Uçtu Uçtu Türk İHA Uçtu
-
Türk yapımı Yüksek Hızlı Hedef İnsansız Hava Aracı "Şimşek", ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen Yüksek Hızlı Hedef İnsansız Hava Aracı (İHA) "Şimşek", ilk uçuşunu 4 Ağustos'ta gerçekleştirdi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yapılan yazılı açıklamada TUSAŞ'ın geliştirdiği Yüksek Hızlı Hedef İnsansız Hava Aracı (İHA) Şimşek'in ilk uçuşunu 4 Ağustos 2012 tarihinde başarıyla gerçekleştirdiği ifade edildi. Yapılan uçuşta, hidrolik fırlatıcı kullanılarak kalkış, meydan turu ve paraşüt sistemi kullanılarak iniş aşamalarının, planlamaya uygun bir şekilde başarıyla tamamlandığı bildirildi.
Açıklamada "2001 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan ve özellikle son yıllarda tüm tatbikat ve eğitimlerde aktif olarak kullanılan TUSAŞ'ın Turna Hedef İHA Sistemi'yle edinilen deneyimle ve azami yerli katkı sağlanarak geliştirilen 'Şimşek', sisteminin sahip olduğu yüksek hız ve manevra kabiliyeti ile daha gerçekçi senaryolarda eğitim imkanı sağlanacaktır" denildi.
ÖZGÜN JET MOTORU ÇALIŞMALARI DA SÜRÜYOR
Açıklamada, bir süre önce TEI firması ile başlatılan özgün jet motorunun geliştirilmesi çalışmalarının başarıyla devam etmekte olduğuna dikkat çekilerek Şimşek'in ilerleyen test aşamalarında ve seri üretiminde TEI'nin geliştirdiği yerli motorun kullanılmasının hedeflendiği kaydedildi.
Açıklamada Şimşek'in sisteminin genel özellikleri şöyle belirtildi:
"Özgün yazılımlara sahip Uçuş Kontrol Sistemi ve Yer Kontrol İstasyonu ile uçuş öncesi veya uçuş sırasında tanımlanabilen rota ve manevralar (alçak uçuş, pop-up, weave, dalış, vb.) tam otonom olarak gerçekleştirilmektedir. Sistemde bulunan radar iz artırıcı ve jet motoru ile hava aracının radar güdümlü ve kızıl ötesi güdümlü füze sistemleri tarafından takibi mümkün olmaktadır.
PİSTE İHTİYAÇ DUYMADAN KALKIP İNEBİLİYOR
Hava Aracı üzerinde bulunan akustik sistem sayesinde kendisine ateşlenen silahlara olan mesafe bilgisi Yer Kontrol İstasyonu'na gerçek zamanlı olarak aktarılmakta ve bu yolla atış eğitiminin başarımı takip edilebilmektedir. Hava aracının gerekli durumlarda gözle takibini kolaylaştırmak için İz Dumanı Sistemi ve kendisine atılan silahları yanıltmak için de Karşı Tedbir Atım Sistemi bulunmaktadır ve bu sistemler, Yer Kontrol İstasyonu'ndan kontrol edilebilmektedir.
Hidrolik fırlatıcı ile piste ihtiyaç duymadan karadan veya gemi platformlarından kalkış yapabilmekte ve vurulmadığı durumlarda tekrar kullanılabilmesi için paraşüt ile karaya veya denize inebilmektedir"
kaynak: http://www.haberler.com/uctu-uctu-turk-iha-uctu-3847802-haberi/
-
o nasıl başlık :)
-
PyramiD bunu yazdı
o nasıl başlık :)
sana özel bir başlık bulamadık kanka idare et işte
-
daha s.kndirik bişey yapamadıkları için tebrik ediyorum. niyeyse batıda bişey yapılır, Türkiyede kopyası yapılmaya çabalanır ama hiçbir zaman yapılamaz. Yok abi bu ülkede bişey olmaz artık.
-
SweetyVolty bunu yazdı
daha s.kndirik bişey yapamadıkları için tebrik ediyorum. niyeyse batıda bişey yapılır, Türkiyede kopyası yapılmaya çabalanır ama hiçbir zaman yapılamaz. Yok abi bu ülkede bişey olmaz artık.
borla çalışan arabanın türkiye'de türk firmalarınca seri üretime geçirilmesi bu ülkeyi kurtarır hocam. ona da sonsuzda 1 ihtimal veriyorum ben :) ki o da 0 oluyo.
-
geçen sene bu vakitler h. tepede heron üstümden geçiyordu mevzide beni uyandırmıştı :)
arkadaş anlamadınız galiba.
Dünyanın en güçlü ordu yada şöyle diyim hitlerin ordusu olsun çinin ordusu olsun boş boş boş..
kontrol amerika altındayken bi boka yaramaz yaptıklarımız terör için... -
sonuçta iyi bişey yapılmış, boş boş oturup konuşmaktan iyidir
-
buruksu bunu yazdı
olay budur
-
YasamaK bunu yazdıburuksu bunu yazdı
olay budur
şimdi gittin teknosadan maus aldın geldin eve açtın pakedi yükledin driverini taktın usbyi ama o da ne aldığın maus solak mausu ve sağ el ile kullanılamıyo. sorun şu, yüksek hızlı istihbarat uçağı olmaz, olsa da doğuda kullanılamaz, kullanılsada verim alınamaz artı sen palli sistem yerine jet motor sistemi kullanıyorsun, yakıt problemi olsun uçuş süresi olsun, istihbarat kalitesi olsun bir çok şeyde verim alınmasına imkan olmayan bir sistem. Umarım açıklayıcı olmuştur ;)
haha aklıma ne geldi, salak pkk kadrosu(hpg) bunun pervaneli versiyonunu vurarak düşürüyor ve alıyor eline hoba biz vurduk ettik diye seviniyolar, götürüyolar mağaralarına ama kamera 11 saat boyunca açık kalıyo ve normalde 20 yıl etrafta uçsa elde eldilemeyecek bilgiler ediniliyor :D
-
SweetyVolty bunu yazdıYasamaK bunu yazdıburuksu bunu yazdı
olay budur
şimdi gittin teknosadan maus aldın geldin eve açtın pakedi yükledin driverini taktın usbyi ama o da ne aldığın maus solak mausu ve sağ el ile kullanılamıyo. sorun şu, yüksek hızlı istihbarat uçağı olmaz, olsa da doğuda kullanılamaz, kullanılsada verim alınamaz artı sen palli sistem yerine jet motor sistemi kullanıyorsun, yakıt problemi olsun uçuş süresi olsun, istihbarat kalitesi olsun bir çok şeyde verim alınmasına imkan olmayan bir sistem. Umarım açıklayıcı olmuştur ;)
haha aklıma ne geldi, salak pkk kadrosu(hpg) bunun pervaneli versiyonunu vurarak düşürüyor ve alıyor eline hoba biz vurduk ettik diye seviniyolar, götürüyolar mağaralarına ama kamera 11 saat boyunca açık kalıyo ve normalde 20 yıl etrafta uçsa elde eldilemeyecek bilgiler ediniliyor :D
ha s.tir rıfat abi böyle bakmamışdım :D
-
SweetyVolty bunu yazdıYasamaK bunu yazdıburuksu bunu yazdı
olay budur
bu bi drone, hedef araç yani atıyorsun havaya sonra stinger veya som gibi mühimmatlar ile vuruyorsun, tamamen mühimmat test amacı ile üretiliyor), istihbarat aracı değil, sen konuları karıştırıyosun.
kötü bi gelişme değil sonuçta biyerden başlamak gerekli ama isterdim ki tüm herşeyi ülkemizde üretilmiş ve gelecekte de üretilebilecek altyapının kurulu olmasını isterdim. Üzerindeki diyotu bile yurtdışından aldıktan sonra, neyse işte, inş daha iyileri yapılır.