folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Telefonunu Bütün Gece Şarjda Bırakmak Doğru Mu, Yanlış Mı?

Telefonunu Bütün Gece Şarjda Bırakmak Doğru Mu, Yanlış Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Erkek

Akıllı telefonunuzu şarj etmek için pek çoğumuz geceyi tercih ediyoruz. Yatarken şarja taktığımız telefonumuz, bütün gece boyunca şarjda kalıyor. Yani çoğumuz, telefonu gece şarjda bırakıyoruz. Ancak bunun akıllı telefonun, daha doğrusu telefonun pilinin sağlığı açısından pek iyi olmadığı konusunda sizleri uyaralım. Peki, neden?

Telefonu Gece Şarjda Bırakmak Neden Yanlış?

Uzun süreli şarj işlemi, uzun kullanımlarda bataryaya zarar veriyor ve pil ömrünü azaltıyor. O nedenle satın alınan bir telefonun pil ömrü ilk 1 yıl içinde bir miktar, sonraki yıllarda ise belirgin biçimde kısalıyor.

Telefonu gece şarja takılı bıraktığınızda, pil tam şarj kapasitesine ulaşsa da aslında şarj işlemi hiç durmuyor. "Damlama şarj" olarak da nitelendirilen işlem gerçekleşmeye başlıyor. Bunun anlamı ise, telefonun anlık tükettiği enerjinin şarj cihazı tarafından geri yüklenmesi. Yani siz telefonunuzu gece boyunca şarja bıraktığınızda, aslında gerçekten de gece boyunca şarj oluyor ve bunun neticesinde de bataryanın şarj devri artıyor, batarya ömrü kısalıyor. Piller sonsuza kadar yaşamıyorlar ve belirli bir şarj döngüsü ömürleri var. 

Tabii ki burada bahsettiğimiz, telefonu gün içerisinde defalarca şarja takmakla karıştırılmamalı. Şarjı hep dolu olsun diye telefonunu her bulduğu prizde şarj edenlerin pile verdiği zarar doğal olarak çok daha fazla. Ama yine de bütün gece şarj etmenin de pilin ömründen çaldığı bir gerçek. 

Peki, ne yapmak lazım?

Eğer akıllı telefonunuzun pil ömrünü maksimize etmek istiyor ve ondan optimum faydalanmak istiyorsanız, en iyi şarj zamanı gün içinde, telefonu şarjda unutmayacağınız zamanlar. Bu televizyon izlerken olabilir, çalışırken olabilir; ancak telefonun şarjı dolduğunda fişten çekmeniz en makul olanı olacak.

Öte yandan bir diğer bilgi: Lityum İyon pillerin yüzde 20 ila yüzde 80 şarj arasında tutulması tavsiye edilmekle beraber, en iyi performansı yüzde 50 oranındayken verdikleri de biliniyor.

arkadaşlar chip dergisinin gönderdiği bir yazı. yani ben onların yalancısıyım (:

ama kendi düşüncem ve kendi tecrübeme göre; birkaç ay olmuştur samsung a01 aldım. ilk başlarda telefonum hazır sıfır araştırdım bunla benzer yazılara denk geldim aynen böyle dedikleri gibi yaptım sonuç= şarjı ilk gün normal tamam 2. günü takmaya niyetlensem ikindi vakti takabilirim öyle azalıyor. sonra eski usul gece 9-10 civarı şarja takıyorum ben malum bide malulen emekli olduğum için (: sabah namazı sonrası yine uyuyorum telefonum saat 10'da ilk benim yazdıklarımı sonra saati söylemeye başlıyor işte uyanıyorum 10'a kadar şarjda kalıyor telefon ama şarj sonraki iki gün rahat gidiyor. 3. günü de akşamı yapıyor telefon sonra yatarken şarja takıyorum.

durumlar böyle. benden bilgilendirmesi (;

Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asi_mali
    asi_mali's avatar
    Erkek

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digibites.accubattery&hl=tr&gl=US 

http://www.tahribat.com/forum/2017-mart-turkiye-ekonomik-krizi-223734/13 http://www.tahribat.com/forum/ulke-ekonomisi-doviz-ve-zamlar-genel-konu-224852/9
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    C10H15N
    C10H15N's avatar
    Homo

6.57'den sonrasını izleyin hocam 

https://youtu.be/rDbbDpE6jKI?t=418

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

bir pilin ömrünü uzatmak için bir kaç olay var.

1.si ve en önemlisi bataryalar doldur boşalt yaptıkça ömürleri kısaldığı için ne kadar az şarja tak çıkar yaparsanız pil o kadar az yıpranacaktır yani yüzde 20 oldu takayım 80 oldu çıkarayım yapmak yerine günde 1 defa takın tam şarj edin. Döngü sayısı çok önemli.

2. önemli husus ise şarj sıradında oyun oynamamak , zaten cep telefonunda bataryayı bi çok şarj etmek bide hızlı boşaltmak bitiriyor birde ısı şarj halinde zaten ısınan telefonu  bide oyun açarsanız daha da ısınacaktır ve ömrü daha kısa olacaktır.

o yazıyı sktr edin gece takın ve 1 kere takın yeterli.

telefon zaten adı üstünde akıllı şarj yüzde 10ü olduğunda akımı kesecek ve bataryanın dolumunu engelleyecektir. 

PanxeR tarafından 26/Mar/21 21:00 tarihinde düzenlenmiştir
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Neredeyse bütün kullandığım cihazları yatarken file takıyorum sabah alıp gidiyorum,

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackhammer
    blackhammer's avatar
    Erkek
    C10H15N bunu yazdı

6.57'den sonrasını izleyin hocam 

https://youtu.be/rDbbDpE6jKI?t=418

En çok favorilenen yorum sanirim videoyu acinca ilk sirada cikiyor.

Hayat pil omrunu dusunecek kadar uzun degil gibi bir seydi.

Bazen ekside yazarlar ya "derdini sikeyim buttonu gelsin" diye iste bu tur bir button tbt ye sart.

ph"nglui mglw"nafh cthulhu r"lyeh wagh"nagl fhtagn
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Erkek

Ne yaparsanız yapın 2 senede batarya her gün şarj edilmekten ölüyor değişim istiyor. O yüzden çok takılmayın. Dikkat edilecek 2 husus var.

1. Hızlı şarj önemli değilse kapatın. Hızlı şarj bataryayı ısıtıp ömrünü azaltıyor.

2. Telefon şarjdayken çok gerekli değilse kullanmayın.

mkyb tarafından 26/Mar/21 21:29 tarihinde düzenlenmiştir

Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    OnLyGoDCaNStoPMe
    OnLyGoDCaNStoPMe's avatar
    Erkek

Okuduğum bir araştırma, lityum pilleri 0-100 arası şarj etmenin pilin sağlığını en kötü şekilde etkilediğini ortaya atıyordu.

Araştırmaya göre en çok ömür sağlamanın yolu, pili orta düzeylerde tutup sık sık az az şarj etmeymiş.

Hatta ondan sonra rootlu telefonlarda şarj kısıtlama gibi şeyler eklemişti bazı geliştiriciler.

Ayrıca aynı araştırma da şarjın %20 altına indirilmesininde epey bi olumsuz yanı olduğundan bahsediyordu.

Maalesef üstünden çok geçtiği için linkini bulamadım, sonuç olarak en uygulanabilir durum pili daha çok ısıtacak durumlardan uzak tutma gibi gözüküyor :)

Telefonumu acil şarj gereken durumlar haricinde hep 5V'luk olan quick charge'sız portu olan şarj aletiyle şarj ediyorum.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    OnLyGoDCaNStoPMe bunu yazdı

Okuduğum bir araştırma, lityum pilleri 0-100 arası şarj etmenin pilin sağlığını en kötü şekilde etkilediğini ortaya atıyordu.

Araştırmaya göre en çok ömür sağlamanın yolu, pili orta düzeylerde tutup sık sık az az şarj etmeymiş.

Hatta ondan sonra rootlu telefonlarda şarj kısıtlama gibi şeyler eklemişti bazı geliştiriciler.

Ayrıca aynı araştırma da şarjın %20 altına indirilmesininde epey bi olumsuz yanı olduğundan bahsediyordu.

Maalesef üstünden çok geçtiği için linkini bulamadım, sonuç olarak en uygulanabilir durum pili daha çok ısıtacak durumlardan uzak tutma gibi gözüküyor :)

Telefonumu acil şarj gereken durumlar haricinde hep 5V'luk olan quick charge'sız portu olan şarj aletiyle şarj ediyorum.

6-7 yil evvel elektronikci bir hocam da aynisini soylemisti.

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Erkek
    PanxeR bunu yazdı

bir pilin ömrünü uzatmak için bir kaç olay var.

1.si ve en önemlisi bataryalar doldur boşalt yaptıkça ömürleri kısaldığı için ne kadar az şarja tak çıkar yaparsanız pil o kadar az yıpranacaktır yani yüzde 20 oldu takayım 80 oldu çıkarayım yapmak yerine günde 1 defa takın tam şarj edin. Döngü sayısı çok önemli.

2. önemli husus ise şarj sıradında oyun oynamamak , zaten cep telefonunda bataryayı bi çok şarj etmek bide hızlı boşaltmak bitiriyor birde ısı şarj halinde zaten ısınan telefonu  bide oyun açarsanız daha da ısınacaktır ve ömrü daha kısa olacaktır.

o yazıyı sktr edin gece takın ve 1 kere takın yeterli.

telefon zaten adı üstünde akıllı şarj yüzde 10ü olduğunda akımı kesecek ve bataryanın dolumunu engelleyecektir. 

Şarjdayken kullanımı ben de doğru bulmuyorum. Ancak döngü öyle değil. 100 birim şarj bir döngü eder. Yani beş kere %20 veya iki kere %50 doldurursan bir döngü. Tam şarjda (0dan 100e) tek seferde döngülemiş oluyorsun. En azından Apple böyle söylüyor, böyle sayıyor :)

...said addicted.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zalimadam
    zalimadam's avatar
    Erkek

hiçbirşey eskisi gibi değil. cihaz üreticileri herşeyi düşünerek üretiyor birzahmet onlardan daha akıllı düşünmeye çalışmayın.

birşeyi en doğru öğrenmenin yolu kurcalayıp kendi gözünüzle görmektir.

ampere programını indirip cihazın şarj olurken ,şarj doluyken, yada arkaplanda yüksek güç çeken uygulama açıkken telefonun nasıl amper dengelemesi yaptığını görebilirsniz.

en dandik telefonun bile içinde hayvan gibi analiz yapan çip var. sıcaklık güç tüketimi yük dengelemesi çekilen amper dengelemesi gibi.

bunların yanında minik minik güç dengelemesi yapan kapasitörler var. bataryadan herzaman dengeli güç çekilir ve şarja taktığınız anda şarj ile pil arasında güç dengelemesi yapılır.

bunları üreticiler yapmak zorunda yapmasalar zaten anlamsız kapanmalar anlamsız sorunlar oluşur cihazda.

yani siz ne yaparsanız yapın o batarya vakti geldiğinde eskiyecek . bu sebeple kasmayın fazla kafanıza göre kullanın.

fukara hamam böceklerini zehirleyen adam.
Toplam Hit: 2384 Toplam Mesaj: 18
bütün gece şarj doğru mu