Bir Karar Vermem Lazım - Yazılımcılar
-
Merhaba,
Kendi şirketim var dışarıdan uygulama yapıyoruz ve daha bir sürü irili ufaklı şeyler. Son 1 yılda iyi bir gelirim oldu. Ancak vergiler çok yüksek. Her işi kitabına uygun yapıyoruz vergimizi tamı tamına ödüyoruz. Kalan para kötü değil ama kendi işimde tüm risk benim omuzlarımda. Çok büyük paraları kenara koymadıkça riskli gelmeye başladı kendi işimi yapmak.
Bir yanda bir firmada team lead olarak da çalışıyorum. Hayatımda ilk defa bir title'ı alamadım :) Çünkü odağım orda değildi ama şimdi herkes bana malmışım gibi davranıyor çünkü mesai parası almadan çalışmak, kendimi işe adayıp durmak artık istemiyorum. Böyle olunca sadece işimi yapsamda title alamadım. şimdi Junior çocuk bile bana artistleniyor. Çünkü çürük halka oldum. Oysa haberi yok ben dışarda neler yapıyorum. Ama gözden düştük. Az çok firma çalışanları beni anlamıştır. Sürekli kuyruğu dik tutucan yani. İlk kez işi saldım. Kovulmayacak kadar çalışıp işleri patlatmasam da kendimden herkesi soğuttum.
Durum böyle olunca bunlar bana tekmeyi basmadan ben farklı bir firmadan dün iyi paraya iş teklifi aldım. Domain Mimarı olarak yöneticinin yan çarı olarak çalışıcam ama kafam yine kurumsalda değil.
İçimden geçen sadece kendi işime odaklanmak.
Bu hızda gider mi kendi işim bilmiyorum. Kurumsala adam gibi odaklansaydım çoktan birim müdürü seviyesini zorlamıştım. Ama insanları iyi bir çalışan olduğuma ikna etmek her şeye koşmak her işi sen bilmek fark yaratmak abi yok yapamıyorum artık.
Kendi işimden gelen para ne kadar çalışırsam o kadar geliyor bir de mis.Özetle bir tarafta yaş 32 evli kendi işinde riskleri olan bir yol mu, yoksa dükkanı kapatıp kurumsalda doğru hamleler yapıp kötü olmayan para kazanıp çalışmak mı?
Yeni şirkete evet dersem iki ayda orda da göze giremezsem Türkiyenin en büyük firmalarından çarpıyı yiyeceğim bu sefer geri dönmek istersem de dönemem gibi geliyor...
Özet. Artık 21 yaşında değilim 32 yaşındayım 35 e kadar kendi işim garanti olmazsa hiç bir şirketim artık beni işe geri alacağını düşünmüyorum... soru ve sorun bu...
Telefondan akıl vermek isteyen olursa DM atarsa yazmak isterim.
Sevgiler saygılar...
-
benim ilk tavsiyem halen kurumsalın içerisindeyken ve enerjin de buna müsaitken/müsaitse kariyerini inşaa etmen olacak. ama kendi işini de yürüt. kurumsalda da kariyer inşaa et. her türlü filikan olur. diğer türlü tek plana odaklanırsan olası bi tökezlemede (işten çıkarma, enflasyon, işlerin durması vs) acısı büyük olabilir. her türlü bir B planın olmalı bence.
haa şu da geldi aklıma, şuanki kazancınla kendine erken emeklilik yaptıracak kadar para koyabiliyorsan kenara, ona da odaklanabilirsin. ne bilim bu 2-3 ev alabilecek durumdasındır veya vardır veya yakın zamanda olacağına dair bi potansiyel vardır buna odaklan. bunu yapan arkadaşım var ama y.dışında iki firmaya mesai veriyo şuan. aldığını da emlaka gömüyor. ordan gelen kiraları düşünemiyorum :F
özel sektörde kurumsalda alttan gelen gençler bizim gibi dinazorlara göre daha çok tercih ediliyor. bu durumda adını duyurmuş aranan bir yönetici konumuna geçmen lazım ki bu tip pozisyonlar sayıca az olduğundan yine risk barındırıyor ve şirket içi bizans oyunları çok olduğu için ayağını kaydırmaya çalışanlar olacaktır illaki, enerji ve çelik gibi sinir gerektirir. bunun için de gidebildiğin yere kadar kurumsalı da götürüp olası bi "siktir çekme" durumuna geldiğinde hali hazırda kenarda devam eden kendi işin olacağı için çok rahat edebilirsin, kimseye eyvallah demek zorunda da kalmazsın. hadi bana eyvallah der dönersin kendi işine.
ikisinin de garantisi olmadığı gibi ikisinin de artısı eksisi var. tavsiyem özetle ikisini de ilerlet.
-
Sektöründe değilim ama Telefon & bilgisayar işleri yapan bir esnaf olarak her zaman ticaretin içinde olmanı öneririm.
Sorumluluk, stress ve risk fazla olur ama sabit maaşla çalışmaktan çok çok daha iyidir.
Zamandan ve mekandan bağımsız çalışabiliyor olmanın avantajlarını saymıyorum bile.. -
Şöyle bi dm de gelmiş:
Selamlar
Son açmış olduğunuz konuya istinaden yazmak istedim ama foruma yazmak yerine özelden yazmayı uygun gördüm. Bende IT sektöründe çalışan 40 küsülü yaşlarındayım. Zamanında kendi işimi denedim fakat olmadığı gerekçesiyle özel sektörde çalışmaya devam ediyorum. Bazen düşünüyorum yaşadığım maceraları bende ozamanlar 30 yaşlarındaydım iyiki denemişim diyorum. Bizde işler iyi giderken kriz dönemi ile birlikte battık malesef . Diyeceğim şu ki zamanında denemek ve görmek en güzeli yoksa her daim içinde kalacak ve aceba mı veya keşkemi diyeceksin. Özel sektörü kaybetmezsin kokma daima çalışılacak bir şirket bulunu fakat kendi işini yapma fırsatı, enerjisi ve azmi her zaman önüne çıkmaz. Madem kendi işin iyisiyle kötüsüyle devam ediyor ve mutlusun kesinlikle denemelisin. Mevcut çalıştığın şirketteki haklarını alarak ayrıl ve kendi işini yap bir süre dene ve gör sonrasında olmazsa zaten özel sektör seni kollarını açarak bekleyecektir buna emin olabilirsin. Biraz deli cesareti gibisi yoktur. Genç yaşlar risk alınabilecek en güzel zamanlardır. Umarım yazdıklarımın bir faydası dokunur ve herşey gönlünce olması dileğiyle -
Gider gösterememek ve önümü görememek beni de korkutuyor. Geçici vergi diye bi icat çıkarmışlar bu ay kazancımın yarısı kdv + geçiçi vergiye gitti. Ama bir yandan da kurumsal firmalarda yapabilir miyim acaba endişesi de var, iki gün sonra herkes ofise demeyeceklerinin garantisi yok. Gider göstermenin yolu olsa rahatlayacağım, en kötü şirketi yurt dışına taşımayı planlıyorum ben. Kurumsalda tutunmak, entrikalarla uğraşmak vs 30 yaşından sonra bana mantıklı gelmiyor
-
JpnTr bunu yazdı
Gider gösterememek ve önümü görememek beni de korkutuyor. Geçici vergi diye bi icat çıkarmışlar bu ay kazancımın yarısı kdv + geçiçi vergiye gitti. Ama bir yandan da kurumsal firmalarda yapabilir miyim acaba endişesi de var, iki gün sonra herkes ofise demeyeceklerinin garantisi yok. Gider göstermenin yolu olsa rahatlayacağım, en kötü şirketi yurt dışına taşımayı planlıyorum ben. Kurumsalda tutunmak, entrikalarla uğraşmak vs 30 yaşından sonra bana mantıklı gelmiyor
Bazıları bunu iyi başarıyor.
Bütün title larını önden alan ben team lead olduğum projede yönetici yalakalığı yapanlara engel olmayıp kendim de yalakalık yapmadığım için bir title'ı alamadım.
Bi junior çocuk var bizim yöneticinin ağzından girip burnundan çıktı. Normalde eski ben olsa ona haddini bildirir patronu gösterirdim ama hiç ellemedim. Kendi işime döndüm. Ve sonuç beklendiği gibi title alamadım.
Yıllar boyu bu entirikaları o kadar iyi yönettim ki en iyisi hep ben oldum. Ama kendi işime bi döndüm ne entirikası sadece iş müşteri ve para var. İş yapmayan adamların yalakalığı ile uğraşmak yok.
-
Bazı şeyleri çok düşünüyorsun, detaycı olmak ve saçma sapan kararlara balıklamamak atlamak güzel bir erdem ama hayatta mükemmel bir yolun olmadığınıda bilmen lazım.
Öncelikle 35 yaş meselesine gelelim, abi biz şu anda Engineer 5 dediğimiz seviyede mühendis arıyoruz(maaşı grup müdürü kadar) 40 yaşlarında adamlarla görüşüyorum. Şu anda acayip bir tecrübeli mühendis açığı var, iyi birini alalım hem mentorluk yapsın hem zor işlerin altından kalksın modunda çok firma var. Doğal olarak iyi adam yaşından bağımsız her zaman iş bulur.
Çok büyük firmalar mal olmadıkca kimseyi 2 ayda yollamıyor veya bir şeylerin dönmesi gerekiyor. Bu olsa bile kimse kimseye kolay kolayda çarpı atmıyor abi, piyasada maalesef kucaktan kucağa dolaşan 1-2 yılda kaçacağını bildiğin adamlarla dolu. Saçma bir çıkmazda şirketlerde.
Kendi firmana çalışmak istemeni anlıyorum, güzelde birşey eğer gözün yiyorsa buna odaklan. Yüksek riskin yüksek kazancı olur; ben bir çok sebepten dolayı denedim ve vazgeçtim şimdi yıllardır kurumsaldayım. Kaç kere kendi girişimi olan kişiyle görüştüm, kaçını işe aldım valla saymadım. Bir şeyi yapmak öbürünü sonsuza dek bırakmanı gerektirmez.
-
JpnTr bunu yazdı
Hocam sen japonyada değil miydin ? ben mi karıştırdım
-
Cesnist bunu yazdıJpnTr bunu yazdı
Hocam sen japonyada değil miydin ? ben mi karıştırdım
Filipinler'de yaşıyorum ama şirketim Türkiye'de
-
Eski şirketime ben istifa ediyorum dedim. Yarın bi görüşeceğiz. Sonrası Allah kerim... ihbar süresinde kararı vereceğim
-
zeybekustasi bunu yazdı
Eski şirketime ben istifa ediyorum dedim. Yarın bi görüşeceğiz. Sonrası Allah kerim... ihbar süresinde kararı vereceğim
Hocam senin durumunda tavsiyem şu olurdu:
Team lead olarak çalışıyorum dediğin firmada; minimum gerekliliklerini yerine getirerek, verilen işleri yaparak, kovulmadan, title alma derdin olmadan çalışmaya devam et.
Kendi şirketinden halihazırda yaptığın güzel işleri yapmaya ve kendi şirketini büyütmeye devam et. Kendi şirketinde zaten ister kendine Şirket Müdürü dersin, ister CEO dersin, ister Başkan dersin..
Kendi şirketini büyütüp çarkı çevirecek kıvama geldiğinde büyürsün, eleman alırsın, yeni bir girişime bakarsın.+
SGK'dan düşünce bağkur ödemen gerekecek :)