Senin Butcen Ne Kadar?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Homo

    bütçe sorarım arkadaş, adamla 1 saat konuşup işi anlayıp tamam bunu yaparım, şöyle şöyle yaparım şu kadar sürer fiyatı da 5000 dedikten sonra adamın "yaa biz 1000 falan düşünüyoduk" demesi gibi olaylardan bıktım çünkü. bizde isteriz hiç para muhabbeti yapmayalım, işin ederi neyse onu şak diye alalım ama öyle olmuyo malesef.

    bütçe sormak neden saçma olsun anlamıyorum , ticaretin hangi türü olursa olsun bi bütçen vardır kafanda. ekmek alırken bile kafanda bi rakam vardır, fırına gidip 20 liraya ekmek görsen almazsın. gelsem sana anket sitesi için 15k dolar + kdv teklif versem sanki tamam yapalım diyeceksin


    29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GuArDiAn55
    GuArDiAn55's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Haziran/2015
    Erkek

    Bu sorun çözülse çözülse freelance platformları ile çözülür. İşveren iş ilanı açmak istediğinde, freelance platformu belirlemeli ücreti. işverenin ihtiyacı ve bu ihtiyaç için ne kadar kaynak(para) harcayabileceği iyi analiz edilmeli. Uygun freelancerlar ile eşleştirilmeli. Son zamanlarda çok fazla yerli freelancer girişimi kuruluyor bakalım gelecek neler getirecek. Freelance çalışma stili revaçta gibi. Düşününce fena da olmaz hani evde bir eşya kırıldı diyelim bir parça ile düzeltilebilir. 20 liraya bir freelance makine mühendisine tasarlatmak isterim. günde böyle 5 adet basit iş yapsa aylık 3000 lira kim istemez ki böyle çalışmayı?


    HACKEROKAN!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    herlocksholmes
    herlocksholmes's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Şubat/2014
    Erkek

    Ucuza yapmis olmamik icin soran arakdaslar hic yapmasinlar. Her is icin kafanizda bir rakam olmali. O isi yapmak icin vazgectiginiz bos zamaniza degecek bir rakam belirlersiniz(is ve isin detaylarina bagli olarak da tabi) sonra bir teklifte bulunursunuz. Iki tarafta tatmin olduktan sonra anlasirsiniz arkadaslar.

    Ben bilmedigim biriyse bunu soruyordum, cunku bazilari hepsiburada isteyip 4 haneli paralar ile bunu cozebilecegini dusunuyor. Ama artik disari is yapmiyorum acayip rahatim.


  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    coder2
    coder2's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Mart/2007
    Erkek

    Saatlerce konuşup fiyatta anlaşamamak gibi bir sorunsal oluyor fakat ben şahsen iş geldiğinde yapılacakları detaylı olarak word veya text formatında atmasını istiyorum ona göre fiyat/süre bilgisi verebileceğimi belirtip konuşmayı uzatmıyorum. 

    Zaten gelecek olan dökümantasyondan adamın/kadının işe verdiği değer ve doğal olarak bütçe skalası az-çok tahmin edilebiliyor.

    Bugün e-ticaret sitesi yazdırmak isteyen birinden detayları istedim. Adam "E-ticaret sitesi işte genel özellikler olacak" dedi, şimdi bu adamdan zaten birşey beklemek doğru olmaz. Bütçe sormaya da konuşmayı uzatmayada gerek olmuyor bu cevaptan sonra.


    Önceleri Kızlar Utanınca Kızarırdı Şimdilerde Kızarınca Utanıyorlar..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2010
    Erkek

    Bütçe sorulabilir normal bir durum. Adamın kafasındaki proje büyük ölçeklidir. Zaten bunu proje hakkında 7-8 cümle kurunca anlarsınız. Tabi işi yaptırmak isteyen kişi bunun farkında değildir. Böyle durumlarda telefon konuşmasında "bu iş için ne kadar bütçe ayırdınız" şeklinde bir soru sormak gayet yerinde olur. Yoksa telefonda yarım saat konuş. Sonra adama fiyat teklifi hazırla maille gönder. Zaman kaybı. Çok büyük çoğunlukla freelance olarak bir işi yaptırmak isteyen kişiler ucuza yaptırabileceklerini düşünüyorlar.  Ayrıca fiyat verirken her zaman (saat x adam) hesabı da yapılmayabilir. Yapılacak işin katma değeri, sağladığı fayda, risk faktörü gibi konularda var. Çok tecrübeli bir C++ developer gelir belki 1 saat danışmanlık verir. Ama aldığı para size fazla gelebilir. Hakkıdır alır. 

    Ben fiyat teklifi verirken nasıl yapıyorum? Telefonla konuşuyorum. Karşımdaki kişiden bana yazılı olarak mail atmasını istiyorum. Sonra o maile cevaben fiyat teklifini gönderiyorum. Doğrudan bütçe ne kadar diye sormam, ama yerine göre soruladabilir. Yani ortada anormal bir durum yok.

    Birde konuyu açan arkadaş demişki; "php biliyorsam bu isi ortalama kac saatte yapacagimi da bilirim. ". Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olsaydı dünyadaki tüm yazılım projeleri zamanında biterdi. Ben C# biliyorum ama Asp.Net Mvc ile bir proje geliştirirken kolay kolay ortalama süre söyleyemem.

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adanakebap
    Khaine
    Khaine's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek

    Yeni müşterilere genelde soruyorum. Hatta daha da ileri gidip 'bu proje için ne kadar bütçe ayırdınız?' diye soruyorum. Çünkü karşımdakinin projeyi ne kadar ciddiye aldığı ve ne yapması gerektiğini bilip bilmediği başka türlü ortaya çıkmıyor. Toplam 5k bütçeyle freelancer sitesi yaptırıp bionluk'a rakip olma hayalleri kuran insanlar gördü bu gözler, ne reklam bütçesi, ne helpdesk elemanı, hiç bişey yok, sadece 'siteyi açayım, zaten site yürür gider' kafasında çok insan var piyasada. 4k'ya anket sistemi yapıp surveymonkey'i tr piyasasından atmak isteyen mi sorarsın, 2kya eticaret yazılımı yaptırıp şirketi batmaktan kurtarabileceğini zanneden mi...

    Elbette ne olduğu belli işlerde sormuyorum, 'istediğin iş x ise, y ücrete yapılır' diyorum ama bazen 'proje' istekler geldiğinde, karşımdaki ne kadar analiz etmiş, ne istediğini biliyor mu, beklentileri gerçekçi mi, ayakları yere basıyor mu sorularının cevabını bütçe sorusuna verdiği cevap veriyor.

    Çünkü proje anlatıldığında, 'bak burada destek elemanı tutman lazım ki cevap versin', 'burda x'leri takip etcek birisi lazım', 'şöyle bir şey olduğunda nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?, 'reklam bütçeniz var mı?' (ki bu da genel bütçe sorusunun içinde oluyor genelde) gibi sorular tamamen kendimi koruma amaçlı. Sadece siteyi açınca insanların siteye akın edeceği gibi bir fikre sahip nedense insanlar. Öyle olmayacağını anlatsan da anlatmasan da, sonuç bu olunca gelip 'bi şeyi beceremediniz, madem öyle neden kimse gelmiyo' diye baş ağrıtıyolar.

    Reklam bütçesi yok, personel yok, yazılım bütçesi de minimumda, 'amerigada ufak bi oyun yapıyolar, milyon dolarlar kazanıyolar' kafasıyla gelen adamı hangi soruyla ayıklayabilirim ? Ben herife X kadar yazılım bütçesi ayırsam, herif onu da vericek de, ölü doğan bir projeye de ben el atmak istemiyorum her zaman, 'bugüne kadar 10 proje yazdım, hepsi 1-2 sene içinde kapandı, o yüzden referanslarımı JPG olarak gönderiyorum' kim demek ister?

    O yüzden gelen kişiye bütçesini de sorarım, işi ne kadar planladığını da sorgularım, risklerin farkındaysa, en azından aklı başında birisiyle yola çıkıyondur, yoksa iş başarılı da olsa başarısız da olsa, başağrısından başka bir şey olmuyor.

    Ufak tefek edit işleri için, zaten yürüyen bir iş için, ya da ne istediğini bildiğini belli eden birisi için, evet sormak bence de hatalı.

    "Diyorumki
    php ile kodlanacak ve her hangi bir framework kullanilmayacak,sitenin tasarimini html,css olarak ben verecegim yonetim paneli olacak vs vs vs... Diyelimki tum teknik soru isaretlerini giderecek sekilde acikladim.
    Tekliflerinizi bekliyorum."

    Bu şekilde gelinse amenna, ama herif gelip 'ben web sitesi yaptırmak istiyorum, ne kadara yaparsınız?' diyosa, e sormak zorunda kalıyorsun bir çok şeyi, ve sorduğun sorulara cevap olarak gönderdiği 500mb-1gb resim word excel'i ayıklayıp ne sitesi istiyo, sitede hangi özellikler olması gerekiyo üzerine kafa patlatıp, herifin beklentisinin 5x fiyat çekince, boşuna saatler harcamış oluyorsun.

    En son yaşadığım muhabbet, otostoptayım, eleman ne iş yapıyosun filan dedi,
    +'yazılımcıyım, web sitesi filan'
    -'ne kadar yapıyon bi web sitesini?'
    +'işine göre değişir, sen ne yaptırmak istiyosun?'
    -'ne kadar işte?'
    +'valla 5kya da yaparsın, 100k'ya da, işin kapsamına göre değişir'
    -'100k mı? 100kya ne yapıyon?'
    +(100k edebilcek bir kaç tahmini iş sayılır)
    -'hee, yok ya benim şirkete bi web sitesi yaptırcam ben, internette arıyolarmış bulamıyolarmış benim şirketi'

    teoriyle pratik kolkola yürüyemiyor her zaman. Bir de deneyim denen şeyler devreye giriyor, yukarıda yazdıklarımın başına gelmesi tekrara bağladıktan sonra, karşına gelen herkese aptal muamelesi yaparak başlayabiliyorsun muhabbete. 

    Bunların bi benzeri de, 'biz xxx'li öğrencilere yaptırmaya çalıştık bunu ama yapamadılar, yarım bıraktılar projeyi, bir de siz baksanız?'cı tayfa var ki evlerden ırak.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ndmylmz
    ndmylmz's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ocak/2010
    Erkek

    konuyu cok okumadim genel kismi freelance butce diye dusunuyorum. Suan freelance calismiyorum ama calissam muhtemelen mantik suan calistigim gibi olurdu. 

    Kendi sisteminizi kurmak zorundasiniz orada, Suan calistiginiz sirkette eforla ilerliyorsaniz code review, QA gibi adimlardna geciyorsaniz o sekilde ele almanizi tavsiye ederim, isin cikma surecini kendinizi bu adimlardan gecirip yapin derim, cunku sonra cok ugrasirsiniz. 
    Freelance biraz daha hizli is yapmaya dayaniyor ama keske biraz daha kalite odakli olabilse


    Sistemi de kapattım ama PHP konusunda hala yardımcı olurum // Boş gezenin boş kalfası - Öğrenci - YTÜ
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Sana şöyle bir örnek vereyim bütçe sorulmadığında neler oluyor.

    Reklam eticaret web hizmetleri tanıtım tasarım işleri yapan bir arkadaşım var bir şahıs arıyor görüşme için çağırıyor görüşüyorlar

    karşı tarafın istediği özellikler sıralanıyor

    işte seo olacak özel tasarım olacak eticaret desteğş olacak kurumsal marka kimliği olacak vs.

    aynı işi 2000 tl ile de yaparsın

    20.000 tl ile de

    200.000 tl ilede.

    içerik benzer olsada kalite değişir bütçe yüksek ise reklam ve pazarlama daha fazla kişiye ulaşılacak demektir buda daha iyi bir server ihtiyacı doğurur daha iyi grafik tasarımı gerektirir. 

    İşin özeti nitelik değil nicelik farklı olur.

    Görüşmeye çağıran firma istediği özelliklere göre 15 bin tl fiyat veriliyor ama karşı tarafın bitçesi çok daha düşük bu sebeple bizim pahalı olduğumuzu düşünüp daha amatör bir yere daha ucuza iş yaptırıyorlar halbuki bütçelerini bilsek ona göre teklif verebilirdik..

    Şimdi ben ihale açıyorum evime alarm kiti istiyorum

    1.000 tl yede kit var

    10.000 tlyede

    ikiside alarm kiti ama bütçeye göre niceliği farklı.

     

     

    5 yıl parakende telekominikasyon cihaz satışı yaptım yani yüzde 90ı ceptelefonu olmak üzere laptop dron tablet konsol sattım aksesuar sattım

    mağzaya gelen müşterilerin hepsi aynı iş için geliyor yeni bir telefon vaya bilgisayar almak

    ikiside fotoğraf çekiyor

    ikiside whatsapp a giriyor 

    ama biri 2000tl diğeri 8000 tl

    ben müşterinin bütçesini bilemezsem 1500tl bütçeli adama iphone xs max satmaya çalışırsam müşteri de bende alışverişi tamamlayamayız.

     

    anlatabildim sanıyorum

     

    PanxeR tarafından 10/May/20 02:19 tarihinde düzenlenmiştir
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek
    yolbulucu bunu yazdı

    bütçe sorarım arkadaş, adamla 1 saat konuşup işi anlayıp tamam bunu yaparım, şöyle şöyle yaparım şu kadar sürer fiyatı da 5000 dedikten sonra adamın "yaa biz 1000 falan düşünüyoduk" demesi gibi olaylardan bıktım çünkü. bizde isteriz hiç para muhabbeti yapmayalım, işin ederi neyse onu şak diye alalım ama öyle olmuyo malesef.

    bütçe sormak neden saçma olsun anlamıyorum , ticaretin hangi türü olursa olsun bi bütçen vardır kafanda. ekmek alırken bile kafanda bi rakam vardır, fırına gidip 20 liraya ekmek görsen almazsın. gelsem sana anket sitesi için 15k dolar + kdv teklif versem sanki tamam yapalım diyeceksin

    işte yazdığım gibi

    müşteri daha işin başında kardeşim benim param bu böyle bir iş istiyorum

    yada tam tersi abi ben bu işi bu koşullarda şu ücrete yaparım ama şöyle istersende bu fiyata denmesi gerekiyor

    bütçe herşeydir

    bütçen varsa rihannayı filminde oynatırsın yoksa çıkıp kendin oynarsın

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    buzukatak
    buzukatak's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Haziran/2010
    Erkek

    Antikky seni anlıyorum ve hak da veriyorum. Örneklerine bakılırsa sen netsin, o yüzden sana bütçe soranlar hatalı.

    "Sikintin su; Turkiyede freelance bir is yaptirmak istedigim zaman bana `butcem` soruluyor. Ben boyle bir sorunun is yapma ekolojisinde hatali ve yanlis oldugunu dusunuyorum. "

    Bizde iş yaptırma da hatalı ve yanlış olduğu için gelen cevabın yanlışlığını bu bütünden ayrı bir şey gibi ele almayalım. Yanlışlar başka yanlışları doğuruyor.

    Teklif vermesi beklenen tarafın "Bütçen nedir?" sorusunu haklı gerekçelerle sorulabileceği bin çeşit durum var ama ilk soru buysa gerçekten olmaz.

    Öyle üç cümlelik tarifine fiyat teklifi isteyenler var ki buna ayağı yere basan bir teklif verebilmek için bile araştırma / projelendirme bedeli talep etmek gerekiyor. Öyle bir memlekette olmadığımız için de zaman zaman bu soruyu sormak gerekiyor.

    Bu, teklif verecek kişinin zamanını doğru değerlendirmek istemesiyle ile alakalı ki yazılım özelinde genellikle en büyük sermaye zaman oluyor.
    O yüzden bu refleks çoğu zaman prensip gereği değil de içgüdüsel, acı tecrübelerden dolayı ortaya çıkıyor. Zaman kaybetmemek, kaybedecekse köprüleri derhal atmak önüne bakmak istemesi ile alakalı.

    Eğer ortada kuru bir fikirden başka bir proje, yol haritası herhangi bir türden istenenleri içeren bir liste sunmadıysanız kısa bir konuşma ardından fiyat teklifi bekliyorsanız "Bütçen nedir?" sorusunda bir yanlışlık yok, yanlış sizde.
    Yok siz yükümlülüklerinizi yerine getirmiş bir işveren iseniz ve ilk soru bütçe ise göteleklik yazılımcıda.

    Son soruna cevap: yerli yersiz sürekli bu bütçe soranlar belki mesleki deformasyona uğramışlardır, bilemiyorum, şüphesizi ki onlar için büyük azaplar vardır :/


    anlıyorum.
Toplam Hit: 3615 Toplam Mesaj: 37
dolar butce tl butce senin butcen ne kadar kardes