. hem malzemeleri biraz daha pahalı. iyi bir pic kullanmalısın. Tabii avr ile de atmel ile de yapılabiliyor ama benim bilgim yok.
-----------------------------Hocam şu visual basic den hiç program yapmadığımdan çok acamiyim :)
Programda 8 tane aç kapa ya da tetikleme gibi bir tuş o tuşlarıda lpt de direk çıkış almak istiyorum. Ama nasıl?
-
unbalanced bunu yazdı:
-----------------------------laptop kullanıyorsun sanrım.. neden usb kullanmıyorsun? ama biraz zor iş usb. hem malzemeleri biraz daha pahalı. iyi bir pic kullanmalısın. Tabii avr ile de atmel ile de yapılabiliyor ama benim bilgim yok.
-----------------------------bide bu programı buldum.
http://speedy.sh/qDCHe/paralel.rar bunun üzerinde değişiklikle belki
-
öncelikle referans adresini blmen lazım. normalde olsa biostan girip bkabiliyorsun ya da değiştirebiliyorsun ama sen çevirici kullanıyorsun. çeviricinin bir driveri falan yok mu &h379 gibi bir rakam görmen lazım. aygıt yöneticisine girip oradan çeviricinin özelliklerine bak.
eğer çalışmıyorsa sorun ondan kaynaklıdır.. yoksa resimde verdiğim gibi paralel portun hangi pinine bağlıysa o pin logic-1 olur ya da logic -0 olur..
ayrıca sana tavsiyem direk röle ile bilgisayarı açıp kapatma, portlarını yakarsın. harici güç kaynağı kullanarak bu işi yap.
-
unbalanced bunu yazdı:
-----------------------------öncelikle referans adresini blmen lazım. normalde olsa biostan girip bkabiliyorsun ya da değiştirebiliyorsun ama sen çevirici kullanıyorsun. çeviricinin bir driveri falan yok mu &h379 gibi bir rakam görmen lazım. aygıt yöneticisine girip oradan çeviricinin özelliklerine bak.
eğer çalışmıyorsa sorun ondan kaynaklıdır.. yoksa resimde verdiğim gibi paralel portun hangi pinine bağlıysa o pin logic-1 olur ya da logic -0 olur..
ayrıca sana tavsiyem direk röle ile bilgisayarı açıp kapatma, portlarını yakarsın. harici güç kaynağı kullanarak bu işi yap.
-----------------------------hocam ben pc nin power butonunu kısa devre yaptırıp açma kapama yaptırmak istiyorum. programda bu nasıl olcak. bu işi role yapar diye düşünüyorum.
usb yi s link Sl- 232 ile rs232 onuda direk lpt ye dönüştürdüm