Adli Psikoloji, Profil Uzmanlıği, Kriminal Psikoloji Kitap Önerisi ?
-
dün manhunt unabomber dizisine başladım. bu konuya zaten çok merakliyim yıllardir.
diziyle tekrar gündeme geldi bu. ( bu konuyu en güzel işlemis diger dizi piri mindhunter. )
amerikadaki adı profil uzmanligi... ama sanirim bizde adli kliminal psikoloji diye geciyor.
sonuçta neyse ne . mevzu bu konu hakkindaki "KALİTELİ" kaynaklara ihtiyacim var
verecegim örnekteki gibi bilgi istiyorum...
Yillar önce bir belgesel seyrettim. gercek olmus bir olay.
bir kasabada kizlar öldürülüyor. bulamiyorlar.
sonra ulkenin bir ucundaki uzmana soruyorlar
adam dedi ki devlet memuru devamli ceket giyen ve önünü ilikleyen kekeme birini arayin
ve katil tam böyle biri cikti
iste tamamen dosyaya bakip bu ayrintiyi bilmesi şok ediciydi.
uzun boylu dese anlarim. ama giyim tarzi ni diyor
hadi onu gectim
kekemelik ne alaka ? dedim
iste bu ince kisimlari bilimsel aciklayacak birsey ariyorum
futurist tarafından 09/Şub/25 15:43 tarihinde düzenlenmiştir -
kriminal profilleme diye geçer kitap bilmiyorum ama uzun soluklu kaliteli bir dizi olarak
criminal minds dizisini öneririm.
-
Bahsettiğin daha çok profil çıkarma "bilimine" giriyor. Bilim kelimesini tirnak içinde aldın çünkü bu bir bilim değil, istatistik aslında gelil şimdilik istatistik de bir bilimdir diyene verilecek tek cevap var; bilim olup olmaması onu bilimsel sistematikle yorumlayın yorumlarınıza bağlıdır tamamen ve kişilik profili çıkarma dediğimizde olay da bilim sistematiğini günümüzde tam olarak uygulamak mümkün değil çünkü hâlen insan psikoljisini cozebilmis değiliz.
Fakat gerçek anlamda bilimsel verilerle çözülen olaylar ve kriminolojide kullanılan teknikleri öğrenmem istersen Sevil Atasoy un Labirent kitabını öneririm. Kanıt dizisini de izlemek faydalı olacaktır kitapta bahsedilenler yontemlerden fazlası var dizide ve sevil Atasoy da dizinin belli kısımlarında kadraja girip uygulayan yöntemleri,tarihcesini ve Nasıl ihtiyaç haline geldiğine dair Güzel bilgiler veriyor. Labirentten sonra da çıkardığını kitaplarını var ama içeriklerinin bilmiyorum belki daha güncel daha kapsamlı bir kitabı vardır,arastirabilirsin.
-
Dizilere, filmlere ilhan kaynağı olan Kadının kendi kitabı.
-
tesekkur ederim bir bakayim. suan elimde kitap var bittikten sonra..
-
x Nikoteen bunu yazdı
Bahsettiğin daha çok profil çıkarma "bilimine" giriyor. Bilim kelimesini tirnak içinde aldın çünkü bu bir bilim değil, istatistik aslında gelil şimdilik istatistik de bir bilimdir diyene verilecek tek cevap var; bilim olup olmaması onu bilimsel sistematikle yorumlayın yorumlarınıza bağlıdır tamamen ve kişilik profili çıkarma dediğimizde olay da bilim sistematiğini günümüzde tam olarak uygulamak mümkün değil çünkü hâlen insan psikoljisini cozebilmis değiliz.
Fakat gerçek anlamda bilimsel verilerle çözülen olaylar ve kriminolojide kullanılan teknikleri öğrenmem istersen Sevil Atasoy un Labirent kitabını öneririm. Kanıt dizisini de izlemek faydalı olacaktır kitapta bahsedilenler yontemlerden fazlası var dizide ve sevil Atasoy da dizinin belli kısımlarında kadraja girip uygulayan yöntemleri,tarihcesini ve Nasıl ihtiyaç haline geldiğine dair Güzel bilgiler veriyor. Labirentten sonra da çıkardığını kitaplarını var ama içeriklerinin bilmiyorum belki daha güncel daha kapsamlı bir kitabı vardır,arastirabilirsin.
kanit dizisini hatim ettim.:)
ama o benim dedigim seyde uzman değil. adli tip ile ilgili. benim istedigim suçlu psikolojisi
-
-
Brent E. Turvey’nin "Criminal Profiling" kitabı bilimsel olarak iş görürmüş.
Mindhunter'ın kitabı var. Ona bakabilirsin Suçlular Nasıl Düşünür ? diye ayrıca kitap var.
ayrıca GPT şunları öneriyor2) Belgesel ve Diziler -
📺 "The Mind of a Monster" (Discovery Channel Belgeseli) Ted Bundy, Jeffrey Dahmer ve diğer ünlü suçluların profil analizlerini bilimsel temelde inceliyor.
-
📺 "Manhunt: Unabomber" (2017, Dizi) FBI’ın Unabomber Ted Kaczynski’yi nasıl yakaladığına dair müthiş bir anlatım. Dil analizi ile nasıl yakalandığını detaylıca işliyor.
-
📺 "Criminal Minds" (Dizi, 2005-2020) - FBI’ın
Behavioral Analysis Unit (BAU) ekibinin suçlu profilleme süreçlerini gösteriyor.
- FBI’ın
-
📺 "Mindhunter" (Netflix, 2017-2019) - 1970’lerde FBI’ın
profil analizini nasıl geliştirdiğini anlatıyor. - Seri katillerle yapılan gerçek röportajlardan esinlenerek oluşturulmuş sahneler var.
- 1970’lerde FBI’ın
-
📺 "The Confession Tapes" (Netflix, 2017) - Yanlış itiraflar ve
psikolojik manipülasyonun adli sistemde nasıl çalıştığını inceliyor.
- Yanlış itiraflar ve
-
-
-
Mind hunter cidden severim castingi müthiştir. Yeni dizi olarak catch me a killer var. Bu profilleme olayını profesyonelleştiren insanı anlatıyor.
Kitap olarak da ölüler de konuşur var.
Chaoser tarafından 16/Şub/25 17:33 tarihinde düzenlenmiştir -
hepsini koloçan edip geri gelecegim sagolun.
bazılarını biliyorum. yapay zekaya sormak hic aklima gelmemisti :)