folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Ufukta Gökyüzünün Ne Kadarını Görüyoruz?

Ufukta Gökyüzünün Ne Kadarını Görüyoruz?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asa42
    asa42's avatar
    Erkek

Başlığı bilmiyorum ne kadar açıklayıcı yazdım ama sorum şu:

Kafamızı kaldırıp baktığımızda yağmurlu bir havada gökyüzünün heryerini karabulutlar sarmıştır fakat yağmur sadece bulunduğumuz il'e (en fazla) yağar. Peki o zaman gökyüzüne baktığımızda bütün gökyüzünün kaçta kaçını görürüz ve neden?

Sadece merak..

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EMRE955
    EMRE955's avatar
    Erkek

hocam insanın başına ne gelirse ya meraktan ya da.. gerisini biliyon.

xxx
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    XpertVision
    XpertVision's avatar
    Erkek

12,5 felandır.. hacı bi düşünsen hani kimsenin bilemiyeceğini sen de biliyorsun

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sherlock.
    r10aldinho
    r10aldinho's avatar
    Erkek

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, gökyüzüne bakan bir kişinin çıplak gözle yaklaşık bin yıldızı görebileceğini belirterek, ışık kirliliği yüzünden büyük şehirlerde yaşayan insanların gökyüzünde gördükleri yıldız sayısının 50'yi geçmediğini bildirdi.

Prof. Dr. Zeki Eker, tarihte insanların yaşamlarını yıldızlara göre düzenlediklerini, Suudi Arabistan gibi çöl ülkelerinde yolculukların geceleri yıldızlara bakılarak yapıldığını anlattı.

Eker, "Gökyüzünde takım yıldızları arasında hareket eden gök cisimleri var. Güneş, Ay, Mars, Merkür, Venüs, Jüpiter gibi. İnsanlar gökyüzünde gördükleri hareketli cisimlerin yıldızlardan farklı olduğunu anlamışlar ve onları tanrı olarak isimlendirmişler. Mars'a savaş, Venüs'e güzellik tanrısı demişler. Bütün tanrılara gün vermişler. Bu izler günümüzde de hala var. İngilizce'de Wednesday, Venüs günü, Saturday, Satürn günü demek" dedi.

Zeki Eker, MÖ 3. yüzyılda yaşayan Yunan gökbilimci Hiparkos'un yaptığı gökyüzü haritasında yaklaşık 900 yıldızın ismine yer verdiğini belirtti.

Ortaçağ'da bu sayının bine çıktığına dikkati çeken Eker, "Aslında gökyüzüne bakan bir kişinin yaklaşık bin yıldız görmesi lazım. Ancak günümüzde ışık kirliliği yüzünden büyük şehirlerde yaşayan insanların gördükleri yıldız sayısı 40'ı, 50'yi geçmez" dedi.

Işık kirliliği yüzünden gökyüzündeki yıldızların yeteri kadar görülemediğine dikkati çeken Eker, çocukların da gökyüzünden çok televizyon ve bilgisayar ile ilgilendiğini ifade etti.

Zeki Eker, ABD'de gençlerin sosyal bilimlere olan ilgisini fen bilimlerine çekmek için 1970'lerde "Star" adı altında bir proje yürütüldüğünü belirterek, Türkiye'de de çocukların ve gençlerin gökyüzüne olan ilgisini değerlendirip fen bilimlerine olan ilginin artırılabileceğini kaydetti.

edit:

ayrıca bunlarda ilgini çekebilir.

http://www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr/f/evrenyolcu.html

İlk batışını ben gördüm güneşin, Gün dönümüne sen yetiştin, Kaptanı benim bu geminin, En son ben çıkarım, Panik etmeyin ___________________________________________________________ iletisim: www.tahribat.com@gmail.com
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    UnutkanKronik
    kronik
    kronik's avatar
    Erkek

derecede 180 ini :P

Tanrı bizim yanımızdaysa, onların yanındaki kim?
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    joe_black
    joe_black's avatar
    Erkek

zannımca yağmurluysa tüm gökyüzünün 13ü, yağmursuz 21i( şiddetine ve bulutluluk değerine göre değişir tabiki).

totalde yuvarlarsak 15 falan. tabi bunda gözünün de etkisi var. uzun boylu iri gözlüysen etrafın dağlarla çevrili değilse  baya bi görürsün.

(taşak geçmiyon arkadaşlar)

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    harddeath0070
    harddeath0070's avatar
    Erkek

bakış açına bağlı dostum yere bakarsan bi bok göremezsin at gözlüğü takarsanda baktığın yeri görürsün ama çıkıp everestten bakarsan iş değişir.

Kafan seni dağıtmadan sen onu dağıt...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manialith
    manialith's avatar
    Erkek

açık havada ufuğa doğru görüş alanın 10 km dye biliyorum ben. denizde tabi, dağ tepe olmadan.
    dünyayı küre olarak ele alsak.

yada dur resim geliyo.

http:/localhostr.com/files/E3mmsIk/grsalani.bmp

Im Boned, All Boned.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    efrasyap
    efrasyap's avatar
    Erkek

%15.69009185 ini görür

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sanalcaptan
    Sanalcaptan's avatar
    Erkek
    sekstant ile bakmak lazım
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviEkran
    MaviEkran's avatar
    Erkek

Dünya üzerindenki bulunduğun enleme göre değişir sanırım. İngilizcen varsa şöyle şöyle linkler var

http://stars.astro.illinois.edu/celsph.html

http://sci.tech-archive.net/Archive/sci.astro.amateur/2005-08/msg01796.html

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Celestial_sphere

Blue Screen of Death
Toplam Hit: 2165 Toplam Mesaj: 13