folder Tahribat.com Forumları
linefolder Müzik & Sinema & Tiyatro & Kitap & Televizyon & Seminerler & Edebiyat
linefolder Adli Psikoloji, Profil Uzmanlıği, Kriminal Psikoloji Kitap Önerisi ?

Adli Psikoloji, Profil Uzmanlıği, Kriminal Psikoloji Kitap Önerisi ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

dün manhunt unabomber dizisine başladım. bu konuya zaten çok merakliyim yıllardir.

diziyle tekrar gündeme geldi bu. (  bu konuyu en güzel işlemis diger dizi  piri mindhunter. )

amerikadaki adı profil uzmanligi... ama sanirim bizde adli kliminal psikoloji diye geciyor.

sonuçta neyse ne . mevzu bu konu hakkindaki "KALİTELİ" kaynaklara ihtiyacim var

verecegim örnekteki gibi bilgi istiyorum...

Yillar önce bir belgesel seyrettim. gercek olmus bir olay. 

bir kasabada kizlar öldürülüyor. bulamiyorlar.

sonra ulkenin bir ucundaki uzmana soruyorlar

adam dedi ki devlet memuru devamli ceket giyen ve önünü ilikleyen kekeme birini arayin

ve katil tam böyle biri cikti

iste tamamen dosyaya bakip bu ayrintiyi bilmesi şok ediciydi.

uzun boylu dese anlarim. ama giyim tarzi ni diyor

hadi onu gectim

kekemelik ne alaka ? dedim

iste bu ince kisimlari bilimsel aciklayacak birsey ariyorum

futurist tarafından 09/Şub/25 15:43 tarihinde düzenlenmiştir

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    C10H15N
    C10H15N's avatar
    Homo

kriminal profilleme diye geçer kitap bilmiyorum ama uzun soluklu kaliteli bir dizi olarak

criminal minds dizisini öneririm.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek

Bahsettiğin daha çok profil çıkarma "bilimine" giriyor. Bilim kelimesini tirnak içinde aldın çünkü bu bir bilim değil, istatistik aslında gelil şimdilik istatistik de bir bilimdir diyene verilecek tek cevap var; bilim olup olmaması onu bilimsel sistematikle yorumlayın yorumlarınıza bağlıdır tamamen ve kişilik profili çıkarma dediğimizde olay da bilim sistematiğini günümüzde tam olarak uygulamak mümkün değil çünkü hâlen insan psikoljisini cozebilmis değiliz.

Fakat gerçek anlamda bilimsel verilerle çözülen olaylar ve kriminolojide kullanılan teknikleri öğrenmem istersen Sevil Atasoy un Labirent kitabını öneririm. Kanıt dizisini de izlemek faydalı olacaktır kitapta bahsedilenler yontemlerden fazlası var dizide ve sevil Atasoy da dizinin belli kısımlarında kadraja girip uygulayan yöntemleri,tarihcesini ve Nasıl ihtiyaç haline geldiğine dair Güzel bilgiler veriyor. Labirentten sonra da çıkardığını kitaplarını var ama içeriklerinin bilmiyorum belki daha güncel daha kapsamlı bir kitabı vardır,arastirabilirsin.

Troubles'll come & they'll pass
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Esquire
    Esquire's avatar
    Erkek
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi
    x Esquire bunu yazdı

tesekkur ederim bir bakayim. suan elimde kitap var bittikten sonra..

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi
    x Nikoteen bunu yazdı

Bahsettiğin daha çok profil çıkarma "bilimine" giriyor. Bilim kelimesini tirnak içinde aldın çünkü bu bir bilim değil, istatistik aslında gelil şimdilik istatistik de bir bilimdir diyene verilecek tek cevap var; bilim olup olmaması onu bilimsel sistematikle yorumlayın yorumlarınıza bağlıdır tamamen ve kişilik profili çıkarma dediğimizde olay da bilim sistematiğini günümüzde tam olarak uygulamak mümkün değil çünkü hâlen insan psikoljisini cozebilmis değiliz.

Fakat gerçek anlamda bilimsel verilerle çözülen olaylar ve kriminolojide kullanılan teknikleri öğrenmem istersen Sevil Atasoy un Labirent kitabını öneririm. Kanıt dizisini de izlemek faydalı olacaktır kitapta bahsedilenler yontemlerden fazlası var dizide ve sevil Atasoy da dizinin belli kısımlarında kadraja girip uygulayan yöntemleri,tarihcesini ve Nasıl ihtiyaç haline geldiğine dair Güzel bilgiler veriyor. Labirentten sonra da çıkardığını kitaplarını var ama içeriklerinin bilmiyorum belki daha güncel daha kapsamlı bir kitabı vardır,arastirabilirsin.

kanit dizisini hatim ettim.:) 

ama o benim dedigim seyde uzman değil. adli tip ile ilgili. benim istedigim suçlu psikolojisi

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

https://www.youtube.com/shorts/He_xOYL_VhI

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    italyan
    italyan's avatar
    Erkek

Brent E. Turvey’nin "Criminal Profiling" kitabı bilimsel olarak iş görürmüş. 

Mindhunter'ın kitabı var. Ona bakabilirsin Suçlular Nasıl Düşünür ? diye ayrıca kitap var. 

ayrıca GPT şunları öneriyor 

2) Belgesel ve Diziler

• 📺 "The Mind of a Monster" (Discovery Channel Belgeseli)

• Ted Bundy, Jeffrey Dahmer ve diğer ünlü suçluların profil analizlerini bilimsel temelde inceliyor.
    • 📺 "Manhunt: Unabomber" (2017, Dizi)

• FBI’ın Unabomber Ted Kaczynski’yi nasıl yakaladığına dair müthiş bir anlatım.
      • Dil analizi ile nasıl yakalandığını detaylıca işliyor.
    • 📺 "Criminal Minds" (Dizi, 2005-2020)

• FBI’ın Behavioral Analysis Unit (BAU) ekibinin suçlu profilleme süreçlerini gösteriyor.
    • 📺 "Mindhunter" (Netflix, 2017-2019)

• 1970’lerde FBI’ın profil analizini nasıl geliştirdiğini anlatıyor.
      • Seri katillerle yapılan gerçek röportajlardan esinlenerek oluşturulmuş sahneler var.
    • 📺 "The Confession Tapes" (Netflix, 2017)

• Yanlış itiraflar ve psikolojik manipülasyonun adli sistemde nasıl çalıştığını inceliyor.

Gerçek yoktur.Herşey yorumdur. - KKK - Düşünürseniz, acı çekersiniz. Şüphe ederseniz, delirirsiniz. Hissederseniz, yalnız kalırsınız. O yüzden koy goethe
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    italyan
    italyan's avatar
    Erkek

https://www.youtube.com/c/JCSCriminalPsychology

Bu da güzel kanalmış. 

Gerçek yoktur.Herşey yorumdur. - KKK - Düşünürseniz, acı çekersiniz. Şüphe ederseniz, delirirsiniz. Hissederseniz, yalnız kalırsınız. O yüzden koy goethe
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Chaoser
    Chaoser's avatar
    Erkek

Mind hunter cidden severim castingi müthiştir. Yeni dizi olarak catch me a killer var. Bu profilleme olayını profesyonelleştiren insanı anlatıyor.

Kitap olarak da ölüler de konuşur var.

Chaoser tarafından 16/Şub/25 17:33 tarihinde düzenlenmiştir

dünyada en güzel 3 şey vardır; et yemek, ete binmek, etin içine et koymak.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

hepsini koloçan edip geri  gelecegim sagolun.

bazılarını biliyorum.  yapay zekaya sormak hic aklima gelmemisti :) 

Toplam Hit: 884 Toplam Mesaj: 15
adli kliminal