Zaman Makinesinin Hic Bir Zaman Yapilamayacak Olmasi
-
Prometheus bunu yazdı
herkes iyi güzel diyor da mesela yapıldı ve geçmişe gidildi sonuç olarak da tüm geçmiş değişti. e biz bunu nasıl farkedeceğiz? fantastik örnek vereyim, Atatürk gelecekten geçmişe giden bi adam olsa ve parçalanan memleketimizin kaderini değiştirmişse nerden bileceğiz? dolayısıyla tarih değişirdi o yüzden geçmişe gidilemez iddiası çok da sağlam olmayabilir.
paralel evrenler hocam senin bu tahminde bulunduğun durumlar bir başka evrende yaşandı zaten;)
-
AnaMuhalefet bunu yazdı
Şimdi sen oyunu yeniden başlatıp o kaldığın yere kadar aynen gelebilirsin fakat bu yaptığın o yaşadığın ana gittiğin anlamına gelmez, o an geçti sen sadece tüm değişkenleri gitmek istediğin andaki gibi konumlandırıp başka bir anı yaşıyor oluyorsun.
Ya da bir video izliyorsun pause yapıp tekrar istediğin sahneye (ileride ya da geride) gitmiş olman aynı anı yaşadığın anlamına gelmiyor sen başka bir anı yaşamış oluyorsun.
Bu konuları bu yüzden seviyorum hocam :)
Bu cümlen tamamen determinizmin bakış açısı lakin çok basit bir örnekle bu determinist bakış açısı çöp oluyor:)
Mikro seviyede bakıldığında Evrende gelişen bir olayın tekrar etmesi imkansızdır. Moleküller titreşir ve hareket ortaya çıkar. hadi aynı molekülleri aynı nktaya getir bi daha :)
Bu yüzden bu kadar net konuşmayın. Evren sürekli genişliyor bu kanıtlandı. Bir gün de daralacak haberiniz ola :)
He unutmadan geçmiş ve gelecek yok beyler hepsi şuan yaşanıyor;)
Çifte yarık deneyi ve paralel evrenler buradan başlayın..
-
PsychoDawn bunu yazdı
. eğer ışınlanma mümkün olursa geçmişi görebiliriz . dünyanın ışığının 100 yılda ulaştığı bir noktaya
ışınlanıp oradan güçlü bir teleskopla dünyaya bakarsak dünyanın 100 yıl önceki halini görürüz :)
diyosunuz ve üzerine hala yok geçmiş yok gelecek diyorsunuz ya bende bu çelişkiyi anlamıyorum :)
-
Zıplayarak salisenin binde biri de olsa aşağıdakinden daha ileri bi zamanı yaşayabilirsiniz :D
Zaman görecilidir hocam, istediğin gibi değiştirebilirsin bulunduğun zamanı ama ileriki bir zamana gidip orda benim yaşlanmış halimle senin genç halin birlikte yaşayamazlar :) tek bi zaman vardır o an şuandır mantığı
-
rappermcs bunu yazdıPsychoDawn bunu yazdı
. eğer ışınlanma mümkün olursa geçmişi görebiliriz . dünyanın ışığının 100 yılda ulaştığı bir noktaya
ışınlanıp oradan güçlü bir teleskopla dünyaya bakarsak dünyanın 100 yıl önceki halini görürüz :)
diyosunuz ve üzerine hala yok geçmiş yok gelecek diyorsunuz ya bende bu çelişkiyi anlamıyorum :)
Hocam öyle düşünme, mesela 100 yılda bize ışınları ulaşan bir yıldızı görebiliriz ama o yıldızın 100 yıl önceki görünümü yeni ulaştığı için 100 yıl öncesini görürüz. Bu geçen zamanda o yıldız yok olmuş olabilir. yani sönmüş bir yıldızı biz görürüz ama yıldız orda yoktur. Bu geçmişe gitmek değil geçmişin izlerini görebilmektir. Gelecek için de dediğim gibi "zıplamak" biraz abes oldu ama 100 yıl uzaktaki bir yıldıza 50 ışık yılı mesafede durursak, Dünyadaki insanlar 100 yıl önce yola çıkan ışınları görürken biz 50 yıl ilerisini görebiliriz bu geleceği görmek değildir de nedir ?
-
mfatihbodur bunu yazdırappermcs bunu yazdıPsychoDawn bunu yazdı
Hocam öyle düşünme, mesela 100 yılda bize ışınları ulaşan bir yıldızı görebiliriz ama o yıldızın 100 yıl önceki görünümü yeni ulaştığı için 100 yıl öncesini görürüz. Bu geçen zamanda o yıldız yok olmuş olabilir. yani sönmüş bir yıldızı biz görürüz ama yıldız orda yoktur. Bu geçmişe gitmek değil geçmişin izlerini görebilmektir. Gelecek için de dediğim gibi "zıplamak" biraz abes oldu ama 100 yıl uzaktaki bir yıldıza 50 ışık yılı mesafede durursak, Dünyadaki insanlar 100 yıl önce yola çıkan ışınları görürken biz 50 yıl ilerisini görebiliriz bu geleceği görmek değildir de nedir ?
Hocam işte o kapsamda düşünecek olursan zaman mekanla birlikte düşünülür yani mekanı vermeden zaman tek başına birşey ifade etmez. Hatta uzayda iki farklı yerde birşeyin aynı anda olduğunu söyleyebileceğin bir sabit parametre yoktur. Yani o şekilde 100 yıl öncesini görmek zamanda önceyi görmek değil onu demek istiyorum.
-
yalan hocam olmaz oyle bisey
-
Zaman makinesi dediğimizde neden geçmişe gidiyoruz ki ? Yani şöyle özetlemek gerekirse. Belki gelecekte bu alet yapıldı ve geleceğe gidildi. Zaten teorik olarak geleceğe gidilebiliyor. Ama geçmişe dönüşle ilgili her zaman bilim adamları şüpheli. Ama geleceğe gitme fikri her zaman aklımdadır. Yapılması imkansız değildir. Ama biz görürmüyüz orasını bilemem. Ayrıca küçük bir rica. Lütfen bilimsel konularda ayetler veya hadislerle bu işin imkansız olduğunu veya yapılabilir olduğunu kanıtlamaya çalışmayın.
http://forum.gokyuzu.org/index.php?topic=610.0;wap2 - Hawking emmi bişeyler yazmış burda.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Zamanda_yolculuk - Einstein emminin attığı teori üzerine bişeyler bişeyler.
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_travel - İngilizcesi olan bi arkadaşımız buradaki içeriği düzgünce çevirebilirse burada güzel bir anlatım olduğunu düşünüyorum. En azından yazılar kalabalık göründü gözüme :D
Özet geçmek gerekirse. Mümkündür. Ama teoride. Ama genel bir teori var. Cisim hızlanırsa zamanı genişler. Ancak anladığım kadarıyla bişeyler karalamak istiyorum. Şöyle ki zamanda aslında siz 10 yıl gidiyorsunuz. Döndüğünüz yere geri geldiğinizde herşey 10 yıl eskimiş olacak. Ancak siz ışık hızı bilmemnesinden dolayı daha genç görüneceksiniz. Bu konuda çok bilgi sahibi değilim benimde merak ettiğim bi konudur. Güzel bişeyler çıkabilir diyerekten yorum atmak istedim. İngilizce kaynaklarda daha iyi bilgiler bulunabilir. Lanet olsun ingilizce öğrenmeyen kafama. Lanet olsun her ski ingilizce yazan bilim insanlarına :D
-
konu enteresan bi yere gidecek gibi, hayırlısı...
-
zaman mankinası olayına biraz farklı bakıyorum ben
en basit formülle;hız=yol/zaman.
zamanı çekelim baba
t=x/V
zamanı kısaltacaksan ya yolu değiştiriceksin ya da hızı. rotaların fix olduğu düşünülürse, hızı artırman gerek. bugun bi uçak zaman makinasıdır benim gözümde