"Türkiyenin Son 8 Yılı" Konusuna İnanmayanlar
-
ozsar07 bunu yazdı:
-----------------------------
AKP gelmeden önce bu memleketin magara devrinde olduğunu zanneden AKP ile ülkenin geliiştiğini, büyüdüğünü savunanlara soruyorum
YAŞADIGINIZ ŞEHİRDE 2002 YILINDA KAÇ İCRA DAİRESİ VARDI, ŞİMDİ KAÇ İCRA DAİRESİ VAR ?
ben bildiklerimi yazayım siz de bildiklerinizi ekleyin ltfen..
2002 2011
Erzurum 2 5
Denizli 4 9
Antalya 6 14
Kocaeli 3 7
-----------------------------her iş yapan başarsın kazansın istemek sorun değil aslında ama böyle bir dünyada yok. 10 binlira kredi çeken her insan bir işyeri açabiliyor ama iyi ama kötü bu parayıda bi şekilde batırabiliyor ve talep varsada arz gerçekleşir. 2002-2011 yıllarında açılan işletme sayısını hangi tarihle oranlarsın bilemem ama faiz oranlarının bu dönemde düştüğünden dolayı 10 binliralık krediyi herkezin çekebileceği konusunda hem fikir olabilirz :) en basit örneği 750 liralık bir maaşla çalışan ve maaş bordrosuyla bunu belgeleyen her insan 10binlik kredi istediği bankadan alabilir buda şu anlama geliyor krediyi aldığı gibi tekel,giyim,halı yıkama cart curt insan sayısınıda lütfen göz önünde bulunduralım :)
-
Kelv1n bunu yazdı:
ozsar07 bunu yazdı:
AKP gelmeden önce bu memleketin magara devrinde olduğunu zanneden AKP ile ülkenin geliiştiğini, büyüdüğünü savunanlara soruyorum
YAŞADIGINIZ ŞEHİRDE 2002 YILINDA KAÇ İCRA DAİRESİ VARDI, ŞİMDİ KAÇ İCRA DAİRESİ VAR ?
2002 2011
Erzurum 2 5
Denizli 4 9
Antalya 6 14
Kocaeli 3 7
-----------------------------her iş yapan başarsın kazansın istemek sorun değil aslında ama böyle bir dünyada yok. 10 binlira kredi çeken her insan bir işyeri açabiliyor ama iyi ama kötü bu parayıda bi şekilde batırabiliyor ve talep varsada arz gerçekleşir. 2002-2011 yıllarında açılan işletme sayısını hangi tarihle oranlarsın bilemem ama faiz oranlarının bu dönemde düştüğünden dolayı 10 binliralık krediyi herkezin çekebileceği konusunda hem fikir olabilirz :) en basit örneği 750 liralık bir maaşla çalışan ve maaş bordrosuyla bunu belgeleyen her insan 10binlik kredi istediği bankadan alabilir buda şu anlama geliyor krediyi aldığı gibi tekel,giyim,halı yıkama cart curt insan sayısınıda lütfen göz önünde bulunduralım :)
-----------------------------sen burayı bırak diğer yazdıklarıma cevap ver. her önüne gelene kredi verebilme yetkisini verirsen. yasalarla halkını kontrol altında tutmazsan halk ziki tutar tabi. suç bizde amk. hoca nasreddinin fıkrası gibisin amk ya. hırsızın hiç mi suçu yok.
-
anarsist_manyaq bunu yazdı:
Kelv1n bunu yazdı:
ozsar07 bunu yazdı:
2002 2011
Erzurum 2 5
Denizli 4 9
Antalya 6 14
Kocaeli 3 7
-----------------------------sen burayı bırak diğer yazdıklarıma cevap ver. her önüne gelene kredi verebilme yetkisini verirsen. yasalarla halkını kontrol altında tutmazsan halk ziki tutar tabi. suç bizde amk. hoca nasreddinin fıkrası gibisin amk ya. hırsızın hiç mi suçu yok.
-----------------------------bu sana verdiğim soncevap olucak :)
ülkende kendini 10 bin lira gibi (milli gelirimiz 10 binya ) bir rakamı bankalardan FAİZİYLE alamayacaksan niye yaşıyorsunki :) 10 bini sonuçta 24 ay vadeyle alsan yaklaşık olarak 13 bin olarak ödeyeceksin düşünsene bu parayı alamadığın bir ülke? neyse kardeşim kafam açıldı zaten bu tarz konulara attığım son mesaj olsun bu :)
-
xzxz bunu yazdı:
akıl ancak akılla anlaşılır, ampüle oy verenler başta akıldan daha sonra sırasıyla mantık haysiyet vicdan gibi "insani" kavramlardan yoksun hatta hiç tanımadan yetiştirilmiş bir kalabalık olduklarından dolayı hiç bir belgenin kanıtın mantıklı açıklamanın onların gözünde ampül ışığı kadar anlamı yoktur. cehalet ve sefalet ile yarattıkları bu sefil kalabalıktan aldıkları oylar ile binlerce senelik bir ülkeyi yönetme hakkını kendilerinde buluyor olmalarının ismi ne yazıkki demokrasi olarak adlandırılıyor. tarihte batan,yıkılan hermemleketin yok edilen her milletin son perdesinin dış mihrakların eline geçmiş rezil-i rüsvan kukla bir iktidar tarafından yönetiliyor olması muhtemelen tesadüf değildir ki Türkiye cumhuriyeti ile ilgilide bariz bir sona doğru koşar adım gidiliyor.
Arkadaşım uzun zamandır ama gerçekten çok çok uzun zamandır böyle güzel bir yorum okumadım,sana ne kadar teşekkür etsek azdır ,
hala at gözlüğü ile bakanlara iyi bir cevap olur bu yorumun tabi anlayana.tekrardan teşekkür ederim. -
Kelv1n kardeşim o senin dediğin kredi çekme işi yüzünden tabiri caiz ise bende miki tutanlardan biriyim; 3 milyon insandan biri
2007 senesinde uçtuguna inandığım ekonominin ve kolumdan çekip zorla verilen kredi sayesinde 20 yıl boyunca biriktirdiklerim elimden gitti Allah kimseleri icra ve bankaların eline düşürmesin...Malı mülkü boşver ailenle aran bozuluyor eşinin çocuğunun kapı komşunun yüzüne bakamıyorsun
Ben yaşadıklarımı bilirim bana anlatılanları değil...
2000 yılında arabama 4 depo benzin alır sıçmaya bile araba ile giderdim; şimdi geçen ay bir depo benzin aldım 155 tl içime oturdu arabayı yerinden kıpırdatmak istemiyorum.
Ekonomik gelişme faiz maiz geç bunları sen cebindekiparadan haber ver, yüzün gülüyor mu ondan bahset, 3-5 yıl öncesine kadar Keko kro diye takıldığımız insanlara nefret duyulurmuydu
Akp nin yaptığı bu ülkeyi kamplara bölmekden başka birşey değil huzur olmadıkdan sonra kıçımı banknotla silsem ne olur.
Küfür etmeden bir gün geçmez oldu, ülkesini seven her insan nefret etsin diye uğraşılıyor; görmemekde neden bu kadar ısrar anlamak zor...
-
sniperscope bunu yazdı:
apokontek bunu yazdı:
-----------------------------AQP ye bilerek ve isteyerek oy vermislerse daha da agirini hakediyorlar.
AMK, mik kafalilar. 8 yil once adamin gotunde donu yoktu, bugun dunyanin sayili zengin liderlerinden.
oglunun gotunde don yoktu bugun GEMICIGI var.
8 yil once insanlar fikirlerini acik ve rahat sekilde soyleyip tartisirken bugun BASILMAMIS kitaba bile tutuklama var.
8 yil once (P)ic (K)urusu (K)urtlerin sesi cikmazken simdi ozerk yonetim, iki dilde egitim, apo ya af... konusuluyor.
AQP ye oy verenler kendilerini dindar olarak tanimliyorlar ama bu AQPartisi ve Av.. Si.. Tayyibi amerikada "Amerikali askerlerin evlerine sag salim donmelerini" istemektedir.
Buraya ne yazarsam yazayim, AQP yanlisi boktan kafalara hic bir sey sokamayacagimiz kesin. Bunlarin akillari boklu kiclarina ermeni sungusu girince baslarina gelecek ama o zaman cok gec olacak.
Yasin yaninda kuruda yanmasa bisey demeyecegim ama bu ulkede izde yasiyoruz amk.
Sabah sabah sinirlerim bozuldu.
. -
Rakamlar Yalan Söylemez. İcinde Bulunulan durum sen g.....yırtsanda değişmez..Tablodaki Rakamların Değişmeyeceği gibi.
-
öncelikle kopyala yapıştır yaptığım iççin özür diliyorum fakat bunun nedeni rakamsal değerler olduğu içindir yorum katmıyorum. Ayrıca AKP ci de değilim fakat ülke ekonomisini gerçekten küçümsemeniz anlaşılmaz boyutlarda.Şunuda belirtmek isterim ki iktisad la lakanız varsa eğer bilirsiniz GSMH GSYiH veyahut dış borç eğerki ekonomi yorumunda bulunuyorsanız sadece dış bor bu kadarmış diye bahsedemezsiniz hepsini bir bütün olarak yorumlamanız gerekir ki bunuda afedersiniz ama bilmediinizi düşünüyorum ve görüyorum kimsede sizi kaale almaz tekrar söylüyorum hemen bunun üstüne vay şöyle vay böyle yazmak yerine önce sakin bir şekilde düşünün ben gerçekten biliyormuyum ülke ekonomisinin oluştuğu şartları veyahut yorumlamayı eğerki bu sorunun cevabı hayırsa susun arkadaşım boş konuşmayın yok eğer evetse reel bir şekilde bana formülüyle beraber gerçekten ekonominin kötüye gittiğini ispatlayın anam avradım olsun ( Çok büyük konuşuyorum ) sizinle beraber sokaklara çıkıp bu AKP hükümetinin ne kadar yancısı oycusu varsa onların oylarını sizin istediğiniz partiye oy vermeleri için insanlar gerekirse cebine para bile koyucam ama tekrar ediyorum LÜTFEN BANA REEL BİR ŞEKİLDE FORMÜLÜYLE BİRLİKTE GERÇEKTEN EKONOMİNİN KÖTÜYE GİTTİĞİNİ İSPATLAYIN. basşakda sözüm yoktur.
Dip not eklemek isterim : Biliyosan konuş hisse kapsınlar ; Bilmiyorsan sus adam sansınlar ( kimse alınmasın üstüne konuyu açan arkadaş dahil bundan sonra gelecek olan yorumlar içindir bu lafım )
Türkiye ekonomisi kuvvetli ve çabuk gelişen özel sektöre sahipken, devlet/kamu kurumları hala temel endüstriler, bankalar, finans sektörü, ulaşım ve iletişimde önemli role sahiptir. Ülkede en büyük endüstri tekstil ve konfeksiyon olup endüstriyel istihdamın üçte birine karşılık gelmektedir. Ancak uluslar arası pazarda, küresel kota sistemi ile rekabet etmek zorundadır. Ancak Türkiye’nin ihracatında otomotiv ve elektronik sektörünün önemi her geçen gün artmaktadır. Türkiye’nin gerçek Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH)’sı geçen birçok yılda %6’yı aşan büyüme gösterse de, bu hızlı büyüme 1994, 1999 ve 2001 yıllarında keskin düşüşlerle karşılaşmıştır. Ülkenin ekonomisi uygulanan ekonomik reform paketleriyle geriye döndürülmüştür. 2004’te GSMH büyüme hızı %9’a ulaşıp 2005-07 yılları arasında yaklaşık %5 olarak devam etmiştir. 2008’teki küresel küçülmeden dolayı yıllık büyüme %3.5 gerilemiştir. Enflasyon oranı 2005’te otuz yılın en düşük seviyesi %7.7’ye inmiş; fakat, 2007’de tekrar %8.5’a tırmanmıştır. Gelişmekte olan pazarlarda yatırımcı faizlerinin yenilenmesi, IMF tarafından desteklenme ve sıkı finansal politikalar nedeniyle 2002-2007 yılları arasındaki güçlü ekonomik kazanımlara rağmen; Türkiye, yüksek cari açık ve özel sektörün dış borcu nedeniyle ekonomisi üzerinde yüksek baskıya sahiptir. Daha fazla ekonomik ve adli reformlar, muhtemel AB üyeliği direk yabancı yatırımlarını artırabilir. Yabancı yatırım stoğu 85 milyar dolar civarındadır. Özelleştirme 21 milyar dolara yaklaşmıştır. Mayıs 2006’dan itibaren petrol ve doğal gaz Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattından akmaktadır. Bu boru hattı günde 1 milyon varil petrolü hazar denizinden pazara taşımaktadır. 2009 Türkiye ekonomik göstergeleri, Dünya küresel durgunluğuna paralel olarak, daha negatif olmuştur. Türkiye’nin yüksek ulusal cari işlem açığı ekonominin uluslar arası yatırımcılar için kırılgan olmasına neden olmaktadır. Çizelge 1, 2010 Yılı Türkiye güncel/gerçekleşen ve 2015 yılı tahmini/projeksiyon Ekonomik Göstergelerini özetlemek-tedir.
2010 yılında Türkiye’nin sabit fiatlarla GSMH’sı 104.721 milyar TL’dir. Bu değer güncel fiatlarla 1,109 milyar TL’dir. 2010 yılında GSMH’nın büyüme hızı %7.8 olmuştur. Türkiye’nin 2010 yılı GSMH’sı ABD doları olarak 729 milyar dolar oluştur. Türkiye gelişmekte olan bir ülke konumundadır. Güncel fiatlarla kişi başına düşen milli gelir 15,534 TL/10,206 dolardan fazladır. Satınalma gücü paritesine göre Türkiye’de GSMH 956.6 milyar dolardır. Kişibaşına düşen milli gelir satın alma gücü paritesine göre 13,932 doları geçmektedir. Satınalma gücü paritesine göre Türkiye’nin GSMH’sı dünyanın GSMH’nın %1.274’ü kadardır. Ortalama tüketici fiatlarının değişim yüzdesine göre 2010 yılı Türkiye enflasyonu % 8.68, 2000 yılı baz alındığında yıl sonu değişim yüzdesine göre enflasyon 2010 yılı için %7.61 bulunmuştur.
2010 yılında Türkiye’de devlet 357.36 milyar Tl kazanmış ve 395.73 milyar TL harcamıştır. Kazancın GSMH içindeki payı %32.2, harcamaların GSMH içindeki payı %35.7 olmuştur. 2010 yılında Türkiye’de net borç alma/vermenin oranı GSMH’nın -%4.46’sı kadar olmuştur. 2010 yılında Türkiye’nin net borcu GSMH’nın %35.7’si kadar olmuştur. Toplam devlet brüt borcu ise GSMH’nın %43.4 kadar olmuştur. 2010 yılı güncel cari açığı yaklaşık 38 milyar $ olmuştur buda GSMH’nın %5.2’sine takabül etmektedir.
2015 yılı tahmini projeksiyonlarına bakıldığında GSMH’nın 1700 milyar dolara çıkacağı ve kişi başına milli gelirin 22 bin doları aşacağı tahmin edilmektedir. Enflasyon %4’lere ve işsizlik oranı ise %9’lara gerileyecektir. Nüfus 76 milyonu aşacak güncel cari açık 63.7 milyar dolar civarında olacağı tahmin edilmektedir. Güncel cari açığın GSMH içindeki payı % 6.2’ye çıkacaktır.
Çizelge 2, 2010 yılı dünya ekonomik göstergelerini özetlemekte ve Türkiye ile mukayesesini göstermektedir. 2010 yılı dünya GSMH’sı 62 trilyon dolara yaklaşmıştır. Bu GSMH’nın yaklaşık %67’si ileri ekonomiler ve %51’i gelişmiş G7 ülkeleri tarafından yaratılmıştır. Dünya GSMH’sı 2010 yılında %4.8 artmıştır. Dünyada GSMH’sı en büyük olan üç ülke ABD, Çin ve Japonya’dır. Türkiye Dünyada 17. büyük ekonomidir. 2010 yılında Türkiye’nin GSMH’sının büyüme oranı dünya ortalamasından %64 daha fazla olmuştur.
Çizelge 3 Türkiye’in birçok ekonomik endekste dünya sıralamasındaki yeri, gösterge değeri ve ait olduğu yılları CIA World Factbook verilerine göre göstermektedir.
Türkiye ekonomisi yukarıdaki verilerden kişi başına düşen milli hasıla (82.), enflasyon (53.), işsizlik (37.), dış borç (24.) ithal kökenli fosil yakıt tüketimi (24. ve 28.), kişi başına elektrik tüketimi (94.) ve açlık sınırı altındakiler yüzdesi (70.) açısından iyi gözükmez iken döviz ve para rezervi (17.), para stoğu (30.), işgücü (24.), ihracat (32.), cari açık /(180.) ve bütçe geliri (22.) açısından iyi durumdadır.
Sonuç olarak, Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olarak büyüyen bir ekonomiye sahip olsak da ekonomiyi refaha dönüştürmekte sancılar yaşanmaktadır. Ekonomik göster-gelerin birçoğu pozitif olsa da ülke nüfusunun fazla olması yaratılan değerlerin nüfusa bölündüğünde kişi başına düşen değerlerin düşmesine ve dünya sıralamalarında alt/orta sıralara inmemize neden olmaktadır. Gelir dağılımının adil dağıtımı; üretimin ülke sathına homojen dağılımı; insana, eğitime, bilim ve teknolojiye yatırım; üretim-yatırım-Ar&Ge-ihracata önem verme ülkemizin ekonomik göstergelerdeki sıralama yerini üstlere taşımada yardımcı olacak en önemli unsurların başında gelmektedir. Ekonomik gelişmede en önemli silahlarımız genç ve dinamik nüfusumuz, ülkemizin dünyadaki çok önemli jeopolitik konumu ve yer altı doğal kaynaklarımız olmalıdır. Gençleri nitelikli eğitmeli ve yer altı kaynaklarımızı ileri teknolojik yöntemlerle değerlendirip ekono-minin hizmetine sunmalıyız.
Yararlanılan Kaynaklar:
IMF, World Bank, UN, OECD, CIA World Factbook, EconomyWatch, Country Rankings -
rushOut'a
bir soru sormak istiyorum bu kocaman araştırmana istinaden: Türkiye de
1.2000 den sonra neden sokağa çıkma yasaklı nüfus sayımı yapılmadı?
2.Gecekonduda(tapusuz) yaşayan bireyler nufüs sayımında yer alır mı?
3.Türkiye'nin şuan ki nüfusu kesin olarak kaç?
4.Diyelim ki kesin olaran bir sayı var son seçimlerde nasıl olduda ölüler canlandı boş arsalarda 20 katlı hayali evlere insanlar yerleştirildi?Tam nufüs seçim kurulunun elinde yokmu?
5. IMF, World Bank, UN, OECD, CIA World Factbook, EconomyWatch, Country Rankings bilgileri kendilerimi araştırıyor yoksa Türkiye den verilen veriler dahilinde mi hesap yapıyorlar.
6.Haftada kaç kere şemsiye alıyorsun,Tropikal meyve tüketiyorsun? -
sordugun hiçbir sorunun cevabını bilmiyorum kardeşim sen benim deiğimi yapıcakmısın yapmıcakmısın ? oyleyse baska yoldan kendince sıkıştırmaya çalışma ben yukarda diceğimi dedim bana onu bunu geç şuanda akp yi tartışmıyorum ben türkiyenin ekonomisini hakkında konuşuyoruz söylediğim şeyi yap başka hiçbirşey deeden ömür boyu sana tabi olayım olurmu ?