Zekat Konusunda En Çok Merak Edilenler
-
Kur'anda Allah'a ve peygamberine uyun emri var hocam sadece. Peygamber de sadece kur-an'a uyardı. Bizim tabi olmamız gereken kur'an, peygamber kur'anın yaşayan hali (Dikkat et peygamber diyorum, Muhammed demiyorum) ve peygambere uyun ayetlerinin hiç birinde Muhammed'e uyun demez. Çünkü Muhammed normal bir insandır ama peygamber Muhammed, Allah'ın seçtiği kişi, vahiyle yetiştirdiği kişide. Ve onu ve diğer peygamberlere uymamız emrediliyor. Onlar da Allah'ın dinine uydukları için biz de o dine uyarız. Onun dışında şuna uyun buna uyun yok.
Nahl süresi 43. Ayette kimileri "bilenlere, uzmanlara sor" diye çevirmişler, kimileri de kitap ehlinden (hristiyan, yahudi) bilenlerine sor (kendi dinleriyle ilgili ayet)
ancak ayeti dikkatli okuduğumuzda, bilmiyorsan sor diyor. Sana öğrenme, ya da öğrenemezsin demiyor. Ayrıca tabi olma zorunluluğun yok. Bir ayette onlar her sözü dinler ama en güzeline uyarlar diyor.
ayrıca yine yığınla ayette, çoğunluğa göre hükmetme diyor. Yani günümüzde bazıları diyor Ya milyonlarca insan yanlış biliyor da sen doğru mu biliyorsun :) ona cevap işteve son olarak şu ayet zaten açıkça gösteriyor bi çok şeyi
“Size Kitab’ı (Kur’an’ı) hak olarak indiren O iken ben Allah’tan başka bir hakem mi arayacağım?” (de). Kendilerine kitap verdiklerimiz de onun, Rabbin katından hak olarak indirilmiş olduğunu bilirler. O hâlde, sakın şüphecilerden olma.
(EN'AM/114)
Başka bir peygamber gelmeyecek hz peygamber son peygamber ve nebi'dir. Ancak edip Yüksel gibi bazıları peygamber son ama elçi gelebilir diye inanıyor, mesela Reşat Halife'nin elçi olduğuna inanıyor. Çünkü 19 sistemindeki mucizeyi bulduğu için bunu da elçinin bir görevi olduğu için elçi olarak bakıyorlar..
mehdi diye bir şey geçmez kur'anda. O da hadislerde olan bir şey. Ayrıca Hz İsa'da dönmeyecek, yani gelen giden kimse olmayacak. Bunlar hep hadis kaynaklı şeyler.
Hatta bi çoğunuzu şok edecek bir şey söyleyim. Kur'an a göre, cehenneme giren biri, bir daha cehennemden çıkamaz. Yani günahım neyse cehennemde yanar sonra cennete giderim olayı kur'anda yok. Kur'ana göre cehenneme giden biri orada kalır. Çıktığı ile, cennete girdiği ile ilgili bir ayet yok.
O yüzden cehenneme hiç girmemeye çalışmak en iyisi :) -
DJ_Alper bunu yazdı
zekat verdim fazlasıyla ama stabil durumu olmayan ailelere yardımımı yaparım
zengin değilim ama en azından ac değilim
Senin zekat fitre vermene gerek yok ki hocam, evi arabayı indirimlisinden kasko yap tamam :)
-
antivir-US bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdı
Senin zekat fitre vermene gerek Yok ki hocam, evi arabayı indirimlisinden kasko yap tamam :)
Fakir adamın da arabası evi vardı ya :D
-
MhmdAlmz bunu yazdıantivir-US bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdı
Senin zekat fitre vermene gerek Yok ki hocam, evi arabayı indirimlisinden kasko yap tamam :)
Fakirim dememiş hocam, zengin değilim demiş :D
-
antivir-US bunu yazdıMhmdAlmz bunu yazdıantivir-US bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdı
O kendinden bahsetmiş, hocam yardım yapılan kişiden bahsediyorum :/
-
para kazananlar için . elinizi korkak alıştırmayın . yoldaki çingene dilencilere değil yardıma muhtaç insanlara yardım EDİN .
fitre verin . . zekat verin .. korkmayın 200 tl 500 tl cebimde kalsın demeyin.
gerçekten zor durumda ise daha çok yardım edin .. muhtaç aile biliyorsanız söyleyin çevrenizdeki insanlarda bilsin ..
ailem çocuk esirgeme tercih ediyordu . . para + kurban yada gönüllerinden kopan ne varsa .son 8 10 yıldır ailece TSK mehmetçik vakfına yolluyoruz .
TSK mehmetçik vakfıNA elimden geldikçe 3 5 atarım . kurban bağışını buraya yaparım .
ama dikkat edin meredese binen dilencilere yardım etmeyin.
-
MhmdAlmz bunu yazdıantivir-US bunu yazdıMhmdAlmz bunu yazdıantivir-US bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdı
O kendinden bahsetmiş, hocam yardım yapılan kişiden bahsediyorum :/
Himm tmm şimdi anladım :)
Yalnız fitre zekat işinde bir yenilenme olması gerektihini düşünüyorum. Bin yıl önce belki 5 koyunu olana zengin deniyordu ama bugün durum öyle olmayabilir. Şimdi ise arabasi olan olmayan değil arabasının değeri, kazandığı para, evinin değeri veya kirası vs. Bence günümüz biraz daha farklı, bunu gözetmek gerekebilir
-
unbalanced bunu yazdı
Kur'anda Allah'a ve peygamber'ine uyun emri var hocam sadece. Peygamber de sadece kur-an'a uyardı. Bizim tabi olmamız gereken kur-an, peygamber kur-an'ın yaşayan hali (Dikkat et peygamber diyorum, Muhammed demiyorum) ve peygamber'e uyun ayetlerinin hiç birinde Muhammed'e uyun demez. Çünkü Muhammed normal bir insan'dır ama "peygamber Muhammed", Allah'ın seçtiği kişi, vahiyle yetiştirdiği kişi 'de. Ve onu ve diğer peygamber'lere uymamız emrediliyor. Onlar da Allah'ın din'ine uydukları için, biz de o din'e uyarız. Onun dışında şuna uyun, buna uyun yok.
Nahl süresi 43. Ayette kimileri "bil'en'lere, uz'man'lara sor" diye çevirmişler, kimileri de kitap ehli'nden (hristiyan, yahudi) bilenlerine sor (kendi dinleriyle ilgili ayet).
ancak Âyet'i dikkat'li okuduğumuzda; bilmiyorsan sor, diyor. sana Öğrenme, ya da Öğrenemezsin ,demiyor. Ayrıca tâbî olma zorunluluğun yok. Bir ayet'te; onlar her sözü dinler ,ama en güzeline uyarlar, diyor.
ayrıca yine yığınla ayet'te, çoğunluğa göre hükmet'me diyor. Yani günümüzde bazıları diyor ;Ya milyonlarca insan yanlış biliyor da, sen doğru mu biliyorsun, :) ona cevap işte.ve son olarak şu ayet zaten açıkça gösteriyor bi çok şeyi;
“Size Kitab’ı (Kur’an’ı) hak olarak indiren O iken .ben Allah’tan başka bir hakem mi arayacağım?” (de). Kendilerine kitap verdiklerimiz de onun, Rabbin katından hak olarak indirilmiş olduğunu bilirler. O hâlde, sakın şüpheci'lerden olma.
(EN'AM/114)
Başka bir peygamber gelmeyecek; hz. peygamber, son Peygamber ve Nebi'dir. Ancak, edip Yüksel gibi bazıları, peygamber son ama. elçi gelebilir ,diye inanıyor, mesela Reşat Halife'nin elçi olduğuna inanıyor. Çünkü 19 sistemindeki mucize'yi bulduğu için, bunu da elçinin bir görevi olduğu için, elçi olarak bakıyorlar..
Mehdi diye bir şey geçmez kur-an'da. O da hadislerde olan bir şey. Ayrıca Hz İsa'da dönmeyecek, yani gelen-giden kimse olmayacak. Bunlar hep ,hadis kaynaklı şeyler.
Hatta, bi çoğunuzu şok edecek bir şey söyleyim. Kur'an a göre, cehenneme giren biri, bir daha cehennemden çıkamaz. Yani günah'ım neyse cehennem'de yanar, sonra cennet'e giderim olayı, kur'anda yok. Kur'ana göre cehenneme giden biri ,orada kalır. Çıktığı ile, cennete girdiği ile ilgili, bir ayet yok.
O yüzden cehenneme hiç girmemeye çalışmak en iyisi :)Peygamber kelimesi kur-an'da geçmiyor diyor, @MhmdAlmz.
Bağış yada Bağışlanma, Af yada Affedilme, bi yandan, bana da çok saçma geliyor.
ya Cennet'in yada Cehennem'in dereceli/kademeli olacağına dâir ifadeler hakkında, Kur-an'da bir'şey yazıyor mu?
Bana da niyeyse, kasıtlı olarak ... hariç, herkes (varsa)Cennet'e gidecek, gibi geliyor.
ya, Para'dan Para kazananlar hakkında ne diyor Kur-an'da?
~@~
MhmdAlmz bunu yazdı@RitmFarbRacourci hocam zaten Muhammed bile, önder değil.
Muhammed bir önder değil. İnsanlar ona Saygı duyuyordu. Muhammed'in din'i değil, Allah'ın dini. Muhammed için dönmüyor dünya. Yani sen Muhammed'in dinine inanıyorsan, kafadan zaten Allah'ın din'ini inkar etmiş oluyorsun.
Yani şöyle düşün hocam. Muhammed Nebi, bir önder değil. Tapılacak biri değil, sadece yol gösterici. Kur'anın bir örneği.
Allah ayet'lerinde hep şunu söyler. En büyük tebliğ ,müslüman olmak'tır. Çünkü müslümanlıktaki en muhteşem şey; Hoşgörü ve Davranış.
Şöyle düşün, bir kişi görüyorsun, aç kalıyor. ama hereksin karnını doyuruyor. Aynı kişi yolda yürürken edilen küfürleri umrusamayıp, selam verip geçiyor. Yine aynı kişi, düşmanı dahi olsa sofrasına oturtup, yemek veriyor.
Elbette bu bahsettiğimiz şey, Müslümanlığın temeli. Sen bu kişiye bakarak, Kur'anı araştırırsın. O da aslında senin için bir takım, Nebi sıfatı taşıyabilir. Muhammedin yaptığı gibi, davranışları ile, seni islama davet edebilir, araştırmanı ,öğrenmeni, sorgula'manı sağlayabilir. Bu şu demek değil tabi, o kişi, Muhammed ile, aynı seviyede vs. (Eee, adalet(?)) İkisinin farkını anlatmaya gerek yok, bunu anlayacak kapasite'de olduğunu düşünüyorum. (illâ vahiy demeyelim de, b'ilim diyelim.? )
Ama bugün sen bile, bu işi yapsan sen de, Muhammedin davranışlarını sergilediğin için, sen de bir nebi'sin. Sen de bir rehber'sin. o dini temsil eden, bir kişisin.
Birde Resul kavramı var. Allah dan geleni aktaran kişi, yani Resul olabilmen için, vahiy alabilmen lazım.
Yani şuan günümüzde kullanılan Peygamber (bu kelime Farsça, bildiğim.)teriminin bir kısmını, bu davranışlarınla sağlıyorsun. Sen de Allah'ın bir nebi'si olmuş oluyorsun.
Aslında herkesin eşit, olduğunu buradan anlayabilirsin. Evet, o adama saygı gösterebilirsin ,ama kesinlikle o doğrudur demek, bir kere mantığa aykırı. (işte ben de bunu soruyorum, eşitlik diye bir'şey yok, dolayısıyla adalet kelimesi de, anlamı da saçma gibi.)
Muhammed, BENİM SÖZLERİME İNANIN, demiş olsaydı, vallahi ben, bugün başka bir dine yada deizme daha sıcak bakıyor, olurdum (^^`). Muhammed'in hiçbir sözünde, benim sözüme inanın, diye bir şey geçmez. Oku kur-an'ı bak. Hep kur'ana bakın, kur'ana bakın, apaçık kitap'tır sözleri yazar. Hiçbir ayet'te, Muhammedin dediği doğru vs., yazmaz.
Yani sen, Muhammede tap'mış olmuyorsun. Ek olarak oradaki komutan da öyle. Sen oradaki komutanı örnek alırsın, ama her dediğini yapmazsın. Elbette, bilgi olarak senden üstün ,olabilir. O konuda senden iyi olabilir, ama ahiret söz konusu ise, Kur'ana göre, Allah dışında hiç bir insan, buna hüküm veremez. Muhammed de, buna dahil.
O yüzden Uydurulmuş din, Geleneksel din kavramı mevcut. Bu kişiler kendini, RESUL gibi tanıttıkları için, insanlar onlara iman ediyor gibi davranıyor. Aslında o kişiler Allah'a değil, o kişiye iman etmiş oluyor.
buradaki Önderlik ile senin bahsettiğin Önderliğin farkı bu hocam.
Allah, son resul'ün, Muhammed olduğunu söylüyor.
Ahzap 40, Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. Fakat Muhammed, Allah'ın resulü ve resül'lerin sonuncusu'dur. Allah her şeyi bilmektedir.
Şu an yer yüzünde tebliğ eden herkes, birer nebi'dir. O yüzden Peygamber, nebi ve resul kelimeleri, bazen insanların kafasında soru işaretleri ,bırakıyor.
Kur-an'da, PEYGAMBER kelimesi geçmez. Kişiler yorumlar iken, peygamber olarak yorumlamıştır.
Örneğin Ahzap 40. âyet'i örnek al, bir çok kişi bunu peygamber olarak çevirir. Ama direkt arapça'sına bakarsan RESUL kelimesi geçer (türkçe okunuşunda) ordan direkt anlayabilirsin.
Bir'de meal'lere bak, bir çoğu PEYGAMBER olarak nitelendirir.
işte ben de bunu merak ettim, ve @UnBalanced'e sordum; niye Peygamber kelimesini özellikle kullanıyor bu anlamda (Ula Ramazan KurtOğlu. ^^`).
bu arada, nasıl bir kelime bu ; Kur-An da. ^^P`
Z'ek'â't daki son harf olan Z'ye yeni gelebildim, gibi. ilk, yardım ettiğim kişi, Batman'lı ,Mehmet adında 17 yaşında bi arkadaştı.
bre, Ula, he mi @Dj_Alper, ^^`
bu arada, bu başlık, ritm ile ilgili ilginç şey'ler çağrıştırdı.
bir yere uğramam lazım, kaçtım.
-
Arkadaşlar konu dışı ama zekat hesaplama işlemi nasıl yapacağız biri açıklama yapabilir mi rica etsem.
Dipnot Google sordum diyanet sitesine girdim hesapladım kazandığından daha fazla çıktı altına da bağış yapabilirsiniz diyor. Çevremde şu anda ihtiyaç sahibi maalesef yok şu anda görünürde Ankara İstanbul belediye işleri var bu konuda yardımcı olabilecek var mı
-
Sizin Peygamber efendimizle(S.A.V) alakalı konuşurken hiç EDEBİNİZ yok sayfalarca da post girsen ben önce senin edebine bakarım. Zira hiç bii edep vasılı hüda olamaz. Haşa askerlik arkadaşın gibi ne Muhammed Muhammed diyip duruyorsun evet O(S.A.V) bir melek değildi haşa bir ilah da değildi ama o hatemün nebiydi. Onu (S.A.V) sıradan bir insan gibi göstermeye çalışan yazı mesaj içeriklerinizi okurken fena halde irite oluyorum fena rahatsız ediyor beni.
Ey iman edenler! Allah’ın ve Resûlü’nün önüne geçmeyin, Allah’tan korkup sakının! Şüphesiz ki Allah, (işiten ve dualara icabet eden) Semi’, (her şeyi bilen) Alîm’dir. (49/Hucurât 1)
Ey iman edenler! Sesinizi Peygamber’in sesinden (daha fazla) yükseltmeyin. Birbirinize yüksek sesle bağırdığınız gibi ona bağırarak söz söylemeyin. Yoksa, hiç farkında değilken amelleriniz boşa gider. (49/Hucurât 2)
Hiç kuşkusuz, Resûlullah’ın yanında seslerini kısanlar; böyleleri, Allah’ın kalplerini takva için imtihan ettiği (kalplerindeki samimiyeti görüp ihlaslı kıldığı) kimselerdir. Onlara, bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. (49/Hucurât 3)
"Andolsun Allah'ın Resûlünde sizin için -Allah'ı ve âhireti arzu eden ve Allah'ı çok anan kimseler için- (uyulacak) en güzel bir örnek vardır." (Ahzâb, 33/21).
Kaleme ve yazdıklarına andolsun, Sen Rabb'inin nimetiyle ünlenmiş (bir deli) değilsin. Senin için kesintisiz bir mükâfat vardır. Ve sen, büyük bir ahlâk üzeresin."(Kalem, 68/ 1-4).
Hayır, Rabb'in hakkı için onlar aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da senin verdiğin hükme karşı içlerinde bir burukluk duymadan, tam anlamıyla Teslim olmadıkça inanmış olamazlar." (Nisâ, 4/65).
"Allah ve Resûlü, bir işte hüküm verdiği zaman, artık inanmış bir kadın ve erkeğe, o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Kim Allah'a ve Resûlü'ne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur." (Ahzâb, 33/36).