




7805 Voltaj Regülatörü Ve Güç Devresi Hakkında
-
resimdekine benzer bir düzene ihtiyacım var... Elektrik maalesef yok seviyesinde (*utanmaSmileysi)
7-12V arası gerilim vereceğim sisteme; motor sürücüsüne 12V gitsin, arduinoya 5V gelsin istiyorum.... Sistemde dalgalanma olmasın ve devre koruması olsun....
Sorularıma gelecek olursak
1- baştaki diyotun (aldığım yer 1N4007 koymuştu) değeri nasıl belirlenmeli?1N4007 yeterli midir oraya?
2- o 10uf kondansatörler neye göre belirlenir? üzerinde yazan voltaj değerini neye göre belirlerim(16v, 25v, 50v vs yazanlar var)?
3- Motor sürücü ile güç kaynağı arasına da kondansatör eklemem gerekir mi? Ekleyeceksem değeri ne olmalı?
Cahiiliğimi hoşgörüp fazla aşağılamadan cevap verirseniz sevinirim... Teşekkürler...
-
1- Diyot seçiminde iki kriteri göz önünde bulundurmalısın.
- İlki üzerinden geçecek akım. Arduino fazla akım çekmeyecektir ancak motor sürücünün çekeceği akıma dikkat etmek gerekir. 1N4007 sürekli halde 1 A akıma dayanabilir. Akım ihtiyacın daha fazlaysa farklı bir diyot seçmen gerekebilir. (Tavsiye olarak regülatör için bir diyot, motor sürücü için ayrı bir diyot kullanmanı tavsiye ederim. Böylece motorun çekeceği anlık yüksek akımlardan regülatör ve arduinon kurunmuş olur.)
- İkinci parametre ters polarite gerilimidir. Burda diyot besleme bağlantısının ters bağlanmasına karşı koruma amaçlı kullanılmış. Bu sebeple maksimum besleme voltajını kaldırabilecek bir diyot olmalı. 1N4007 nin ters gerilimi 1000V dur. Yani devre için fazla bile.
2- Kondarsatörede de iki parametre var.
- Kapasitörler farklı amaçlarla kullanılabilir. Filtre amaçlı yada enerji depolamak için (Bulk). Bu devredeki amacı enerji depolayarak anlık akım ihtiyacında gücü oradan karşılamak. Genellikle datasheette belirtilen değerler kullanılır. Ama uygulamaya göre test etmek gerekir. 10uF uygun olacaktır senin uygulamanda.
- Kondansatör dayanım gerilimi maksimum besleme geriliminden fazla olmalıdır. Genellikle 1.5 ile 2 kat fazla olması tavsiye edilir. Senin uygulamanda 25V yada 50V olanları seçebilirsin. Elektrolitik kapasitelerde kutuplarına dikkat etmek gerekir. Ters bağlarsan patlar.
3- Elbette eklemen gerekir. Değeri motorun çekeceği akıma göre değişir. Denemen gerekecek. Elinde sadece 10uF lar varsa paralelleyerek kullanabilirsin.
-
ab'bauv ^^`
şöyle konuları görünce acayip hoşuma gidiyor.
-
Kullandığın arduino modeli hangisi? Unolarda megalarda falan kendi üzerinde regülatör var 12v girişe kadar diye biliyorum diğer modellerde de olabilir bi bak istersen
Uno su sekil mesela:
Microcontroller ATmega328P Operating Voltage 5V Input Voltage (recommended) 7-12V Input Voltage (limit) 6-20V Digital I/O Pins 14 (of which 6 provide PWM output) -
@dargut hocam çok teşekkürler...
Motor sürücüm tb6612 1A akım çekiyor, zorlanmada 3A ya kadar çıkabiliyor. Ben biraz daha bakayım bu konuya. Kondansatörler depo amaçlı anlık kesilmelerin önüne geçmek için olacak.
Dediğim gibi konuya çok yabancıyım. Bilgisayar başına geçince bir daha detaylı okuyacağım. Sorılarım olursa yine rahatsız ederim burayı.
@Bonibon hocam bana 5 volt dalgasız gerilim lazım sadece Arduino değil sensörlerim içinde gerekli. Yoksa şuan kullanıyorum 9v dayıyorum çok sorumçn olmadı. Biraz da öğrenmek amaçlı kurcalıyorum. Teşekkür ederim.
-
Sensorler de arduino regülatör üzerinden 5v alacaklar pinlerden ben cidden yaşayacağını düşündüğün sorun nedir hiç göremiyorum
-
Hocam merak diyelim :) Dediğim gibi asıl amacım ufaktan basit elektrik öğrenmek. Dediğim gibi şuan 9v verdiğim sistemde bunların hiçbiri yok ve nadir saçmalayarak devam etti zaten. Bu şekilde bir pcb tasarlamak, düzenlemek istiyorum, heves diyelim :)
-
hocam lm7805i ben bir kaç farklı devrede 5volt 300-500 mAh arası kullandım. Bir çok farklı yöntem denemem rağmen ısınma sorununa çözüm bulamadım.
Daha doğrusu taşınabilir bir şeyler denediğim için boyut da önemli olduğundan soğutma için fazla alan ayıramadım.
edit: 12 to 5v kullanmıştım
joe_black tarafından 15/May/21 23:44 tarihinde düzenlenmiştir -
1) Baştaki diyotun amacı ne? Reverse polarity protection hariç size etkisi 0,7 V gerilim düşüşü olur. P-kanal mosfet kullanabilirsiniz ters polarlama koruması için.
2) Voltaj regülatörünün datasheetinde o kondansatör değerleri için öneri sunulmuştur. En basitinden gerilimi filtreleyerek düzenleme yapar. Genelde elektrolitik kondansatörlere seramik kondansatörler paralel bağlanır. Elektronik bilgim bu kadar, daha fazla yardımcı olamayacağım.
3) Böyle bir gereklilik olduğunu sanmıyorum. Sanırım kullanılan güç kaynağının özelliklerine göre tekrar ele almak gerekir.
Arduino için 7805 kullanmanıza gerek yok. Kart üzerinde zaten halihazırda voltaj regülatörü var.
Böyle durumlar için üreticinin (varsa) "application notes" okumanızı tavsiye ederim.
Ekleme: Sensör kısmını yeni okudum. Kurallar var bazı (Arduino Uno için - Atmega328):
1) GPIO pinlerinin her birinden sink-source farketmeksizin en fazla 40 mA güç çekebilirsiniz.
2) Toplamda maksimum 200 mA güç kullanabilirsiniz.
3) Geliştirme kartı üzerindeki regülatörden toplamda en fazla 800 mA güç elde edebilirsiniz.
Sonuncu değer, kartta kullanılan regülatöre göre değişebilir. Klon modeller farklı maksimumlara sahip olabilir.
-
Şimdi öncelikle ısınma problemi için heatsink (pasif soğutucu) kullanmasılısın. Lineer regulatörler üstünde tuttuğu enerjiyi ısıya çevirir. Örneğin 12v -> 5v çevireceksin. 12-5 = 7v ve mesela 500 mA akım çekersen; 7v x 0.5a = 3.5 watt 7805 üstünde ısıya dönüşecek enerji demektir ki bu çok fazla.
Ayrıca 7805 en fazla 1-1.5 amper kadar çalışabilir. Daha fazla akım için LM338T ve türevleri idealdır ama arduino için 7805 yeterli. Burada ideal olan, giriş - çıkış arasında min 1.5v ve buna yakın değerler olmasıdır.Bana kalırsa 12v giriş önüne 5 adet 1N400x diyot bağla, bu gerilimi 12v -> 7-8,5 v kadar düşürür, sonra 7805 gönder. Başka 5v ihtiyaç yoksa doğrudan arduino bağlayabilirsin. Arduino üstündeki regulatör fazla ısınmadan gerilimi 5v düşürür.
Diyotlar konusunda 1N400x serisinin sadece gerilimleri farklı, hepsi max. 1A de çalışır, bunun yerine daha hızlı çalışan hemde 5A kadar dayanan SB560 tarzı schottky diyot kullanabilirsin.
Motor sürücüler duruma göre kalkış ve zorlanmada ani akım fazla çekerler, bunun için motorların genelde yüksek voltaj ile sürülmesi tavsiye edilir.(mesela 12v yerine 13-14v ile.) Motor sürücüde koruma devreleri olur ama yinede sen motor sürücü + ve - kutuplarına schottky diyot, anlık akım ihtiyaçları için 1000 uF veya üstü 1-2 kondansatör koymak smps adaptörüne binen anlık yükü azaltacaktır.
Lineer regulatörün ayaklarına bağlı kondansatörler tamamen filtre görevi için ve her lineer regülatörün datasheet'inde bunun hesaplama formülü vardır. Genelde 10uF - 100uF - 0.1uF veya 0.33uF - 0.1uF gibi standart değerlerde sorunsuz çalışır. Çekeceğin akım çok yüksek ve değişken olmayacağı için çokta farketmez.
-
Bunu sen mi çizdin.
Ne yapmak istediğini anlayamadım.
Konuyu unutmassam cevap vereceğim.