Ufukta Gökyüzünün Ne Kadarını Görüyoruz?
-
Başlığı bilmiyorum ne kadar açıklayıcı yazdım ama sorum şu:
Kafamızı kaldırıp baktığımızda yağmurlu bir havada gökyüzünün heryerini karabulutlar sarmıştır fakat yağmur sadece bulunduğumuz il'e (en fazla) yağar. Peki o zaman gökyüzüne baktığımızda bütün gökyüzünün kaçta kaçını görürüz ve neden?
Sadece merak..
-
hocam insanın başına ne gelirse ya meraktan ya da.. gerisini biliyon.
-
12,5 felandır.. hacı bi düşünsen hani kimsenin bilemiyeceğini sen de biliyorsun
-
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, gökyüzüne bakan bir kişinin çıplak gözle yaklaşık bin yıldızı görebileceğini belirterek, ışık kirliliği yüzünden büyük şehirlerde yaşayan insanların gökyüzünde gördükleri yıldız sayısının 50'yi geçmediğini bildirdi.
Prof. Dr. Zeki Eker, tarihte insanların yaşamlarını yıldızlara göre düzenlediklerini, Suudi Arabistan gibi çöl ülkelerinde yolculukların geceleri yıldızlara bakılarak yapıldığını anlattı.
Eker, "Gökyüzünde takım yıldızları arasında hareket eden gök cisimleri var. Güneş, Ay, Mars, Merkür, Venüs, Jüpiter gibi. İnsanlar gökyüzünde gördükleri hareketli cisimlerin yıldızlardan farklı olduğunu anlamışlar ve onları tanrı olarak isimlendirmişler. Mars'a savaş, Venüs'e güzellik tanrısı demişler. Bütün tanrılara gün vermişler. Bu izler günümüzde de hala var. İngilizce'de Wednesday, Venüs günü, Saturday, Satürn günü demek" dedi.
Zeki Eker, MÖ 3. yüzyılda yaşayan Yunan gökbilimci Hiparkos'un yaptığı gökyüzü haritasında yaklaşık 900 yıldızın ismine yer verdiğini belirtti.
Ortaçağ'da bu sayının bine çıktığına dikkati çeken Eker, "Aslında gökyüzüne bakan bir kişinin yaklaşık bin yıldız görmesi lazım. Ancak günümüzde ışık kirliliği yüzünden büyük şehirlerde yaşayan insanların gördükleri yıldız sayısı 40'ı, 50'yi geçmez" dedi.
Işık kirliliği yüzünden gökyüzündeki yıldızların yeteri kadar görülemediğine dikkati çeken Eker, çocukların da gökyüzünden çok televizyon ve bilgisayar ile ilgilendiğini ifade etti.
Zeki Eker, ABD'de gençlerin sosyal bilimlere olan ilgisini fen bilimlerine çekmek için 1970'lerde "Star" adı altında bir proje yürütüldüğünü belirterek, Türkiye'de de çocukların ve gençlerin gökyüzüne olan ilgisini değerlendirip fen bilimlerine olan ilginin artırılabileceğini kaydetti.edit:
ayrıca bunlarda ilgini çekebilir.
http://www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr/f/evrenyolcu.html
-
derecede 180 ini :P
-
zannımca yağmurluysa tüm gökyüzünün 13ü, yağmursuz 21i( şiddetine ve bulutluluk değerine göre değişir tabiki).
totalde yuvarlarsak 15 falan. tabi bunda gözünün de etkisi var. uzun boylu iri gözlüysen etrafın dağlarla çevrili değilse baya bi görürsün.
(taşak geçmiyon arkadaşlar)
-
bakış açına bağlı dostum yere bakarsan bi bok göremezsin at gözlüğü takarsanda baktığın yeri görürsün ama çıkıp everestten bakarsan iş değişir.
-
açık havada ufuğa doğru görüş alanın 10 km dye biliyorum ben. denizde tabi, dağ tepe olmadan.
dünyayı küre olarak ele alsak.yada dur resim geliyo.
http:/localhostr.com/files/E3mmsIk/grsalani.bmp
-
%15.69009185 ini görür
-
sekstant ile bakmak lazım
-
Dünya üzerindenki bulunduğun enleme göre değişir sanırım. İngilizcen varsa şöyle şöyle linkler var
http://stars.astro.illinois.edu/celsph.html
http://sci.tech-archive.net/Archive/sci.astro.amateur/2005-08/msg01796.html
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Celestial_sphere