folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Uzaktan Kontrol Sistemleri İçin Beyin Fırtınası

Uzaktan Kontrol Sistemleri İçin Beyin Fırtınası

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Branxian
    Branxian's avatar
    Erkek

Hocam şeyhin konusuna da yazmıştım :p

Buraya da yazayım. Ben kendi evimin birkaç bölümüne elimde fazla olan PLC ile yapmıştım zamanında.
    İşin içine PLC girince maliyet biraz yükseliyor.
    Ama PIC ile de yapılabilir. Daha düşük maliyet daha yüksek işçilik gibi birşeyler olabilir. 

Edit; ben aklıma geldikçe burayı editlerim. 

Kurtla sevişen mazoşist koyun
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

evt hocam biliyorum bunu, aytek ilgileniyordu bu konuyla ilgili bilmem ne yaptı. tabi o biraz daha küçük düşünebilir bu konuda yani hobi amaçlı. ben ürün geliştirme olarak bakıyorum. kendi devremi tasarladım (usb tabanlı) ve android işletim sistemi ile kontol ediliyor.  tabii bu devre benim için çok basit, sensörler ile donatmam gerek, akıllı evin çıktılarına göre.. Ama ben "farklı" "uygulanabilir" "kullanışlı" "yararlı" şeyler bakıyorum.. yani adamın sifon çektiğini kaydetse ne olur, buzdolabndan şunu aldı dese ne olur. bunlar hobi amaçlı tasarımlar.. ben işin biraz daha ciddi boyutundayım..

Bu arada arkadaşlar eğer üslubum biraz sertse gerçekten üzgünüm. Amacım birilerinin kalbini kırmak değil. Bu sistemi kaç aydır düşünüyorum ve hala içinden çıkamadım. Aslında kızgınlığım kendime.. Adam gibi bir fikir bulamadım. Demek ki beyin basmayınca basmıyor :)

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

@Branxian, hocam seni tanıyorum ben ilgin olduğunu biliyorum :) ancak plc i maliyeti çok arttırır. zten defalarca söylediğim gibi KENDİ TEKNOLOJİMİ üretmek istiyorum. bunu ne kadar yapabilirsem o kadar iyi. yani mümkün oldukça kendi tasarımım, teknolojim olsun, hazırdan kaçıp ürünleri yerelleştirmek istiyorum. aklınıza gelen tüm alıcı verici devrelerini, kontrol devrelrini kendim yapmam gerek. röle bile kullanmayacağım. zaten akıllı evlerde gürültü olmaması lazım. ssr ler var ama onlarda çok pahalı. okula aldırdım bir proje için 6 tane 200 tl ... gerek yok. röle alternatifini de moc3011 ve triyak ile yapacağım.

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo

ben elektronikten vs vs anlamam ama kullanıcı mantığıyla söyliyim:

yataktan kalkmak!

ne biliyim kurduğum saatte rasgele bir şeyler yapsın bana,

yatağı dik konuma getirsin düşeyim, suratıma su döksün, ne bilim 5 dk öncesinden kahvemi hazır etsin

evin her yerinde müzik çalsın, perdeleri açsın, kış günüyse, mesela salondaki ısıtıcıyı otomatik açsın, orası sıcaktır die mecbur oraya gideyim

böylece kalkmış olurum

--------

deprem anında yapılabilecek bir şeyler de olabilir

aklıma gelmio ama kategori olarak söyledim

--------

ilerde teknoloji nasıl olur ama şu da mümkün geldi bana

kış aylarında kullandığımız mobilyalar basınca duyarlı olsa oturulan bölge ısınsa,

veya evin içinde yürüdüğümüz yerler

çok mu uçtum bilmiyorum

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AchtunG
    AchtunG's avatar
    Erkek

Öncelikle bu şekilde birşey yapmayı düşünmen bile alkışı hak ediyor.

Gelelim asıl mevzuya. Şimdi Hocam Team Viewer programını sanırım bilmeyen yoktur bu proramı adamlar kaynak kodlarını satıyor yanı su demek oluyor kardeş sen bana yıllık atıyorum 50 dolar ver al programı naparsan yap dıyor. uzaktan kontrol için internetin şart olduğuda aşikar amma velakin P2P'ı insanlar sadece dosya paylasımı olarak bilsede bu konu cok ılerı duzeyde bır noktadan noktaya kı noktanın bırı sabıt olduktan sonra dıgerının ayda bıle olması mumkun p2p yapılıp team viewer programı satın alınıp kı cok komık rakamlardan bahsedıyorum ve birazda PLC ve olmassa olmaz sensörler ve birkaç step motoru yardımıyla evde istediğin herseyi kontrol edebilirsin taki senin kapıya yaklaştıgında kapının ardına kadar acılması ve ıcerı gırdıkten sonra kapanması da dahıl olmak uzere sen neyı nasıl kontrol etmek ıstersen kontrol edebılırsın. ki bu sistemle çalışan kı daha karmaşık şekilde uretılmıs halı süpürgesi vede çim biçme makınası var suan elimde ıkısıde bulundugu ortamı programları sayesınde kı onceden MATLAB sayesinde haritalandırılmış evimin bahçesini ve tum odaları ben eve gelmeden supurebılır bahcemdekı bulunan cımlerı kesme ımkanı var kı bu sadece ısın fantazı boyutu dedıgım gıbı hocam kafanda olustur dekı mayın temızleme aracı de 5 step motoru ve bırazcık da olsa elektronk kompenent yardımıyla ıstedıgın herseyı elde edebılırsın pic programlarını yada plc tasarımlarına varana kadar yardımcı olabılırım ama dedıgım gıbı fıkır ver uretım bandına cıkartalım ama tabı bunun ıcın senın fıkrınden zıyade bı anket yapılıp kımın neye ıhtıyacı oldugunu tespıt etmemız ve tespitimizin gercekten yapılacak işlere yardımcı olacagına ve hatta o problem yanı ıhtıyacın tamamen gıderebılecek bır cıhaz uretelım ve programını yazalım kı IOS' tan tut da ıstedıgın tum programla ve elektronık aksamlar ve robotık tasarımlar hakkında yardımcı olurum ama onemlı olan kım ne TALEP edıyor bız kıme ne ARZ edecegız bır talep varsa bu talep karsılıgında arz edecek bır urun protatip veya bir duzenek saglanabılır..

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

@Daft, hocam çok teşekkürler güzel ve ilginç fikirler vermişsin. Düşündüşüm sistemde senaryolar olacak (tipik evlerde de var gerçi) o senaryolra göre olack.. söyldiklerinin bazılarını zaten düşünmüştük. ama cidden ilginç olanlar da var.. yatağı dik konuma getirmek, su dökmek,  çay/kahve makinesinin alasını yapacak bir sistem düşünüyoruz zatn:) deprem anında arkadaşa fikir verdin, deprem olduğunda yaşam üçgenlerinin ve çkış kapılarının olduğu yerleri ışıklandıracak mesela.. ayrıca oturduğun yerin ısıtılması da mantıklı, bi basınç/ağırlık sensörü koyarsın ona göre resistansı çalıştırırsın da, adam zaten oturduğu yeri ısııtıyor :) anladığm kadarıyla sen çok soğukta kalıyorsun :D

@AchtunG, teşekkürler hocam cevapların için..  söylediklerin bizim düşündüklerimizin yanında biraz daha basit kalıyor. biz onlarca giriş-çıkış birimi olan, anlık kontrol edilebilen bir sürü sistem tasarlamayı planlıyoruz. ev süpürme için samsung ve bazı firmalar akıllı robotlar üretmişler, 300 küsür dolar abd de. ama onlar başlı başına bir ar-ge..  çim biçme olayı da hoş ama tasarladığımız evler şimdilik apartman dairelerinde ve bahçesiz evlerdir.. ilerleyen zamnlarda belki özelleştirilebilir.  

anket konusunda haklısın, şimdi ben anket soruları hzırlasam ne kadar vrimli olur tartışılır bu.. bir anket şirketiyle anlaşıp onlara yaptırmak lazım ki hedef kitleyi de bulmak önemli. bu sistemi yaptıracak adamlar zaten orta ve üst kesim. sen normal bir memur,işçiye,emekliye bu sistemi satamazsın. yada onun beklentileri daha frklı olur. o yüzden alacak olan kitlenin isteklerini göz önünde bulunduracak bir anket yada istatistik olsa yapılması gerekenler konusunda baya bir fikir verebilir diye düşünüyorum

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AchtunG
    AchtunG's avatar
    Erkek

Sonucta Yuksek gelır duzeyını hedefledıgımızı bıle varsaysak kımın ne ıstedıgını bılmemız gerekıyor kı ona gore ıstenılen seyı uretebılmek yanı tamam hadı yapalım dedıgımızde 100 tane step motorunu yada 2000 tane sensor allayıp pullayıp programlayıp tamam oldu dedıgımızde ortaya ne cıkacak kımın ne ısıne yarayacak sıtede oyle cok fazla yere gırıp cıkmıyorum ama ılk kez okudugum en dolu muhabbet yanı konu bu dedıgım gıbı yapalım yapacaklarımız hayal gucun ve azda olsa maddıyata baglı aksama kadar evde oturmaktan sıkıldım hadı yapalım da ne yapacagız mayın tarama robotu yapsam evde mayın yok :) fıkır soyleyın protatıp yapalım kı programla ugrasanlar bılır mesele program yazmak degıl mesele problemı dogru tespıt edıp ıstenılen seyı tam olarak elde etmektır. kı bence en onemlı olan mesele bu bu meseleyı cozdukten sonra gerı kalan teorıye aktarmak yada proje olarak ortaya cıkartıp protatip olarak ortaya koyabılelım :)

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

bu işler plan dahilinde olur hocam zaten. isteklere göre geliştilir şeyler zatn temelde aynı mantık var, sensör haricinde aç kapa işlemi yaptıracaksın.  1-0 olayı yani. 

zaten adamlar kart üretiyorlar, sadece atıyorm 50 tane çıkış veriyor diye satıyorlar. bunu alanda istediği şekilde kendi evine istediği cihazı bağlayarak uygulayabiliyor. tabii biraz hobiye de kaçıyor iş, ilk sayfada bir arkadaş seda elektronikten mi ne link vermişti.. mesela o tarz şeyler..

biz şuan bir mimari oluşturmaya çalışıyoruz. standartları araştırdık akıllı evin (x10, knx/eib v.s.) gerçi hala kararsızım ben standart bir yapıya sahip sistem mi yapalım.. diğer türlü kablolama kötü olacak ama öbür türlüde her cihazda bir çözücü devre olacak, gelen veri seri olacak ve seri bilgiyi karşılaştırıp ona göre işlem yapcak. yani her kontrol edilecek cihazın önüne bir devre olacak bu standart sistemlere göre.. o zamanda maliyeti düşünemiyorum ...

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Peroksit
    Peroksit's avatar
    Erkek

dtmf devresi ve telefon ile kontrol olayını araştır devreyi hazır satanlar var direk telefonun kulaklık girişine bağlıyorsun şifre ile röle açabiliyon

http://www.youtube.com/watch?v=OH4eOQ6ZI0Q - - - - - http://www.youtube.com/watch?v=TqErNP20gpI - - - - - https://www.youtube.com/watch?v=fhr5UBZh1rY
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Branxian
    Branxian's avatar
    Erkek

Hocam şimdi benim aklımdakileri yazmasına yazayımda :D

Bu iş sadece kartlada bitmiyor biliyorsun :)

Evin tesisatı ona göre olmalı, kullanacağın malzemeler sensörler, mekanizmalar bunların hepsi maliyet.

Ama en önemlisi evin elektrik tesisatı.

Benim aklımda olanların hepsi maliyete dayalı şeyler olduğundan yazıp yazmama arasında kararsızım :D

Kurtla sevişen mazoşist koyun
Toplam Hit: 2859 Toplam Mesaj: 38