Bu Basın Geri Zekalı Mıdır ? İlk İnsan Saçmalığı
-
balik_ bunu yazdı:
-----------------------------
google'a girip "işte ilk insan" diye aratırsanız basındaki başlıkları görürsünüz.
"Bilimadamları, 4 bin yıl öncesine ait bir insan saçından yola çıkarak ilk insanların neye benzediğini saptadı. Bilim adamları bu saptamalara dayanarak ilk insanın resmini çizdi."
"Bugüne kadar bulunan en eski insana ait olduğu açıklanan gen üzerinde yapılan analiz, ilk insanın kahverengi gözlü ve uzun saçlı olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca incelenen genin sahibinin saçlarının dökülmek üzere olduğu saptandı."
Kırmızı ile işaretlenmiş yerlerde "ilk insan" sözcüğü geçiyor. İlk insan demek 4000 sene önce yaşamış bu vatandaş demek midir ? ilk insan yerine 4000 sene önce yaşamış "herhangi bir insan" deseler daha uygun olmazmıydı ?
Son yıllarda yapılan keşiflerle, insanoğlunun yaşı 1 milyon yıla kadar yükseldi. 4000 yıl önce yaşayanlar için ilk insan demek cehaletten öte değil. Gize piramitleri 4000 yaşında, sfenksin yaşının ise 10. 000 den fazla olduğu tahmin ediliyor. (alıntı)
kaynak
(http://www.cnnturk.com/2010/bilim.teknoloji/bilim/02/11/iste.ilk.insanin.tasviri.inuk/563294.0/index.html) ve diğerleri....
arkadaşım nerenle nasıl okudun anlamadım da ilk insan 4000 yıl önce yaşamış bizde onun resmini cizdik demiyorlar! adamlar 4000 yıl öncesinde yaşamış bir insanın saç kılındaki dna sından yola cıkarak ilk insanın robot resmini ve fiziksel durumunu incelemeye calışmışlar... yani 4000 yıl öncesindeki dna nın günümüze gelene kadar geçirdiği değişimleri incelemişler ve 4000 yıl öncesindeki dna ya geriye dönük bir çalışma yapmışlar... örnek vermek gerekirse m.ö. 2010 yılında yaşamış bir insanın saç telinden dnasını cıkarıyorlar 4000 yılda yaşanan değişimleri inceliyorlar sonra bu değişimleri baz alarak m.ö 2010 yılında bulunan dna üstünde geriye dönük inceleme yapıyorlar ve bu şekilde bir robot resim vs. ciziyorlar... -
crafty bunu yazdı:
balik_ bunu yazdı:
google'a girip "işte ilk insan" diye aratırsanız basındaki başlıkları görürsünüz.
"Bilimadamları, 4 bin yıl öncesine ait bir insan saçından yola çıkarak ilk insanların neye benzediğini saptadı. Bilim adamları bu saptamalara dayanarak ilk insanın resmini çizdi."
"Bugüne kadar bulunan en eski insana ait olduğu açıklanan gen üzerinde yapılan analiz, ilk insanın kahverengi gözlü ve uzun saçlı olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca incelenen genin sahibinin saçlarının dökülmek üzere olduğu saptandı."
Kırmızı ile işaretlenmiş yerlerde "ilk insan" sözcüğü geçiyor. İlk insan demek 4000 sene önce yaşamış bu vatandaş demek midir ? ilk insan yerine 4000 sene önce yaşamış "herhangi bir insan" deseler daha uygun olmazmıydı ?
Son yıllarda yapılan keşiflerle, insanoğlunun yaşı 1 milyon yıla kadar yükseldi. 4000 yıl önce yaşayanlar için ilk insan demek cehaletten öte değil. Gize piramitleri 4000 yaşında, sfenksin yaşının ise 10. 000 den fazla olduğu tahmin ediliyor. (alıntı)
kaynak
(http://www.cnnturk.com/2010/bilim.teknoloji/bilim/02/11/iste.ilk.insanin.tasviri.inuk/563294.0/index.html) ve diğerleri....
arkadaşım nerenle nasıl okudun anlamadım da ilk insan 4000 yıl önce yaşamış bizde onun resmini cizdik demiyorlar! adamlar 4000 yıl öncesinde yaşamış bir insanın saç kılındaki dna sından yola cıkarak ilk insanın robot resmini ve fiziksel durumunu incelemeye calışmışlar... yani 4000 yıl öncesindeki dna nın günümüze gelene kadar geçirdiği değişimleri incelemişler ve 4000 yıl öncesindeki dna ya geriye dönük bir çalışma yapmışlar... örnek vermek gerekirse m.ö. 2010 yılında yaşamış bir insanın saç telinden dnasını cıkarıyorlar 4000 yılda yaşanan değişimleri inceliyorlar sonra bu değişimleri baz alarak m.ö 2010 yılında bulunan dna üstünde geriye dönük inceleme yapıyorlar ve bu şekilde bir robot resim vs. ciziyorlar...
-----------------------------sen benim yazıyı nerenle okudun bende onu anlamadım kusura bakmada :) şimdi senin dediğin doğru, dna örneğini inceleyenlere de bişey dediğim yok. buraya kadar normal, benim meselem basınla. basın manşet atarken "işte ilk insan" diye atmış ve başlık haricinde de iki defa olmak üzere toplam 3 defa "ilk insan" demiş. ben buraya takıldım bunun neresinde "ilk insan" var ? 4000 sene öncesinde bir insan demeleri gerekirdi. "ilk insan" sözcüğü kullanmaları aptalca olmuş. ben eskiçağ tarihçisiyim benim uzmanlık alanım. aramızda Türkçe bilen yokmu Allah aşkına. benim tepkim araştırmacılara değil, ilk insan sözcüğünü kullanan basına. bilmem anlatabildim mi.
-
İnternet haberciliğinde bu normal bişey. Beyinsiz bikaç kişi ortalıkta hit yapan haberlerin detaylarını anlamadan copy/paste yoluyla okuyucuya aktarıyor. Haber kolpa ya da yalan dolan olsa ne yazarki ? Kimin umrunda. Kimse gidipte sormaz; "Lan dallamalar! ilk insan kaç bin yıl önce var oldu ki buna dayanarak haber yapıyorsun?"
-
g2k bunu yazdı:
iLLuMiNaTi bunu yazdı:
Tamam eywallahta bak kendin ne yazmışsın
4000 yıl önceki bi insanın saç teli yazılmış dimi yani 4 bin yıl öncesindende insanlar vardır..
Yani ilk insan olamayacağı zaten haber okunduğunda belli oluyo :)
Yani bu gazetelerin dikkat çekmek için yazdığı bi ilk insan başlığı
Dediğim gibi haberin gerçekçiliği haberin içinde var zaten
Yani kelime oyunları..
Bu yüzden bu kadar abartıp coşmaya gerek yok :)
-----------------------------hoca adamların ilk insan buydu diyince "işte ilk insan böyleymiş maymundan gelmemişiz işte gördünüz mü?" havasına gireceğini, bu haberi yazanların da bunun için yazdığını hatta ilk insanların 6000-7000 yıl önce ortaya çıktığı gibi yanlış bi bilgiye inandırmak için böyle bişey yaptıklarını anlayamıyo musun?
-----------------------------Hocam siz herşey için bi kaos teorisi yazmaya ne kadar meraklısınız ? Yada içinde bişiler aramaya ?
Ya adamlar 4000 yıl önceki saç kılından veri elde ederek o adama ve yöresine sahip olan görünümü çıkartmış
Olay sadece bu nerelere çektiniz olayı anlamadımki ?
Rene ninde dediği gibi hit yapmak için yapılan bi kelime oyunu sadece olay bu ?
-
bi ademle havva vardı onlara noldu ya?
-
iLLuMiNaTi bunu yazdı:
Hocam siz herşey için bi kaos teorisi yazmaya ne kadar meraklısınız ? Yada içinde bişiler aramaya ?
Ya adamlar 4000 yıl önceki saç kılından veri elde ederek o adama ve yöresine sahip olan görünümü çıkartmış
Olay sadece bu nerelere çektiniz olayı anlamadımki ?
Rene ninde dediği gibi hit yapmak için yapılan bi kelime oyunu sadece olay bu ?
-----------------------------arkadaşım çıkartanlara bişey dediğimiz yok sen de araştırmayı yapanlara taktın. haberi yapanların "ilk insan" yazmasıyla "her duyduğuna inanan kesim" olayı farklı şekilde yorumluyor diyorum.