Apple`In Kurucusu Steve Jobs"Un MÜTHİŞ ÖYKÜSÜ!!!
-
STEVE JOBS
NASIL ZENGİN OLDU?
Bilgisayarı icat eden o değildi. Fakat masaüstü bilgisayarların evlere girmesinin sebebi o. Taşınabilir müzik çaları ilk düşünen o değildi. Fakat tüm dünyanın MP3 çalar çılgınlığı yaşamasını sağlayan o oldu. Animasyon filmler 100 yıldır vardı. Fakat Oscar ödüllerinde “En iyi Animasyon Filmi” kategorisinin açılmasına o önayak oldu. 53 yaşındaki Steve Jobs’un dijital teknolojiyi kitlelere ulaştırma konusunda yaptığı devrimleri görmezden gelmek imkansız. En büyük yeteneğiyse sadece teknoloji geek’lerini ilgilendirecek herhangi bir cihazı alıp onu bilen bilmeyen herkesin arzuladığı bir tasarım ürününe dönüştürmek.
1954 yılında doğan Jobs’un annesi üniversite mezunu evlenmemiş bir kadındı ve Steve’i evlatlık vermişti. 17 yıl sonra Steve pahalı okullardan Reed Üniversitesi’nde lisans eğitimine başladı. Altı ay kadar sonra ailesinin bütün birikimlerinin okul parasına gittiğini fark etti. istediği hayatı yaşamak için üniversitenin kendini eğitmeyeceğini düşünerek birinci sınıfın sonunda okuldan ayrıldı.
Sadece ilgisini çeken derslere devam ediyordu. Yurtta odası olmadığı için arkadaşlarının odalarında yerde yatıyor, kola şişelerinin beş sentlik depozitolarıyla karnını doyuruyordu. Pazar akşamları bedava sulu yemek için 12 kilometre uzaktaki Hare Krishna Kilisesi’ne yürüyordu. Okulu bırakma kararının hayatının en önemli kararı olduğunu söyleyen Steve Jobs o dönemin hayatına kattıklarıyla ilgili şunları söylüyor: “O zamanlar Reed Üniversitesi ülkedeki en iyi kaligrafi dersini veriyordu. Kampustaki her poster çok güzel hazırlanırdı. Okulu bırakmış olmama rağmen kaligrafi dersi almaya karar verdim. Serif ve Sans Serif yazı karakterlerini, değişik harf kombinasyonlarını, tipografiyi güzelleştirmeyi öğrendim. Sanatsal olarak o kadar ince bir işti ki bilim bunu asla yakalayamazdı. 10 sene sonra ilk Macintosh’u tasarlarken bu derslerin hepsini kullandım. Mac güzel tipografiye sahip ilk bilgisayardı. Windows da Mac’ten kopyaladığına göre, eğer ben o derse girmemiş olsaydım hiçbir bilgisayar bu harika tipografilere sahip olamayabilirlerdi.”
Garajda doğan şirket: Apple
Okuldan ayrılan Jobs 1974 yılında Atari şirketinde oyun tasarımcısı olarak işe başladı. Orada camianın “Woz Büyücüsü” diye andığı efsane programcı Steve Wozniak ile tanıştı. 1976 yılında evin garajında çalışmaya başladılar. Sıfırdan bir bilgisayar tasarladılar. Apple adını verdikleri cihaz bir masaüstü bilgisayarıydı. Ardından Steve ailesinden kalan eski Volkswagen minibüsü ve hesap makinesi koleksiyonunu sattı. Edinilen parayı sermaye yaparak Apple Computer’i kurdu. 666,66 dolar fiyat biçtikleri ilk Apple bilgisayarı piyasaya sürüldüğünde büyük ilgi gördü. Fakat Jobs’un hayalleri çok daha büyüktü. 1977’de Apple II’yi çıkardılar.
Apple büyümeye devam ederken Steve Jobs firmanın genişlemesini sağlayabilecek vizyonu olan bir yönetici arıyordu. 1983 yılında Pepsi’nin o zamanki CEO’su olan John Scully ile bir görüşme ayarladı. Ona “Ömrünün sonuna kadar şekerli su satmak mı yoksa dünyayı değiştirmek mi istersin?” diye sordu. Scully Apple’ın CEO’luğunu kabul etmişti.
Jobs kendi şirketinden kovuluyor
Scully’nin katılımıyla Apple garajda çalışan iki kişiden, 4000 çalışana sahip iki milyar dolarlık bir şirkete dönüşmüştü. 1984’te 30’uncu yaşını kutlayan Jobs Apple’ın en nadide ürünü olan ve grafik kullanıcı ara yüzü ile devrim yaratıp bugünkü bilgisayar sisteminin temelini oluşturan ilk Macintosh bilgisayarını üretti.
Firma Macintosh’un başarısını kutlarken Jobs ve Scully arasında görüş ayrılıkları başladı. Bu aşamada yönetim kurulu Scully’nin tarafında yer aldı ve Jobs Apple’dan kovuldu. Bu aynı zamanda Jobs’un hayatının en yaratıcı döneminin de habercisiydi.
1985 yılında kendine başka bir bilgisayar firması buldu: NeXT Computer. NeXT gelişmiş bir firmaydı. Genellikle bilimsel çalışmalar yürütüyorlardı. Jobs’un gelişiyle birlikte nesne tabanlı programlama, PostScript, manyeto optik sürücü gibi teknolojiler geliştirildi. NeXT’in geliştirdiği birçok yenilik 2000’lerin başlangıcında Mac OS X’in temellerini oluşturacaktı.
Steve Jobs bu arada boş durmuyordu. 1986’da Edwin Catmull ile ortaklaşa Pixar isimli animasyon stüdyosunu kurdular. Firma kuruluşundan nedeyse 10 yıl sonra “Toy Story” ile ilk animasyon sinema filmini üretti. ilk defa tamamen bilgisayarda üretilmiş grafiklerden oluşturulmuş uzun metrajlı bir film piyasaya çıkıyordu. Pixar bu filmden sonra “A Bug’s Life”, “Toy Story 2”, “Monsters Inc.” ve “Finding Nemo” gibi filmlere imza atıp bir animasyon devine dönüştü. Her biri animasyon dalında Oscar’a aday olan ve iki yılda bir ödülü kazanan bu filmler yeni bir sinema türünün ortaya çıkmasına da önayak olmuşlardı.
Fakat henüz bu başarıların gerçekleşmediği 1996 yılında Apple’da işler kötüye gitmeye başlamıştı. Şirketin pazar payı düşmüş, yeni teknoloji üretimi ve ürün geliştirme gibi konularda Apple alt sıralara gerilemişti. Bu noktada Apple’dan gelen bir teklif üzerine Steve Jobs şirkete yeniden danışmanlık yapmaya başladı. Şirket içinde Jobs’u CEO olarak görmek isteyenlerin sayısı artmıştı. Bir süre sonra yöneticiler baskıya daha fazla dayanamadılar ve Jobs’a CEO’luk teklifi yaptılar. Jobs’un olumlu yanıtı ise çok basit bir anlaşmayı şart koşuyordu: “Siz NeXT Computer’i satın alın ben de size CEO olayım.” Sonuçta Apple 402 milyon dolara NeXT’i satın aldı ve Steve Jobs geçici CEO seçilerek Apple’ın başına geldi.
Jobs’un kumandanlığındaki Apple NeXT teknolojileriyle geliştirdiği iMac’i ve yeni nesil Mac OS X işletim sistemini piyasaya sunarak satışlarını inanılmaz bir şekilde artırdı. Artık tasarım çok daha ön plandaydı ve bu andan itibaren teknoloji dünyasında bej ve beyaz tonlar Apple ile özdeşleşecekti.
Apple bu ataktan sonra Steve Jobs’un unvanındaki “geçici” sıfatını kaldırdı. Jobs kendi maaşının yıllık bir dolar olması konusunda ısrar etti ve en düşük maaşlı CEO olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş oldu.
İkinci Steve Jobs dönemi Apple için patlama dönemi oldu. iMac dünyanın en ünlü markaları arasına girdi. Apple Jobs’un hamleleriyle PC alanının da dışına çıktı ve ilk iPod’u tanıttı. Jobs’un stratejileriyle tüketici elektroniği alanında önemli işler yapan ve iPod ile sektörün dinamiğini değiştiren Apple devrimsel bir ürün olarak görülen iPhone ile teknolojinin geleceğini şekillendirmeye devam ediyordu.
fHalen görevinin başında olan Steve Jobs’un maaşı resmi olarak bir dolar görünse de Apple kendisine sık sık hediyeler veriyor. Buna en iyi örnek 1999 yılında Jobs’a hediye edilen 90 milyon dolar değerindeki özel jet. Pixar’ın satışından aldığı 7,4 milyar doları da düşününce Jobs’un ekstra maaşa ihtiyaç duymaması doğal.
KENDİ AĞZINDAN KENDİ HİKAYESİ - 1.KISIM - 2.KISIM-Alıntı- -
Onu bunu bilmem de eşşek yüküyle para var adamda,
-
Robinson_Crusoe bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------okumadım ama, adam çalışmış kazanmış helal olsun
-
vay bea çok etkileyici.Zaten ipodu bu adma bulmuştu.Apple sürgününden sorna bomba gibi bir dönüş yaptı yetmedi iphone buldu.Hea ürün kötü ona birşey diyemiyicem.
FAkat bu adam nasıl yapıyorsa çok güçlü reklam yapıyor
-
bu garajda bi iş var google garajda youtube garajda apple garajda yok yok katlı otopark kiralayıp bu işe giricem :D
-
sRcN bunu yazdı:
bu garajda bi iş var google garajda youtube garajda apple garajda yok yok katlı otopark kiralayıp bu işe giricem :D
-----------------------------ahahahah harbiden ya hepsi garajda başlamış ne işse :D
-
bende eskişehirde dedemlerin müstakil evinde garajda tarcan işine başlicam o zaman.
Önce garaj yapmak lazımda olsun 1 milyarı gözden çıakrtalım :D:D belki büyürüz
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------sen 1000 tl. yapmak istediğin projeye yatır =) istemesende zaten büyürsün önemli olan vermeden almak :}
-
Robinson_Crusoe bunu yazdı:
-----------------------------eşşek ? dünyada onun parasını taşıyabilecek hayvan varmı? :D
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------bende eskişehirde dedemlerin müstakil evinde garajda tarcan işine başlicam o zaman.
Önce garaj yapmak lazımda olsun 1 milyarı gözden çıakrtalım :D:D belki büyürüz
-----------------------------bak bu tarcanın zekası sonunda senden benden üstün çıkmasın sonra ben robot a dönmeyek :D vurun tarcana yıkın tarcanı :D
-
Bir öyküde benden.Fakat benim anlatıcağım öykü hepimizin eninde sonunda karşılaşacağı türden.Biliyoruz ki hepimiz Türkiyede yaşayırouz Ankara başkentimiz.
Bir grup genç gazeteci,yıllarını iş dünyasına vermiş başarıdan başarıya koşup paranın gözünü çıkartmış saygın bir iş adamı ile röportaj yapmaya karar vermiş.Herkes bu başarı öyküsünü dinlemeli,herkes feyz alıp hayata karşı boyun eğmeliydi şiarları bu genç gazetecilerin.Röportaj yapmak istediklerini söylediklerinde,zengin iş adamı onları memnuniyet ile kabul etmiş ve adamın dev plazasının en üst katınında röportaj başlamış.
Genç gazeteci : Efendim bir çok kişiyi kıskandıran başarılarınız var ve geçen yıl vergi rekortmeni olucak kadar da çok paranız var.Başarınızı neye borçlusunuz.Sizin ağzınızdan çıkıcak her cümleyi merakla bekleyen,iş hayatına atılmak üzere binlerce genç var.
İş adamı : Sırrım,çalışmak...Köyden İstanbul'a geldiğimde cebimde beş kuruşum vardı.Onunla pazardan bir elme aldım.Temizledim,parlattım ve onu sabah on kuruşa sattım.Ardından o on kuruşla iki elme daha aldım ve onlarıda kırk kuruşa sattım.Böyle böyle ay sonunda cebimde beşyüz kuruşum olmuştu.İki hafta sonra da karımın dayısı vefat etti ve tam on milyon dolar miras kaldı...
Not : Bu tür ilham milham almamız gereken mevzularda hep bu olay gelir aklıma.Neyse yukarıda yazdıklarımı görmemiş olalım ve hayata karşı hep pozitif bakalım şevkimiz kırılmasın.